Tudomány

Létezhet a Tatuin – kettős nappal bíró bolygót találtak


A Star Wars egyik legjobban ismert jelenete, amikor Luke Skywalker kisétál, és megnézi a Tatuin kettős naplementéjét. A sci-fi alkotók rendszeresen elképzelnek két vagy több nappal bíró bolygókat, eleddig azonban úgy hihettük, hogy ilyesmi csak a fantázia terméke lehet.

Most azonban a Kepler űrtávcső segítségével sikerült egy olyan bolygót találni, aminek a felszínéről két nap is látszódik – igaz, maga a bolygó lakhatatlan.

A Kepler-16b nagyjából 200 fényévnyire található a Földtől, tömege a Szaturnuszéhoz hasonló, és 229 nap alatt kerüli meg központi csillagát, melynek tömege 69%-a a mi Napunkénak, a kisebbiké mindössze 20%. Így bár a bolygó sokkal közelebb kering ezekhez a csillagokhoz, mint a Föld a Naphoz – kb. a Vénusz távolságának megfelelő a Kepler-16b pályája -, a klíma mégsem a Tatuint idézi: meglehetősen hideg van arrafelé, -70 és -100 Celsius közötti a hőmérséklet, ami hidegebb, mint a Hoth átlaghőmérséklete.

A második, kisebb méretű nap közelebb kering a központi csillaghoz, mint a Kepler-16b, így 20,5 naponta a két csillag egy pontból látszódik a bolygóról, aztán idővel különválnak. Emiatt bizony a kettős naplemente arrafelé átlagos esemény.

Alan Boss, a kutatás vezetője meglepőnek nevezi a felfedezést, és valóra vált sci-fiként jellemzi azt.

Az alábbi videó bemutatja a Kepler-16b-t, és hogy milyen is lehet onnét nézve a napnyugta.


39 hozzászólás on Létezhet a Tatuin – kettős nappal bíró bolygót találtak

  1. Nekem rémlik egy olyan,hogy az első Star wars könyvben ami magyarul megjelent szerepelt a “Kalapos Jabba” kifejezés,illetve,hogy Darth Vader császárOKAT szolgált…de rég volt 😀

Comments are closed.