RPG

Már a Keleti szél 3. kötete készül – Gáspár András interjú, 1. rész


Gáspár András magyar sci-fi és fantasy élet talán egyik legvitatottabb személyisége. A legsikeresebb hazai fantasy világ és szerepjáték, a M.A.G.U.S. körül kialakult káosz nem kedvezett a megítélésének, ugyanakkor tény, hogy a fantasztikum egyik legjobb írója, akinek köteteit türelmetlenül várják rajongói. A március 19-i Átjáró Találkozások védnökeként exkluzív interjút adott az SFportal számára – a három részre bontott beszélgetés első darabjában a M.A.G.U.S. helyzetéről, a Keleti szélről és az Inomival kapcsolatos kettős érzéseiről vall a szerző.

Miyazaki Jun,SFportal.hu: Kezdjük azzal, ami alegtöbb M.A.G.U.S.-rajongót érdekli! Mi a helyzet a Keleti szél másodikrészével?

Gáspár András: Leadtam a második kötetet az új kiadónak, jelenleg aszerkesztés fázisában van – ők döntenek arról, hogy mikor adják ki. A kéziratebben a formájában már 2001-2002 óta készen van.

SFportal.hu: Ez a kézirat akkor megfordult már Bogdán Miklós, az Inomi tulajdonosának kezébenő

G.A.: Nem volt nála, sosem adtam ki a kezemből. Akkor ugyanis nem voltak adottak azok a feltételek, amelyek most igen, például a kiadói háttér. Ennek hiányában nem láttam értelmét, hogy bedobjam ezt a kéziratot. Most viszont úgy érzem, hogy a Tuannak szándékában áll a kiadói háttér kiépítése.

Egyébként ez még mindig nem a vége a történetnek, hanem csak egy második kötet. Egy jókora második kötet, ésegy nagyjából ugyanekkora terjedelmű harmadik kötet is várható – remélhetőlegmég idén. Rajtam nem múlik – már sok minden készen van a harmadikból. Időközbenfolyamatosan zajlottak rajta munkálatok, de még kell dolgoznom, hogy komplettlegyen. Egyszer remélhetőleg ugyanúgy össze lehet rakni egyetlen könyvvé, mintannak idején a Karnevált – ennekkapcsán természetesen várható a Keleti szél I-ből reprint kiadás, ami anno még a Valhallánál jelent meg.

SFportal.hu: Korábbi kötetekből várható újrakiadás?

G.A.: A Tuan Kiadónak vannak ilyen szándékai, első körben a Csepp és tenger újrakiadását tervezik.Remélem, hogy idővel sor fog kerülni a Halál havában és az észak lángjai immáron ötödik kiadására is. én nyitott vagyok rá, ez csak annak a kérdése, hogy felkérnek-e erre, mint ahogy Miklós tette a Karnevál kapcsán – amely, úgy látszik, az elég meggyőzően szerepelt ahhoz, hogy újrakiadása lehetséges legyen.

SFportal.hu: Mint mondtad, néhány éve már megírtad a KeletiSzél 2-t, mégsem akartad kiadni a kezedből. Mi volt ennek az oka? Nem voltál megelégedve Bogdán Miklóssal vagy az Inomival?

G.A.: Az Inomi nem volt kiadó, legalábbis nem abban a tradicionális értelemben, ahogy én egy kiadót értelmezni tudok. Miklós a jogok tulajdonosa volt, aki különféle stábokkal kísérletezett, hogy működési hátteret teremtsen –ez nem sikerült valami jól. Olyannyira nem, hogy sokan, akikkel együtt próbált dolgozni, az eredmények ellenére inkább más elfoglaltság mellett döntöttek. Én akkorhagytam fel a közreműködéssel, amikor Pálinkás Imre leköszönt a főszerkesztői posztról. Noha sok mindenben nem értettünk egyet, őt még el tudtam fogadni, mint főszerkesztőt. Az utódját sajnos már nem. Sem szakmailag, sem emberileg. Onnantól ez már nem volt kérdés. Nem hozhattam magam olyan helyzetbe, hogy azén leadott szövegeim felett ők diszponáljanak. Ez lehet, hogy nagyon csúnyán ésnagyon önkényesen hangzik – aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok ilyen –, de valahol meg kell húzni a határt, és én itt húztam meg.

SFportal.hu: én úgy tudom, hogy azoknak az írásaiba,akiket a M.A.G.U.S.-közösség „nagy öregekként” becéz, nem lett volnabeleszólása az új szerkesztőnek.

G.A.: Én kikötöttem, hogy nem, de kikötöttem én már sok mindent, amikor elkezdtünk együttműködni Miklóssal, és nem mindig sikerültek úgy adolgok. Ő nagyon sokáig próbált az ebben a dologban érdekelt felekkel kompromisszumot tető alá hozni. Többen vannak, akik a M.A.G.U.S. legális továbbvivőjének gondolják magukat. A félreértések elkerülése végett, én úgy gondolom, hogy egy legális továbbvivője volt, Bogdán Miklós, és most egy legális továbbvivő van, a Tuan Kiadó és Mórócz Tibor. A többieknek különféle megalapozatlan igényeik vannak, de Miklós még velük is megpróbált megállapodni.én láttam olyan megállapodás-tervezeteket, amiket a magam részéről jóváhagytam volna, mégsem kerültek aláírásra. Az a meggyőződésem alakult ki, hogy az ellenérdekelt felek nem valódi megállapodásra törekednek, hanem csak obstrukcióra. 2002 után úgy gondoltam, hogy ebbe már nem érdemes belefolynom, és ehhez is tartottam magam. és a mai napig is tartom magam hozzá: 2002 óta ez az első nyilvános megszólalásom. és ez sem igazán nyilvános – ha nem tekérdeznél, vagy nem így kérdeznél, akkor nem is lenne mód arra, hogy erről beszélgessünk.

Most ismét látom a kibontakozási lehetőséget: Tiborék kiadóban gondolkoznak, oly módon, ahogy Miklós – másjellegű üzleti tevékenységei miatt – erre nem vállalkozhatott. Ennek ellenére nem győzöm Miklós fontosságát hangsúlyozni ennek az ügynek a megoldódásában, ha végül meg fog oldódni. Én most már látom a fényt az alagút végén. Lehetnek még érdekes kanyarok, de elindultunk egy irányba.

Bogdán Miklósról és az Inomiról

SFportal.hu: Bogdán Miklóssal kapcsolatban mik az érzéseid, hogyan tekintesz vissza az együttműködésetekre?

G.A.: Miklós rengeteg pénzt, fáradságot, időt ölt bele abba, hogy a M.A.G.U.S. működjön – ő úgy gondolta, ezen múlik. én nagyon kedvelem Miklóst, mint embert, noha nagyon gyakran nem értettünk egyet. Rengeteget ordítoztam vele telefonon, akik ismernek, azok tudják, hogy elég könnyen elszakadhat nálama cérna, és akkor üvöltözöm. Nagyon türelmes volt, egy jó értelemben vett, igazi harcos. Ugyanakkor nem volt jó szakmai befektető… igaz, sosem állította,hogy az lenne. Ő egy mecénás volt. Olyan körülmények között, ahogy mieredetileg át akartuk adni az „Ynev-portfóliót” – ahogy ezt magunk közöttneveztük – talán működhetett volna a kiadás nála is. Úgy, hogy struktúrátkellett volna építenie, úgy nem. Ám így legalább megízlelhette azt, amit én az utolsó időszakban, 2000-2002 között éreztem, amikor a Ronin Kiadót csináltuk.

Hogy ez milyen egyéb tényezőkön múlt még a dolog? Rendkívül sok ember egotripje van érintve ebben az ügyben,amivel pedig nem lehet szakmailag mit kezdeni. Ő sem szakmailag, sem emberileg nem tudta ezt kezelni. Azért nem kárhoztatom érte, mert a magam idejében én semvoltam ezzel másképp, sőt, most sem tudnék vele mit kezdeni.

SFportal.hu: Eladtad volna Bogdán Miklósnak a jogokat, ha láttad volna előre, mi következik?

G.A.: Mindenképpen. Én a meglévő jogtömeggel magamban, Miklós anyagi lehetőségei, az ő szellemi pihentsége nélkül nem tudtam volna mit tenni. Ez egy remek lehetőség volt arra, hogy Novák Csanáddal egyszer s mindenkorra lezárjuk az egymás között fennálló vitás kérdéseket. Ez sikerült. Ennek annyi emberi hozadéka volt, hogy az kell mondjam: megérte. Ha csak a szerződést nézem, akkor ez jó szerződés volt; ugyanakkor nem hiszem, hogy a végeredményével különösebben okom lenne elégedettnek lenni, de akkor jó megoldásnak látszott. Abbana helyzetben a mostani fejemmel is azt a döntést hoznám.

Arra nem gondoltam, hogy ez a dolog idáig durvul, szerintem Miklós sem gondolta. Voltak még Csanád szekrényében olyan csontvázak, amik nem ugrottak elő, egészen a szerződés megkötése utánig. Miklós ebből a szerződésből annak idején nem hátrált ki – ezaz ő emberi kvalitásairól nagyon sokat elmond… Az, hogy ő ennek a szerződésneka pontjaihoz tartotta magát, azok után, amik kiderültek, az csak az irántamérzett szimpátiájának és emberi tartásának volt köszönhető. Száz emberből százkettőkihátrált volna mögülem, ő nem tette. Olyan jogi hátteret biztosított ahhoz,hogy lemeccseljük ezeket a M.A.G.U.S.-jogkérdéseket, amiket a saját magamerejéből… talán meg tudtam volna teremteni, de nem akartam. Ez lehetővé tesziszámomra, hogy úgy tegyek pontot mindenféle mondatok végére, most már ez a ponttényleg kikerüljön, hogy ne szenvedjenek az aktuális tevékenységeink károkat.Ilyen háttér mellett merem felvállalni az újbóli írást.

SFportal.hu: Emberileg tehát teljesen jóban vagytokMiklóssal…

G.A.: Természetesen.

SFportal.hu: …szakmailag nem értetek egyet?

G.A.: Mindig voltak szakmai nézeteltéréseink. én nagyon kedvelem őt, mert egy olyan mecénástípust testesít meg, ami korábban teljesen hiányzott a hazai könyvkiadásból. Nagyon csúnyán kapott, érdeme nem azt vonta volna magaután, amit kiosztottak neki… mondom, egotrip. Neki is egotrip volt, másoknakis. Én sokkal hamarabb abbahagytam volna a helyében, és úgy jöttem volna elebből az egészből, hogy hallani sem akarok róla. Ő tisztességes tulajdonost keresett, neki adta el a jogokat; megkérdezett, hogy belemegyek-e, különféle garanciákat foglalt a szerződésbe, amik fenntartanak nekem mindenféle rendelkezési jogokat az új helyzetben… amiket én nem nagyon érvényesítettem azelőző érában, de most kőkeményen fogok érvényesíteni – egyetértésben egyébkéntaz új tulajdonossal.

SFportal.hu: Miklós és azInomi tehát egy fontos mérföldkő volt a M.A.G.U.S. történetében…

G.A.: Mondjuk azt, hogy leharcolt helyettünk – helyettem személy szerint! – egy olyan hároméves időszakot, amit a magam erejéből nem tudtamvolna.

SFportal.hu: …mit látsz a jövőben? Mondtad, hogy fenntartottál magadnak bizonyos rendelkezési jogokat,megtudhatjuk, mik ezek?

G.A.: Miklós tartotta fenn nekem azt a rendelkezési jogot, hogy csak az jelenhet meg Ynev, M.A.G.U.S. vonatkozásban, amire én áldásomat adom. Én ezen jog érvényesítésekor szeretném a Tuan Kiadó álláspontját irányadónak tekinteni: amire ők azt mondják, hogy alkalmas a megjelenésre, arra én úgy tekintek, mint ami valóban alkalmas rá. Ha időközben találok olyan tényezőt,ami ezt kizárja, akkor azt jelezni fogom. A Tuannal én együttműködni szeretnék, nem pedig diktálni nekik, mert csak így juthatunk előre. A másik véglet lenne abba átesni, hogy én döntsem el, mi jelenjen meg. Ezt a könyvkiadó dönti el, aki pénzt fektet bele.

SFportal.hu: Mit vársz aTuannal való együttműködéstől? Mit gondolsz, milyen irányt fog venni aM.A.G.U.S. további története?

G.A.: Miután a Tuannak semmilyen szinten nem vagyok a tisztségviselője, illetve nem vagyok hivatalosan a kiadó alkalmazottja, nem látom az írókat – már a régi, még Valhallás időkben felbukkant neveken kívül -, nem tudom, milyen szerzőkkel lehet most együtt dolgozni, nem tudom, hogy a régiszerzőknek mik az elképzelései. A saját munkámat folytatom tovább, amit márévek óta csinálok, legfeljebb nem hivatalos minőségben.

Nem tudok még egy „policyt”meghatározni, hiszen nem tudom, hogy milyen kötetszámban gondolkodik a Tuan,milyen szerzőkre számítanak, azok a szerzők milyen módon viszonyulnak hozzámmeg a régi dolgokhoz. Itt még eléggé zavaros a helyzet. Szeretnék majd látni egy kiadói tervet, és ők jelezték is, hogy ez ügyben számítanak az én véleményemre. Azt a politikát fogom folytatni, hogy ha kikérik a véleményemet,akkor azt elmondom, ha meg nem kérik, akkor azt adom, amit írtam, és ők megeldöntik, hogy milyen formában is számolnak vele.

Az interjút készítette: Miyazaki Jun


Kapcsolódó anyagok és fórumok:

Exkluzív Gáspár András interjú, 2. rész – Játékfejlesztői évek
Exkluzív Gáspár András interjú, 3. rész – Holdfényember és egyéb társszerzős tervek

Gáspár András életrajz
A M.A.G.U.S. új tulajdonosa a Tuan kiadó
Interjú Mórócz Tiborral, a M.A.G.U.S. új kiadójával
Megnyílt a Tuan kiadó és “A Könyvesbolt” honlapja

M.A.G.U.S. fórum az SFportalon


354 hozzászólás on Már a Keleti szél 3. kötete készül – Gáspár András interjú, 1. rész

 1. Vendég

  Nagyon szimpatikus ez az ember a megszolalasa alapjan. Csak szoritani tudok neki, a MAGUS-nak es a Tuannak is.

 2. Vendég

  Hm, hát a nevek végül is stimmelnek.

  Nyilván vannak, akik ugyanazokra az eseményekre, az egyes szereplõknek a jelenlegi helyzet kialakításában betöltött szerepére másként emlékeznek.

  Az ígéretekkel kapcsolatban meg már valóban lassan évtizedes múltra tekinthetünk vissza. Ezek után már valóban nincsen hová sietni.

 3. Vendég

  Kedves kettes vendég!
  Oltári pitiáner a viselkedésed. Felvállalni nem tudtad magad mi?
  Gyökér.

  Edge

 4. Vendég

  Tipikus magyar mentalitás: egybõl fikázok bármit.
  Anyatejjel szívja be néhány ember.
  Reflexbõl nyom pirosgombot mindenre.
  És kedves Krisztián, lehet tudni hogy miért nevettél jót? Mert az ilyesfajta üveggel (molotov koktél?) bedobálozáshoz látszik nagyon értesz…
  Tényleg kíváncsi vagyok, mi volt ebben olyan mulatságos…

  Edge

 5. Vendég

  Olvasd már vissza a hozzászólásaidat, és vedd észre, melyikünk nem adja meg a tiszteletet a másiknak… Ne akard, hogy felvegyem a stílusod.

  A röhej oka természetesen a GA-tól több interjúban is olvasott és nem teljesült ígéretek, a kreatív múltértelmezés, valamint az elvárás, hogy ezek után még higgyen neki az olvasó.

  KK

 6. Vendég

  Ne is haragudj, de a strílusom rám tartozik: viszont a bekiabálok valamit a pályára stílusról inkább ne mondjak semmit.
  Sunyi-lapos.
  Ehhez képes az én stílusom maximum nyers.

  GA: a kreatív múltértelmezés miért fáj? tûzközeli voltál, vagy mi? Elvárás? kért ilyet?

  nonszensz…

  Edge

 7. Vendég

  Húha kezd rpg.hu közeli élményem lenni. Légyszi, ne csináljatok olyan flamet, mint az rpg-n szokott lenni.

 8. Vendég

  Átlagos M*-olvasó vagyok – eléggé tûzközeli szerintem. A többit nem tudtam komolyan venni, Edge. Nõjj fel.

  Azzal meg tököm tele, hogy ha valaki egy picit is negatív véleményt mond, máris az rpg.hu jön elõ. Ha csak seggnyalást akartok, akkor inkább vegyétek le a kommentezési lehetõséget.

  KK

 9. Doroszló

  Mi a jó abban,ha VENDÉGKÉNT,telyessen irreleváns dolgokon vitáztok?

  Ha nem egyezik a véleményetek oké, de ezt 1 üzenettel is el lehet intézni.
  😡 😡 😡

  (azé’olvastam el a hozzászólásokat,mert azt hittem a riportal kapcsolatos dolgokról megy duma.)

  Üdvözlettel Endre,Doroszló!!!

  P.s.:Még hallatok rólam … O:-)

  ***

  Ne adj tanácsot! A bölcsnek nincs szüksége rá, a bolond pedig úgysem fogadja meg!

  Angol közmondás

 10. Doroszló

  Mi a jó abban,ha VENDÉGKÉNT,telyessen irreleváns dolgokon vitáztok?

  Ha nem egyezik a véleményetek oké, de ezt 1 üzenettel is el lehet intézni.
  😡 😡 😡

  (azé’olvastam el a hozzászólásokat,mert azt hittem a riportal kapcsolatos dolgokról megy duma.)

  Üdvözlettel Endre,Doroszló!!!

  P.s.:Még hallatok rólam … O:-)

  ***

  Ne adj tanácsot! A bölcsnek nincs szüksége rá, a bolond pedig úgysem fogadja meg!

  Angol közmondás

 11. Merras

  Béka: ha már rendre akarsz valakit utasítani, akkor közben ne kövesd el ugyanazt a hibát.

  Brod: Te is légyszíves ügyelj a nevekkel való viccelõdésre.

  THX

 12. Vendég

  Kedves K.K *-=MODERÁLVA=-*!

  Nem seggnyalasrol van szo, hanem arrol, hogy itt nem szokas hozongeni. Arra (csatlakozom az elottem szolohoz) ott van az emlitett hely, jarj oda balhezni. Ha ertelmes gondolatod van azt szivesen olvasnam, mivel en nem vagyok a fantasy vagy szerepjatek vilagban jaratos, de egykori galagtika olvasokent jokre emlekszem GA-sal kapcsolatban. Szoval mire is vonatkozik a negativ eszreveteled (mielott elment volna rossz iranyba a tema)?

 13. C8aXmC Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the content!

 14. You have made some really good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 15. You made various good points there. I did a search on the topic and located most people will have exactly the same opinion along with your weblog.

 16. This blog is really cool and factual. I have found a bunch of interesting stuff out of this blog. I ad love to return again and again. Thanks a bunch!

 17. Your style is unique compared to other people I ave read stuff from. Many thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this page.

 18. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, let alone the content!

 19. You have made some good points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 20. This is a excellent blog, would you be involved in doing an interview about just how you designed it? If so e-mail me!

 21. Your style is unique in comparison to other people I ave read stuff from. Thank you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

 22. The strategies mentioned in this article regarding to increase traffic at you own webpage are really pleasant, thanks for such fastidious paragraph.

 23. Yes, you are correct friend, on a regular basis updating website is in fact needed in support of SEO. Fastidious argument keeps it up.

 24. This particular blog is really interesting as well as factual. I have chosen helluva helpful things out of this source. I ad love to return every once in a while. Thanks a lot!

 25. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this post and the rest of the site is also really good.

 26. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!. Thanks For Your article about sex.

 27. This very blog is definitely cool and besides factual. I have picked many interesting things out of this source. I ad love to visit it every once in a while. Thanks a lot!

 28. It is challenging to acquire knowledgeable people with this topic, nevertheless, you appear like there as extra you are referring to! Thanks

 29. Wow, awesome weblog structure! How long have you been blogging for? you make running a blog look easy. The full look of your web site is fantastic, as well as the content!

 30. Im inquisitive should any individual ever endure what individuals post? The web never was like which, except in which recently it as got become much better. What do you think?

 31. It as in reality a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 32. Spot on with this write-up, I actually feel this web site needs a great deal more attention. I all probably be back again to read more, thanks for the information!

 33. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article and the rest of the website is extremely good.

 34. Spot on with this write-up, I actually suppose this web site wants far more consideration. I all probably be again to learn far more, thanks for that info.

 35. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Great. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 36. Usually I do not read post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite nice article.

 37. Regards for helping out, wonderful info. If you would convince a man that he does wrong, do right. Men will believe what they see. by Henry David Thoreau.

 38. I will regularly upload tons of stock imagery but I?m not sure what to do about the copyright issue? please help!.. Thanks!.

 39. I think that may be an interesting element, it made me assume a bit. Thanks for sparking my considering cap. On occasion I get so much in a rut that I simply really feel like a record.

 40. It as really a great and useful piece of information. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 41. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

 42. Nice blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 43. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

 44. You made some nice points there. I looked on the internet for the subject matter and found most individuals will go along with with your blog.

 45. Usually I do not learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite great article.

 46. You are my aspiration, I have few blogs and infrequently run out from post. He who controls the past commands the future. He who commands the future conquers the past. by George Orwell.

 47. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as well as the content!

 48. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 49. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and excellent user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 50. Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my site something like that. Can I include a portion of your post to my blog?

 51. It as really a nice as well as useful piece of information. I am glad that you shared this kind of useful information with us. Please retain us informed such as this. Thanks with regard to sharing.

 52. Red your weblog post and beloved it. Have you at any time imagined about visitor posting on other related blogs related to your site?

 53. Thank you for another fantastic article. Where else could anybody get that kind of info in such an ideal way of writing? I ave a presentation next week, and I am on the look for such info.

 54. I simply could not go away your site prior to suggesting that I actually loved the usual information a person supply to your visitors? Is gonna be back often to inspect new posts.

 55. My brother suggested I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 56. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 57. it’ss good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account

 58. ppi claims ireland I work for a small business and they don at have a website. What is the easiest, cheapest way to start a professional looking website?.

 59. This paragraph on the topic of SEO provides clear thought for new SEO viewers that how to do Search engine optimization, therefore keep it up. Nice job

 60. You made some really good points there. I checked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 61. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you
  make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know
  where u got this from. thank you

 62. Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I
  came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this
  to my followers! Wonderful blog and outstanding style and design.

 63. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 64. It’s perfect time to make some plans for the long run and it’s time to
  be happy. I have read this publish and if I could I wish to counsel you few
  interesting issues or tips. Perhaps you can write
  next articles regarding this article. I want to read even more issues about it!

 65. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 66. I savor, lead to I discovered exactly what I was taking a look for. You ave ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 67. It as not that I want to duplicate your internet internet site, but I really like the style. Could you tell me which style are you using? Or was it custom made?

 68. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 69. Feelings can’t withstand ordinary, friendship can’t withstand wind and rain, and you can calm down before you can hear your own voice, and clear your heart to see the nature of all things. Live your life quietly, if the heart doesn’t move, the wind is nothing. If you are not hurt, years will pass.

 70. Wow, fantastic weblog format! How lengthy have you been running a blog for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

 71. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and excellent user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 72. This particular blog is definitely entertaining and diverting. I have found a bunch of useful advices out of this amazing blog. I ad love to go back over and over again. Thanks a lot!

 73. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is great, as well as the content!

 74. I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 75. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 76. Normally I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

 77. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!

 78. Some really nice and useful information on this internet site, likewise I conceive the pattern has got excellent features.

 79. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 80. This blog is without a doubt entertaining additionally factual. I have found many useful stuff out of this source. I ad love to return again and again. Thanks a lot!

 81. Very nice article and straight to the point. I don at know if this is actually the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks

 82. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!

 83. Wow, wonderful blog format! How long have you been running a blog for? you make blogging look easy. The total look of your website is excellent, let alone the content!

 84. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You cann at imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük