HungaroCon

Megújul a HungaroCon


A nagy múltra visszatekintő HungaroCon, és rendezője, az 1997-ben alapított Avana Egyesület az elmúlt években viharos időket élt át. A HungaroCon távoli helyszínei és a sorozatos személyi változások nem szolgálták azokat a célokat, amelyekért az egyesület létrejött: hogy találkozási lehetőséget biztosítson a science fiction magyar és külföldi kedvelőinek, valamint hogy támogassa a magyar sci-fi irodalmat és képzőművészetet.

A hosszas útkeresésnek talán most vége, mert az Avana meghozta azt a döntést, amelyet sokan már évek óta szorgalmaztak: a következő HungaroCont Budapesten rendezi meg, 2013 őszén. A főváros több szempontból is kézenfekvő helyszín: népes science-fiction közösség található itt, a vidékiek számára pedig jóval egyszerűbb eljutni ide, mint – sajnos – egy vidéki városba vagy faluba, amit sokszor egyébként is csak Budapesten átutazva lehet megközelíteni. Az időpont szintén változik: úgy döntöttünk, hogy az eddig hagyományos nyári időpont helyett ősszel rendezzük meg az eseményt, amikor már mindenki visszatért a nyaralásból, és a megérdemelt pihenés után kultúrára éhes.

Terveink szerint a megújult helyszínhez és időponthoz megújult program is társul majd, amely méltó hátteréül fog szolgálni az egyesület díjainak, a Zsoldos Péter-díjnak, a Preyer Hugo-emlékdíjnak és a képzőművészeti pályázat díjának az átadásához.

A Zsoldos Péter-díj jelölési rendszere is változik, a pontos kiíráson most dolgozik az egyesület. Ami már tudható: a 2012-es év terméséből 2012. november 1. és 2013. január 31. között lehet majd könyveket és novellákat jelölni a díjra. A pontos részleteket az előbbi időpontig közöljük.

És hogy semmi se maradjon érintetlenül: reményeink szerint egységesül és átláthatóbbá válik internetes oldalaink rendszere. Legfőképpen: megújul a scifi.hu, amelynek teljesen új szerepet szánunk. A részletekről később, egyelőre csak annyit, hogy a tartalom végre talán méltó lesz az oldal nevének mindkét tagjához: a „scifi” és a „.hu” is megkapja azt a jelentést, amelyért az oldal annak idején létrejött; nem csak az Avanának, de a magyar sci-fi élet számos más szereplőjének közreműködésével.

A teendők tehát számosak, az idő pedig kevés. Az Avana Egyesület ezért továbbra is várja soraiba azokat, akik szeretnének alakítói lenni a nagy múltra visszatekintő magyar tudományos-fantasztikus közéletnek. Az egyesületbe jelentkezni az jelentkezes@avana.hu címen lehet.

A HungaroCon és az Avana Egyesület tehát megújul, és reméljük, sikerül teljesíteni azokat a célokat, amelyeket kitűztünk magunk elé. Figyeljetek minket!

 

Jövő ilyenkor találkozunk, addig is sci-fiben gazdag hónapokat kíván az Avana Egyesület elnöksége:

                                                                                                                              Hidy Mátyás elnök

                                                                                                                              Jobbágy Tibor elnökhelyettes

                                                                                                                              Pocsai László titkár


Comments are closed.