Irodalom

37 hozzászólás on Jonathan Cross: Veszett lelkek városa könyvkritika – Szavak versus látvány

 1. sheenard

  Veszett és elveszett nem ugyanaz.

  Pl. nem mindegy, hogy veszett kutya harap meg, vagy elveszett kutya 🙂

 2. Igaz, de Vásárhelyi épp arra utalt az utolsó bekezdésben, hogy a “veszett” itt rossz választás volt. Gyanítom, hogy a szerző is az “elveszett”, “elkárhozott” jelentésre gondolt.

 3. Megbízható forrásból tudom, hogy a szerző mindkét jelentésre szeretett volna utalni.
  🙂
  Annyit mindenestre sikerült elérni, hogy beszédtéma legyen.

 4. reine

  Kedves Lajos!
  Azt eddig is tudtam, hogy egyes írók néha saját túltermelési válságukkal küzdve lejjebb adhatják a színvonalat. Azt is tudtam, hogy egyes írók idővel „kiégnek”. De hogy erre a kritikusok is képesek, ez nekem új. Hát hol van a régi sziporkázó Vásárhelyi? Hol a részletekre figyelő kritikus elme? Írásaidból az derül ki, hogy mostanában csupa remekmívű vagy legfeljebb átlagos színvonalú SF irodalom jelenik meg a hazai szerzők tollából, amely megállapítás szerény véleményem szerint erős túlzás. Lassan én, mint egyszeri olvasó kritikusabb (pontosabban zsörtölődőbb, azt ne mondjam, igényesebb) leszek az általam mélyen tisztelt egykori kritikusnál. Hát hogy van ez?

 5. keretsz100

  Olvas Új Galaxist! Meg ahogy öregszek egyre jobban megértőbb leszek, és hajlok az elmélet felé. Megaztán ha mindenkit állandóan “megsértek” – mert az írók nagyrészt így éreznek minden kritika után-, akkor ez hova vezet!
  Az is igaz, hogy a mesterség szinvonala emelkedik, és az sem lenne baj. Szerencsére nem kell mindent elolvasnom. Igy talán sikerül a szörnyűségeket elkerülnöm.
  Valamikor írtam egy kritikát Jeschkerő, mivel a könyv jó volt, dicsértem. Mindenki értetlenül felkapta a fejét. De kaptam már olyan véleményt is, hogy ha egy könyv nem tetszik, nem kell elolvasnom. Hát ha oda figyelek akkor kicsit össze zavarodik egyébként is zavaros lelkivilágom. De jó olvasást, mindenkinek, hátha egyszer nekem is sikerül.

 6. reine

  Jó, rendben 🙂
  Bár nem hiszem, hogy mostanában ÚG-t szeretnék olvasni. Hiányoznak belőle a jó írások, és tele van dícsérő kritikával, már ami egy bizonyos kiadói kör könyveit illeti 🙂
  A Jeschke-mű A teremtés utolsó napja volt, gondolom. Sokan utálják, de nekem tetszett.

 7. keretsz100

  Látod, Te sem vagy egy rendes olvasó, hiszen ha sokaknak nem tetszett, akkor neked miért? A vélemény és az ízlés szubjektív. Akkor a Jeschke művel kapcsolatban, te nem kaptad fel a fejed a jó kritika olvastán. De a kritikus nem azért jó vagy rossz, mert azt mondja amit mi hallani akarunk, vagy nem azt mondja. Azokat dicséri akiket mi szeretünk , és velünk utálkozik. De hát neki is saját véleménye szokott lenni, megalapozott, vagy egyesek szerint megalapozatlan. Hát ez van!

 8. keretsz100

  Kedves Reine

  Nem lettél rendre utasítva, de azon azért el kellett gondolkodnom, hogy elmarasztaló véleményt mondasz az UG-ről és hangsúlyozod, hogy te nem is szoktad olvasni, hát ez elgondolkoztató. Mintha azt mondanám, nem olvasom Örkénytől az Egyperces novellákat, mert nem jók. Honnan, kitől tudom/tudod? És akkor ez kinek a véleménye?

 9. reine

  Ilyen az, ha a kritikus felületesen olvassa el a szöveget. Én ugyanis azt írtam, hogy nem szeretnék mostanság ÚG-t olvasni, nem azt, hogy nem szoktam. Éppen hogy egyike vagyok annak a tucatnyi embernek, aki rendszeresen átrája magát minden számon. pedig nem is publikálok benne.

Comments are closed.