TV

Meghalt a Star Trek-ben Janice Randot megformáló Grace Lee Whitney


Grace Lee Whitney mindössze nyolc epizódban szerepelt az eredeti Star Trek sorozatban, de valószínűleg sokunk emlékezetében megmaradt a gyönyörű Janicer Rand, aki Kirk kapitány asszisztenseként dolgozott az Enterprise-on. Bár kezdetben fontos szerepet szántak neki, olyannyira, hogy több promóciós anyagon is mint a harmadik főszereplő tűnt fel, a The Conscience of the King című epizód után többé nem jelent meg a sorozatban.

Kiírásának oka az volt, hogy a producerek szerették volna, ha Kirk minden epizódban más nővel (akiket lehetőség szerint akkori híres színésznők alakítanának) jön össze – ebbe pedig nem fért bele az állandóan mellette sündörgő Rand. Ezen felül, mint később kiderült önéletrajzi könyvéből, a sorozat egyik fejese szexuálisan bántalmazta a fiatal színésznőt, s ez valószínűleg szintén hozzájárult a távozásához. Ezekben az időkben az egyetlen ember, akihez fordulhatott, a szintén idén elhunyt Leonard Nimoy volt.

Grace Lee Whitney mégsem tűnt el örökre a Star Trek palettájáról. Újra belebújhatott Rand szerepébe négy mozifilm erejéig. Így feltűnt a Csillagösvényben (The Motion Pictures), a Spock nyomában (The Search for Spock) című részben, A hazatérésben (The Voyage Home), valamint A nem ismert tartományban (The Undiscovered Country). Mi több, a Voyager Flashback című epizódjában is szerepelt még egy utolsó alkalommal, mint az Excelsior kommunikációs tisztje.

Grace Lee Whitney-t emellett láthattuk a Van, aki forrón szereti és az Irma, te édes című filmekben, és olyan sorozatokban vendégszerepelt a Star Trek mellett, mint a ’67-es Batman vagy a Halálbiztos diagnózis.

A színésznő május 1-jén hunyt el kaliforniai otthonában. Nyugodjék békében!


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük