Részlet

Joe Haldeman: Örök háború -részlet


A Metropolis Media Kiadó a Könyvhétre jelenteti meg újra Joe Haldeman Örök háború című regényét, melyet a military sci-fi egyik legkiemelkedőbb alkotásai között tartanak számon a rajongók és szakmabeliek egyaránt.

A szerző regényét többször átdolgozta, a jelen magyar változat a legfrissebb, immár végleges változat szövegét követi. Ennek megfelelően az eredeti magyar fordítást, ami 15 évvel ezelőtt jelent meg, jelentős mértékben át kellett dolgozni, kiegészíteni.
A szerző kettős előszava magyarázza a változtatások szükségszerűségét, a könyv végén pedig egy speciális függelék tartalmazza a regény legalaposabban átírt szegmensének korábbi verzióját.Nem véletlen tehát, hogy a könyv borítóján a DVD-kről megszokott szlogen hirdeti: “Rendezői” változat – extrákkal!

„Azt mondani, hogy az Örök háború a legjobb SF háborús regény, majdhogynem sértés szerintem. Minden zseniális jövőbelátása mellett ez a könyv egyben az irodalom egészének legszebb, legmegrázóbb háborús történetei közé tartozik.”

William Gibson

„Ha létezne egy Fort Knox SF-íróknak, Joe Haldemant feltétlenül ott kéne őriznünk nemzetünk legféltettebb kincsei között.”

Stephen King

William Mandella csak túl akarta élni ezt a háborút. Nem kitűnni, kiemelkedni vágyott, csupán épségben hazatérni a Földre. Egy olyan Földre, amely távolléte alatt szinte fölfoghatatlanul megváltozott, hiszen a néhány hónapos bevetési idő otthon – átkozott einsteini relativitás! – évszázadok múlását jelentette!

A háborút ugyanis a csillagközi űrben vívja az emberiség egy kiismerhetetlen és legyőzhetetlen ellenséggel szemben, s már az is valóságos tortúra, amíg valaki eljut a csataterekig. Ha pedig dacolva önnön esélytelemségével sikerül életben maradnia, minden megpróbáltatások legkegyetlenebbike vár rá: beilleszkedni egy olyan otthoni létezésbe, mely idegenebb a legtávolabbi bolygók világánál is.

 

Az SF amerikai nagymestere Hugo- és Nebula-díjas regényében voltaképp a vietnami háború intő freskóját festi meg, galaktikus léptékekre nagyítva. A szereplők azonban így is azok az egyszerű emberek maradnak, akik hazájuk hívó szavát követve fogtak fegyvert, hogy aztán hatalmi játszmák bábjaivá váljanak, és a rendszer végül kifacsarva, hasznavehetetlenné téve elhajítsa őket.

 

Részlet

 

A jelű lövészcsapat! Indulás!

Tizenketten közelítettünk szakadozott vonalban a gyakorlóbunker felé. A bunker egy kilométerre volt tőlünk, gondosan kialakított akadálypálya végén. Elég gyorsan tudtunk mozogni, mivel minden jeget eltakarítottak a pályáról, de még tíznapos gyakorlattal a hátunk mögött sem voltunk képesek könnyed kocogásnál többre.

Nálam egy gránátvető volt, tized mikrotonnás gyakorlógránátokkal. Mindenkinek kilenc ezrelékre állították be az ujjlézerét, egyes szórással: zseblámpaerő. A támadás csak szimuláció volt – a bunker és robotvédője túl sokba került ahhoz, hogy csak úgy eltékozolják.

B csoport, kövessék őket! Csapatvezetők, vegyék át az irányítást!

Egy kőrakáshoz közelítettünk körülbelül a félút-jelzésnél, és Potter, a csapatvezetőnk azt mondta: „Állj, fedezékbe!”Bebújtunk a sziklák mögé, és vártuk a B csoportot.

Feketére állított ruháikban szinte láthatatlanul a tucatnyi férfi és nő elsuhogott mellettünk. Ahogy eltávolodtak, kitértek balra, és eltűntek szem elől.

– Tűz!

Vörös körök kezdtek táncolni a bunker irányába, amely épp csak látható volt. Ötszáz méter volt a felső határ a gyakorlógránátoknál, de én szerencsét akartam próbálni. Megcéloztam a bunkert, negyvenöt fokos szögre emeltem a gránátvetőt, aztán kilőttem egy hármas sorozatot.

A bunker már akkor viszonozni kezdte a tüzet, amikor a gránátok még oda se értek. Az automata lézerek nem voltak erősebbek a mieinknél, de egy közvetlen találat kikapcsolhatta a látványkonvertert, azaz az ember ott maradt vakon. Az automata vaktában tüzelt, még a közelébe se lőtt annak a kőhalomnak, ahol mi rejtőztünk.

Három magnéziumfényű villanás támadt egyszerre a bunker előtt vagy harminc méterrel.

– Mandella! Én azt hittem, te értesz ehhez a vacakhoz!

– A rohadt életbe, Potter… ez a szar csak ötszáz métert visz! Ha közelebb érünk, eltalálom.

– Naná.

Erre nem mondtam semmit. Nem lesz ez a nő mindig csapatvezető. Különben is, mielőtt a hatalom a fejébe szállt, nem is volt olyan rossz arc.

Mivel a gránátos a csapatvezető helyettese, össze voltam kötve Potter rádiójával, és hallottam, amit a B csapat mond neki.

– Potter, itt Freeman. Veszteségek?

– Itt Potter. Semmi; úgy tűnik, rátok koncentrálnak.

– Ja. Mi három embert vesztettünk. Most egy mélyedésben vagyunk, körülbelül száz méterre tőletek. Fedezni tudunk titeket, ha készen vagytok.

– Oké, indulás! – Halk kattanás. – A csapat, utánam! – Kicsusszant a sziklák mögül, és bekapcsolta az energiadoboza alatti halvány rózsaszín jelzőfényt. Én is bekapcsoltam a sajátomat, és futni kezdtem mellette. A többiek szétterülő alakzatban követtek. Senki sem lőtt, amíg a B csoport fedezett minket.

Csak Potter lélegzetvételét hallottam, meg a csizmám nyikorgását. Látni nem sokat láttam, úgyhogy kettes erősítésre kapcsoltam a konverterem. A kép elég homályos lett, de világosnak világos. Úgy tűnt, hogy a B csoport eléggé szorult helyzetben van: jó kis tűz alatt voltak. Csak lézerrel lőttek vissza. Nyilván elvesztették a gránátosukat.

– Potter, itt Mandella. Ne segítsünk egy kicsit a B-seknek?

– De, ha találunk jó fedezéket. Rendben? Közlegény!

Őt tizedesnek nevezték ki a gyakorlat idejére.

Kitértünk jobbra, és lefeküdtünk egy szikla mögé. Nagyjából a többiek is találtak fedezéket a közelben, de néhányan csak a földre tudtak vetődni.

– Freeman, itt Potter.

– Potter, itt Smithy. Freeman kiesett, Samuels kiesett. Csak öt emberünk maradt. Fedezzetek minket, hogy…

– Oké, Smithy. – Kattanás. – Szétnyílni, A csapat! A B-sek tényleg jól megjárták.

Kikukkantottam a szikla széle mögül. A távmérőm szerint a bunker körülbelül háromszázötven méterre volt, még mindig elég messze. Magasra céloztam, és eleresztettem három gránátot, aztán egy kicsit lejjebb megint hármat. Az első adag húsz méterrel túlment, a második pedig közvetlenül a bunker előtt robbant. Próbáltam tartani a szöget, és kilőttem tizenötöt – a maradék összes gránátot – ugyanabba az irányba.

Vissza kellett volna bújnom a szikla mögé újratárazni, de látni akartam, hová érkezik az a tizenöt, úgyhogy a bunkeren tartottam a szemem, miközben az új tárért nyúltam…

Amikor a lézer eltalálta a látványkonverteremet, olyan éles, vörös villanás keletkezett, ami mintha behatolt volna a szemem aljára, és a koponyámból pattant volna vissza. Talán csak egy milliszekundum telt el, amíg a konverter túltöltődött és elsötétült, az izzó zöld szellemkép azonban még percekig bántotta a szemem.

Mivel elvileg „meghaltam”, a rádió automatikusan kikapcsolt, és a helyemen kellett maradnom a műcsata végéig. A bőrérzékelésemen – és a fülem csengésén – kívül nem volt érzéki benyomásom, így hát elég hosszúnak tűnt a várakozás. Aztán végre egy másik sisak koccant az enyémnek.

– Jól vagy, Mandella? – Potter hangja.

– Sajnos belehaltam az unalomba úgy húsz perce.

– Állj fel, és fogd meg a kezem!

Ezt tettem, és így suhogtunk vissza a hálóba. Potter nem mondott semmi mást egész úton – elég nehézkes így kommunikálni –, de miután belül voltunk a zsilipen és felmelegedtünk, segített lehámozni a ruhámat. Már fel voltam készülve egy kiadós nyálverésre, de amikor a ruhám szétnyílt, és a szemem még hozzá sem szokott a fényhez, Potter átölelte a nyakam, és nedves csókot nyomott a számra.

– Szép lövés volt, Mandella.

– Mi?

– Hát nem láttad? Naná hogy nem… Az utolsó sorozatot, mielőtt eltaláltak; négy lövés telibe nyomta. A bunker úgy döntött, ki van ütve, és utána már csak oda kellett sétálnunk.

– Remek. – Megvakargattam az arcom a szemem alatt: száraz bőrfoszlányok jöttek le. Potter nevetgélt.

– Látnod kéne magad. Úgy nézel ki, mint egy…

– Mindenki jelentkezzen a gyülekezőben! – Ez a kapitány hangja volt, és általában rosszat jelentett.

Potter adott egy inget meg egy cipőt.

– Menjünk!

A gyülekező ott volt a folyosó egyik oldalán. Az ajtónál gombsor ékeskedett; megnyomtam azt, amelyik mellett a nevem állt. Négy név fekete szigszalaggal le volt ragasztva. Még jó, hogy csak négy. A mai napi gyakorlaton tehát senki sem veszett oda.

A kapitány az emelvényen ült, ami legalább annyiból jó volt, hogy nem kellett végigcsinálnunk a szokásos „csürhe, fel” szarakodást. A terem alig egy perc alatt megtelt. Halk csilingelés jelezte, hogy a létszám teljes.

Stott kapitány nem állt fel.

Egészen jók voltak ma. Senki sem halt meg, pedig erre számítottam. Ebből a szempontból felülmúlták a várakozásaimat, viszont minden más szempontból csapnivalóak voltak.

Örülök, hogy vigyáznak magukra, hisz mindegyikük több mint egymillió dolláros és negyed emberéletes beruházást jelent.

Ebben a szimulált küzdelemben egy nagyon buta robotellenfél ellen mégis harminchetüknek sikerült belesétálnia a lézertűzbe, azaz szimulált módon meghalnia, és mivel a halottaknak nem kell ennivaló, maguknak sem kell ennivaló a következő három napban. Mindenki, aki a veszteséglistára került ebben a harcban, csak két liter vizet és egy adag vitamint kap ezekre a napokra.

Volt annyi eszünk, hogy ne hördüljünk fel, vagy ilyesmi, de csúnya pillantások azért akadtak, főleg azoknál, akiknek leperzselődött a szemöldökük, és rózsaszín, lepirult keret ékeskedett a szemük körül.

– Mandella!

– Igen, uram.

– Maga messze a legjobban megégett veszteség. A konvertere normálra volt állítva?

Ó, a francba!

– Nem, uram. Kettesre.

– Értem. Ki volt a csapatvezetője?

– Potter kinevezett tizedes, uram.

– Potter közlegény, maga mondta neki, hogy látványerősítést alkalmazzon?

– Uram, én… én nem emlékszem.

– Szóval nem. Nos, memóriaerősítésként maga is csatlakozik a halottakhoz. Rendben?

– Igen, uram.

– Jó. A halottak maeste még ehetnek, de holnap már nem. Van kérdés? – Biztos csak viccelt. – Rendben. Oszolj!

Kiválasztottam a legkalóriadúsabbnak kinéző ételféleséget, aztán fogtam a tálcámat, és leültem Potter mellé.

– Hülyeség volt ezt csinálni. De azért köszönöm.

– Semmiség. Úgyis le akartam már fogyni egy-két kilót.

Én ugyan nem láttam rajta egy deka fölösleget sem, de mindegy.

– Tudok egy jó gyakorlatot – mondtam. Elmosolyodott, de nem nézett föl a tányérjából. – Van már valakid estére?

– Úgy gondoltam, hogy szólok Jeffnek…

– Akkor jobb, ha sietsz. Maejima után eszi a fene. – Ez nagyjából igaz is volt: Maejima után mindenkit evett a fene.

– Nem is tudom. Talán jobb lenne takarékoskodni az erőnkkel. Az a harmadik nap…

– Ugyan már! – Finoman megkarcoltam a kézfejét a körmömmel. – Nem aludtunk együtt Missouri óta. Talán azóta tanultam valamit.

– Talán. – Felszegte a fejét, és ravaszkásan nézett rám. – Oké.

Aztán végül ő lepett meg engem. Azt mondta, hogy ezt francia dugóhúzónak hívják. De azt nem volt hajlandó megmondani, kitől tanulta. Nyerjem csak vissza az erőmet!

Szerző: Joe Haldeman
Cím: 
Örök háború
Tematika: science fiction
Fordító: Hoppán Eszter
Terjedelem: 344 oldal
Borítóár: 2990 HUF

 

 

 


277 hozzászólás on Joe Haldeman: Örök háború -részlet

 1. hpl_hu

  Csomó újrakiadás, Örök háború, Bölcső, A Mars titka, Mélység, A hétfő szombaton kezdődik… Más kiadóknál is ez megy, Alapítvány-sorozat x-edik újrakiadása, Nehéz istennek lenni, Randevú a Rámával, most az Acélbarlangok… Csak azért, mert hozzáraktak 1-2 extrát, azért a 2500-3000 Forintért nem éri meg, hogy meglegyen ez a kiadás is. Mintha már elfogytak volna azok a regények, amelyeknek már évek óta magyarul is meg kellett volna jelenniük bármelyik kiadónál.

 2. I just want to tell you that I am new to blogging and site-building and seriously enjoyed you’re web site. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You amazingly have perfect writings. Bless you for sharing with us your web page.

 3. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

 4. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any techniques to help stop content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 5. Good day very nice web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally…I am glad to find so many useful info right here in the post, we need work out extra strategies on this regard, thanks for sharing.

 6. Thanks for your posting on the traveling industry. I would also like to include that if you’re a senior thinking about traveling, its absolutely imperative that you buy travel insurance for elderly people. When traveling, elderly people are at biggest risk of experiencing a medical emergency. Obtaining the right insurance policies package in your age group can protect your health and give you peace of mind.

 7. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thanks, I’ll try and check back more often. How frequently you update your site?

 8. I wanted to make a small remark so as to appreciate you for all the marvelous hints you are writing on this website. My incredibly long internet lookup has at the end of the day been rewarded with pleasant concept to write about with my partners. I ‘d assume that we site visitors are undoubtedly fortunate to be in a notable site with very many outstanding individuals with insightful principles. I feel really fortunate to have encountered your entire web pages and look forward to some more thrilling moments reading here. Thanks once again for a lot of things.

 9. Great site. Plenty of useful information here. I’m sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your sweat!

 10. I’d must check with you here. Which isn’t some thing It’s my job to do! I enjoy reading an article that may get people to believe. Also, thank you for allowing me to comment!

 11. I just couldn’t depart your website prior to suggesting that I actually enjoyed the usual information a person provide to your visitors? Is going to be back steadily to inspect new posts.

 12. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly evaluation on this. And he in reality purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love studying more on this topic. If potential, as you change into experience, would you thoughts updating your weblog with more details? It’s extremely useful for me. Huge thumb up for this weblog submit!

 13. Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic site!

 14. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I truly thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you could possibly repair in the event you werent too busy on the lookout for attention.

 15. I was wondering if you ever considered changing the layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

 16. You can definitely see your enthusiasm in the paintings you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. “Faith in the ability of a leader is of slight service unless it be united with faith in his justice.” by George Goethals.

 17. What i do not realize is if truth be told how you are no longer really much more well-liked than you may be now. You’re so intelligent. You understand therefore significantly in the case of this topic, produced me in my view imagine it from so many numerous angles. Its like men and women aren’t interested until it’s something to do with Woman gaga! Your personal stuffs nice. At all times deal with it up!

 18. you’re really a excellent webmaster. The website loading speed is incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you’ve done a great process on this subject!

 19. you are really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve done a fantastic job on this topic!

 20. One thing I’d really like to reply to is that fat reduction plan fast may be possible by the suitable diet and exercise. An individual’s size not only affects the look, but also the actual quality of life. Self-esteem, melancholy, health risks, along with physical abilities are afflicted in extra weight. It is possible to do everything right but still gain. In such a circumstance, a condition may be the perpetrator. While an excessive amount food rather than enough body exercise are usually to blame, common medical ailments and popular prescriptions can easily greatly amplify size. Kudos for your post right here.

 21. In this awesome design of things you’ll receive an A with regard to effort and hard work. Where exactly you misplaced me personally ended up being in your facts. As people say, the devil is in the details… And that could not be much more true here. Having said that, let me say to you exactly what did work. Your writing can be rather persuasive and that is possibly the reason why I am making an effort in order to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Secondly, although I can easily see the leaps in logic you come up with, I am not really sure of just how you appear to connect your ideas that produce the final result. For right now I will, no doubt subscribe to your position however trust in the future you link your dots better.

 22. Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you might be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back later in life. I want to encourage one to continue your great job, have a nice morning!

 23. What i don’t understood is actually how you’re not actually much more neatly-favored than you may be now. You are so intelligent. You understand thus considerably in terms of this matter, produced me personally consider it from so many varied angles. Its like men and women aren’t interested except it¡¦s one thing to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs excellent. At all times handle it up!

 24. Thank you for this article. I’d personally also like to mention that it can often be hard while you are in school and just starting out to initiate a long credit ranking. There are many scholars who are just trying to pull through and have a protracted or good credit history can sometimes be a difficult factor to have.

 25. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 26. great publish, very informative. I wonder why the opposite experts of this sector do not realize this. You should proceed your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

 27. Hi I am so glad I found your weblog, I really found you by accident, while I was searching on Google for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say cheers for a tremendous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent job.

 28. Thank you a bunch for sharing this with all people you actually recognise what you’re speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my website =). We may have a link trade arrangement between us!

 29. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 30. It¡¦s really a great and helpful piece of information. I¡¦m glad that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 31. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 32. Thanks a lot for giving everyone such a superb chance to read critical reviews from this web site. It can be very excellent plus jam-packed with fun for me personally and my office colleagues to search your web site minimum 3 times in a week to find out the newest things you have. Of course, we are actually fulfilled for the magnificent points served by you. Selected 4 facts in this post are unequivocally the most impressive I’ve ever had.

 33. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is really a terrific site.

 34. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything. Do you have any tips and hints for newbie blog writers? I’d certainly appreciate it.

 35. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Appreciate it!

 36. It is actually a great and helpful piece of information. I am satisfied that you simply shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 37. It’s actually a nice and helpful piece of information. I’m glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 38. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say excellent blog!

 39. What i do not realize is in truth how you’re not actually a lot more neatly-preferred than you may be now. You’re so intelligent. You realize therefore considerably when it comes to this subject, made me individually consider it from numerous various angles. Its like men and women aren’t interested except it is one thing to do with Woman gaga! Your own stuffs excellent. All the time deal with it up!

 40. Good day! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 41. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 42. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

 43. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 44. I used to be recommended this blog via my cousin. I’m not positive whether or not this put up is written through him as nobody else know such distinct approximately my trouble. You are wonderful! Thank you!

 45. I have come to understand that charges for online degree pros tend to be a fantastic value. Like a full College Degree in Communication from The University of Phoenix Online consists of 60 credits from $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online offers a Bachelors of Business Administration with a total study course element of 180 units and a tariff of $30,560. Online degree learning has made getting the education been so detailed more than before because you can earn your degree from the comfort of your home and when you finish from office. Thanks for all your other tips I have really learned through your web-site.

 46. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 47. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your website in my social networks!

 48. I precisely wanted to say thanks again. I am not sure what I would’ve used in the absence of those techniques provided by you over such a theme. It truly was a distressing issue for me, however , understanding a skilled form you handled it took me to jump with contentment. I am just happy for your information as well as have high hopes you are aware of a powerful job you have been undertaking educating many others with the aid of your site. Probably you’ve never come across any of us.

 49. Thanks , I’ve recently been looking for info about this subject for a while and yours is the best I have discovered so far. But, what in regards to the conclusion? Are you positive concerning the supply?

 50. I used to be very pleased to find this internet-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I positively enjoying each little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

 51. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your helpful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 52. I used to be very happy to seek out this internet-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I positively enjoying each little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 53. Hello there, You’ve done an incredible job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from this web site.

 54. hi!,I really like your writing very much! proportion we keep in touch extra about your post on AOL? I require an expert on this space to solve my problem. May be that’s you! Looking ahead to see you.

 55. I like this weblog so much, saved to favorites. “American soldiers must be turned into lambs and eating them is tolerated.” by Muammar Qaddafi.

 56. You can definitely see your expertise within the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart. “The only way most people recognize their limits is by trespassing on them.” by Tom Morris.

 57. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

 58. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 59. I have noticed that online degree is getting favorite because getting your college degree online has become a popular choice for many people. A large number of people have certainly not had a possibility to attend an established college or university yet seek the elevated earning possibilities and career advancement that a Bachelor’s Degree gives you. Still people might have a diploma in one discipline but would choose to pursue another thing they now develop an interest in.

 60. Thanks for your post. My spouse and i have usually observed that a lot of people are wanting to lose weight simply because they wish to show up slim as well as attractive. Nevertheless, they do not generally realize that there are other benefits so that you can losing weight as well. Doctors declare that over weight people come across a variety of ailments that can be instantly attributed to their excess weight. The good thing is that people that are overweight and suffering from a variety of diseases can reduce the severity of the illnesses by way of losing weight. You possibly can see a slow but marked improvement with health whenever even a minor amount of weight reduction is obtained.

 61. I precisely needed to say thanks once again. I am not sure what I would have achieved without these techniques discussed by you relating to such a industry. It seemed to be the troublesome case in my opinion, but seeing this expert approach you solved it made me to jump over fulfillment. Now i am thankful for the support and wish you comprehend what a great job you were carrying out instructing most people through the use of your webpage. Most probably you’ve never met any of us.

 62. What i don’t realize is actually how you are no longer actually a lot more well-favored than you might be right now. You are so intelligent. You realize thus considerably with regards to this topic, produced me individually consider it from a lot of numerous angles. Its like women and men are not interested unless it is one thing to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding. All the time maintain it up!

 63. One other thing to point out is that an online business administration program is designed for learners to be able to well proceed to bachelors degree courses. The 90 credit education meets the lower bachelor education requirements then when you earn the associate of arts in BA online, you may have access to the modern technologies in this field. Some reasons why students are able to get their associate degree in business is because they are interested in the field and want to receive the general education and learning necessary in advance of jumping right into a bachelor college diploma program. Thanks for the tips you actually provide within your blog.

 64. Generally I do not read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

 65. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Reading this info So i’m satisfied to convey that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot without a doubt will make certain to do not omit this website and give it a glance on a relentless basis.

 66. produce,It happens to be love people raised countless party while in the turntable, the main turntable will not avoid so that the overall victorious one that will not always appreciate what people.

 67. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 68. It is truly a great and useful piece of info. I’m happy that you shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 69. I believe that may be an enchanting element, it made me assume a bit. Thanks for sparking my considering cap. Occasionally I get so much in a rut that I simply really feel like a record.

 70. ??? ??? ????? ????? ?????? ?? ????? ????? ?????? ?????? ????? . ?????? ??????? ????? ???? ???? ???? ?? ??????? ????? ??????? ???? ????? ???? ??????? ??? ??????? ??? ????? ??????? ????? ????? ????????.

 71. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and internet and this is really frustrating. A good site with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 72. I’m impressed, I need to say. Really not often do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me let you know, you have got hit the nail on the head. Your thought is excellent; the problem is one thing that not sufficient persons are speaking intelligently about. I’m very pleased that I stumbled throughout this in my search for something referring to this.

 73. Thanks for another informative website. Where else could I get that type of info written in such an ideal way? I have a project that I’m just now working on, and I have been on the look out for such information.

 74. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to exchange techniques with others, please shoot me an e-mail if interested.

 75. You actually make it seem really easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I feel I might by no means understand. It kind of feels too complex and extremely broad for me. I am looking ahead on your subsequent put up, I’ll attempt to get the cling of it!

 76. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 77. I just couldn’t leave your web site before suggesting that I extremely enjoyed the usual info a person supply for your guests? Is gonna be back frequently to check out new posts

 78. Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply could not come across. What a great web-site.

 79. certainly like your web-site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll definitely come back again.

 80. I found your blog site on google and verify a few of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I just extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to studying more from you in a while!…

 81. Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 82. Hiya very nice website!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I am happy to seek out numerous useful info here in the put up, we need work out extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 83. I will right away grab your rss feed as I can’t find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 84. One thing is the fact that one of the most widespread incentives for applying your credit card is a cash-back or perhaps rebate provision. Generally, you’ll receive 1-5% back in various expenses. Depending on the credit card, you may get 1% in return on most buying, and 5% back again on purchases made at convenience stores, gasoline stations, grocery stores in addition to ‘member merchants’.

 85. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & aid different customers like its helped me. Great job.

 86. Good post. I learn one thing tougher on completely different blogs everyday. It’s going to at all times be stimulating to read content material from other writers and follow just a little something from their store. I’d choose to use some with the content on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a hyperlink on your web blog. Thanks for sharing.

 87. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 88. Very interesting info !Perfect just what I was looking for! “Being rich is having money being wealthy is having time.” by Margaret Bonnano.

 89. Nice post. I learn something tougher on completely different blogs everyday. It should all the time be stimulating to read content from different writers and apply slightly one thing from their store. I’d desire to make use of some with the content on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a hyperlink in your net blog. Thanks for sharing.

 90. I carry on listening to the news lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 91. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your web site?

 92. Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 93. A lot of thanks for all of your work on this web page. Debby really likes engaging in research and it is obvious why. A number of us learn all about the lively manner you present both interesting and useful tactics through your website and as well as foster participation from the others about this area of interest and my girl is now studying a whole lot. Take advantage of the remaining portion of the year. You’re the one performing a brilliant job.

 94. Thanks for the publish. My spouse and i have often noticed that almost all people are eager to lose weight when they wish to look slim along with attractive. On the other hand, they do not often realize that there are many benefits to losing weight in addition. Doctors claim that overweight people suffer from a variety of diseases that can be instantly attributed to their excess weight. The great news is that people who sadly are overweight as well as suffering from diverse diseases are able to reduce the severity of their illnesses by way of losing weight. You possibly can see a steady but identifiable improvement with health when even a bit of a amount of fat reduction is attained.

 95. Wonderful site. A lot of helpful info here. I’m sending it to several pals ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you on your sweat!

 96. I’ve read a few good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a wonderful informative site.

 97. Thanks for your article. My partner and i have continually seen that most people are desperate to lose weight since they wish to show up slim and attractive. On the other hand, they do not constantly realize that there are many benefits so that you can losing weight also. Doctors say that obese people suffer from a variety of health conditions that can be perfectely attributed to their particular excess weight. The great thing is that people who are overweight and also suffering from various diseases are able to reduce the severity of their illnesses by way of losing weight. It’s possible to see a constant but identifiable improvement with health as soon as even a bit of a amount of weight reduction is achieved.

 98. Hi, Neat post. There’s an issue with your website in internet explorer, would test this… IE still is the marketplace leader and a huge element of other folks will leave out your magnificent writing because of this problem.

 99. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 100. Its such as you learn my thoughts! You appear to grasp a lot about this, such as you wrote the ebook in it or something. I believe that you just can do with a few percent to power the message house a little bit, but other than that, this is excellent blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 101. One other issue is that if you are in a problem where you would not have a co-signer then you may really want to try to wear out all of your financing options. You can get many funds and other scholarship grants that will ensure that you get money to help you with school expenses. Thanks alot : ) for the post.

 102. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this during my search for something regarding this.

 103. Rattling excellent information can be found on blog . “Often the test of courage is not to die but to live.” by Conte Vittorio Alfieri.

 104. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 105. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 106. Can I just say what a reduction to search out somebody who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know the way to convey a problem to gentle and make it important. More folks have to read this and perceive this facet of the story. I cant consider youre not more common because you undoubtedly have the gift.

 107. Howdy! This article couldn’t be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I most certainly will send this article to him. Pretty sure he’ll have a good read. Thank you for sharing!

 108. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

 109. I’ve learn several excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you put to create one of these great informative web site.

 110. A lot of thanks for your entire hard work on this blog. Kim delights in getting into internet research and it is simple to grasp why. My spouse and i hear all of the powerful medium you convey informative information by means of your blog and in addition strongly encourage participation from other people on the situation then my daughter is always understanding a lot of things. Take advantage of the remaining portion of the new year. You have been performing a remarkable job.

 111. This is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate information… Many thanks for sharing this one. A must read article!

 112. My partner and I stumbled over here from a different page and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to finding out about your web page yet again.

 113. Howdy very cool blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I am glad to seek out so many useful info right here within the submit, we want develop extra techniques in this regard, thank you for sharing.

 114. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

 115. magnificent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

 116. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 117. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 118. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 119. Thanks a lot for sharing this with all of us you really know what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also visit my website =). We could have a link exchange contract between us!

 120. One more thing. I think that there are many travel insurance web-sites of reliable companies that permit you to enter your trip details to get you the quotations. You can also purchase an international travel insurance policy on the net by using your current credit card. All you have to do is usually to enter your current travel specifics and you can be aware of the plans side-by-side. Merely find the system that suits your budget and needs after which it use your credit card to buy it. Travel insurance on the internet is a good way to search for a reputable company with regard to international holiday insurance. Thanks for giving your ideas.

 121. Greetings! I’ve been following your site for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Austin Texas! Just wanted to say keep up the excellent work!

 122. I have read several just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you place to create this sort of magnificent informative site.

 123. Awesome website you have here but I was wondering if you knew of any discussion boards that cover the same topics talked about here? I’d really love to be a part of community where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thank you!

 124. This will be the right blog for anyone who really wants to discover this topic. You realize a great deal its almost challenging to argue to you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a whole new spin over a topic thats been written about for several years. Fantastic stuff, just great!

 125. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am encountering troubles with your RSS. I don’t understand why I can’t subscribe to it. Is there anybody else having identical RSS problems? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx!

Comments are closed.