SF hírek

„A legrémisztőbb, legkilátástalanabb sci-fi regény az volna, amelyik üres lapokkal jelenik meg“ — interjú Böszörményi Gyulával


Böszörményi Gyula

Böszörményi Gyulát a legtöbben ifjúsági regényíróként ismerik, a Gergő-sorozat, a 3..2..1 regények, a Lúzer rádió és az elmúlt években az Ambrózy báró történeteinek szerzőjeként hívják író-olvasó találkozókra, dedikálásokra. Akik közelebbről megismerkedtek vele, azok azonban tudják róla, hogy az SF világából érkezett, és bár ritkán ír science-fictiont manapság, követi a műfajt. Böszörményi Gyula a Galaktika 300 válogatásban megjelent írásáért idén Zsoldos Péter-díjat kapott. Vele beszélgettem.

Meglepődtem, amikor kiderült, hogy neked ítélte a zsűri a Zsoldos-díjat, mert az utóbbi időben nem írsz science-fictiont. Hogy vagy mostanában a műfajjal?

Imádom, mint olvasó emberré válásom óta mindig. Sokat olvasok, ez a tevékenység számomra olyan, mint a levegővétel, és négy-öt egyéb kötet után mindig szükségét érzem, hogy sci-fit olvassak. Olyan, mintha a szmogos városból kiutaznék a hegyekbe friss levegőt szívni. Felüdít mások fantáziájának féktelen áradása. A sci-fi sokkal több, mint irodalmi műfaj. Az emberiség, pontosabban a homo sapiens nevezetű állat legjobb, legemberibb részét, a kíváncsiságot és a jövőbe vetett hitet testesíti meg. Igen, még azok a művek is, melyek komor képet festenek, mert legalább festenek valamit. A legrémisztőbb, legkilátástalanabb sci-fi regény az volna, amelyik üres lapokkal jelenik meg. Amíg a sci-fi történetek betűkből, képekből állnak, addig van remény a jövőre. Még akkor is (félmosoly), ha nagyon sok pocsék sci-fi jelenik meg. Egek, hát nincs kizárva, hogy a jövő valóban pocsék lesz, de legalább lesz valamilyen. Egyébként az, hogy a díjat idén én kaptam meg, szerintem engem sokkal inkább meglepett, mint bárki mást.

A Galaktika 300-ban megjelent Isa por és homou című írásod igazi hard SF, és a novella, mint műfaj, minden jellegzetességét ötvözi. Számítottál rá, hogy esélyes vagy a díjra? Mit jelent számodra a Zsoldos Péter-díj?

Eszembe sem jutott a díj, mivel azt sem tudtam, hogy a Galaktika nevezett. Kaptam egy felkérést, és mivel épp volt némi szabad kapacitásom, ami az utóbbi években nagyon ritka adomány, ráadásul ötletem is akadt, hát megpróbáltam tisztességesen munkát végezni. Félsz azért volt bennem. Sci-fit írni, az egy külön lelki, tudati állapotot igénylő létforma. Tudja ezt az, aki több műfajban is tevékenykedik. Bevallom, a majré is elővett közben, hogy vajon képes vagyok-e még sci-fit írni. Valaha kizárólag ezt a műfajt képzeltem a saját területemnek, Preyer Hugó volt az én útra lökő, taszigáló mesterem, de aztán valahogy elsodródtam. Kiderült, hogy az ifjúsági irodalom „jobban fekszik”, sokkal inkább kézre áll nekem, hát mentem arra, de a sci-fi mindig ott lebegett, derengett a háttérben. Aztán most itt ez a Zsoldos Péter-díj, ami épp a fentiek miatt nekem tán kicsit fontosabb is, mint akik folyamatosan ebben a műfajban alkotnak, hisz „vendégmunkásként”, „belekontárkodóként” kaptam meg. Mit kerteljünk: büszke vagyok rá, a fenébe is – utoljára tán a József Attila-díjnak örültem ennyire! Ráadásul Zsoldos nagy író volt, és miután olvasóként már régóta a tisztelője voltam, most jó ilyenformán is kötődni hozzá.

300_galaktikaA Galaktika 300 különleges válogatás, a szerkesztők kortárs magyar szerzőket kerestek meg, például Parti Nagy Lajost, Dragomán Györgyöt és Darvasi Lászlót. Mit gondoltál, amikor felkérést kaptál? Sokukat jól ismered, a pályatársaid, barátaid. Kihívás volt ebben a mezőnyben publikálni? Különösen sci-fit?

Azt gondoltam, hogy 1. „Hú, micsodás istállónak nemes táltos paripái közé hínak engemet konya fülű öszvérnek!” (vagy valami hasonlót), 2. „Ez aztán a geniális idea, kedveseim a Galaktikában, le a kalpaggal!” (ezt így biztosan), és talán még azt is, hogy 3. „Na, most kössed föl a gatyakorcot, mer’ ez nem semmi vágta lesz.”. Hát így. Aztán belegondoltam, mi kerekedik ki ebből az egészből, és attól a perctől fogva alig vártam a Galaktika 300 megjelenését. Nagyon érdekelt (gyönge kifejezés ez a valósághoz mérten), hogy miként oldják meg a saját részüket a többiek. Igazi irodalmi csemege lett a Galaktika 300, ez nem kétséges. A feladatot viszont nem éreztem kihívásnak, mert eszembe sem jutott, hogy itt verseny folyna. Ízes, zamatos játék volt ez inkább, amiben nem egymás ellen, egymást legyűrni akarva, inkább egymást figyelve, a másikra kíváncsian vettünk részt. Előre izgatott, vajon Parti Nagy és a többiek miként, hogyan nyúlnak a számukra idegen műfajhoz. Tudtam, hogy bízhatok bennük (mint olvasó), mert a maguk területén zseniálisak, és próbáltam megtippelni, hogy mi jön ki belőlük. Hartay Csabi esetében például biztosra vettem, hogy két dolog, tehén és humor lesz benne: nem kellett csalódnom. Jó volt ez, na, igazi csemege.

Idén karácsonyra jelenik meg az Ambrózy báró eseteit feldolgozó újabb regényed. A sorozat hatalmas siker, rengetegen várják a folytatást. Azon írók közé tartozol, akiknek fontos az olvasóiddal való kapcsolat. Mit gondolnak az olvasóid a más típusú munkáidról? Filmről, rádióról és az SF-ről?

Azt hiszem, erről inkább őket kéne megkérdezni. Annyit látok csupán, hogy mióta az Ambrózy-sorozat sikere kezdi az irodalmi egeket ostromolni, azóta az összes többi könyvem olvasottsága is fellendült, és azokat sem szidják…

Ne szerénykedj! A moly.hu olvasóinak szavazatai alapján A Rudnay-gyilkosságok lassan egy éve vezeti a krimi és a kortárs kategóriát. És a könyvhéten igazoltan két szerző, Esterházy és a te asztalodnál álltak sorba dedikációért a legtöbbet.

Igen, ezt utólag én is hallottam, de akkor és ott, az őrület legközepén, a Vörösmarty téri szökőkút tövében ülve csak annyit vettem észre, hogy egyrészt majd’ leszakad a csuklóm, másrészt odajött a kiadóm és a fülembe súgta: „Húzz bele, mert a sor vége a Váci utcánál áll.” Végül egyhuzamban négy és fél órát dedikáltam, vagyis a délelőttre kiírt dedikációm gyakorlatilag egybefolyt a délutánival, ráadásul a standról minden könyv elfogyott, s végül voltak olyan olvasók, akik átvillamosoztak a legközelebbi boltba, ott vették meg a kötetet, hogy végül visszatrappolva aláírassák. Komolyan mondom, megtisztelő élmény volt. Hála érte Ambrózy bárónak, Mili kisasszonynak és persze az olvasóknak.

Egyébként pedig az ifjúsági regényeim rajongótábora eddig is megvolt, most azonban a különböző témákat kedvelő olvasóim hajlandókká váltak új területekre is elkalandozni. Aki eddig szigorúan csak krimit olvasott, most belekóstol az ifjúsági fantasybe, vagy épp a sci-fibe, pusztán azért, mert kíváncsi, ott mit műveltem, és ez jó, mert talán magát a számára addig idegen műfajt is megkedveli.

Látsz arra esélyt, hogy az ifjúsági sci-fi ismét népszerű legyen? Vagy a fantasy és a horror mellett erre már nem számíthatunk? Arra gondolok, hogy a nyolcvanas években több magyar ifjúsági SF siker volt, gondolok itt például Nemerétől A kupolaváros titkára, amely anno több külföldi megjelenést is megélt.

Most mondjam azt, hogy ez nagyrészt a NASA-n múlik? Nézd, az olvasók ízlését nem a véletlen, hanem a köröttünk lévő világ formálja. A hetvenes-nyolcvanas évek, bárki bármit is állítson, sokkal optimistább kor volt, mint a mai. Az emberek hitték, hogy az űrhajózás épp oly gyorsan fog fejlődni, mint korábban a vasút, és 2000-re már lazán kolonizáljuk a Holdat, a Marsot, a kisbolygókon pedig bányák működnek majd. Aztán ez a meggyőződés kipukkant, a világűr felfedezése lelassult, a Földön viszont egyre többen vagyunk, és a bolygónk kezd klausztrofóbiás hellyé válni. Ne gondolja bárki is azt, hogy a mai gyerekek azért fordultak a horror, a vámpír és a világvége után játszódó apokalipszis történetek felé, mert ez a divat, a trend. Azért lett ez náluk divattá, mert az emberiség elveszítette optimizmus-töltésének a javát, a srácok pedig érzik ezt, és félnek, szoronganak. Így egyszerűen jó, megnyugtató érzés számukra, ha valami ennél is borzalmasabbról olvashatnak, mert felnézve a könyvből azt láthatják, hogy mégsincsenek odakinn zombik, a város látszólag jól működik, van kaja a boltokban és nem kell érte mutánsokkal megküzdeni, ez pedig megkönnyebbülést okoz nekik. Az emberiség saját hülyeségének mocsarában fuldoklik, teszi tönkre a bolygót, irtja ki véglegesen az állatfajokat és nyírja ki egymást vallási okokból, vagy épp az utolsó csepp kőolajért. Mégis, hogy várhatnánk el a gyerekektől, hogy még csak ne is szorongjanak? A klasszikus ifjúsági sci-fi akkor támad fel, ha az emberiség valóban kilép az űrbe és új területeket, titkokat kutathat. Vagy – ez a másik lehetőség – ha végre tényleg eljönnek az idegenek, akikkel barátkozni, esetleg (ezt nem hinném) harcolni lehet. A lényeg, hogy kell egy igazi, friss cél. Addig viszont marad a globális neurózis, és annak tünete, a zombi, vámpír és dísztópia-mánia.

 


2 008 hozzászólás on „A legrémisztőbb, legkilátástalanabb sci-fi regény az volna, amelyik üres lapokkal jelenik meg“ — interjú Böszörményi Gyulával

 1. It as hard to find well-informed people in this particular subject, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 2. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!

 3. Very interesting information!Perfect just what I was searching for! If you want to test your memory, try to recall what you were worrying about one year ago today. by Rotarian.

 4. You made some really good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 5. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to search out somebody with some unique ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is something that’s wanted on the net, someone with a bit originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 6. magnificent points altogether, you just received a emblem new reader. What could you suggest about your publish that you simply made a few days ago? Any sure?

 7. Magnificent web site. A lot of helpful information here. I am sending it to several pals ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your sweat!

 8. That is a great tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very precise information Many thanks for sharing this one. A must read article!

 9. Hi there! I just wish to give a huge thumbs up for the great information you could have right here on this post. I will probably be coming again to your weblog for extra soon.

 10. Good post. I be taught something tougher on completely different blogs everyday. It is going to at all times be stimulating to read content from different writers and apply somewhat one thing from their store. I抎 choose to make use of some with the content on my weblog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l give you a link on your internet blog. Thanks for sharing.

 11. This very blog is definitely interesting and also informative. I have picked up a lot of useful tips out of this source. I ad love to return over and over again. Thanks a bunch!

 12. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 13. So pleased to possess located this submit.. Undoubtedly valuable perspective, many thanks for expression.. Excellent views you possess here.. I enjoy you showing your point of view..

 14. My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You cann at imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 15. There are definitely quite a lot of particulars like that to take into consideration. That is a nice level to convey up. I supply the ideas above as normal inspiration however clearly there are questions just like the one you carry up where a very powerful factor will probably be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, but I’m sure that your job is clearly recognized as a good game. Each boys and girls really feel the impression of only a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

 16. This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise information Thank you for sharing this one. A must read post!

 17. Aw, this was a really nice post. In concept I wish to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and on no account seem to get one thing done.

 18. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 19. Keep up the good piece of work, I read few articles on this site and I believe that your web blog is really interesting and holds lots of wonderful information.

 20. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!

 21. You have made some decent points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 22. Your style is really unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this page.

 23. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

 24. You could certainly see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 25. Wow, superb blog structure! How long have you been running a blog for? you made blogging glance easy. The total look of your web site is great, let alone the content material!

 26. I simply wanted to send a message to be able to thank you for these remarkable items you are sharing on this site. My time intensive internet investigation has finally been recognized with high-quality details to go over with my neighbours. I would tell you that many of us website visitors are really blessed to live in a great place with so many special people with good methods. I feel extremely privileged to have used your website and look forward to many more enjoyable times reading here. Thanks again for a lot of things.

 27. You can certainly see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren at afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

 28. Sorry for my English.Great blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol.

 29. lungs, and cardio-vascular tissue. If this happens, weight loss will slow down and it will become more and more difficult to maintain a healthy weight.

 30. Usually I do not learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, very nice article.

 31. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

 32. You made some decent points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 33. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

 34. It as not that I want to replicate your website, but I really like the style and design. Could you tell me which design are you using? Or was it custom made?

 35. to say that I ave truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 36. Maybe in the future it all do even better in those areas, but for now it as a fantastic way to organize and listen to your music and videos,

 37. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 38. It as not that I want to replicate your web site, but I really like the pattern. Could you tell me which theme are you using? Or was it especially designed?

 39. It’а†s really a great and helpful piece of info. I’а†m happy that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 40. You could certainly see your enthusiasm in the article you write.
  The arena hopes for more passionate writers like you who are
  not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

 41. Hello, all the time i used to check weblog posts here in the early hours in the break of day,
  since i love to learn more and more.

 42. I’m extremely impressed together with your writing talents
  and also with the structure on your blog. Is that this a paid subject matter or did you customize it
  your self? Anyway stay up the nice high quality writing, it’s uncommon to peer a nice weblog
  like this one nowadays..

 43. A fascinating discussion is worth comment. There’s no doubt that that
  you should publish more about this issue, it might
  not be a taboo subject but typically people do not talk about these subjects.
  To the next! Kind regards!!

 44. I read this post fully regarding the resemblance of hottest and earlier technologies, it’s
  amazing article.

 45. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same
  nearly a lot often inside case you shield this hike.

 46. What’s up to every body, it’s my first go to see of this weblog; this website carries awesome
  and really good material designed for visitors.

 47. Good post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.

  Thank you!

 48. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get
  that “perfect balance” between superb usability and appearance.
  I must say that you’ve done a fantastic job with this. Additionally, the blog loads super fast
  for me on Internet explorer. Outstanding Blog!

 49. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found
  that it’s really informative. I’m going to watch out for
  brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 50. I do not even know how I ended up here, but I thought
  this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger
  if you are not already 😉 Cheers!

 51. It as not that I want to replicate your web-site, but I really like the style. Could you tell me which style are you using? Or was it tailor made?

 52. Your method of telling the whole thing in this article is actually pleasant, all be able to effortlessly understand it, Thanks a lot.

 53. I will immediately grasp your rss feed as I can at to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me know in order that I may just subscribe. Thanks.

 54. it’ss good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account

 55. I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 56. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely
  helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to
  contribute & aid different customers like its helped me.
  Good job.

 57. continuously i used to read smaller articles or reviews that also clear their motive, and that is also happening with this post which I am reading at this time.

 58. You’re so interesting! I don’t suppose I’ve truly read through a single thing like this before.
  So wonderful to find somebody with original thoughts on this issue.
  Seriously.. thank you for starting this up. This website is one thing that’s needed on the
  web, someone with a little originality!

 59. Wonderful website. Plenty of helpful info here. I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And obviously, thank you on your sweat!

 60. Keep up the good piece of work, I read few content on this site and I conceive that your weblog is rattling interesting and holds lots of great info.

 61. Thanks for the good writeup. It if truth be told was a amusement account it. Glance complex to far introduced agreeable from you! By the way, how could we be in contact?

 62. Feelings can’t withstand ordinary, friendship can’t withstand wind and rain, and you can calm down before you can hear your own voice, and clear your heart to see the nature of all things. Live your life quietly, if the heart doesn’t move, the wind is nothing. If you are not hurt, years will pass.

 63. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Plz reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks

 64. whoah this blog is excellent i love reading your posts. Keep up the great work! You know, a lot of people are searching around for this info, you could aid them greatly.

 65. This unique blog is really cool as well as informative. I have chosen a lot of helpful things out of this amazing blog. I ad love to go back every once in a while. Thanks!

 66. We stumbled over here by a different web page and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page for a second time.

 67. There is noticeably a bundle to know about this. I assume you produced particular nice points in attributes also.

 68. Usually I don at learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite nice post.

 69. Spot on with this write-up, I actually assume this website wants rather more consideration. I all probably be once more to learn way more, thanks for that info.

 70. You have proven that you are qualified to write on this topic. The facts that you mention and the knowledge and understanding of these things clearly reveal that you have a lot of experience.

 71. Wow! Thank you! I continually wanted to write on my site something like that. Can I implement a portion of your post to my website?

 72. Very nice article and straight to the point. I don at know if this is in fact the best place to ask but do you people have any thoughts on where to employ some professional writers? Thx

 73. It as really a cool and useful piece of information. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 74. You are my inspiration, I possess few web logs and rarely run out from brand . The soul that is within me no man can degrade. by Frederick Douglas.

 75. This blog is without a doubt educating and besides amusing. I have found a bunch of handy stuff out of this source. I ad love to come back again soon. Thanks a lot!

 76. I’а†ve read a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you place to make this kind of magnificent informative web site.

 77. Wow, wonderful weblog structure! How long have you ever been running a blog for? you made blogging glance easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content material!

 78. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 79. Red your site publish and loved it. Have you at any time thought about guest posting on other related blogs related to your blog?

 80. Utterly written written content, thanks for selective information. In the fight between you and the world, back the world. by Frank Zappa.

 81. Thanks for writing such a interesting article, I stumbled onto your site and read a few articles. I like your style of writing

 82. Very interesting details you have remarked, thanks for posting. Women have been trained to speak softly and carry a lipstick. Those days are over. by Bella Abzug.

 83. You could definitely see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 84. You could certainly see your skills in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 85. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 86. There is definately a great deal to find out about this issue. I really like all the points you have made.

 87. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 88. You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 89. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 90. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 91. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 92. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 93. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 94. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 95. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your website in my social networks!

 96. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 97. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 98. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 99. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 100. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 101. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 102. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 103. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 104. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 105. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!

 106. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the content!

 107. It as not that I want to replicate your web site, but I really like the layout. Could you let me know which style are you using? Or was it custom made?

 108. This particular blog is definitely cool and also factual. I have picked a bunch of helpful things out of this blog. I ad love to return again and again. Thanks a bunch!

 109. I got what you mean , thankyou for putting up.Woh I am glad to find this website through google. “Those who corrupt the public mind are just as evil as those who steal from the public.” by Theodor Wiesengrund Adorno.

 110. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 111. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 112. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 113. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 114. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 115. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 116. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 117. fantastic issues altogether, you simply won a emblem new reader. What could you suggest in regards to your publish that you just made some days in the past? Any positive?

 118. I got what you intend, regards for posting .Woh I am thankful to find this website through google. “Success is dependent on effort.” by Sophocles.

 119. Some genuinely nice and utilitarian information on this site, too I think the design and style holds excellent features.

 120. Nathan It as really a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 121. I really enjoy examining on this internet site, it contains great posts. “The living is a species of the dead and not a very attractive one.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 122. Hey very cool website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally…I am satisfied to search out so many useful information right here in the publish, we want work out more techniques on this regard, thank you for sharing.

 123. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours lately, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely price sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did, the web will likely be much more useful than ever before. “Baseball is 90 percent mental. The other half is physical.” by Lawrence Peter Berra.

 124. indeed, investigation is having to pay off. So happy to possess found this article.. of course, analysis is having to pay off. Wonderful thoughts you possess here..

 125. Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really looking forward to read more. Will read on

 126. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 127. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 128. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again..

 129. This blog is without a doubt awesome and besides diverting. I have picked up helluva useful tips out of this source. I ad love to visit it every once in a while. Cheers!

 130. This page certainly has all the info I needed about this subject and didn at know who to ask.

 131. You are my aspiration, I possess few blogs and occasionally run out from brand . Follow your inclinations with due regard to the policeman round the corner. by W. Somerset Maugham.

 132. You have made some decent points there. I looked on the net to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 133. It as nearly impossible to attain educated inhabitants in this exact focus, but you sound in the vein of you identify what you are talking about! Thanks

 134. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 135. Wow, marvelous blog format! How long have you ever been blogging for?
  you made blogging glance easy. The entire glance of your website is excellent, let alone the
  content!

 136. Wonderful, what a wweblog it is! This website provides valuable
  data to us, keep it up.

 137. My brother suggested I would possibly like this blog.
  He was once entirely right. This submit actually made my
  day. You cann’t imagine simplpy how a lot time
  I had spent for this information! Thanks!

 138. Very good article! We will bee lining to this
  particularly great content oon our site. Keep up the gopod writing.

 139. Greetings, I believe your blog could possibly
  be having browser compatibility issues. When I look at
  your blog in Safari, it looks fine however when opening in I.E.,
  it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a
  quick heads up! Other than that, fantastic website!

 140. Heya exceptional website! Does runniing a blog similar to
  this take a great deal of work? I have virtuallyy no knowledge of coing however
  I was hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you
  have any iideas or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off subject however I just needed too ask.
  Thanks!

 141. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website
  yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know
  where u got this from. kudos

 142. Thiss is my first time visit at here and i am really impressed to read all at alone place.

 143. My coder is trying to convince mme to move too .net from PHP.
  I have always disliked the idea ecause of the expenses.

  But he’s trygiong none the less.I’ve been using Movable-type on vaarious websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heaed excellent things abgout blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Anny help would be really appreciated!

 144. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks!

 145. Get some aarticles written by the professional writers and publish them
  to the forums and e-books. The one underlying factor is “white hat techniques”
  always do the very best thing. In conclusion, you always be target certain keywords.

 146. Does your website have a contact page? I’m haaving trouble locating it but,
  I’d like to send you an email. I’ve gott some recommendations for your blog you mitht be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward tto seeing it develop over time.

 147. Great post. I used to be checking constantly this weblog and I’m inspired!
  Extremely useful info specifically the ultimate phase 🙂 I handle such information much.
  I used to be looking for this particular information for a very long time.

  Thank you and good luck.

 148. We’re a gagge of volunteers annd starting a brand new scheme in our community.
  Your website provided us with useful information to paintings on. You’ve done a formidable task and our entire neighborhood mighgt be grateful to you.

 149. The best man is often the grooms most reliable and faithful good friend or relative.
  The most effective man is normally the grooms most trustworthy and faithful buddy
  or relative. The ushers will be the grooms brothers, cousin, or best mates, or
  brothers and shut kin of the bride. Responsibilities
  of the perfect Man Before the marriage, he – pays for his
  personal attire, purchased or rented. May give the envelope to
  the officiant before the ceremony. In the course of the ceremony, he – shouldn’t be part of the processional but enters with
  the groom, standing behind the groom and slightly to the left.

  After the ceremony, he – instantly serves as one of many witnesses in signing
  the wedding license. On the reception, he – does not stand in the
  receiving line unless he can also be the father
  of the groom. After the reception, he – promptly returns both his and the grooms rented formal put on to the appropriate
  location.

 150. I simply had to thank you very much again. I’m not ceretain the things that I would have tried without those tips documenteed by you on that
  area. It was before the frightful matter in my opinion, but
  seeing the expert strategy you solved the issue made me to jump over happiness.
  Extremely grateful forr this help and then expect yyou know what a powerful
  job that you’re carrying out training the others thru your webpage.
  Moost likely you have never come across all of us.

 151. I simply desired to thank you very much yet again. I am not sure the things that I would’ve accomplished inn the absence of these techniques shown by you on this theme.
  It had been the daunting issue in myy opinion, nevertheless discovering your skilled style you handled
  it took me to leap over fulfillment. I will be thankful
  for your help and pray you realize what an amazing job that you’re accomplishing training most
  people by way of your webblog. Most probably you’ve never got
  to know any of us.

 152. This particular blog is obviously entertaining and also diverting. I have discovered a bunch of useful advices out of this amazing blog. I ad love to return again soon. Thanks a lot!

 153. It as not acceptable just to go up with a good point these days. You need to put serious work in to plan the idea properly as well as making certain all of the plan is understood.

 154. I havve been surfing online more than 2 hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enugh for me.
  Personally, if all webmasters and bloggers made good content as
  you did, the nnet will bee much more useful than ever
  before.

 155. Hello there! I could have sworn I’ve been tto this
  web site before but aftrr going through some of the articles I realized it’s new tto me.
  Nonetheless, I’m certainly pleased I found it and I’ll
  be bookmarking it and checking back frequently!

 156. I savour, result in I discovered just whhat I used to be looking for.

  Youu have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a
  great day. Bye

 157. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web sjte provided us with valuable info to work on. You’ve ddone a formidable job and our entire
  community wilol be thankful to you.

 158. Yoou made some good points there. I looked on the internet ffor the subjrct matter andd
  found most people will approve with your blog.

 159. I’а†ve recently started a website, the information you offer on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

 160. You should consider this specially when you have flash documents embedded using your website.

  Thing about what the author you’ve goot the information frolm would feel.
  Outsource your writing to an on line author.

 161. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog
  and was wondering what all is required to
  get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
  penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% certain.
  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 162. I need to to thank you for this great read!!
  I absolutely enjoyed every little bit of it. I have you saved as a favorite to check out new things you post…

 163. My partner and I stumbled over here from a different
  website and thought I might check things out. I like what
  I see so i am just following you. Look forward
  to going over your web page again.

 164. Asking questions are actually fastidious thing if you are not understanding anything entirely, however this article presents
  pleasant understanding even.

 165. Some people are awesome at writing pages. Some people make blunder
  of endeavorting too submit their articles to as many directories ass
  feasible. Never underestimate the skills of viral marketing.

 166. all the time i used to read smaller articles or
  reviews which as well clear their motive, and that is also
  happening with this paragraph which I am reading at this time.

 167. My spouse and I stumbled over here different web address and thought I should
  check things out. I like what I see so i am just following you.

  Look forward to finding out about your web page yet again.

 168. Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no backup.
  Do you have any solutions to stop hackers?

 169. We are passionate and determined to provide research paper writing services of exceptional quality so that you can achieve your desired results with every single
  assignment. college paper writing service With our properly arranged bibliographies,
  a college professor will easily tell where the information is
  from and which sources to use to get more information about the subject matter.

 170. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job
  and our whole community will be thankful to you.

 171. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this page to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thank you for
  sharing!

 172. Right now it looks like Expression Engine is the top blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 173. Great article! This is the kind of info that are supposed
  to be shared across the net. Shame on the search engines for now not
  positioning this post higher! Come on over and seek advice from my
  site . Thanks =)

 174. You could certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren at afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 175. I seriously love your site.. Excellent colors & theme.
  Did you create this web site yourself? Please reply
  back as I’m trying to create my own blog and would like to find out where you got this from or just what the theme is named.
  Thank you!

 176. Hey! I’m at work browsing your blog from
  my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your
  blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

 177. An intriguing discussion is worth comment. I think that you ought to write more about this subject, it may not
  be a taboo subject but usually people don’t discuss
  these issues. To the next! All the best!!

 178. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and
  say I truly enjoy reading through your posts.

  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over
  the same subjects? Thank you so much!

 179. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for
  a blog website? The account aided me a acceptable deal. I
  had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear
  idea

 180. You really make it seem really easy with your presentation but I find this topic to
  be really one thing that I feel I would by no means understand.
  It sort of feels too complex and extremely vast for me.

  I’m taking a look ahead in your subsequent put up, I will try to get the hold of it!

 181. I wanted to thank youu for this fantastic read!!
  I absolutely loved every bit of it. I have you saved as
  a favorite to look at new things you post…

 182. Hello! This is my first visit to your blog! We are a collection of
  volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You
  have done a extraordinary job!

 183. you are truly a good webmaster. The website loading pace is incredible.

  It kind of feels that you’re doing any distinctive trick.
  Also, The contents are masterwork. you’ve done a excellent job on this topic!

 184. We stumbled over here different page and thought I might check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look forward to finding out about your web page yet again.

 185. Flash poker game on facebook is probably the most favored game on these social network sites.

  The most in-demand casinos activity of chance is video poker machines, as they’re classical internet blackjack games using high
  online marketer payouts and interesting hands per hour.
  The illustration showing those games are mainly from the browser plugins like
  Macromedia Flash, Macromedia Shockwave, or Java.

 186. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I’ll certainly return

 187. I just could not depart your website before suggesting that I really enjoyed the standard info
  a person supply for your guests? Is going to be again incessantly in order to check out new posts

 188. Hi there I am so delighted I found your blog, I really found you by
  accident, while I was researching on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say many thanks for a tremendous post and a
  all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  read it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic work.

 189. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful info specially the last part 🙂 I care for such information much.

  I was looking for this certain info for a very long time.
  Thank you and good luck.

 190. เปิดยูสเซอร์ 089 เว็บพนันบอล เปิดยููสเริ่มต้นตั้งแต่ เปิดยูส1บาท – เปิด100บาท
  เปิดยูสเซอร์ UFABET เริ่มที่
  เปิดยูส20 เปิดยูส50 เปิดยูส100

 191. Why viewers still make use of to read news papers when in this technological world the whole thing is accessible on net?

 192. I do not know if it’s just me or if everybody else encountering problems with your website.
  It appears as though some of the written text within your posts are
  running off the screen. Can somebody else please comment
  and let me know if this is happening to them too?

  This might be a problem with my internet browser
  because I’ve had this happen before. Many thanks

 193. Hello my friend! I wish to say that this post is amazing, great written and include almost all
  significant infos. I would like to look extra posts like this .

 194. Hey! I could have sworn I’ve been too this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely happy I found it and
  I’ll bee book-marking and checking back often!

 195. I’m not sure exactly why but this site is loading extremely
  slow for me. Is anyone else having thi problem or
  is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 196. Heya exceptional website! Does running a blog such as
  this require a great deal of work? I have absolutely no knowledge
  of programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyways,
  if you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off subject however I simply had to ask. Kudos!

 197. I seriously love your website.. Excellent colors & theme.
  Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own website and would
  like to learn where you got this from or what the theme
  is called. Many thanks!

 198. Good – I should definitely pronounce, impressed with your web
  site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it
  in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site
  theme . a tones way for your customer to communicate.
  Excellent task.

 199. Hi there to every , for the reason that I am genuinely eager of reading this weblog’s post to be updated on a regular
  basis. It includes fastidious stuff.

 200. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be just what I’m looking for.
  Does one offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating
  on many of the subjects you write with regards too here.
  Again, awesome web log!

 201. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.

  I’ll certainly return

 202. Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a thirty foot
  drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is
  now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had
  to share it with someone!

 203. Hey! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?

  My website looks weird when viewing from my iphone.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue.
  If you have any suggestions, please share. Thank you!

 204. You have made some decent points there. I checked
  on the web to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 205. If you would like to get a great deal from this paragraph then you have to apply
  these techniques to your won website.

 206. It’s appropriate time to make some plans for the longer term
  and it’s time to be happy. I have learn this publish and
  if I could I desire to counsel you few fascinating issues or suggestions.
  Maybe you can write subsequent articles relating to this article.
  I want to learn more issues approximately it!

 207. Everything is very open with a really clear explanation of the challenges.

  It was truly informative. Your site is very helpful. Many thanks for sharing!

 208. My brother suggested I might like this web site. He was totally right.
  This post truly made my day. You can not imagine just how
  much time I had spent for this information! Thanks!

 209. Thank you a lot for sharing this with all of us you actually understand what you’re talking approximately!

  Bookmarked. Please also visit my website =). We could have a
  link alternate agreement between us

 210. strap on
  As it says on the Wikipedia page for erotic electrostimulation, “Even at relatively low current and voltage, there is also risk of interference with normal heart function (potentially including cardiac arrest), and this risk is higher for those who use an artificial pacemaker or similar device or who have heart conditions. Because of this, it is not advisable to place the electrical contacts in such a way that current passes through the chest cavity.[3] Newcomers are encouraged to research the hazards, limitations, and techniques of electrostimulation and the devices used.” I would advise against
  using the pads on the chest. I wish that this came with instructions of any kind.

  strap on He always makes fun of me and makes me
  feel really bad. I’m HIV positive and he makes jokes to my boyfriend right in front of me about how great it is to have sex without a condom
  and all kinda dumb stuff like that, makes me feel bad
  because we can’t. Anyway, lately I’ve told him over and over that it really hurts my feelings that he
  lets his friend talk to me that way. Never before had Brother Francis actually seen a
  pilgrim with girded loins, but that this one was the bona fide article he was convinced as soon as he
  had recovered from the spine chilling effect of the pilgrim’s advent on the far horizon, as a wiggling iota of black caught in a shimmering haze of heat.
  Legless, but wearing a tiny head, the iota materialized out of the mirror glaze
  on the broken roadway and seemed more to writhe than to walk into view, causing Brother Francis to clutch the crucifix of his rosary and mutter
  an Ave or two. The iota suggested a tiny apparition spawned by
  the heat demons who tortured the land at high noon, when any creature capable of
  motion on the desert (except the buzzards and a few monastic hermits such as Francis) lay motionless in its burrow or hid beneath a
  rock from the ferocity of the sun. strap on

  fleshlight Sex isn’t going to be very enjoyable for you before, during
  or after if you’re terrified the whole time, after all, and
  if it’s not something you can feel relaxed and safe with, it just doesn’t make much sense to be doing it.
  Too, please understand that besides having higher risks,
  and additional risks of pregnancy, vaginal intercourse isn’t something somehow SO different
  from other kinds of sex. In other words, if you and yours have
  what you need to do other things safely, you’re not going to be getting any less intimacy or pleasure from just doing those things for now than you would by adding intercourse, especially since you’re female.
  fleshlight

  animal dildo In several cases, the color makes them far more
  peculiar. Alicia Markova and Anton Dolin British ballet stars
  central to this era of dance in America are shown in a wide range of roles.

  Seen in close up, they often look precious, combining
  lurid hues and aesthetic flamboyance. Make sure you’re taken care of in this, too, especially if your
  relationship becomes serious. It’s important she feels supported,
  but the same goes for you. Be sure that you have other supports besides just her.
  Getting drawn into “Everything intersects so everything is fluid, nothing has any meaning so stop talking about race/gender/class etc.” ways of thinking is a
  mistake. These identities and the histories or
  relationships they represent can mean life or death for a person in the wrong place
  at the wrong time, or contribute to a wonderful part of their life.
  Understanding those factors also means being able to talk about them and
  react to problems. animal dildo

  fleshlight (Don’t do it, Andi. We know how this ends!)
  And in the way she occasionally waxes helpless without a
  man around to change a lightbulb. (Girl, grab a step stool;
  left loosey, righty tighty. Just like you get to make all those
  same, open choices about what you do with the hair on your head.Pubic hair is just another part
  of your body and one that you get to manipulate or leave
  be as you wish, anytime.A word about bathing suits
  and pubic hair. If you’re someone who finds that your hair isn’t completely covered by your bathing suit bottom, you
  may feel like your groin is surrounded by flashing neon lights
  reading:”Now Appearing: Pubes!”But, in all honesty, other people are probably
  only noticing them barely or not at all (especially since the same
  is probably true for them and their pubic hair). For real.

  fleshlight

  wholesale sex toys This service is provided on News Group Newspapers’ Limited’s Standard Terms and Conditions in accordance with our Privacy Cookie Policy.
  To inquire about a licence to reproduce material, visit our Syndication site.
  View our online Press Pack. I dunno, they both have their merit.
  Options, I choose size. Then again there are many plugs that don fall into the
  size I currently looking for but haveI dunno, they both have their merit.
  Here are some links in the meantime. It is not meant to and cannot substitute for
  advice or care provided by an in person medical professional.
  The information contained herein is not meant to be used to diagnose or treat a health problem
  or disease, or for prescribing any medication. wholesale
  sex toys

  gay sex toys I think im so used to the way which I masturbate that when my girlfriend does it,
  I cant ejaculate. Because I am so set in my own way of
  doing it, I find it hard to ejaculate when she does it for me.
  We have talked about how I do it, and she has tried it on me, but
  to no sucess. Another neighborhood resident, Alison Evans,
  woke to the sound of sirens and helicopters and watched flames engulf
  the building from a nearby street. “It just kept burning and burning for hours, and for hours there were still people at the top of the building screaming for help,” she said.
  “It was hell to watch.”. gay sex toys

  horse dildo Then the beating began.[Wisconsin college town reels after the mysterious killing of a Saudi student]Mendoza Chaparro said that he
  hadn’t stolen anything and begged his assailants to stop. In all, he was
  punched and kicked about 25 times, until he was unconscious.

  Then he was beaten some more, the complaint
  says.Zakzesky told investigators that the victim “didn’t even [have] a chance to raise his fists and fight man to man,” according
  to the complaint.The victim was already badly injured when Devin Katzfey
  reached for his phone and logged on to his Snapchat account,
  according to the documents.Then Zakzesky wanted the injured
  man out of her apartment.”She kept telling Devin Katzfey that they need to take the victim to the hospital but he said no,” the criminal complaint
  says.They drove him to the alley, the complaint says, and “Devin Katzfey was holding on to the victim as they got out of the car and.. horse dildo

  wholesale sex toys Both the crop and the feathers are held on to the handle by a rubbery type material. I think that if anything were to happen to this toy, it would be at the points where the ends meet the plastic handle. But. In the meantime, Spacey won’t be promoting the movie at its premiere at Los Angeles’s AFI Fest in two weeks, the person said. The former is a Netflix movie, due to come online next year; the company has not said what would become of it. “Billionaire” is an independent movie, its rights set to be peddled at an upcoming film market. wholesale sex toys

  horse dildo Eleven year old Gloriana June Hemphill, better known as Glory, is just an ordinary little girl growing up in Hanging Moss, Miss. But this is no ordinary summer it’s 1964 and the town has shut down the so called “community” swimming pool to avoid integration. It’s a year that will teach Glory a lot about bigotry, loyalty and bravery.. The BJ helper is 2 1/4″ in length and has a diameter of 1 1/2″. It weighs 0.2lb and fits any size penis, although some with a larger or smaller penis it may fit differently. It is translucent in color horse dildo.

 211. I’m curious to find out what blog platform you happen to
  be using? I’m experiencing some minor security problems with my latest site and I
  would like to find something more risk-free. Do
  you have any suggestions?

 212. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something new
  from right here. I did however expertise a few technical points using this website,
  since I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining,
  but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your quality
  score if advertising and marketing with Adwords.

  Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a
  lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this
  again very soon.

 213. very helpful article, thank you for sharing the information, I hope you can correct my
  site which is still running for several weeks, and please give me an entry

 214. Hi! I realize this is sort of off-topic however I had to ask.
  Does building a well-established blog like yours require a massive amount work?
  I am completely new to writing a blog but I do write in my
  diary on a daily basis. I’d like to start
  a blog so I will be able to share my own experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any kind of recommendations or tips
  for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

 215. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!

 216. We’re having coffee at Nylon Coffee Roasters on Everton Park in Singapore.
  I’m having black coffee, he’s creating a cappuccino. He’s handsome.
  Brown hair slicked back, glasses that suit his face, hazel eyes and the most
  wonderful lips I’ve seen. He could be well made, with incredible arms and also a
  chest that stands out within this sweater. We’re standing right in front of each other discussing our everyday life, what
  we want money, what we’re searching for on another person. He starts saying that he’s been rejected loads of times.

  ‘Why Andrew? You’re so handsome. I’d never reject you
  ‘, I have faith that He smiles at me, biting his lip.

  ‘Oh, I do not know. Everything happens for an excuse right.

  But identify, can you reject me, can you Ana?’ He said.

  ‘No, how could I?’ , I replied

  “So, utilize mind if I kissed you right this moment?’ he explained as I am far better him and kiss him.

  ‘The very next time don’t ask, accomplish it.’ I reply.

  ‘I favor how you will think.’ , he said.

  Meanwhile, I start scrubbing my heel bone in her leg, massaging it slowly. ‘Exactly what do you enjoy girls? And, Andrew, don’t spare me the details.’ I ask.

  ‘Everyone loves determined women. Someone you will never know the things they want. A person who won’t say yes just because I said yes. Someone who’s not scared when attemping a new challenge,’ he says. ‘I’m never afraid of trying a new challenge, especially with regards to making something totally new in the sack ‘, I intimate ‘And I enjoy women that are direct, who cut through the chase, like you merely did. For being
  honest, what a huge turn on.’

 217. Double down in case you have a 10 or 11 along with
  the dealer carries a card, that is less in value than yours.
  Some from the factors will be the rules in the game your are playing, score with your hand, dealer’s up card if you own an choice to split or double.
  As in earlier times people always used to go to try out stations, clubs and bingo halls to learn these games but now technologies are making these tasks and enjoyment purposes
  basic and convenient and designed for every age group of people.

 218. What’s up to every body, it’s my first pay a visit of this webpage;
  this weblog contains awesome and in fact excellent
  information for readers.

 219. Thanks a bunch for sharing thi with all folks yoou actually realize what you are speaking about!
  Bookmarked. Kinly also consult with my web site =). We will have
  a link trade contract between us

 220. Undeniably consider that which you stated. Your favorite
  reason seemed to be at the web the simplest factor to consider of.

  I say to you, I definitely get irked whilst folks consider concerns that they plainly don’t realize about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing with no need side-effects ,
  other people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thank you

 221. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized
  it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 222. Công ty đánh bóng sàn bê tông ở Quảng Ngãi cho hồ bơi, bar club, resort, khu du lịch.

  Nền xi măng mài bóng tăng độ cứng, môi trường tin cậy cho không gian làm việc,
  phản xạ tia sáng, giúp tiết kiệm tiền bạc,
  không nồm ẩm ướt mặt sàn,không khí
  không bị ô nhiểm bởi nấm mốc sinh ra từ
  các sàn thông thường, Trong xi măng thông thường,
  các hạt nhỏ của bụi được đẩy lên bề mặt thông qua một lực áp
  lực bên trong bê tông dẫn đến sự lên hoa phấn trên sàn mang lại vẻ đẹp cho kiến trúc mới lại, làm nổi bật lên từng tông màu xám chủ đạo, phong cách thô mộc của không gian kiến trúc .
  Sân xi măng mài có không bị lão hóa, từ 20 năm trở lên.
  Để đáp lại những tin cậy mà khách hàng dành cho
  công ty thì chúng tôi đã phấn đấu hết
  mình để mang đến cho khách hàng những dịch vụ chất lượng nhất với mức
  chi phí phù hợp nhất
  Chúng tôi phấn khởi là đơn vị được các chủ nhà đặt niềm tin ủy thác làm
  đơn vị thi công mài đánh bóng, tăng cứng, chống thấm sàn bê tông cho các dự án công
  viên, nhà vườn, quán cafe .
  Lực lượng nhân viên của chúng tôi rất nhiều, có kỹ thuật cao, không ngại khó khăn với công việc, được huấn luyện nghề bài bản, nhiều năm kinh nghiệm, liên tục được cập nhật các công
  nghệ mới nhất ở Việt Nam và thế giới, chúng tôi đủ năng lực để thi công toàn bộ các
  dự án được giao. Làm việc chuyên nghiệp uy tín,
  trực tiếp thi công giám sát quản lý chất lượng.
  Bảo hành 12 tháng. Hỗ trợ tư vấn xử lý các vấn đề mặt
  sàn, vệ sinh sàn, vệ sinh các vết bẩn cứng đầu,
  lâu năm, vết dầu mỡ
  Thiết bị mài bê tông hiện đại, số lượng đa dạng để
  đáp ứng mọi quy mô công trình như homestay, tầng hầm
  gửi xe, Spa.
  Kinh phí cho các công trình của chúng tôi
  thi công luôn phù hợp nhất trên thị trường do chúng tôi đã tiết kiệm được thời
  gian thi công và máy móc, nhân công.
  Chúng tôi đơn vị thi công có uy tín hàng đầu trong lĩnh vực đánh
  bề mặt bê tông, đã từng thi công hàng trăm dự án, chúng tôi tự nhập khẩu máy móc phục vụ mài nền bê tông,
  giá trị mỗi lần nhập hàng trăm triệu đồng,
  nên chúng tôi được lấy với giá gốc, từ đó giá vật tư
  của chúng tôi luôn thấp nhất thị trường từ ít nhất một
  ⅓ trở lên, do đó đó chúng tôi tiết kiệm được chi phí vật tư, dung
  môi, dẫn đến chi phí giá thành mài đánh bóng sàn bê tông luôn thấp nhất trên thị
  trường.
  Đối với các đội nhóm thi công theo biện pháp cũ bạn sẽ thấy được ngay sự
  không chuyên nghiệp trong cách thi công so với chuyên nghiệp.

 223. My developer is trying to convince mee to move to
  .net from PHP. I have always disliked the
  idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less.
  I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am worried about
  switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I caan transfer all my wordpress content intto it?
  Any help would be really appreciated!

 224. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly loved surfing around your weblog posts.
  In any case I’ll be subscribing in your feed
  and I’m hoping you write once more very soon!

 225. Hi there! I could have sworn I’ve been to this
  blog before but after going through a few of the posts I realized it’s new
  to me. Anyhow, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll be
  bookmarking it and checking back frequently!

 226. Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit
  from each other. If you might be interested feel free to send me an email.

  I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 227. wonderful points altogether, you simply gained a emblem new reader. What could you recommend in regards to your publish that you just made a few days in the past? Any certain?

 228. Exceptional post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little
  bit further. Kudos!

 229. Today, I went to the beach front wwith my children. I found a
  sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her
  ear and screamed. There waas a hefmit crab inside and it
  pinched her ear. She never wants to ggo back!

  LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 230. Hey there! I just wanted to ask if you ever have
  any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no backup.
  Do you have any methods to prevent hackers?

 231. Hi there to all, how is all, I think every one is getting more from this site, and your views are fastidious
  designed for new visitors.

 232. Right here is the perfect webpage for everyone
  who hopes to find out about this topic. You know so much its almost hard to
  argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
  You certainly put a fresh spin on a topic that’s been discussed for ages.
  Great stuff, just great!

 233. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this sort of house .
  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
  Reading this info So i’m satisfied to express that I have a very just right uncanny feeling I came upon exactly what
  I needed. I so much no doubt will make sure to do not omit this website and provides it
  a look regularly.

 234. สมัครสมาชิก UFABET สมัครเว็บไซต์บอล เสนอแนะการสมัครแทงบอล มีอะไรบ้าง ?

 235. Yesterday, while I was at work, my sister stole my apple ipad and
  tested to see if it can survive a thirty foot drop, just
  so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.

  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 236. Hey would you mind letting me know which web host
  you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a
  lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price?
  Many thanks, I appreciate it!

 237. Hi are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 238. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful
  post. Also, I have shared your website in my social networks!

 239. I am sure this article has touched all the internet visitors, its really really fastidious piece of writing on building up new website.

 240. I think that what you posted made a great deal of
  sense. But, think on this, what if you added a little content?
  I am not suggesting your content is not good., however what if you added something that grabbed
  a person’s attention? I mean „A legrémisztőbb, legkilátástalanabb sci-fi regény az volna, amelyik üres lapokkal jelenik meg“ — interjú Böszörményi Gyulával | SFportal Sci Fi Magazin is kinda vanilla.
  You ought to look at Yahoo’s front page and
  watch how they create article titles to grab people interested.

  You might try adding a video or a related pic or two to get people excited about everything’ve got to
  say. In my opinion, it might make your posts a little bit more
  interesting.

 241. Excellent post. I was checking continuously this blog
  and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part I care for such information much.

  I was seeking this certain information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 242. Howdy! This post could not be written much better!
  Looking at this article reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept preaching about this. I’ll send this article to him.
  Fairly certain he’s going to have a good read. Many thanks for sharing!

 243. magnificent issues altogether, you simply gained a new reader. What would you recommend about your put up that you simply made some days ago? Any certain?

 244. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

 245. Hey! Someone in my Facebook group shared this
  site with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information.
  I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!

  Wonderful blog and fantastic design and style.

 246. Greetings from Ohio! I’m bored at work so I decided to browse your blog
  on my iphone during lunch break. I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how fast your blog loaded on my cell phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic blog!

 247. Howdy very cool website!! Guy .. Excellent .. Amazing ..
  I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally?
  I’m satisfied to search out so many useful information right here within the publish, we need work
  out extra strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 248. Whats up are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and
  set up my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog?

  Any help would be really appreciated!

 249. „A legrémisztőbb, legkilátástalanabb sci-fi regény
  az volna, amelyik üres lapokkal jelenik meg“ — interjú Böszörményi Gyulával | SFportal Sci Fi Magazin