Mozi

A kínai fal megmentése – mozibeszámoló


Matt Damon és Pedro Pascal főszereplésével érkezett meg a mozikba az A nagy fal című film, amely félig amerikai-félig kínai koprodukcióban mutatja be egy szörnysereg támadását a Kínai Birodalom ellen – akkortájt, amikor Európában a sötét középkor évszázadait írtuk. A nagy fal a legnagyobb költségvetésű, angol nyelvű kínai film, megkapó színorgiával és az ázsiai filmekben tapasztalt látványvilággal. Ebből a szempontból merész alkotás: hollywoodi fantasy kínai helyszínen, Matt Damon mellől már csak Jackie Chan hiányzik. Á, de nem is, van elég kínai szereplő, bár többnyire név nélkül: a szörnyek úgyis felfalják őket.

Mint a látványvilágra épülő fantasy alkotások többségétől, itt sem érdemes összetett történetet várni: a szörnyek jönnek és jönnek, a kínai katonák pedig próbálják megállítani őket egy… két… három csatában. Két európai zsoldos (akik a fekete por titkáért érkeznek Kínába), úgy csöppen bele ebbe a háborúba, mint Pilátus a credóba. Belovagolnak, elfogják őket, maradnak, harcolnak – és még össze is barátkoznak a helyiekkel (Matt Damon elég gyorsan megdobja a jellemfejlődés-skillt). Nem mondom el a végét juszt sem, tessék megnézni a mozikban, vajon sikerül-e ennek a vegyes csapatnak megmenteni a kínai császár ülepét.

A Yimou Zhang rendezésében készült alkotás kellemes szórakoztató mozi. A legjobban a harci jelenetek sikerültek (bár a CGI néha hagy kivánnivalót – de nem feltűnően), itt mindenesetre érdemes rászánni a 3D jegy árát. A női főszereplő, Tian Jing mintha a Final fantasy sorozatból lépett volna elő, és még azt is el tudjuk hinni, hogy majd ő vezeti le a nagy összecsapás végét. Apró kis, couleur local-os ötletekkel operál A nagy fal – igazából én ezért bocsátottam meg neki a bénaságait.

Mert igenis van két komolyan felróható dolog: az egyik a film utolsó csatájának megoldása, erről többet nem is mondok, spoilerkedés nélkül nem is lehetne (de hát ezek a szörnyek nem gépek!!!). A másik a helyenként borzasztóan rossz dialógusok. Szegény Willem Dafoe Krisztus óta nem kap tisztességes szerepet (pedig az se most volt), ám itt konkrétan olyan mondatokat adnak a szájába, hogy legszívesebben lefejeltem volna az előttem ülő széket. Elvész a karakter minden drámaisága. De persze nem csak az övé, a Damon-Pascal páros is eléggé kilúgozott néha. Nem is tartom méltónak arra a forgatókönyvírókat, hogy megemlítsem a nevüket. Haragszom rájuk. Hiányzott pár jelenet is a filmből, legalábbis hogy a karakterfejlődés hitelesebb legyen, és a sztori zökkenőmentesebb, ám ezt még elnézem. Na de a párbeszédek!… Még nem Asylum, de közelít.

Összefoglalva: színes és pörgős film lett A nagy fal, ez kétségtelen. Hozta az amerikai mozik történetépítését és karaktereit, és hozta a kínai filmekre jellemző hangulatot is – a jelmezektől kezdve a fura kézmozdulatokig bezáróan. Történelmi fantasy, vannak benne szörnyek, harcok, hősök és antihősök, minden ami kell, és amitől sokkal jobb is lehetett volna.

Látvány 95%
Akció 100%
Történet 70%
Karakterek 70%
Párbeszédek 50%
Final Thoughts

Kínai vegyesfelvágott hollywoodi ezüsttálcán - egy laza, mozis élménynek elmegy 3D-ben. Többre senki ne számítson.

Overall Score 77%
Readers Rating
0 votes
0

1 hozzászólás on A kínai fal megmentése – mozibeszámoló

  1. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing slightly evaluation on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If possible, as you develop into experience, would you mind updating your blog with more particulars? It’s highly helpful for me. Large thumb up for this weblog publish!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük