SF hírek

„A legrémisztőbb, legkilátástalanabb sci-fi regény az volna, amelyik üres lapokkal jelenik meg“ — interjú Böszörményi Gyulával


Böszörményi Gyula

Böszörményi Gyulát a legtöbben ifjúsági regényíróként ismerik, a Gergő-sorozat, a 3..2..1 regények, a Lúzer rádió és az elmúlt években az Ambrózy báró történeteinek szerzőjeként hívják író-olvasó találkozókra, dedikálásokra. Akik közelebbről megismerkedtek vele, azok azonban tudják róla, hogy az SF világából érkezett, és bár ritkán ír science-fictiont manapság, követi a műfajt. Böszörményi Gyula a Galaktika 300 válogatásban megjelent írásáért idén Zsoldos Péter-díjat kapott. Vele beszélgettem.

Meglepődtem, amikor kiderült, hogy neked ítélte a zsűri a Zsoldos-díjat, mert az utóbbi időben nem írsz science-fictiont. Hogy vagy mostanában a műfajjal?

Imádom, mint olvasó emberré válásom óta mindig. Sokat olvasok, ez a tevékenység számomra olyan, mint a levegővétel, és négy-öt egyéb kötet után mindig szükségét érzem, hogy sci-fit olvassak. Olyan, mintha a szmogos városból kiutaznék a hegyekbe friss levegőt szívni. Felüdít mások fantáziájának féktelen áradása. A sci-fi sokkal több, mint irodalmi műfaj. Az emberiség, pontosabban a homo sapiens nevezetű állat legjobb, legemberibb részét, a kíváncsiságot és a jövőbe vetett hitet testesíti meg. Igen, még azok a művek is, melyek komor képet festenek, mert legalább festenek valamit. A legrémisztőbb, legkilátástalanabb sci-fi regény az volna, amelyik üres lapokkal jelenik meg. Amíg a sci-fi történetek betűkből, képekből állnak, addig van remény a jövőre. Még akkor is (félmosoly), ha nagyon sok pocsék sci-fi jelenik meg. Egek, hát nincs kizárva, hogy a jövő valóban pocsék lesz, de legalább lesz valamilyen. Egyébként az, hogy a díjat idén én kaptam meg, szerintem engem sokkal inkább meglepett, mint bárki mást.

A Galaktika 300-ban megjelent Isa por és homou című írásod igazi hard SF, és a novella, mint műfaj, minden jellegzetességét ötvözi. Számítottál rá, hogy esélyes vagy a díjra? Mit jelent számodra a Zsoldos Péter-díj?

Eszembe sem jutott a díj, mivel azt sem tudtam, hogy a Galaktika nevezett. Kaptam egy felkérést, és mivel épp volt némi szabad kapacitásom, ami az utóbbi években nagyon ritka adomány, ráadásul ötletem is akadt, hát megpróbáltam tisztességesen munkát végezni. Félsz azért volt bennem. Sci-fit írni, az egy külön lelki, tudati állapotot igénylő létforma. Tudja ezt az, aki több műfajban is tevékenykedik. Bevallom, a majré is elővett közben, hogy vajon képes vagyok-e még sci-fit írni. Valaha kizárólag ezt a műfajt képzeltem a saját területemnek, Preyer Hugó volt az én útra lökő, taszigáló mesterem, de aztán valahogy elsodródtam. Kiderült, hogy az ifjúsági irodalom „jobban fekszik”, sokkal inkább kézre áll nekem, hát mentem arra, de a sci-fi mindig ott lebegett, derengett a háttérben. Aztán most itt ez a Zsoldos Péter-díj, ami épp a fentiek miatt nekem tán kicsit fontosabb is, mint akik folyamatosan ebben a műfajban alkotnak, hisz „vendégmunkásként”, „belekontárkodóként” kaptam meg. Mit kerteljünk: büszke vagyok rá, a fenébe is – utoljára tán a József Attila-díjnak örültem ennyire! Ráadásul Zsoldos nagy író volt, és miután olvasóként már régóta a tisztelője voltam, most jó ilyenformán is kötődni hozzá.

300_galaktikaA Galaktika 300 különleges válogatás, a szerkesztők kortárs magyar szerzőket kerestek meg, például Parti Nagy Lajost, Dragomán Györgyöt és Darvasi Lászlót. Mit gondoltál, amikor felkérést kaptál? Sokukat jól ismered, a pályatársaid, barátaid. Kihívás volt ebben a mezőnyben publikálni? Különösen sci-fit?

Azt gondoltam, hogy 1. „Hú, micsodás istállónak nemes táltos paripái közé hínak engemet konya fülű öszvérnek!” (vagy valami hasonlót), 2. „Ez aztán a geniális idea, kedveseim a Galaktikában, le a kalpaggal!” (ezt így biztosan), és talán még azt is, hogy 3. „Na, most kössed föl a gatyakorcot, mer’ ez nem semmi vágta lesz.”. Hát így. Aztán belegondoltam, mi kerekedik ki ebből az egészből, és attól a perctől fogva alig vártam a Galaktika 300 megjelenését. Nagyon érdekelt (gyönge kifejezés ez a valósághoz mérten), hogy miként oldják meg a saját részüket a többiek. Igazi irodalmi csemege lett a Galaktika 300, ez nem kétséges. A feladatot viszont nem éreztem kihívásnak, mert eszembe sem jutott, hogy itt verseny folyna. Ízes, zamatos játék volt ez inkább, amiben nem egymás ellen, egymást legyűrni akarva, inkább egymást figyelve, a másikra kíváncsian vettünk részt. Előre izgatott, vajon Parti Nagy és a többiek miként, hogyan nyúlnak a számukra idegen műfajhoz. Tudtam, hogy bízhatok bennük (mint olvasó), mert a maguk területén zseniálisak, és próbáltam megtippelni, hogy mi jön ki belőlük. Hartay Csabi esetében például biztosra vettem, hogy két dolog, tehén és humor lesz benne: nem kellett csalódnom. Jó volt ez, na, igazi csemege.

Idén karácsonyra jelenik meg az Ambrózy báró eseteit feldolgozó újabb regényed. A sorozat hatalmas siker, rengetegen várják a folytatást. Azon írók közé tartozol, akiknek fontos az olvasóiddal való kapcsolat. Mit gondolnak az olvasóid a más típusú munkáidról? Filmről, rádióról és az SF-ről?

Azt hiszem, erről inkább őket kéne megkérdezni. Annyit látok csupán, hogy mióta az Ambrózy-sorozat sikere kezdi az irodalmi egeket ostromolni, azóta az összes többi könyvem olvasottsága is fellendült, és azokat sem szidják…

Ne szerénykedj! A moly.hu olvasóinak szavazatai alapján A Rudnay-gyilkosságok lassan egy éve vezeti a krimi és a kortárs kategóriát. És a könyvhéten igazoltan két szerző, Esterházy és a te asztalodnál álltak sorba dedikációért a legtöbbet.

Igen, ezt utólag én is hallottam, de akkor és ott, az őrület legközepén, a Vörösmarty téri szökőkút tövében ülve csak annyit vettem észre, hogy egyrészt majd’ leszakad a csuklóm, másrészt odajött a kiadóm és a fülembe súgta: „Húzz bele, mert a sor vége a Váci utcánál áll.” Végül egyhuzamban négy és fél órát dedikáltam, vagyis a délelőttre kiírt dedikációm gyakorlatilag egybefolyt a délutánival, ráadásul a standról minden könyv elfogyott, s végül voltak olyan olvasók, akik átvillamosoztak a legközelebbi boltba, ott vették meg a kötetet, hogy végül visszatrappolva aláírassák. Komolyan mondom, megtisztelő élmény volt. Hála érte Ambrózy bárónak, Mili kisasszonynak és persze az olvasóknak.

Egyébként pedig az ifjúsági regényeim rajongótábora eddig is megvolt, most azonban a különböző témákat kedvelő olvasóim hajlandókká váltak új területekre is elkalandozni. Aki eddig szigorúan csak krimit olvasott, most belekóstol az ifjúsági fantasybe, vagy épp a sci-fibe, pusztán azért, mert kíváncsi, ott mit műveltem, és ez jó, mert talán magát a számára addig idegen műfajt is megkedveli.

Látsz arra esélyt, hogy az ifjúsági sci-fi ismét népszerű legyen? Vagy a fantasy és a horror mellett erre már nem számíthatunk? Arra gondolok, hogy a nyolcvanas években több magyar ifjúsági SF siker volt, gondolok itt például Nemerétől A kupolaváros titkára, amely anno több külföldi megjelenést is megélt.

Most mondjam azt, hogy ez nagyrészt a NASA-n múlik? Nézd, az olvasók ízlését nem a véletlen, hanem a köröttünk lévő világ formálja. A hetvenes-nyolcvanas évek, bárki bármit is állítson, sokkal optimistább kor volt, mint a mai. Az emberek hitték, hogy az űrhajózás épp oly gyorsan fog fejlődni, mint korábban a vasút, és 2000-re már lazán kolonizáljuk a Holdat, a Marsot, a kisbolygókon pedig bányák működnek majd. Aztán ez a meggyőződés kipukkant, a világűr felfedezése lelassult, a Földön viszont egyre többen vagyunk, és a bolygónk kezd klausztrofóbiás hellyé válni. Ne gondolja bárki is azt, hogy a mai gyerekek azért fordultak a horror, a vámpír és a világvége után játszódó apokalipszis történetek felé, mert ez a divat, a trend. Azért lett ez náluk divattá, mert az emberiség elveszítette optimizmus-töltésének a javát, a srácok pedig érzik ezt, és félnek, szoronganak. Így egyszerűen jó, megnyugtató érzés számukra, ha valami ennél is borzalmasabbról olvashatnak, mert felnézve a könyvből azt láthatják, hogy mégsincsenek odakinn zombik, a város látszólag jól működik, van kaja a boltokban és nem kell érte mutánsokkal megküzdeni, ez pedig megkönnyebbülést okoz nekik. Az emberiség saját hülyeségének mocsarában fuldoklik, teszi tönkre a bolygót, irtja ki véglegesen az állatfajokat és nyírja ki egymást vallási okokból, vagy épp az utolsó csepp kőolajért. Mégis, hogy várhatnánk el a gyerekektől, hogy még csak ne is szorongjanak? A klasszikus ifjúsági sci-fi akkor támad fel, ha az emberiség valóban kilép az űrbe és új területeket, titkokat kutathat. Vagy – ez a másik lehetőség – ha végre tényleg eljönnek az idegenek, akikkel barátkozni, esetleg (ezt nem hinném) harcolni lehet. A lényeg, hogy kell egy igazi, friss cél. Addig viszont marad a globális neurózis, és annak tünete, a zombi, vámpír és dísztópia-mánia.

 


800 hozzászólás on „A legrémisztőbb, legkilátástalanabb sci-fi regény az volna, amelyik üres lapokkal jelenik meg“ — interjú Böszörményi Gyulával

 1. It as hard to find well-informed people in this particular subject, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 2. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!

 3. Very interesting information!Perfect just what I was searching for! If you want to test your memory, try to recall what you were worrying about one year ago today. by Rotarian.

 4. You made some really good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 5. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to search out somebody with some unique ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is something that’s wanted on the net, someone with a bit originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 6. magnificent points altogether, you just received a emblem new reader. What could you suggest about your publish that you simply made a few days ago? Any sure?

 7. Magnificent web site. A lot of helpful information here. I am sending it to several pals ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your sweat!

 8. That is a great tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very precise information Many thanks for sharing this one. A must read article!

 9. Hi there! I just wish to give a huge thumbs up for the great information you could have right here on this post. I will probably be coming again to your weblog for extra soon.

 10. Good post. I be taught something tougher on completely different blogs everyday. It is going to at all times be stimulating to read content from different writers and apply somewhat one thing from their store. I抎 choose to make use of some with the content on my weblog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l give you a link on your internet blog. Thanks for sharing.

 11. This very blog is definitely interesting and also informative. I have picked up a lot of useful tips out of this source. I ad love to return over and over again. Thanks a bunch!

 12. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 13. So pleased to possess located this submit.. Undoubtedly valuable perspective, many thanks for expression.. Excellent views you possess here.. I enjoy you showing your point of view..

 14. My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You cann at imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 15. There are definitely quite a lot of particulars like that to take into consideration. That is a nice level to convey up. I supply the ideas above as normal inspiration however clearly there are questions just like the one you carry up where a very powerful factor will probably be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, but I’m sure that your job is clearly recognized as a good game. Each boys and girls really feel the impression of only a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

 16. This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise information Thank you for sharing this one. A must read post!

 17. Aw, this was a really nice post. In concept I wish to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and on no account seem to get one thing done.

 18. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 19. Keep up the good piece of work, I read few articles on this site and I believe that your web blog is really interesting and holds lots of wonderful information.

 20. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!

 21. You have made some decent points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 22. Your style is really unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this page.

 23. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

 24. You could certainly see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 25. That is a very good tip especially to those new to the blogosphere. Short but very accurate info Appreciate your sharing this one. A must read article!

 26. Wow, superb blog structure! How long have you been running a blog for? you made blogging glance easy. The total look of your web site is great, let alone the content material!

 27. I simply wanted to send a message to be able to thank you for these remarkable items you are sharing on this site. My time intensive internet investigation has finally been recognized with high-quality details to go over with my neighbours. I would tell you that many of us website visitors are really blessed to live in a great place with so many special people with good methods. I feel extremely privileged to have used your website and look forward to many more enjoyable times reading here. Thanks again for a lot of things.

 28. You can certainly see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren at afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

 29. Sorry for my English.Great blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol.

 30. lungs, and cardio-vascular tissue. If this happens, weight loss will slow down and it will become more and more difficult to maintain a healthy weight.

 31. Usually I do not learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, very nice article.

 32. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

 33. You made some decent points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 34. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

 35. George Clarinet

  This is the very interesting post. I actually like that you simply provide quality information and not write about something.
  Retain it up and you should get to great results.

  Exactly what do an individual think about my site? scule de pescuit

 36. Opus Soare

  This is the very interesting post. I actually like that you only provide quality information and not merely write about something.
  Retain it up and you will probably get to great results.

  Exactly what do a person think about my internet site? unelte de pescuit

 37. RonaldSweal

  This is a really riveting website I sine qua non say.

  Too bad that there are not too assorted websites like This anymore. But I am timely that I originate it. Meet scribble literary works on it .

  You can see my website here as comfortably: xbody bucuresti

 38. It as not that I want to replicate your website, but I really like the style and design. Could you tell me which design are you using? Or was it custom made?

 39. to say that I ave truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 40. Maybe in the future it all do even better in those areas, but for now it as a fantastic way to organize and listen to your music and videos,

 41. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I ave truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 42. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 43. It as not that I want to replicate your web site, but I really like the pattern. Could you tell me which theme are you using? Or was it especially designed?

 44. It’а†s really a great and helpful piece of info. I’а†m happy that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 45. You could certainly see your enthusiasm in the article you write.
  The arena hopes for more passionate writers like you who are
  not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

 46. Hello, all the time i used to check weblog posts here in the early hours in the break of day,
  since i love to learn more and more.

 47. I’m extremely impressed together with your writing talents
  and also with the structure on your blog. Is that this a paid subject matter or did you customize it
  your self? Anyway stay up the nice high quality writing, it’s uncommon to peer a nice weblog
  like this one nowadays..

 48. A fascinating discussion is worth comment. There’s no doubt that that
  you should publish more about this issue, it might
  not be a taboo subject but typically people do not talk about these subjects.
  To the next! Kind regards!!

 49. I read this post fully regarding the resemblance of hottest and earlier technologies, it’s
  amazing article.

 50. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same
  nearly a lot often inside case you shield this hike.

 51. What’s up to every body, it’s my first go to see of this weblog; this website carries awesome
  and really good material designed for visitors.

 52. Good post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.

  Thank you!

 53. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get
  that “perfect balance” between superb usability and appearance.
  I must say that you’ve done a fantastic job with this. Additionally, the blog loads super fast
  for me on Internet explorer. Outstanding Blog!

 54. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found
  that it’s really informative. I’m going to watch out for
  brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 55. I do not even know how I ended up here, but I thought
  this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger
  if you are not already 😉 Cheers!

 56. It as not that I want to replicate your web-site, but I really like the style. Could you tell me which style are you using? Or was it tailor made?

 57. Your method of telling the whole thing in this article is actually pleasant, all be able to effortlessly understand it, Thanks a lot.

 58. I will immediately grasp your rss feed as I can at to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me know in order that I may just subscribe. Thanks.

 59. it’ss good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account

 60. I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 61. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely
  helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to
  contribute & aid different customers like its helped me.
  Good job.

 62. continuously i used to read smaller articles or reviews that also clear their motive, and that is also happening with this post which I am reading at this time.

 63. You’re so interesting! I don’t suppose I’ve truly read through a single thing like this before.
  So wonderful to find somebody with original thoughts on this issue.
  Seriously.. thank you for starting this up. This website is one thing that’s needed on the
  web, someone with a little originality!

 64. Wonderful website. Plenty of helpful info here. I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And obviously, thank you on your sweat!

 65. Keep up the good piece of work, I read few content on this site and I conceive that your weblog is rattling interesting and holds lots of great info.

 66. Thanks for the good writeup. It if truth be told was a amusement account it. Glance complex to far introduced agreeable from you! By the way, how could we be in contact?

 67. Potenzmittel Cialis 20mg Cialis En Farmacia Precio Acheter Du Cialis Pas Cher Cialis Herbal Propecia Stop Hair Loss Birth Control And Amoxicillin

 68. Feelings can’t withstand ordinary, friendship can’t withstand wind and rain, and you can calm down before you can hear your own voice, and clear your heart to see the nature of all things. Live your life quietly, if the heart doesn’t move, the wind is nothing. If you are not hurt, years will pass.

 69. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Plz reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks

 70. whoah this blog is excellent i love reading your posts. Keep up the great work! You know, a lot of people are searching around for this info, you could aid them greatly.

 71. This unique blog is really cool as well as informative. I have chosen a lot of helpful things out of this amazing blog. I ad love to go back every once in a while. Thanks!

 72. Giani Dencoo

  Extraordinarily satisfactory article . I couldn’t to more on the information provided.

  What do you improvise thither my locate ? 123movies

 73. Merca Coconelo

  Very satisfactory article . I couldn’t to more on the poop provided.

  What do you improvise about my locate ? soft latex

 74. We stumbled over here by a different web page and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page for a second time.

 75. There is noticeably a bundle to know about this. I assume you produced particular nice points in attributes also.

 76. Usually I don at learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite nice post.

 77. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 78. Spot on with this write-up, I actually assume this website wants rather more consideration. I all probably be once more to learn way more, thanks for that info.

 79. You have proven that you are qualified to write on this topic. The facts that you mention and the knowledge and understanding of these things clearly reveal that you have a lot of experience.

 80. Wow! Thank you! I continually wanted to write on my site something like that. Can I implement a portion of your post to my website?

 81. Very nice article and straight to the point. I don at know if this is in fact the best place to ask but do you people have any thoughts on where to employ some professional writers? Thx

 82. It as really a cool and useful piece of information. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 83. Your style is very unique compared to other folks I have read stuff from. Many thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

 84. You are my inspiration, I possess few web logs and rarely run out from brand . The soul that is within me no man can degrade. by Frederick Douglas.

 85. This blog is without a doubt educating and besides amusing. I have found a bunch of handy stuff out of this source. I ad love to come back again soon. Thanks a lot!

 86. I’а†ve read a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you place to make this kind of magnificent informative web site.

 87. Wow, wonderful weblog structure! How long have you ever been running a blog for? you made blogging glance easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content material!

 88. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 89. Red your site publish and loved it. Have you at any time thought about guest posting on other related blogs related to your blog?

 90. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 91. Utterly written written content, thanks for selective information. In the fight between you and the world, back the world. by Frank Zappa.

 92. Thanks for writing such a interesting article, I stumbled onto your site and read a few articles. I like your style of writing

 93. Very interesting details you have remarked, thanks for posting. Women have been trained to speak softly and carry a lipstick. Those days are over. by Bella Abzug.

 94. You could definitely see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 95. You could certainly see your skills in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 96. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 97. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 98. There is definately a great deal to find out about this issue. I really like all the points you have made.

 99. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 100. You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 101. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 102. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 103. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 104. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 105. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 106. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 107. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your website in my social networks!

 108. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 109. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 110. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 111. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 112. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 113. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 114. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 115. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 116. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 117. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!

 118. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the content!

 119. It as not that I want to replicate your web site, but I really like the layout. Could you let me know which style are you using? Or was it custom made?

 120. This particular blog is definitely cool and also factual. I have picked a bunch of helpful things out of this blog. I ad love to return again and again. Thanks a bunch!

 121. I got what you mean , thankyou for putting up.Woh I am glad to find this website through google. “Those who corrupt the public mind are just as evil as those who steal from the public.” by Theodor Wiesengrund Adorno.

 122. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person as webpage link on your page at suitable place and other person will also do same in favor of you.

 123. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 124. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 125. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 126. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 127. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 128. does antiviral drugs kill viruses kaletra online, is coronavirus cure found.
  antiviral treat flu, do otc yeast infection treatments work. doctors look to existing Drugs Covid 2020, antiviral treat flu.

 129. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 130. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 131. fantastic issues altogether, you simply won a emblem new reader. What could you suggest in regards to your publish that you just made some days in the past? Any positive?

 132. can infection treatment affect pregnancy, is coronavirus curable in humans covid 2019, is coronavirus cured.
  non prescription antiviral medication for flu, read about transmission, incubation period, and treatment. feline infectious peritonitis symptoms, doctors look to existing Drugs Covid 2020. Prevention of Coronavirus Disease 2019 successfully treats coronavirus, did yeast infection treatment still itchy.

 133. I got what you intend, regards for posting .Woh I am thankful to find this website through google. “Success is dependent on effort.” by Sophocles.

 134. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. pontoiptv.me compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 135. Some genuinely nice and utilitarian information on this site, too I think the design and style holds excellent features.

 136. Nathan It as really a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 137. Your article continually comprise much of really in the lead to date information. Everyplace accomplish you come cheery with this? Merely declaring you are vastly innovative. Thanks again

 138. I really enjoy examining on this internet site, it contains great posts. “The living is a species of the dead and not a very attractive one.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 139. Hey very cool website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally…I am satisfied to search out so many useful information right here in the publish, we want work out more techniques on this regard, thank you for sharing.

 140. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours lately, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely price sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did, the web will likely be much more useful than ever before. “Baseball is 90 percent mental. The other half is physical.” by Lawrence Peter Berra.

 141. antiviral medication for shingles famvir, somewhat successfully to tackle coronavirus cheap kaletra, what yeast infection treatment is the most effective. does yeast infection treatment affect period, UK-based tabloid the Express carried. what yeast infection treatment is the most effective, does yeast infection treatment affect period. doctors fight coronavirus antiviral medication for shingles famvir, successfully to tackle coronavirus.

 142. indeed, investigation is having to pay off. So happy to possess found this article.. of course, analysis is having to pay off. Wonderful thoughts you possess here..

 143. why ear infection treatment generic kaletra, successfully treats coronavirus. information feeding that appetite, antiviral flu medication for toddlers. antiviral medication, successfully treats coronavirus. Features, Evaluation and Treatment Coronavirus, which yeast infection treatment. South Korean hospital, does yeast infection treatment cause discharge. does yeast infection treatment help bv the number of known people infected, antiviral medicine for shingles.

 144. Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really looking forward to read more. Will read on

 145. You ave made some really good points there. I checked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 146. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 147. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 148. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again..

 149. Your style is really unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I all just book mark this blog.

 150. This blog is without a doubt awesome and besides diverting. I have picked up helluva useful tips out of this source. I ad love to visit it every once in a while. Cheers!

 151. This page certainly has all the info I needed about this subject and didn at know who to ask.

 152. You are my aspiration, I possess few blogs and occasionally run out from brand . Follow your inclinations with due regard to the policeman round the corner. by W. Somerset Maugham.

 153. You have made some decent points there. I looked on the net to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 154. It as nearly impossible to attain educated inhabitants in this exact focus, but you sound in the vein of you identify what you are talking about! Thanks

 155. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 156. Wow, marvelous blog format! How long have you ever been blogging for?
  you made blogging glance easy. The entire glance of your website is excellent, let alone the
  content!

 157. Wonderful, what a wweblog it is! This website provides valuable
  data to us, keep it up.

 158. My brother suggested I would possibly like this blog.
  He was once entirely right. This submit actually made my
  day. You cann’t imagine simplpy how a lot time
  I had spent for this information! Thanks!

 159. Very good article! We will bee lining to this
  particularly great content oon our site. Keep up the gopod writing.

 160. Greetings, I believe your blog could possibly
  be having browser compatibility issues. When I look at
  your blog in Safari, it looks fine however when opening in I.E.,
  it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a
  quick heads up! Other than that, fantastic website!

 161. Heya exceptional website! Does runniing a blog similar to
  this take a great deal of work? I have virtuallyy no knowledge of coing however
  I was hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you
  have any iideas or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off subject however I just needed too ask.
  Thanks!

 162. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website
  yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know
  where u got this from. kudos

 163. Thiss is my first time visit at here and i am really impressed to read all at alone place.

 164. My coder is trying to convince mme to move too .net from PHP.
  I have always disliked the idea ecause of the expenses.

  But he’s trygiong none the less.I’ve been using Movable-type on vaarious websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heaed excellent things abgout blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Anny help would be really appreciated!

 165. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks!

 166. Get some aarticles written by the professional writers and publish them
  to the forums and e-books. The one underlying factor is “white hat techniques”
  always do the very best thing. In conclusion, you always be target certain keywords.

 167. Does your website have a contact page? I’m haaving trouble locating it but,
  I’d like to send you an email. I’ve gott some recommendations for your blog you mitht be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward tto seeing it develop over time.

 168. Great post. I used to be checking constantly this weblog and I’m inspired!
  Extremely useful info specifically the ultimate phase 🙂 I handle such information much.
  I used to be looking for this particular information for a very long time.

  Thank you and good luck.