Star Trek

Jean-Luc Picard és az Elnök emberei


Az előző cikkben végigvettünk néhány félkomoly teóriát arról, hogy merre felé is kanyarodhat az új, Jean-Luc Picardról szóló Star Trek sorozat. Íme a bónusz elképzelés: egy West Wing – Az elnök embereihez hasonlóan a politikára koncentráló széria.

Bevallom, az én szívemhez ez a koncepció áll a legközelebb, de ettől függetlenül is sok jel támasztja alá, hogy ebbe az irányba mehet el a sorozat. Eszerint Picard azért szerel le a Csillagflottától, mert valamilyen politikai vagy diplomáciai szerepet vállal el.

Picard már kapitányként is rendkívül sok diplomáciai ügyben működött közre a TNG során, úgyhogy ez a feladat nem lenne gyökeres újdonság. Ugyanakkor mégis elég nagy változást jelentene az életében. Alex Kurtzman, a sorozat producere, és akkor írótársa, Roberto Orci pedig már a 2009-es Star Trek film idején is diplomataként képzelte el Picard jövőjét. A Star Trek: Countdown képregénysorozat dolgozza fel a Hobus felrobbanása körüli eseményeket, és a Romulus pusztulását: ekkor Picard már a Föderáció vulkáni nagykövete. A képregények szerint a Vulkáni Nagytanács birtokában van a vörös anyag elkészítésének titka, ám hiába igyekszik Picard és Spock meggyőzni őket, nem hajlandóak vörös anyagot gyártani és átadni a romulánoknak, tartva attól, hogy az ő kezükben veszélyes fegyverré válna. A vörös anyagot már csak a Romulus és Remus pusztulása után vetik be, amikor kiderül, hogy a Hobus a Földet és a Vulkánt is veszélyezteti.

A Countdown – bár Kurtzman-Orci páros közreműködésével készült el – nem tekinthető a Star Trek-kánon részének. Ugyanakkor mégis bepillantást enged abba, hogy tíz éve hogyan képzelték el a Prime univerzum, és legfőképp Picard jövőjét. Ha nem is biztos, hogy 100%-ban a képregényben vázoltak lesznek az új sorozat kiindulási alapjai, nem lennék meglepve, ha bizonyos elemek visszaköszönnének az új sorozatban.

A Romulus pusztulása jelenti a fordulópontot Picard életében, ez az egyik biztos információ a sorozattal kapcsolatban – a romulánok cserbenhagyása pedig egy olyan motiváció lehet, amely teljesen hihetővé teheti azt, hogy Picard elhagyja a Csillagflottát. Egy ilyen esemény azonban nem csak Picard-t, hanem az egész Föderációt alapjaiban rázhatja meg, így logikus lenne, ha ennek a következményei hangsúlyosan megjelennének abban a sorozatban, ami a Nemesis óta először folytatja a Prime univerzum történetét.

Egy, a Föderáció politikáját előtérbe helyező sorozat már csak azért is érdekes lehetne, mert ilyen még nem volt a Star Trek történetében. A Deep Space Nine jutott ehhez a legközelebb, a Bajorrel kapcsolatos politikai és diplomáciai elemek elég fontosak voltak benne – a 4. évad Homefront és Paradise Lost című epizódjaiban pedig ugyancsak közel kerül a Föderáció ahhoz, hogy katonai diktatúrává alakuljon át a Dominium jelentette fenyegetés miatt. (Az eredeti tervek szerint ebben a két epizódban a Vulkán ki is lépett volna a Föderációból, az alakváltók pedig közel polgárháborús helyzetet idéztek volna elő a Föderációban.)

Azt is érdemes észben tartani, hogy Sir Patrick Stewart kifejezetten hajlamos politikai kérdésekben megnyilatkozni. Egészen 2018. augusztusáig a baloldali brit Munkáspárt (Labour Party) tagja volt, ám Angliában nagy médiavisszhangot kiváltva kilépett a jelenlegi pártelnök, Jeremy Corbyn miatt. 2014-ben a skót függetlenségi népszavazás idején Skócia bennmaradásáért kampányolt, 2016-ban pedig azért, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU tagja – korábban pedig számtalan más közéleti kérdésben is hallatta a hangját.

Kizárhatjuk azt, hogy a várható gázsi miatt vállalta volna el a színész az újabb sorozatot, korábban nem igazán szeretett volna visszatérni Picard szerepéhez – ellenben most már az írás folyamatában is részt vesz, sőt produceri minőségben ráhatással van az előkészítésre. Kurtzmanék egy 34 oldalas tervezettel győzték meg arról, hogy térjen vissza, Jonathan Frakes nyilatkozata szerint pedig Stewart nagyon-nagyon lelkes. Stewart a Twitteren közzétett első bejelentésében úgy fogalmaz, hogy kész visszatérni Picard karakteréhez, hogy kiderüljön miféle fényként ragyoghat ezekben a gyakorta sötét időkben. Ha egy EU-párti, Donald Trumpot nem kifejezetten kedvelő brit színészlegenda szemszögéből nézzük az elmúlt évek politikai történéseit, akkor érthető, miért sötét időknek tekinti a jelent.

A közéleti nézeteit hasonlóképp nem rejti véka alá a Picard-sorozat vezető írója, producere, Michael Chabon sem – 2008-ban Barack Obama nagy támogatója volt, ma pedig Donald Trump kritikusa. Ő volt az írója a Calypso című Short Treks epizódnak is:

[SPOILER]
Ebben a 33. században játszódó történetben az évszázadok óta elhagyatott Discovery fedélzetére kerül egy Craft nevű ember – akinek a honfitársai a V’draysh ellen harcolnak. Mint Chabon az Instragamján megerősítette, a V’drasysh az a Federation, azaz a Föderáció név évszázadok alatt eltorzult változata. Persze az kérdéses, hogy ez tényleg a Bolygók Egyesült Föderációjára utal-e, vagy például az eredeti sorozatban felbukkanó First Federation-re, Első Föderációra, vagy egy teljesen más nagyhatalomra, amit szintén Föderációnak hívnak.
[/SPOILER]

A Föderáció esetleges hanyatlása nem lenne teljesen új ötlet: a már említett Deep Space Nine epizódok is feszegették a kérdést, hogy mivé is válhat ez a csillagközi szövetség. Több, mint tíz évvel ezelőtt Bryan Singer írt egy tervezetet egy újabb sorozatra, ami a 30. században játszódott volna, a Föderáció hanyatlása idején.

Egy szó, mint száz, Jean-Luc Picard biztos, hogy nem egy csillaghajó kapitányaként, vagy a Csillagflotta admirálisaként tér vissza, hanem jó esély van rá, hogy inkább politikusként vagy diplomataként fog tevékenykedni, és valamiféle csillagközi Az elnök emberei-szerű sorozatot fogunk kapni. Izgalmas lenne, ha Picardnak nem a klingonokkal, a romulánokkal vagy épp a borggal kellene megküzdenie – hanem a kihívást a változatosság kedvéért a Föderáció jelentené a számára.

Ez az életpálya tulajdonképpen hasonlítana egy másik Csillagflotta legenda karrierjére: Spock is diplomataként folytatta tovább az életét miután leszerelt – ő aztán a romulán-vulkáni újraegyesítés ügyét vállalta fel, a Föderáció támogatása nélkül. Most egy hasonló szituációt tudna bemutatni az új sorozat.

Jean-Luc Picard ráadásul igazán közeli viszonyba került Spock-kal, és annak apjával, Sarek-kel is: mindkettővel túlesett a vulkáni agyegyesítésen. Ki tudja, akár ezek az élmények is elindíthatják egy újabb, Csillagflottától távolabbra vezető életpályán. Arról nem beszélve (és ez már egy újabb teória), hogy Spock távozásával talán Picard feladatává válik a romulán-vulkáni újraegyesítés ügyének képviselete.

Persze az is lehetséges, hogy minden rajongói agyalás tévúton jár, és valójában egy, a Picard-szőlészetben játszódó romantikus komédiát láthatunk majd idén év végén vagy jövő év elején. A címe pedig az lesz, hogy Így jártam Data bácsikátokkal.

Nem véletlenül a politikus/diplomata Picard-teória a kedvencem, elvégre én is aktívan politizálok egy jó ideje. Idén áprilisban pedig megjelenik egy tanulmánykötet, aminek egyik cikkét én írtam, és két kedvenc témámat – a Star Treket és a politikát – dolgozom fel benne.

A Párhuzamos univerzumok című könyvben sokféle izgalmas kérdést boncolgatnak a szerzők: Megjósolható-e a jövő a tudomány segítségével? Hány neme lehet egy földönkívülinek? Gazdasági hiba volt-e a Birodalom presztízsberuházása, a Halálcsillag megépítése? Cersei Lannister vagy Daenerys Targaryen kormányzott-e jobban?

Az „Ahol uniós polgár nem járt azelőtt – Amit az Európai Unió tanulhat a Bolygók Egyesült Föderációjától” című cikkben össze fogjuk hasonlítani a Föderáció és az EU működését. Meg fogjuk vizsgálni, hogy mitől is lesz egy állam szuperhatalom, valamint megfelel-e a szuperhatalom fogalmának az EU és a Föderáció.

Megjelenik az áprilisi Könyvfesztiválra.


671 hozzászólás on Jean-Luc Picard és az Elnök emberei

  1. New or Used Car Search

    I really like and appreciate your post.Much thanks again. Really Cool.

  2. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I ave shared your website in my social networks!

  3. Very nice info and right to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you people have any ideea where to get some professional writers? Thanks

  4. You can definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

Comments are closed.