Megjelenés

Könyvajánló – Phoenix Wolf: A dicsőség szilánkjai I.


Megjelent Phoenix Wolf harmadik Lost Galaxy világában játszódó regényének, A dicsőség szilánkjainak az első része.

A Lost Galaxy regények a XXII. század óriáscégek uralta világában játszódnak. A XXI. század közepén lezajlott technológiai forradalom megnyitotta a világűrt az emberiség előtt, és rövidesen milliók indultak el, hogy szerencsét próbáljanak az újonnan terraformált világokon. A zűrzavaros időszakot követően, az összeomló hatalmi struktúra helyén létrejött a Szövetség, amely a Föld uralma alatt egyesítette az egyre népesebb kolóniákat. A folyamat győztesei az ekkor formálódott vállalatóriások, amelyek kezében egyre komolyabb gazdasági és politikai hatalom összpontosult. Az ötven évig tartó látszólag békés időszak után azonban egy csapásra a felszínre kerültek a felszín alatt egyre mélyülő ellentétek, amikor a Cryogen Corporation és a Szövetség nyílt fegyveres konfliktusba bonyolódott a New Eden felett.

A Lost Galaxy világában korábban két regény jelent meg. A Törékeny Horizontban megismerkedhetünk a sorozat egyik főszereplőjével, Karin Nagasawával, aki társaival egy sötét céges titok nyomára bukkan. Ténykedésük rövidesen felkelti az ellenfeleik figyelmét, és megindult ellenük a hajtóvadászat. Ahogy a történet közelít a végkifejlet felé, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy amire ráakadtak, az gyökerestül forgathatja fel a világot.

A két évvel később játszódó Titánesőben bepillantást nyerünk a céges politikai játszmákba. A korábbi rész végén lezajlott események nyomán beindult hatalmi átrendeződés végül nyílt konfliktussá szélesedik a világ két meghatározó vállalata között. A hatalomért folyó küzdelem új fordulatot vesz a szövetségi hadiflotta belépésével, amely után már egyik félnek sincs visszaút; a Titáneső záró képeiben egy elkerülhetetlenül a polgárháború felé sodródó világot látunk.

 A dicsőség szilánkjai a Titáneső közvetlen folytatásaként továbbgördíti az ott beindult eseményeket, és a new edeni események után fél évvel veszi fel újra a történet fonalát. A korábbi regényekben megismert szereplők ezúttal a Szövetség szétesését követő polgárháború zűrzavarába csöppennek bele, és ki-ki a maga módján próbál boldogulni a megváltozott körülmények között. Az életben maradásért folytatott küzdelmük azonban új irányt vesz, amikor olyan titkok birtokába kerülnek, amelyek alapjaiban változtathatják meg a történelem menetét. Miközben versenyt futnak az idővel és az üldözőikkel, lassan formát ölt előttük az eseménysorozat hátterében álló hatalmi játszma – amelynek akarva-akaratlanul is a részeseivé váltak.

A dicsőség szilánkjai két kötetben jelenik meg, amelynek első része önmagában is élvezhető folytatása az eredeti sztorinak. Ez a kötet az egész történet nagyjából negyven százalékát öleli fel, és főleg a korábbi szereplők történetszálaira fókuszál. A következő részre – a trilógia befejezésére – sem kell már sokat várni; várhatóan ősszel napvilágot lát a második kötet is.

Akárcsak a többi Lost Galaxy regény, a mostani is a Creative Commons licencmegállapodás hatálya alá esik, azaz az e-könyv formák (pdf, epub, prc, mobi) mindenki számára ingyenesen hozzáférhetők, letölthetők. Ennek a regénynek is létezik nyomtatott változata (akárcsak a korábbiaknak), amely beszerezhető az Amazon.com-on vagy a Lulu.com-on.

A regény honlapján, a http://lostgalaxy.co.nr-en megtalálhatjátok ezt és a korábbi regényeket. Emellett sok más, a világhoz kapcsolódó háttérinformációt is olvashattok.

 

A dicsőség szilánkjai I. letöltése

RÉSZLET

A sötétszürke rejtőszínekkel festett Akuma osztályú csapatszállító áttörte a sűrű felhőzetet és meredek emelkedésbe kezdett. Az alkonyi fények vöröseslilára festették az alatta elterülő áthatolhatatlan felhőtakarót. Az álcaszín, amely egy éjszakai erdőben kitűnően elrejtette volna a hajót, most csak még jobban kirajzolta a robosztus gép körvonalait a drámai színben játszó felhőtakaró előtt. A tömzsi félszárnyakon függő motorok teljes tolóerővel üzemeltek, és az izzó kékes lángnyelvek messzire nyúltak a hajó mögött.

– Ismétlem, azonnal fejezzék be az emelkedést, és térjenek vissza az űrkikötőbe! Ez az utolsó… – a repülésirányító rossz angolsággal előadott fenyegetőzésének vége szakadt, amikor Billy kikapcsolta a rádiót. Scarlett ránézett, mire az indián könnyedén megrántotta a vállát.

A hajó egyre magasabbra kúszott a Zhejiang egére. Most, hogy maguk mögött tudhatták a légkör sűrűbb rétegeit, a szerkezet rázkódása végre alábbhagyott. Még néhány perc, és átválthatnak a torlósugár hajtóművekről a sokkal gazdaságosabb plazma motorokra, amelyeket az alsóbb légrétegekben a hajtómű termelte sugárzás miatt nem lett volna tanácsos használni.

A csapatszállítót egy korábbi csata helyszínén begyűjtött roncsból és a Vulture-ökből maradt tartalék alkatrészekből tákolták össze a Proteus mérnökei. Bár az Aidan által prózaian csak Ghoulnak keresztelt hajó eddig még nem hagyta őket cserben, Scarlettnek ilyenkor mégis nehezére esett megbíznia benne. De miután a cirkáló egy hónapja egy összecsapásban elvesztette az egyik Hydráját, Lyman kapitány nem engedélyezte, hogy az utolsó épkézláb siklóját vigyék el erre az útra.

Éppen az egyre szűkösebbé váló készletek voltak azok, amelyek miatt fel kellett keresniük ezt a bolygót. A magát függetlennek hirdető Zhejiang elsőre jó ötletnek tűnt. Eléggé távol esett a flotta működési területétől, de az ide telepített nehézipar révén rendelkezett azokkal az erőforrásokkal, amelyekre most szükségük volt. Ráadásul Billy egyik cimborája éppen a bolygón ütötte fel a tanyáját. Ghostbear, ahogy a termetes ex-katona hívta magát, meg is szerezte nekik azokat az alkatrészeket, amelyek a Proteus hónapokkal ezelőtt tönkrement motorjának javításához kellettek. Azt, hogy ezek honnan származtak, nem árulta el, de a fémládák kopott feliratai a Cryogen egyik fiókcégét sejtették.

Aztán minden hirtelen a feje tetejére állt, és kezdetét vette a vesszőfutás. Pedig még el tudott volna képzelni egy-két szabadnapot a bolygón az űrhajó bezártsága után.

A műszerfalon seregnyi vörös szimbólum gyulladt fel, velük egyidőben éles sivító hang töltötte be a fülkét. Az egyik eddig üresen ásító képernyő bekapcsolt, és az Akuma körüli űr taktikai képére váltott. A felszínt ábrázoló zöld hálóábrán ellenséges egységeket jelző ikonok jelentek meg. Két Y9 feliratú vörös rombusz kezdett pulzálni közöttük, amelyek gyors emelkedésbe kezdtek a nyomukban.

– Ez meg mi? – kérdezte feszülten Scarlett és kimutatott a taktikai ernyőre. Valahol érezte, hogy ennyivel nem ússzák meg.

– Két Shenyang Y-9 légűrvadász, amely most indult utánunk a város melletti repülőtérről. – Aidan pontosan olyan fáradtnak hangzott, mint ő. Legalább másfél napja talpon voltak.

– Most mi lesz?

– Most lelőnek minket és lezuhanunk – jelentette be faarccal az indián, mintha csak a másnapi menüt jelentené be.

– Kösz, pont erre vártam! – jött dühbe a lány. Billy megjegyzéseitől néha a falra mászott, amin a férfi a jelek szerint jól szórakozott. – Van még ilyen konstruktív hozzászólásod?

Billy vállat vont.

– Most miért? Te kérdezted. Egyébként is, kinek az ötlete volt leszállni ezen a csodálatos világon?

– Befejeznétek? – vágott közbe Aidan idegesen, mielőtt még visszavághatott volna. – Ha nem látnátok, van fontosabb dolgunk is.

Billy morgott még valamit, de végül inkább befogta a száját. Behozta a képernyőjére a Xin Ningpo városa körüli pár száz kilométeres térség térképét, és nagyobb nagyítással végigszkennelte a terepet.

– Nem értem. Úgy tudtuk, hogy a Zhejiangnak nincs számottevő légiereje.

Aidan elnéző mosollyal nyugtázta a lány megjegyzését.

– Számottevő az nincs is. Ezek legalább hatvan éves gépek, még a szövetség előtti időkből. Talán valami kiárusításon vették őket.

– A Flotta ezt engedte? – Még szinte ki sem mondta a naiv kérdést, már meg is bánta.

– Nem. De mivel már egy ideje képtelenek a periféria védelmére, ezért inkább szemet hunynak az ilyen helyi milíciák felszerelésén. Gondolom ezek most hivatalosan a rendőrség kötelékébe tartoznak.

– És remélhetőleg nem volt pénzük a felújításukra sem – tette hozzá Billy. – A radart legalábbis elég macerás kiszerelni ezekből.

– Nem tudjuk elérni az orbitális pályát? – fordult Scarlett Aidanhez. A fiú megrázta a fejét és a magasságmérőre mutatott.

– Még mindig lényegesen könnyebbek, mint ez a túlsúlyos féltégla. Még ha el is érnénk a légkör határát, a Proteusig jócskán lenne mit repülnünk. Odakint viszont nem tudunk elbújni előlük. Gépenként négy rakéta – mutatta az ujján és megrázta a fejét – ez kicsit több, mint amivel elbírunk.

– Itt viszont igen – bökött a kimerevített térképre Billy. Aidan átnézett, és beharapta az ajkát.

– Aha. – Megvakarta az ujjával az arcát. – Elég messze van, de megpróbálhatjuk. Ennél jobb esélyünk úgyse lesz.

Mielőtt még bármit kérdezhetett volna, a fiú megragadta a kormányokat, és a világ meglódult Scarlett előtt. A biztonsági övek mélyen a vállába martak; szeme előtt sötét karikák táncoltak, miközben a csapatszállító két hajtóműgondolája elfordul. A Ghoul a föld felé fordította az orrát; motorjai éles sivításától kísérve a gép eszeveszett rázkódásba kezdett. A szűk parabolapálya tetején Aidan átfordította. Meredek szögben zuhanni kezdtek a felhők irányába. A fedélzeti számítógép vad szirénázással tiltakozott a bánásmód ellen, de a hangja beleolvadt az egyre elviselhetetlenebbé váló hangzavarba. A taktikai kijelzőn a két Y9-s ikon egyre közelebb ért. Egy sor érthetetlen szám és vektor jelent meg a kinagyított képen.

A befogásjelző éles sikolya vágott át a zajon, és Scarlettnek meghűlt az ereiben a vér. Az elmúlt hónapok harcai során megtanulta felismerni a rakétaindítás jelzését. A pásztázón két vörös lándzsa jelent meg, amelyek gyorsan hátrahagyták a két vadászgépet, és emelkedni kezdtek. A keskeny kilátóablakon túl két fénypont törte át a felhőzetet, hosszú csóvát húzva spirálozott feléjük.

Aidan kilőtt egy tucat izzó csalit, miközben élesen balra rántotta a kormányt, és a hajó vad, kiszámíthatatlan pörgésbe kezdett. A tehetetlenségi erő Scarlettbe fojtotta a feltörő sikolyt. A gyomra a tüdejébe préselődött, és az alig három órája elfogyasztott vacsora hirtelen elindul felfelé. Kétségbeesetten szorította a szék karfáját. A hajó szédületes iramban átszakította az alacsonyan függő felhőtakarót, majd egy újabb fordulónál a gyorsulás újra lecsapott, ezúttal ha lehet még erőszakosabban. Amikor végre újra kitisztult a látása, feltűntek az alkonyi fényekben fürdő hegyláncok. A zuhanópályán repülő gép mellett kényelmetlen közelségben suhantak el a hóval borított csipkés sziklaormok.

Aidan megmarkolta az egyik vezérlőkart, és megrántotta, amitől a gép orra hirtelen felfelé lódult. A lány úgy érezte, hogy menten kiszakad a gyorsulási székből. A hajtóművekből hörgő hangok törtek elő, mintha a két elkínzott motor az utolsókat rúgná; erejük majd szétrázta a recsegve tiltakozó vázszerkezetet. A fiú hosszúra nyúló másodpercig küzdött, mire sikerült megfékeznie a Ghoul zuhanását, és újra a föld felé fordítva az orrát, a nehéz sikló besüvített a hegyek közé. A külső kamerák kietlen szirteket, lejtőkön lezúduló jégárakat mutattak. Még mindig veszedelmes tempóban repültek; kizárólag az éjjellátó homályos képére támaszkodva kerülgették a hóborította csúcsokat.

– Most merre? – kérdezte Aidan néhány perc küzdelem után. Billy módosított a térképen és navigációs pontokat rakott fel. A kacskaringós útvonal mélyen a hegyek között vezetett, egészen a tengerig.

A lány szeme a taktikai kijelzőre vándorolt. A két Y9-es még mindig ott volt felettük, de a jelek szerint nem követték őket ide. Az őrült manőver valószínűleg jócskán meglepte őket.

– Úgy látszik, nem szokták a fiúk az ilyen dolgokat – dörmögte Billy is, és hátrafordulva Scarlettre vigyorgott. – Hé, nehogy ide hányj nekünk!

Scarlettnek nagy nehezen sikerült úrrá lennie a háborgó gyomrán. Előkotorta az ülés alól a zsákjába rejtett vizes palackot és meghúzta. A hideg víz jólesően csorgott végig a torkán. Megpróbált mélyeket lélegezni.

– Most már jobb – motyogta maga elé. – Itt nem fognak megtalálni minket?

Aidan nemet intett, de nem vette le a szemét az egyre sötétebb tájról.

– Az Y9-es Ares-9 radarja alapból nem elég kifinomult ehhez. Űrharcra tervezték, nem felszíni támogatásra. Bármilyen nagy is a madarunk, ennyire lent beleolvad a talaj zajába. És persze van hatvan év technikai előnyünk. A mi motorjainknak még ezek után is alig van hőkibocsátása. Szerencsére a műholdas megfigyelés is kiesik a felhők miatt.

Scarlett fáradtan hátradőlt. Az ágyára vágyott és egy kiadós alvásra.

– Meddig maradunk itt?

Billy megrázta a fejét és megkocogtatta a kijelzőt maga előtt.

– Amíg elérjük a tengert, vagy amíg nekik kifogy az üzemanyaguk. Amint elegendő távolságban lesznek, újra emelkedni kezdünk, és aztán huss – mutatta a kezével.

– A huss, azt tetszik. Jól hangzik – suttogta erőtlenül.

A fiúk egyszerre vigyorodtak el. Aidan a hüvelykujját mutatta Billynek.

– Jó ötlet volt ez a bújócska. Mondjuk kicsit féltem, hogy nem veszik be a trükköt.

Billy kinézett az ablakon.

– Inkább azt mondanám, hogy nem tanultak semmit. Négy éve szinte ugyanezt eljátszottuk már velük. Akkor is megették. – Aidan értetlen arckifejezését látva megrázta a fejét. – Á, hosszú történet. Talán jobb is, ha nem beszélek róla.

Scarlett furcsán meredt az indiánra, aki élvezve a többiek zavarát hátradőlt, és dúdolni kezdett.

 

 

Caitlyn Lyman már korántsem volt ilyen vidám, amikor egy óra múlva a Zhejiang újdonsült miniszterelnökével nézett farkasszemet a Proteus képernyőin. A jó negyvenes férfi szűk nyakú fekete öltönyben feszített. A háta mögött, amíg a szem ellátott, keskeny vörös és arany színekben pompázó zászlókat tépett a szél. Jó trükk lehetne, ha nem silány VR szoftverrel generálták volna, biggyesztette le a száját. A férfi homlokán izzadtságcseppek gyöngyöztek. A szeme környékén ugráló izom elárulta, hogy nem a nagy melegtől.

– Kapitány, ismétlem, azonnal utasítsa az embereit, hogy térjenek vissza Ningpóba! – A fickó kellemetlenül magas és kissé sípoló hangon beszélt, ráadásul olyan akcentussal, amelyet Caitlyn alig értett. – Ellenkező esetben kényszerítő eszközöket fogunk alkalmazni.

Caitlyn összeráncolta a homlokát. A radaron mindannyian látták Aidan akcióját, de eddig hiába próbálták felvenni velük a kapcsolatot. Azt sejtette, hogy nem lőtték le őket – egy akkora robbanást innen fentről még a felhőkön át is észrevettek volna – de a helyiek a jelek szerint még ahhoz is gyengék voltak, hogy megtalálják őket.

– Mr. Jin Tao, felhívnám a figyelmét arra az el nem hanyagolható tényre, hogy az ön milíciája már korábban is kényszerítő eszközöket vetett be az embereim ellen. Mindenféle figyelmeztetés nélkül.

A fickó a megjegyzésre láthatóan még idegesebb lett. Némi gondolkodás után azonban kivágta magát.

– Az csak figyelmeztető lövés volt! Az ön pilótája a milícia gépei ellen fordult, és rájuk támadt.

Caitlyn felhúzta a szemöldökét.

– Valóban? Nem egészen értem, hogyan tehette volna ezt, mivel a csapatszállítónk fegyvertelen volt. Ahogy azt a megállapodásban vállaltuk – tette hozzá.

A Zhejiang az érkezésükkor még barátságosnak tűnt. Miután orbitális pályára álltak, és tisztázták a békés – kereskedelmi – szándékaikat, Ningpóból engedélyt adtak rá, hogy egyetlen siklóval leszálljanak, amennyiben azon nincs fegyver.

A férfi erre nem tudott mit mondani. Idegesen dobolt az ujjaival a szék karfáján.

– Márpedig jobban tenné, ha engedelmeskedne, kapitány! Ellenkező esetben a teljes zhejiangi milíciával lesz kénytelen szembenézni!

Caitlyn nem bírta tovább, és kitört belőle a nevetés. Szerencsére gyorsan visszanyerte az önuralmát, de a kormányzó közben rákvörösre színeződött. Nehogy megüssön nekem még itt a guta, gondolta vidáman. A végén még ezért is mi lennénk a felelősek.

– Azt hiszem kormányzó, ez a beszélgetés itt ér véget. Tudnia kell, hogy ha a gépei lőtávolságon belül kerülnek, én is ellenségesnek fogom őket tekinteni. Remélem kész vállalni a következményeket. – Intett Nadine-nak, hogy szakítsa meg a kapcsolatot.

– Micsoda felfuvalkodott hólyag – sóhajtott halkan a komtiszt. Caitlyn vállat vont. A polgárháború óta folyamatosan ilyen szerencsétlenekkel hozza össze a rosszsors.

– Ő a kakas ezen a szemétdombon. Ha nem mutatkozik erős vezetőnek, akkor gyorsan a süllyesztőben találhatja magát.

Oldalra fordult az elsőtiszt felé. Ralph Emerich várakozón nézett rá. Fejével a taktikai képernyő felé biccentett. A hidat uraló kijelzőn jól látszottak a milícia gépeit jelző vörös fénypöttyök, amelyek alakzatba rendeződve várakoztak a fegyvereik hatósugarán kívül.

– Ralph, ha ezek a bohócok közelebb jönnének, pörköljön oda nekik. De nehogy gauss lőszert pazaroljon rájuk! És nem kell azonnal szétlőni sem őket. Csak ha túlzottan lövöldözni kezdenének. – Bert Mitchels, a főtüzér is felnézett, és elvigyorodott a neki szánt megjegyzésre.

– Uram, új célpontok! Irány hat, tizenkilenc, távolság ötszázhatvan, és csökken. Öt gép, mind nagyon gyorsan emelkednek! – sorolta az adatokat Karla. A navigátorlány ránagyított a taktikai kijelzőn az új csoportra, és gyorsan kiszámoltatta a számítógéppel a várható pályájukat. – Az egyik a mienk! A Ghoul az, Uram!

A csapatszállítót jelző ikon nagy sebességgel hagyta maga mögött a bolygó kavargó atmoszféráját. Az őket nagy lemaradással üldöző vadászokhoz a már idefent várakozó csoport is csatlakozott, és megpróbálták elvágni az Akuma útját.

– Owen, indítsa a motorokat! Karla, számíts ki egy kifelé vezető pályát, hogy menet közben fel tudjuk venni a Ghoult! Harckészültség!

A híd felbolydult. A készenléti helyzetre figyelmeztető jelzések futottak végig a képernyőkön. A híd páncélüveg ablakát védő pajzs leereszkedett, elzárva a kilátást az alattuk elterülő bolygóra. Amint bezáródtak, az ablakba épített holokivetítők vibrálva életre keltek, szinkronizálták magukat a külső látvánnyal. Caitlyn visszasétált a székéhez, és leült. A legénysége összecsiszolt gépezetként tette a dolgát. Utasítások röpködtek, és rövidesen megérezte a lába alatt a fúziós motorok keltette remegést. A Proteus orra lassan elfordult, mialatt a taktikai képernyőkön egy sor új pályavektor tűnt fel.

– Uram, bejövő hívás a bolygóról! Jin Tao az! – Nadine várakozóan oldalra billentette a fejét. Caitlyn végül legyintett.

– Adja be. Kíváncsi vagyok, mit akar. – A lány bólintott és visszafordult a konzolja felé. Caitlyn előtt újra megjelent a miniszter. A VR képeket csak pár másodperccel lemaradva vágták be a zöld háttérre, ezzel végleg tönkretéve az egész illúzió hangulatát.

– Lyman kapitány! Ez az utolsó felszólítás! Azonnal álljanak le, és szüntessék be a provokációt! – A figura szinte már kiabált a maga sipítozó hangján. Caitlynnak egyszerűen nehezére esett komolyan vennie.

– Akkor előbb esetleg fejezzék be a csapatszállítóm üldözését!

– Ezért még felelni fog Lyman! Ez űrkalózkodás!

Caitlynt a szó hallatára elöntötte a düh. Ez a felkapaszkodott minidiktátor papol neki űrkalózkodásról! Aki nem olyan rég még a szövetség zhejiangi kormányzói hivatalának volt a főtitkára, és valószínűleg tevékenyen részt vett az előző kormányzó eltüntetésében. A korábbi jókedve hirtelen elillant. Megfeszültek az arcán az izmok.

– Befejeztük – morogta fenyegető éllel a hangjában, és ezúttal komolyan is gondolta. – Ha közelebb jönnek, megszüntetem a milíciáját. Remélem érthető voltam. – Ezzel hátrafordult Nadine felé, és elhúzta a tenyerét a torka előtt. A lány kapcsolt, és bontotta a vonalat.

Rossz húrt pendítettél meg, kispajtás, gondolta harciasan. Ezért még számolunk.

– Mi a helyzet a Ghoullal? – fordult a navigátor felé.

– Rövidesen elérnek minket. Teljes tolóerő felett jönnek, infrában csak úgy izzanak a blokkok. Sergeinek lesz dolga a motorokkal.

– Mi a helyzet az üldözőkkel?

– Kilenc Y9-es vadászgép és két Jinggau-B tehersikló. Utóbbiak a páncélozott katonai fajtából. – Az elsőtiszt végigfutott az előtte sorjázó listán. – A gyorsulási profiljuk alapján ezekhez hozzányúlhattak, mert túl lassúak.

– Valószínűleg rakétákkal tömték tele őket. Esetleg van egy behatoló-osztag is a fedélzeten – bólintott Caitlyn is. Ismerte ez a típust, a kalózok előszeretettel alkalmazták hasonló konfigurációban. – Mindkettő elsődleges célpont. Ha lőtávba érnek, azonnal szedjék le őket. Nem hiányzik a hajónak egy újabb nehézrakéta.

Emerich nyugtázta a parancsot, és Mitchels-hez lépve gyors, alig hallható tanácskozásba kezdtek a követendő taktikáról.

– Uram, a Ghoul bejelentkezett! Leszállási engedélyt és támogatást kérnek. – Nadine a fülére szorította a hallgatót. – A bal hajtóművük rövidesen leáll.

Caitlyn elfojtotta a feltörő szitkot. A roncsokból összetákolt gép a legrosszabb pillanatban áll bosszút. Lenyomta a belső kom gombját.

– Sergei! A Ghoul rövidesen dokkol. A bal hajtóművük a végét járja. Készüljetek fel, lehet, hogy rázós lesz. – Meg sem várva a gépész válaszát bontotta a vonalat.

– Az első üldözők lőtávolságba értek. Cél befogva – jelentette Mitchels.

– Várjunk még! Csak nem gondolják ezek komolyan – mormolta szinte csak magának. De mintha csak neki akarna ellent mondani, mindkét Y9-es tüzet nyitott a fedélzeti lézereiből. A védelmi rendszer támadó radarokat jelölő kúpokat rajzolt a taktikai ernyőre. Catlin szíve nagyot dobbant. Megfeszült a keze a szék karfáján.

– Tűz! – vakkantotta a tüzérnek. A Proteus elülső plazmaütegeiből pusztító tűzzivatar zúdult a két vadászra. Két tűzgömb gyúlt a helyükön, ahogy a szétvágott reaktoraik megadták magukat a millió fokos plazma erejének.

A kijelzőn a vörös pontok mozgása megváltozott, és mintha csak valami akadályba ütköztek volna, hirtelen irányt változtattak. A fürge kis gépek mögött a két sikló nehézkesebb mozdulatokba kezdett; gyengébb motorjaik küszködve próbálták ledolgozni a már felhalmozott sebességet. Nagy nehezen végre elkanyarodtak az egyre gyorsuló cirkáló útjából.

– Elszakadnak! – jelentette be az elsőtiszt is. Caitlyn bólintott. Ezek a pilóták valószínűleg soha nem vettek még részt valódi űrharcban. Az eddigi legerősebb ellenfelük sem lehetett nagyobb egy teherhajónál, és a megközelítés módja egyértelműen feltárta a súlyos taktikai hiányosságokat. Nem csoda, ha inkább megtagadták a parancsot. Az ősi gépeik nem jelenthettek ellenfelet a Proteus fegyvereinek.

Mély levegőt vett.

– A Ghoul?

– Most dokkolnak – jelentette Nadine. – Nincs komoly baj. Aidannek sikerült még időben lekapcsolnia a motort.

– Az jó. Ha leszálltak, szóljon Scarlettnek és Aidannek, hogy azonnal jöjjenek fel az irodámba. Van egy kis beszédem velük.

A lány visszafordult a munkájához és Caitlyn hátradőlt. Az ellenséges gépek lassan elmaradtak, és a hátsó kamerák képét mutató monitoron a Zhejiang szép lassan az űr hátterébe olvadt. Beletúrt a hajába és felsóhajtott. Rövid látogatás volt. Remélte pedig, hogy végre egy stabil kikötőre akadnak. De úgy látszik, hogy ez sem mostanában fog megtörténni.

 

 

Mire Scarlett felért, a híd már újra a nyugodtabb arcát mutatta. A készenléti helyzet visszavonása után felvonták a páncélozott zárófedeleket, kilátást nyújtva az űr végtelen sötétjére. A kijelzőkről eltűntek az ellenséges gépek, helyüket navigációs adatok és pályainformációk vették át. A navigátori állás mellett Karla, Ralph és Owen halkan beszélgettek. Odaintett a hidat őrző fiatal két tengerészgyalogosnak, akik mosolyogva engedték tovább. Néhányan felkapták a fejüket az érkezésükre; Nadine és Mitchels odaintettek nekik, és kaptak egy pár elismerő mosolyt a tüzérektől is. Emerich is felnézett a beszélgetésből. A kapitányi irodára mutatott.

– A kapitány már várja magukat. Nem valami boldog.

Aidannel a nyomában átvágott a termen, a híd oldalában nyíló kapitányi irodáig. Megérintette az ajtó melletti gombot. Diszkrét csilingelő hang hallatszott, majd a panel a falba húzódott.

A Proteus kapitányi kabinját a falat borító festmény uralta. Az ismeretlen alkotó élénk kék színekkel próbálta megragadni a Föld űrbeli látképét, amely felé a cirkáló szürke, tornyokkal és kiszögelésekkel tarkított tömbje közeledett. Scarlett érzett a képben valami megmagyarázhatatlan, fenyegető üzenetet, de a mesteri ecsetvonásokkal megfestett anyavilág látképe valamelyest ellensúlyozta ezt a hatást. A kép lendületes színei mellett a másik falon az űrre nyíló ablakok szinte sötét üregeknek tűntek. Caitlyn a fémbetétekkel díszített íróasztal mögött ült, és éppen valamilyen riportot tanulmányozott. Amikor beléptek, az asztalra dobta az üveglaphoz hasonlító kézi olvasót, egy pillanatra felvillantva a rajta sorjázó adatsorokat és grafikonokat. Az ajtó halk szisszenéssel becsukódott mögöttük. A kapitány az asztal túloldalán álló kényelmetlennek tűnő székekre mutatott. Ő maga hátradőlt, és tarkóján összefont kézzel szemlélte őket.

Scarlett összenézett a barátnőjével. Nagyjából egyidősek voltak, de ezzel véget is értek a hasonlóságok. Caitlyn kereskedőcsaládból származott; az űrben nőtt fel, és el sem tudott képzelni másfajta életet. Tizenéves kora óta a Flotta jelentette az életét, és Scarlett sejtette, hogy a látszatnál jóval mélyebb sebet hagyott rajta a new edeni incidens. A Proteuson töltött idő alatt szokatlan barátság szövődött kettőjük között, pedig korábban ő maga sem gondolta volna, hogy valaha egyszer bizalmába fogad még valakit. Korábbi, taktikázásról, céges politikáról, karrierről és cselszövésekről szóló élete nem engedte meg, hogy bárkivel megossza a gondolatait. De az űrhajón olyan közegbe csöppent, amely szép lassan őt is átformálta.

Most azonban Caitlyn mérges volt. Ismerte már annyira, hogy felismerje ennek jeleit. Márpedig ilyenkor senkinek sem volt célszerű az útjába állnia. Aidan kényelmetlenül feszengett mellette. Scarlett bíztatóan rámosolygott.

– Na ki vele, mi volt ez az egész? – törte meg végül a kínossá váló csendet a kapitány. – Lementek a bolygóra, minden úgy tűnik, hogy a legnagyobb rendben, aztán egyszer csak idejön egy századnyi harcimarci és hőzöngeni kezdenek. Közben fiatal barátunk akrobata mutatványokat mutat be a légkörben, és hülyét csinál az egész zhejiangi milíciából. Ez nekem nem áll össze – csapott a karfára, és megrázta a fejét. A feje búbján copfba fogott haja össze-vissza lengett. – Azon már túl vagyok, hogy újabban mindenkinek remeg az ujja a ravaszon. Oké, polgárháború van, idegesek az emberek. De azt nem veszem be, hogy csak úgy hirtelen rájönnek, hogy mégis lelövendő ellenségek vagyunk. Olyannyira, hogy öngyilkos rohamra küldjék a pilótáikat és az összes gépüket. Na ne már – húzta el rosszkedvűen a száját. – Ha valaki ilyen hülye lenne, akkor nem bíznának rá egy bolygót. Hanem például diliházba zárnák.

– Nem bízták rá, puccsal került hatalomra – szúrta közbe Aidan, de Caitlyn megsemmisítő pillantása beléfojtotta a szót. Scarlett mély levegőt vett. Úgy látszik ezt a meccset egyedül kell megvívnia.

– Mi is csak találgatni tudunk mi történt. Billy kontaktjának voltak kapcsolatai a kormányban, és tőlük azt hallotta, hogy a Zhejiang az elmúlt hetekben közeledni akart a Libertyhez. Elég meredek feltételezés, de lehet, hogy velünk akart kedveskedni az új szövetségeseinek. – A kapitány arckifejezését látva nem lehetett túl meggyőző a fejtegetése.

– Szeretném tudni, hogy mi történt a bolygón – koppantott az ujjával az asztal lapján. – Részletesen.

Scarlett magában gyorsan áttekintette az elmúlt nap turbulens eseményeit. Valahol érezte, hogy Caitlyn nem lesz boldog az események ilyen alakulásától.

– Az engedélyek megkérése után leszálltunk az űrkikötőben, ahol a helyiek pár embere várt minket. Elkezdték az átkutatást, majd … – A szavak egymás után peregtek az ajkáról, ahogy egyre jobban belemelegedett az elbeszélésbe. Ügyelve arra, hogy egyetlen részletet se hagyjon ki, tételesen beszámolt a látogatásukról. Az érkezést követő kihallgatásokról. A városról és Billy haverjáról, akinek Ningpo peremén volt egy telepe telis-tele mindenféle gyanús konténerrel. Arról, hogyan szerezték meg a közbenjárásával azokat az alkatrészeket, amelyekért jöttek. És persze a kissé kalandosra sikerült berakodásról, amely végén a rohamtempószerű start következett.

– Az alkatrész tehát egy Cryo telepről származott? – kérdezett közbe a kapitány. Scarlett megrázta a fejét.

– Nem. A Stardrive licenc alapján gyártja ezt a motort, de maga a cég nincs a Cryo tulajdonában. Bár voltak burkolt cégvásárlásaink, de ez teljesen legális licenceladás volt. – Az egykori Cryogen topmenedzser egy másodpercre újra előbújt belőle, de aztán sikerrel elnyomta magában.

– Aha. És önként átadták, pusztán emberbaráti szeretetből a legalább kétmillió értékű plazmaregulátort?

Scarlett kínosan elmosolyodott. Remélte, hogy erről nem fog szó esni.

– Hát, nem egészen.

– Akkor?

– Hmmm. Leesett a szalagról?

Caitlyn kicsit előrébb húzódott ültében, mint aki nem hall jól.

– Mit csinált?

Scarlett zavartan kibámult az ablakon. A csillagos ég határozottan érdekesnek tűnt.

– Leesett. Képletesen. – Beharapta az ajkát, és a kapitány szemébe nézett. – Nézd, nem sok választásunk volt. Tudom Sergeitől, hogy mennyire kell a Proteusnak ez a cucc. Szóval improvizáltunk. Ghostbear megtalálta a megfelelő kontaktokat, akik el tudták intézni, hogy az egyik elkészült regulátort leselejtezzék, és eladják ócskavasnak. Mi fizettünk neki, ő pedig elhozta a ládát a telepre.

– Fizettetek? – Caitlyn arcán a totális értetlenség látszott. – Mivel?

– Ööö, pénzzel. Billy eladott valamit Ghostbearnek, akitől kapott egy csomó helyi valutát.

– Helyi…mit? – A koncepció, hogy egy világnak saját fizetőegysége legyen, teljesen idegen volt a kapitánytól. Ami azt illeti, Scarlettnek is jó ideig magyarázták odalent.

– Pénzt. A Zhejiangon az elszakadást követően saját pénzt vezettek be, hogy ellenőrizhessék az üzletet. De sajnos a fickó vérszemet kapott, és nem elégedett meg azzal, amiben megállapodtunk. Ezért Billy és Ghostbear kénytelenek voltak rábeszélni, hogy mégiscsak fogadja el. – Segélykérően nézett Aidanre, aki zavartan bámulta a falon a Proteust ábrázoló festményt.

– Oh. – Caitlyn láthatóan nem tudott erre mit mondani.

– Ez van. De nem ő árult el, mivel Billy haverjai a telepen tartották, amíg fel nem szálltunk.

– Ennek biztosan nagyon örült. Mármint a kényszerpihenőnek.

A csípős megjegyzés betalált. Scarlett kényszeredetten vállat vont.

– Az űrkikötőnél aztán elkezdtek kérdezősködni a milicisták, hogy mit viszünk. Amikor megmutattuk, ráfogták, hogy ez tiltólistás áru. Inkább nem vártuk meg, míg leellenőrzik, hogy tényleg az.

Caitlyn végigsimított a homlokán. Az előzmények után nem nagyon voltak kétségei afelől, hogyan jutottak tovább.

– Ettől még nem küldték volna ránk az egész hadseregüket. – Felsóhajtott. Már valamivel nyugodtabbnak tűnt, mint amikor beléptek. – Na mindegy. Erre már lehet, hogy soha nem jövünk rá.

Scarlett buzgón helyeselt, és magában hálát adott, hogy leszálltak a témáról. Voltak még egészen sötét részletek, amelyekről végképp nem akart beszélni. Bár Caitlyn többnyire kellően racionálisan gondolkodott, egyes dolgokban határozottan vaskalapos tudott lenni. Például, ha rájött volna, hogy Billy milyen gombatenyészetet épített ki a hajtóműrendszer egy kellően félreeső, de meleg részén… De szerencsére elsiklott afelett, hogy mivel is fizettek ők valójában. Talán nem is akarta tudni.

– Mindenesetre egy újabb kikötőről kell lemondanunk. – A kapitány hangja fáradtan csengett. Lemondóan legyintett, és az öklére támaszkodva a gondolataiba mélyedt.

A dolgok már így mentek egy ideje. A new edeni menekülés óta folyamatosan úton voltak, és a hajó készletei lassan kezdtek kimerülni. A szétzilált, független bolygókra esett periférián nem látták szívesen a renegát cirkálót. Azok, akik hajlandóak lettek volna velük kereskedni, általában magát a hajót, vagy annak fegyvereit akarták. Mivel ezt Caitlyn eleve kizárta, ezért maradt a meglehetősen nehézkesen működő cserekereskedelem, és a zsoldosok meglehetősen megfogyatkozott kapcsolati hálója. A zhejiangi út nem az első volt a sikertelen missziók sorában. Most legalább megkapták, amiért mentek. Talán ha nincsenek az elmúlt hónapok fiaskói, Scarlett sem vállalta volna fel ezt a kockázatot. Mostanra azonban már mindannyian kellően elkeseredettek voltak.

– És most? Merre tovább? – A kérdés egyike volt a heti eligazítások kedvenc témáinak. A kapitány lassan ingatta a fejét.

– Nincs ötletem. Eddig kerültük a sűrűn lakott világokat, de lassan kezdünk végleg kifogyni a készletekből. Étel, víz, üzemanyag – nagyjából ebben a sorrendben. Ha nem találunk egy stabil kikötőt, ahol hajlandóak ellátni minket, rövidesen bajban leszünk.

Scarlett elérkezettnek látta az időt, hogy kijátssza az aduját.

– Mi lenne, ha én ajánlanék egy helyet? – Felállt és az asztalhoz lépett; aktiválta a holografikus térképet. A plafonba épített vetítőfej előbújt, villant néhányat, míg végül megjelent a szövetségi űr háromdimenziós térképe. Scarlett egy ideig közelről szemlélte a körülötte forgó ponthalmazt, majd rábökött az egyik fénylő jelre a halmaz peremén. A számítógép követte a mozdulatait, egy vörös vonalat húzott a jelenlegi helyzetüktől. Caitlyn érdeklődve nézte. Ő is felállt és közelebb lépett.

– Jó messze van. Mi ez a hely? – Caitlyn ránagyított a pontra. Egy halványkék csillag bontakozott ki körülötte jó tucatnyi bolygóval. Adatok villantak fel előtte a levegőben. Gyorsan átfutotta őket, amitől összefutott a szemöldöke. – Itt nincs is semmi.

– Talán mégis – A zubbonya lábzsebéből előhalászta a kinyomtatott levelet, amelyet még Ningpóban kapott. Átnyújtotta a kapitánynak. A nő kérdő tekintettel bámult rá. Végül elvette, széthajtotta és végigfutotta. Fél perc múlva ugyanezzel a mozdulatsorral összecsukta, és elrakta a zubbonyába. Scarlett csodálta, hogyan képes uralkodni az érzelmein.

– Mikor léptél velük kapcsolatba?

– Még a Hesperuson. Küldtem egy kódolt üzenetet a cégnek, amely alá be vannak jegyezve, és megadtam a saját postafiókom címét. A Ningpón pedig sikerült végre hozzáférnem. Ellenőriztem, az ő kulcsukkal titkosították a választ.

– És hogy jutunk el ide? A Liberty szektor peremén van.

– Aidan szerint megtehető az út jobbára észrevétlenül. – Visszaidézte a barátja szavait, és sorban rámutatott a kérdéses rendszereket jelölő pontokra.

– Jól kiterveltétek ezt, mi? Finoman szólva sem örülök, hogy a hátam mögött intézted ezt – rázta meg a fejét. Az arcán többféle érzelem kavargott, mintha belül a kapitány odabent a saját démonaival küzdene. – És annak sem, hogy belerángattad őket ebbe. Tisztában vagy vele, hogy milyen veszélynek teszik ki magukat?

Scarlett bólintott. Tudta, hogy a húzásért még sokáig hallgathat majd. Talán még a barátságuk is a kárát látja. De a logikus énje, amely elég hideg és számító volt ahhoz, hogy egykoron a Cryogen leginkább irigyelt igazgatói székébe röpítse, pontosan tudta, hogy ez az egyetlen esélyük maradt. És a végén Caitlyn is belátja, hogy őérte és a hajón utazó bajtársaiért tette mindezt.

– Leléphettek. Ezek után nincs más választásunk. Kijelölted az úticélunkat. Reméljük, hogy nem bánjuk meg.

Aidan tisztelgett és elindult kifelé. Scarlett egy pillanatig még a barátnője arcát fürkészte. Végül megfordult és távozott. Az ajtóban járt, amikor a kapitány utána szólt.

– És Scarlett. – Hosszan egymás szemébe néztek. – Ez volt az utolsó eset, hogy eltűrtem, hogy a hátam mögött ilyen döntést hozz.

 

 


311 hozzászólás on Könyvajánló – Phoenix Wolf: A dicsőség szilánkjai I.

 1. I simply want to say I’m beginner to blogging and honestly liked this web site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You certainly have perfect articles and reviews. With thanks for revealing your web-site.

 2. I do accept as true with all of the concepts you have offered to your post. They’re very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very brief for novices. May you please prolong them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 3. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 4. With every little thing that appears to be developing inside this subject matter, a significant percentage of perspectives are generally rather radical. Even so, I beg your pardon, because I do not give credence to your whole idea, all be it exhilarating none the less. It looks to me that your remarks are generally not entirely rationalized and in reality you are yourself not even thoroughly certain of the argument. In any event I did enjoy looking at it.

 5. Someone essentially lend a hand to make significantly posts I might state. That is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular put up amazing. Excellent process!

 6. Together with the whole thing which appears to be developing inside this subject material, many of your perspectives are fairly stimulating. However, I am sorry, but I can not give credence to your whole suggestion, all be it refreshing none the less. It appears to us that your commentary are generally not entirely justified and in fact you are generally your self not really totally confident of the assertion. In any event I did enjoy looking at it.

 7. I’m impressed, I have to admit. Really rarely do you encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you might have hit the nail around the head. Your notion is outstanding; the thing is a thing that insufficient consumers are speaking intelligently about. We’re happy we came across this within my hunt for some thing relating to this.

 8. Howdy! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site covers a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 9. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my audience would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 10. This web-site is really a walk-through it really is the details you desired about it and didn’t know who to question. Glimpse here, and you’ll absolutely discover it.

 11. Can I say thats a relief to find a person that truly knows what theyre discussing online. You actually discover how to bring a challenge to light and make it important. The best way to ought to check this out and can see this side of your story. I cant believe youre no more well-known because you absolutely provide the gift.

 12. Hello there, simply was alert to your blog thru Google, and located that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful for those who continue this in future. A lot of people can be benefited out of your writing. Cheers!

 13. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

 14. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 15. I do accept as true with all the ideas you’ve introduced to your post. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for starters. May you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.

 16. Aw, this was a very nice post. In idea I want to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make an excellent article… however what can I say… I procrastinate alot and not at all seem to get one thing done.

 17. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. thanks

 18. whoah this blog is fantastic i love reading your posts. Keep up the great work! You know, a lot of people are hunting around for this information, you can help them greatly.

 19. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

 20. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 21. you are actually a excellent webmaster. The web site loading speed is amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a excellent task in this matter!

 22. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is actually a wonderful website.

 23. Good – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

 24. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 25. Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 26. Valuable info. Fortunate me I discovered your website by accident, and I’m surprised why this twist of fate didn’t came about in advance! I bookmarked it.

 27. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 28. I simply could not go away your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual info an individual supply for your guests? Is gonna be back continuously in order to check up on new posts

 29. I have recently started a blog, the info you provide on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

 30. I mastered more interesting things on this fat reduction issue. One particular issue is that good nutrition is tremendously vital when dieting. A massive reduction in junk food, sugary foodstuff, fried foods, sugary foods, red meat, and white flour products may perhaps be necessary. Possessing wastes harmful bacteria, and wastes may prevent aims for losing fat. While specified drugs briefly solve the problem, the unpleasant side effects are not worth it, plus they never give more than a non permanent solution. This is a known undeniable fact that 95% of fad diet plans fail. Many thanks sharing your ideas on this site.

 31. Very interesting subject , regards for putting up. “Welcome to President Bush, Mrs. Bush, and my fellow astronauts.” by Dan Quayle.

 32. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 33. Thanks for your handy post. In recent times, I have come to be able to understand that the actual symptoms of mesothelioma cancer are caused by the actual build up associated fluid involving the lining of your lung and the chest cavity. The ailment may start inside the chest region and spread to other body parts. Other symptoms of pleural mesothelioma cancer include weight reduction, severe breathing trouble, temperature, difficulty taking in food, and irritation of the face and neck areas. It should be noted that some people living with the disease tend not to experience just about any serious symptoms at all.

 34. You are my intake, I possess few web logs and rarely run out from brand :). “Analyzing humor is like dissecting a frog. Few people are interested and the frog dies of it.” by E. B. White.

 35. I’m really inspired with your writing abilities as smartly as with the layout in your blog. Is that this a paid topic or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to peer a great blog like this one nowadays..

 36. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to search out somebody with some authentic ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this website is one thing that is needed on the web, someone with slightly originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

 37. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 38. I carry on listening to the reports speak about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 39. One other issue is that if you are in a circumstances where you do not possess a co-signer then you may genuinely wish to try to exhaust all of your school funding options. You will discover many funds and other scholarships and grants that will offer you funding to help you with university expenses. Thanks alot : ) for the post.

 40. Thanks for sharing your ideas listed here. The other element is that when a problem comes up with a pc motherboard, individuals should not have some risk associated with repairing that themselves for if it is not done right it can lead to irreparable damage to the entire laptop. It will always be safe just to approach your dealer of your laptop with the repair of motherboard. They have technicians who’ve an skills in dealing with laptop motherboard difficulties and can get the right diagnosis and perform repairs.

 41. Whats up! I just would like to give an enormous thumbs up for the good info you will have here on this post. I will likely be coming again to your blog for more soon.

 42. Thanks for the tips shared on your blog. Something also important I would like to convey is that weight loss is not supposed to be about going on a dietary fads and trying to shed as much weight as you’re able in a few months. The most effective way to lose weight is by using it gradually and obeying some basic ideas which can help you to make the most out of your attempt to lose weight. You may learn and already be following many of these tips, however reinforcing information never does any damage.

 43. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated. Thanks

 44. Thanks for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a great web-site.

 45. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to seek out any person with some authentic ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is something that’s wanted on the web, somebody with a little bit originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

 46. naturally like your website however you need to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the reality then again I will definitely come again again.

 47. My wife and i ended up being so satisfied that Chris could finish up his inquiry because of the precious recommendations he got while using the web site. It is now and again perplexing just to find yourself releasing hints which often people could have been selling. And we all do know we now have the writer to be grateful to for that. The specific illustrations you made, the easy site navigation, the relationships you help create – it’s all awesome, and it is aiding our son and the family feel that this idea is interesting, which is certainly pretty pressing. Many thanks for all the pieces!

 48. F*ckin’ remarkable issues here. I am very glad to peer your post. Thank you a lot and i’m taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 49. That is really attention-grabbing, You are an excessively professional blogger. I’ve joined your feed and stay up for in search of more of your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 50. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 51. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 52. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website :).

 53. Thanks for helping me to gain new ideas about pc’s. I also hold the belief that certain of the best ways to maintain your mobile computer in leading condition has been a hard plastic case, as well as shell, that fits over the top of your computer. Most of these protective gear are model precise since they are manufactured to fit perfectly above the natural covering. You can buy all of them directly from the owner, or via third party sources if they are designed for your mobile computer, however its not all laptop will have a shell on the market. Yet again, thanks for your ideas.

 54. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Thank you

 55. Normally I do not learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great article.

 56. Definitely believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 57. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i am happy to convey that I have a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make certain to don’t forget this web site and give it a glance regularly.

 58. Thanks for your submission. I also think laptop computers have become more and more popular today, and now are often the only form of computer included in a household. Simply because at the same time they are becoming more and more cost-effective, their processing power is growing to the point where they are as strong as personal computers coming from just a few years back.

 59. My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 60. Good web site! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

 61. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Excellent work!

 62. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & aid different customers like its aided me. Great job.

 63. You made some decent factors there. I regarded on the internet for the issue and found most individuals will associate with along with your website.

 64. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice practices and we are looking to trade solutions with other folks, why not shoot me an e-mail if interested.

 65. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 66. Heya i am for the first time here. I found this board and I to find It really helpful & it helped me out much. I’m hoping to offer something again and aid others like you helped me.

 67. Hello, you used to write great, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 68. Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just could not come across. What a great site.

 69. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 70. I additionally believe that mesothelioma is a scarce form of melanoma that is commonly found in all those previously exposed to asbestos. Cancerous cells form inside the mesothelium, which is a protective lining which covers the vast majority of body’s internal organs. These cells typically form from the lining of the lungs, abdominal area, or the sac which encircles the heart. Thanks for sharing your ideas.

 71. Spot on with this write-up, I really assume this web site wants far more consideration. I’ll probably be once more to learn rather more, thanks for that info.

 72. I just couldn’t depart your site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is going to be back often to check up on new posts

 73. certainly like your website however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the reality then again I’ll surely come again again.

 74. Thanks for your article. It is quite unfortunate that over the last years, the travel industry has already been able to to take on terrorism, SARS, tsunamis, bird flu, swine flu, and also the first ever entire global downturn. Through all this the industry has really proven to be powerful, resilient along with dynamic, locating new approaches to deal with difficulty. There are continually fresh issues and chance to which the sector must just as before adapt and behave.

 75. Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup. Do you have any methods to stop hackers?

 76. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I’ll try and check back more often. How frequently you update your site?

 77. I was just seeking this info for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Normally the top web sites are full of garbage.

 78. I think other website proprietors should take this site as an model, very clean and fantastic user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 79. whoah this blog is great i love reading your articles. Keep up the good work! You know, many people are searching around for this information, you could aid them greatly.

 80. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 81. Hello There. I found your blog the use of msn. That is an extremely smartly written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read extra of your helpful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 82. Hey very cool site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds also…I am satisfied to find so many helpful information here within the put up, we’d like develop extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 83. Thanks for another great post. Where else may anybody get that type of info in such an ideal way of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.

 84. Hey! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this article to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 85. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Appreciate it!

 86. I will right away grab your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

 87. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is actually annoying. A good site with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 88. I really like your writing style, superb info, thank you for putting up :D. “Your central self is totally untouched By grief, confusion, desperation.” by Vernon Howard.

 89. I discovered your weblog site on google and check a couple of of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I simply further up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to reading extra from you in a while!…

 90. Great web site. Lots of helpful information here. I’m sending it to some buddies ans also sharing in delicious. And obviously, thanks to your sweat!

 91. Needed to create you one little note to be able to say thank you yet again about the fantastic basics you’ve discussed above. It was quite incredibly generous of people like you to allow unhampered what exactly a lot of folks could possibly have offered for sale as an e-book to get some dough for themselves, precisely now that you might have tried it if you wanted. Those good ideas in addition acted to provide a easy way to recognize that someone else have a similar dream the same as my own to realize very much more around this condition. Certainly there are several more pleasant situations ahead for folks who examine your blog post.

 92. It’s my belief that mesothelioma will be the most dangerous cancer. It has unusual attributes. The more I look at it a lot more I am confident it does not respond like a true solid human cancer. In the event that mesothelioma is usually a rogue viral infection, hence there is the potential for developing a vaccine in addition to offering vaccination for asbestos open people who are at high risk involving developing potential asbestos associated malignancies. Thanks for giving your ideas for this important ailment.

 93. An intriguing discussion may be worth comment. I believe that you can write regarding this topic, it will not be a taboo subject but usually people are insufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 94. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is really a wonderful web site.

 95. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

 96. Wow! that guide ended up being pretty effective appreciate it. “The illegal we do immediately. The unconstitutional takes a little longer.” by Henry Kissinger..

 97. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 98. I and also my buddies were found to be looking at the nice recommendations on the blog and then then got an awful suspicion I never thanked the blog owner for those tips. All the guys came consequently glad to see all of them and already have quite simply been taking advantage of those things. We appreciate you getting very considerate and then for figuring out certain tremendous themes millions of individuals are really eager to know about. My sincere regret for not saying thanks to you sooner.

 99. whoah this weblog is magnificent i really like reading your posts. Keep up the great work! You recognize, a lot of individuals are searching round for this information, you could help them greatly.

 100. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog is in the exact same area of interest as yours and my users would really benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Many thanks!

 101. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for inexperienced blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 102. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :).

 103. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 104. I cherished up to you will obtain carried out proper here. The comic strip is tasteful, your authored material stylish. nevertheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell certainly come further in the past once more as exactly the same just about very incessantly within case you shield this increase.

 105. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too great. I actually like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can’t wait to read much more from you. This is really a wonderful site.

 106. We’re a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with useful information to work on. You’ve done an impressive activity and our whole group will probably be grateful to you.

 107. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find any individual with some authentic ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is one thing that’s wanted on the internet, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the web!

 108. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.

 109. Thanks , I’ve just been searching for information approximately this topic for a long time and yours is the best I’ve came upon so far. But, what in regards to the bottom line? Are you certain concerning the supply?

 110. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 111. You could definitely see your expertise in the paintings you write. The world hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

 112. Thank you for another informative site. Where else could I get that type of information written in such an ideal way? I have a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such information.

 113. Wonderful work! This is the kind of information that are meant to be shared across the internet. Disgrace on the search engines for now not positioning this submit upper! Come on over and seek advice from my web site . Thanks =)

 114. What i don’t realize is if truth be told how you’re not really a lot more neatly-liked than you might be right now. You are very intelligent. You recognize thus considerably on the subject of this topic, produced me in my view believe it from numerous various angles. Its like men and women aren’t interested except it’s something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. All the time handle it up!

 115. I not to mention my friends appeared to be checking the best secrets and techniques located on your website while suddenly I had an awful suspicion I had not thanked the blog owner for them. Those boys had been passionate to learn them and have in effect surely been having fun with those things. Thank you for being considerably helpful as well as for figuring out some superb subjects most people are really desperate to know about. Our sincere apologies for not expressing appreciation to sooner.

 116. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 117. Thanks for another wonderful article. Where else could anyone get that type of information in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I’m on the look for such info.

 118. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

 119. Howdy this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 120. It’s truly a great and helpful piece of information. I am glad that you simply shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 121. Thank you, I have just been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I’ve discovered so far. However, what in regards to the bottom line? Are you positive about the supply?

 122. I think this is one of the most important information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

 123. I am curious to find out what blog system you’re working with? I’m having some small security problems with my latest blog and I’d like to find something more safe. Do you have any suggestions?

 124. I as well as my friends appeared to be taking note of the good tactics from your website and so quickly developed an awful suspicion I never expressed respect to the web blog owner for those strategies. All the ladies appeared to be for this reason very interested to study them and now have without a doubt been enjoying those things. I appreciate you for getting well helpful and also for obtaining varieties of wonderful subjects most people are really eager to be aware of. My very own sincere apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 125. Hi! I’ve been reading your website for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Tx! Just wanted to mention keep up the good job!

 126. I have read some just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you set to make this kind of excellent informative web site.

 127. Hey! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 128. Hey! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and excellent design and style.

 129. Magnificent web site. Plenty of useful information here. I’m sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you for your sweat!

 130. You really make it seem so easy together with your presentation but I in finding this topic to be actually something which I believe I might never understand. It kind of feels too complicated and very vast for me. I’m having a look ahead on your subsequent put up, I will attempt to get the cling of it!

 131. Hello! I’ve been reading your weblog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Tx! Just wanted to say keep up the great job!

 132. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. But just imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this website could certainly be one of the greatest in its niche. Awesome blog!

 133. I’m not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

 134. I have recently started a website, the information you provide on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

 135. Hey! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 136. I’m curious to find out what blog system you happen to be using? I’m having some small security problems with my latest site and I’d like to find something more risk-free. Do you have any recommendations?

 137. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

 138. I would like to show my affection for your generosity supporting men and women who actually need help with this important area of interest. Your real commitment to getting the message all around had been extremely important and has really empowered professionals like me to realize their aims. Your entire invaluable guidelines signifies so much to me and extremely more to my office colleagues. Thanks a lot; from everyone of us.

 139. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks However I’m experiencing problem with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting an identical rss problem? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 140. you’re truly a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve performed a wonderful process on this matter!

 141. naturally like your web-site however you have to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality then again I’ll certainly come again again.

 142. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me just as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read through, however I genuinely believed you would probably have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you can fix if you were not too busy looking for attention.

 143. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding job!

 144. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 145. I happen to be commenting to make you understand what a fantastic experience my cousin’s princess found using your webblog. She learned plenty of things, which include how it is like to possess an amazing helping mood to have many people quite simply have an understanding of several complex issues. You actually did more than people’s expectations. Thank you for showing the precious, safe, educational and in addition fun thoughts on the topic to Mary.

 146. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Cheers!

 147. You made some respectable points there. I seemed on the web for the difficulty and located most individuals will go along with together with your website.

 148. Great – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 149. I and also my guys were actually checking the best advice on your site while the sudden got a terrible suspicion I never expressed respect to the blog owner for them. Those ladies were totally very interested to study them and have now surely been enjoying these things. Appreciation for turning out to be so accommodating and for using variety of good things millions of individuals are really eager to know about. Our sincere regret for not expressing appreciation to earlier.

 150. I would like to show appreciation to the writer for bailing me out of this matter. As a result of searching through the the net and meeting ways that were not powerful, I thought my entire life was well over. Being alive minus the approaches to the difficulties you’ve solved by means of your entire site is a serious case, and those that might have adversely affected my entire career if I had not come across the blog. Your primary skills and kindness in handling all things was useful. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a step like this. I can also at this moment relish my future. Thank you so much for the specialized and effective guide. I won’t hesitate to refer your site to anyone who should receive support on this problem.

 151. you’re truly a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you have done a great job on this subject!

 152. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 153. I acquired more new stuff on this fat loss issue. One issue is a good nutrition is vital while dieting. A huge reduction in bad foods, sugary foods, fried foods, sweet foods, beef, and white colored flour products could be necessary. Keeping wastes harmful bacteria, and toxic compounds may prevent objectives for losing weight. While specified drugs in the short term solve the challenge, the nasty side effects usually are not worth it, and they never offer you more than a temporary solution. This can be a known indisputable fact that 95 of celebrity diets fail. Many thanks for sharing your notions on this website.

 154. We’re a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site offered us with useful information to paintings on. You’ve done a formidable process and our entire group can be thankful to you.

 155. I’m impressed, I have to admit. Truly rarely should i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve got hit the nail to the head. Your thought is outstanding; ab muscles a thing that too little people are speaking intelligently about. We are very happy that I came across this at my try to find some thing about it.

Comments are closed.