Játék

Kockakártya és kockagyűrű


D20, D10, D100, és társaik – a szerepjátékosok sokoldalú egyéniségek, és ezt hűen kifejezi az is, hogy a sima hat oldalú dobókockával nem elégszünk meg, ennél többre van szükség. Tavaly év végén két Kickstarteres project is sikert aratott, amik ugyan valószínűleg sosem váltják ki a dobókocka csörgését, mégis nagyon pozitív fogadtatásra leltek – olyannyira, hogy a célkitűzésnél jóval több pénzt sikerült rájuk összekalapozni. Íme a Dicecards (Kockapakli) és a Dice Rings (Kockagyűrű). Reformkockák kockáknak.

Dicecards

Egyesítsük a különböző kockafajtákat a pókerkártyával – íme, a kockakártya. Az angol Ian Millington fogta magát, és rázsúfolt egy csomó kockát és egyéb elemet egy szabványos méretű pókerkártyára, így gyakorlatilag bármilyen játékba csöppenünk, elég előkapnunk a spéci paklit a “dobáshoz”. Nem csak a “szokványos” D4-D20 skála tagjai találhatóak meg a lapokon, hanem egy csomó egyéb kockafajta is: így például sokféle játékhoz alkalmazható spéci hatoldalú kockák, a háttérben látható egy kincsestérkép is, találunk rajta iránytűt, sőt, pénzérmét is, ha épp a fej vagy írást inkább a kártyával döntenénk el. De ráfért a lapokra még pókerzseton, dominó darabka, az angol ABC egy-egy betűje, egy-egy rúna, és sok egyéb is. És a The Big Bang Theory óta népszerű kő-papír-olló-gyík-Spock játékhoz szükséges szimbólumok szintén megtalálhatóak rajta, ez például segítség lehet akkor, amikor be van gipszelve a kezünk.

Hja, és nyilvánvalóan alkalmas pókerezésre vagy egyéb hagyományos, franciakártyát megkövetelő tevékenységre is a pakli. Sőt, tarot szimbólumokat is találunk rajta.

Honlap:

http://dicecards.com/

 


Dicerings

A dobókockák praktikusabbá tételét, mindennapi környezetben való könnyebb hordozhatóságát tűzte ki célul a CritSuccess csapata is. Nem minden esetben praktikus dolog magunkkal cipelni egy szütyűnyi kockát – gyűrű formában azonban az eleganciát és a praktikumot lehet egyesíteni. A gyűrű külső része egy laza mozdulattal megpörgethető – az eredményt pedig könnyedén leolvashatjuk. Nomen est omen – a CritSuccess valóban kritikus sikert ért el a gyűjtésben: 23.000 dollárt szerettek volna összekalapozni, ehhez képest 344 ezer dollárt ajánlottak fel a Kickstarteren. Ez lehetővé tette nekik, hogy több féle gyűrűt is csináljanak: a D4 – D100 közötti tartomány mellett van például 3D6-os gyűrű is – egy gyűrűre rázsúfolva három darab, hatos osztatú pörgettyű. De a kínálatban található gyűrűkártya is – ahol a kártya színét / számát pörgethetjük ki.

És van itt is kő-papír-olló-gyík-Spock verzió is, ami pluszpontot érdemel a részünkről. Első körben természetesen a project támogatói fognak kapni a kockagyűrűkből, de aztán beindítják a tömegtermelést, és online rendelhetőek lesznek a különféle változatok.

Honlapok:

http://www.critsuccess.com/ (előkészületben)
http://www.kickstarter.com/projects/critsuccess/dice-rings (a project Kickstarteres oldala, koncepciós képekkel a gyűrűkről)

És egy másfajta kockagyűrű

A fenti kockagyűrű ötlete zseniális, de az alant látható változat se rossz. Babelglyph és barátnője mindketten szerepjátékosok, így egy játékalkalom után kérte meg a kezét – egy D20-as gyűrűvel.


5 hozzászólás on Kockakártya és kockagyűrű

  1. Mithorn

    A kockák számainak eloszlása nem fog stimmelni, 54 kockás kártya van ha jól látom és az pl. nem osztható 20-al, vagy 12-vel stb, tehát nem ugyanannyi az esély minden számra.

  2. Szerintem nem mindegyiken van minden kockából, pl. a D20 én úgy látom, hiányzik egy csomó lapról. Azaz vagy újrahúzod a lapot, ha nincs rajta olyan kocka, vagy eleve legyűjtöd azokat, amiken csak D20 van.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük