Star Wars

J.J. Abrams az új Star Wars trilógiáról


Akik az eredeti Star Wars trilógiát bírják jobban az előzményekkel szemben, azok örömmel fogják olvasni azt a pár gondolatot, amit J.J. Abrams osztott meg az Express.co.uk újságíróival. A konkrét történetről vagy a szereplőkről ugyan nem árult el semmit a rendező, de lehet, hogy eljutott hozzá az a pár hete keringő nyílt levél, amiben tanácsokat adtak neki.

Abrams ugyanis mintha szóról-szóra azt visszhangozná, ami abban a videóban elhangzik. Mint elmondta, egyetért az “oldschool”-rajongókkal, és azt szeretné, ha a 2015-ben bemutatásra kerülő folytatás visszatérne az eredeti trilógia gyökereihez. Így például ahhoz az űrwestern-jellegű hangulathoz, a határvidék érzetéhez, ami a legelső Star Wars filmet sikeressé tette. Ugyanakkor távolodni akar az előzménytrilógia tudományos vagy galaktikus témáitól. Azt is megjegyezte, hogy az eredeti trilógiában szerinte a siker kulcsa a rejtély volt, és ezt akarja előtérbe helyezni.

“Ha megnézed az első filmet, valójában nem tudod, pontosan mit is akar csinálni a Birodalom. Félelmet keltve akarnak uralkodni, de nem tudod, mi a végső céljuk. Nem tudod, minek a hercegnője Leia. Nem érted, ki is az a Jabba, a hutt.”

Ez a gondolkodás egyébként jellemző J.J Abrams-re – már a 2007-es TED konferencián is hasonló filozófiát fogalmazott meg, és már akkor is az első Star Wars filmmel példálózott.

http://www.youtube.com/watch?v=vpjVgF5JDq8

Az eredeti vagy az előzmény trilógiát szeretitek jobban? Mit gondoltok, jó az irány, amit Abrams felvázolt?


134 hozzászólás on J.J. Abrams az új Star Wars trilógiáról

 1. van ember, aki az előzményeket szereti? szívesen elfelejtettem volna azokat a filmeket, de szerencsére az agyam eleve nem talált bennünk megjegyezhető tartalmat.

 2. van ember, aki az előzményeket szereti? szívesen elfelejtettem volna azokat a filmeket, de szerencsére az agyam eleve nem talált bennünk megjegyezhető tartalmat.

 3. Mindenesetre nincs könnyű helyzetben, bárki is folytassa. Az előzményekből a 3. a legjobb, ahogy sodródik a sötét oldalra Anakin. Az 1-2-ről nem tudom, hogy miről szólt. A régi sorozatot 6-4-5 sorrendben láttam 😀

 4. A CGI önmagában nem ad el semmit, így a véleményem az, hogy a régi első 3 rész (4-5-6) volt az igazán jó. Sokat nem tett hozzá a tartalomhoz a kibővítés, mindenesetre látványosabb lett, de azt az érzést nem hozta az új 3 rész közül egy sem…

 5. “Abrams mintha szóról szóra azt visszhangozná, ami abban a videóban elhangzott.” Ami abban a videóban elhangzott az tömény baromság azon kívül, hogy az Erőt nem kell megmagyarázni. Az eredeti trilógiának jobb volt a hangulata, szerintem nem történik nagy baj, ha egy Nar Shadda-hoz vagy Coruscanthoz hasonló metropoliszban is történik néhány dolog. Persze a legmenőbb bolygók Korriban és Dromund Kaas, remélem legalább az egyik föltűnik az új trilógiában.

 6. Én már az elején mondtam hogy ez nagyon 9sszecsapott lesz ha 1 év alatt megcsinálják… Még nincs meg a forgatókönyv nincs teljes Cast de tavasszal már forgatnak … Helyszínek sincsenek még pontosan és csak az utómunka egy év ha nem több 2016 jobb lenne de gondolom Disneynek kell a pénz 2 milliárd után…..

 7. “Azt is megjegyezte, hogy az eredeti trilógiában szerinte a siker kulcsa a rejtély volt, és ezt akarja előtérbe helyezni.”
  Aztán nehogy akkora kutya álma rejtély legyen, mint a Lost…

 8. Az eredeti elgondolás a jó irány, nekem abból kifejezetten a Birodalom visszavág rész tetszett a legjobban. Sötét, brutális, nem a jók győzedelmeskednek… (mint az életben) simán ezt vinném hangulatban tovább. Az előzményekből az utolsó rész értékelhető, na az már megpróbált felnőni az eredetihez, ott egy kicsit összekapták magukat 😀

 9. Mind a hatot imádom! Életem első 14 évében az ep4-5-6 volt a meghatározó, a második 14-ben az ep1-2-3. Tök jó, hogy a harmadik 14-re is jut egy SW trilógia. 😀

  Az ep1-2-3 más, érthető, több, mint egy évtized telt el. Legyetek erősek, az ep7-8-9 is kurvára más lesz, mint az első hat film. Abrams jöhet itt akármivel, mivel más technológiákat fog használni a megvalósításhoz, nem tudja ugyanazt elérni (elég csak arra gondolni, hogy nála valószínűleg az akcióknál rángatózni fog a kamera).

  A története és a szereplők is más hangulatot fognak teremteni, arról nem beszélve, hogy ez is tele lesz CGI-jal.
  Az ep4-5-6 elmesélt egy szép történetet egy maroknyi lázadóról, akik sok erőfeszítés, bátorság és néhány plüssmackó segedelmével képes volt legyőzni a gonosz, galaktikus Birodalmat. Meggyőzte a nézőket, hogy a szeretet erősebb a gonoszságnál, de még a mindent átható, egy bolygó elpusztításánál is nagyobb hatalommal bíró Erőnél is, sőt, a fénykardoknál is. Szerethető figurákkal, még jobban szerethető gonoszokkal, klassz gépekkel, fegyverekkel, idegenekkel, világokkal. De! Zárt volt, Luke Skywalker nézőpontjának hála semmit sem ismerhettünk meg igazán a Galaxisból. A legnagyobb szegmens, amit volt alkalmunk megcsodálni, Bespin, az első három filmben az egyetlen olyan világ, ami tényleg azt mutatja, hogy nem a szomszéd erdőben, a helyi sivatagban vagy a télen a kertben lófrálnak szereplőink, hanem egy messzi-messzi Galaxisban. Minden, amit később megtudtunk a Galaxisról, az nem az ep4-5-6-nak köszönhető, mert az szinte semmit sem mutatott. A könyvek, de még inkább a játékok és képregények bővítették ezt ki, sajnos a saját szájízük szerint. Sajnos, mert nem tudtak mást, csak az ep4-5-6-ot majmolni. Komolyan, akkor hajítottam el az EU világát, amikor az ep6-után évszázadokkal játszódó Legacy-érában is egy Skywalker-srác a főhős, a Sith és a Birodalom a gonosz, és még mindig röpködnek X-szárnyúak. A fantázia netovábbja…

  De szerencsére jött az ep1-2-3, és Lucas gondolt egy merészet: megmutatta, hogy harminc évvel korábban más volt a Galaxis. Ami azért valahol logikus, mert ha ugyanolyan lett volna a Köztársaság, mint a Birodalom, aligha érte volna meg harcolni a visszaállításáért.

  Az ep1-2-3 számos erénye közül a legnagyobb, hogy kitágította a Galaxist. Az ep3-ban több bolygó jelenik meg, mint az ep4-5-6-ban együtt. És színesek, változatosak, és élet van rajtuk. Nem egy kurva sivatag, hófödte mező vagy kaliforniai erdő. Utapau, Coruscant, Maygeeto, Geonosis, Saleucami, Cato Neimoidia, Mustafar, de még a Földet mímelő Naboo és a visszatérő Tatooine is sokkal meseszerűbb lett, élettel telibb, mint eddig bármikor. Végre tényleg a messzi-messzi Galaxisban jártunk, és arra is rájöhettünk, hogyan működött. Milyen a mindennapi élet, milyen a politikai élet (és nem csak a Köztársaság nyílt meg, általa a Birodalom működésébe is belepillanthattunk), milyen volt a Jedi élet. Sok-sok idegen született, amik benépesítették a Galaxist, és elhitették, hogy nem egy ember lakta univerzum, ahol az idegenekből legfeljebb bűnöző lehet, mert még a Lázadásban is csak akkor vehetnek részt, ha van nagy hajójuk, amúgy kuss a nevük (pedig mennyi idejébe is telt volna a Lázadók soraiba becsempészni néhány rodiait, devaronit, bithet? semennyi, mégis, az ep6-ig a lázadás az emberek privilégiuma volt, idegent csak akkor láttunk, amikor egy tibana bányában dolgozott, vagy a kocsmában molesztálta a főszereplőket… és persze utóbbi esetben rendbrn ki kellett nyifannia… de az ep6-ban is milyen idegenek vannak? a mon calok, akik hozták a nagy hajóikat, naná, hogy befogadták őket, hiszen a Csillagrombolók ellen semmije sem volt a Lázadásnak, de ennek ellenére továbbra sincsenek rodik, devaronik, bithek, stb… de biztos nem emberi privilégium a lázongás, tuti, hogy ők mindenkit befogadnak… legalábbis, amíg ember…).

 10. Szóval az ep1-2-3 kinyitotta a Galaxist, tovább tágítva az űrfantasy mivoltát. Hogy megmagyarázta az Erőt? Ő… Mi? Semmit nem magyarázott meg, az Erőről egy rohadt szó nem esik az ep1-2-3-ban, mármint a mivoltáról. Hogy mi az, arról kronológiai sorrendben először Obi-Wan beszél az ep4-ben. Egyrészt, már az ep4 vázlataiban szerepel a midi-chlorian, egy idézet ez ügyben 1977-ből: “It is said that certain creatures are born with a higher awareness of the Force than humans. Their brains are different; they have more midi-chlorians in their cells.” – by George Lucas. Hozzáteszem, pontos instrukciókat adott ez ügyben az EU íróknak, Alan Dean Foster és a Marvel képregények készítői már a ’70-es évek végén, ’80-as évek elején ismerték ezeket az apróságokat.

  Másrészt, létük szükségszerű volt (még talán tíz éves sem voltam, amikor feltettem a kérdést: mi határozza meg, hogy valakiből Jedi lehet? erre senkinek sem volt válasza az ep1-ig). De a midi-chlorianok nem egyenlőek az Erővel, aki ezt hiszi, az remekül reklámozza, hogy csak nézte a filmet, de fikarcnyit sem erőlködött a megértésével. Mert a midi-chlorianok pusztán közvetítő közegek és mérőeszközök, annyit határoznak meg, ki mennyire fogékony az Erőre, de nem az Erő maga. Tolmácsok, vezetők és ragasztók. Igen, valamennyire földhöz ragadtabb, mint az, hogy van egy misztikus energiamező, ami random beszél XY emberhez, de hát kérem, nem sípol amiatt a fél világ, hogy a Star Wars sci-fi? Nem azon dolgozott az EU harminc éven át, hogy mindent megmagyarázzon (sok esetben felrúgva a filmben látott eseményeket, például hétszentség, hogy Benék nem utaztak napokig az Alderaanig, holott az EU szerint a Tatooine-Alderaan út 5-6 nap!)? És ebbe az Erő is beletartozik, például Kevin J. Anderson ’94-es Új Rend (Jedi Search) című könyvben már használta azt az eszközt, amivel Obi-Wan is megmérte Anakin fogékonyságát az Erőre. Ugyan, ott még nem nevezték meg a midi-chlorianokat, de már erősen utalt a mérhető biológiai kapcsolatra, amit a fentiekben leírtak alapján nem csoda: Kevin J. Anderson valószínűleg ugyanúgy tudott a midik létezéséről, mint előtte más EU írók. De mint minden, ami az ep1-2-3 érájába tartozott (klón háborúk, Anakin, Obi-Wan és Yoda előélete, Palpatine felemelkedése és előélet, stb), ez is tabu volt.

  És az, hogy az ep1-2-3 felrúgott számos EU történetet, kérem, ha ez kritérium, az ep7-8-9-re ne nagyon üljön be senki, aki elvárja, hogy az EU tiszteletben legyen tartva. Kathleen Kennedy legelső kijelentései közé tartozott: nem fognak az EU-hoz igazodni. Arndt Kasdan közreműködésével Lucas részletes vázlatait használta fel a történet megírásakor, Abrams és Kasdan most ezt csiszolják még tovább (és nem újat írnak, ahogy azt a média harsogja…). És a hírben idézett Abrams-interjúban is elmondta Abrams, hogy NEM fogja ignorálni az ep1-2-3-at, mert tudja jól, hogy rengeteg ember szereti azokat (az ismerőseink számára hivatkozva kardoskodni az ep4-5-6 mellett, hülyeség, mert nekem kismillió SW szerető ismerősöm van, mindenféle korosztályból, akik szerint az ep1-2-3 a jobb, és Szikra Márta, eme ismerősök közül nem egy közös ismerős :P).És sokat elmond, hogy a látványtervezők között ott van Doug Chiang, az ep1-2 látványtervezője, és Iain McCaig, aki pedig mind a három előzményfilm látványán dolgozott. Slusszpoénként, a látványtervezők csapatát erősíti Keith Christensen is, aki a Tron: Legacy, a két Abrams-Trek, a Csodálatos Pókember filmek, a Thor filmek és az új Superman filmek látványtervezői között volt. Szóval ezek a nevek már adnak egy képet arról, milyen látvány is fog dominálni. És ennek hangulata szerintem legalább olyan távol fog állni az ep4 hangulatától, mint amilyen távol van a Star Trek: Into Darkness a TOS 1×01 Where No Man Has Gone Before című epizód hangulatától.

  Na de visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, és ezzel lassan zárva hosszúra nyúlt elbeszélésem, véleményem szerint egyik trilógia sem jobb vagy rosszabb. Mindegyiknek meg vannak a maga erényei, a maga hibái, mind egyénileg, mind közösen, utóbbiak esetében általánosan beszélhetünk a Star Wars erényeiről és hibáiról (faék egyszerűségű karakterek, a logika feláldozása a történet vagy a coolság oltárán, az univerzumon belüli logika rendszeres átírása). Csak szerintem nem egymás riválisaként, előzmény és eredeti trilógiaként kéne rájuk tekinteni, hanem egyazon Saga tagjaként, hexalógiaként. Ne meg elfelejteni, mit képzeltünk el az ep1-2-3-ról. Én sem azt, amit végül kaptam. Naaaagyon nem így képzeltem. 🙂

  Mindettől függetlenül elvárom, hogy az ep7 az ep4-5-6 korát tükrözze, hiszen ez azt a kor követi, persze módjával (ahogy az ep3 is igazodott már az ep4-hez, úgy pont jó lenne). Mert leginkább valami újat akarok, nem ugyanazt kicsit másképpen tálalva. Köszönöm, azt már vagy ezerszer megkaptam az EU-tól. Az ep7-8-9 rendelkezzen egyéni elemekkel, egyéni mesével, egyéni hangulattal, amiben módjával fellehető a Birodalom éra, és finoman a Köztársaság éra. A változatosság kedvéért legyen egy Skywalker-nő a főszereplő, legyen a Galaxis a klón háborúk és a Birodalom terrorja után megcsömörlött, de ugyanakkor legyenek gunganok, toydarik, dugok a wookiee-k, trandoshanok és aqualishok mellett. Szerepeljen a Tatooine, de térjen vissza a Coruscant is. Legyen Jedi Templom, de a Jedik ne legyenek olyan bigottak és arrogánsak és begyepesedettek. Luke a régi Rendre alapozva hozzon létre egy új, immár jól működő Rendet (vagyis, az ep1-2-3 megmutatta, milyen volt a Jedi Rend végnapjain, mos mutassák meg, milyen volt fénykorában). Qui-Gon Jinnek és Luke Skywalkerek járják kis számban a Galaxist (elvégre még csak 30 év telt el az endori csata óta, szóval nem lehetnek ezerszámra), és próbálják visszaállítani a Rendbe vetett bizalmat. És legyenek új űrhajók, új világok, olyanok, amik nem a régit utánozzák. Nem bánom, ha vannak továbbfejlesztett X-Szárnyúak, ahogy az ARC-170-eseket is örömmel fogadtam az ep3-ban, vagy a korai Y-Szárnyúakat a TCW-ben (ugyanígy örültem a Z-95-ösök feltűnésének is a sorozatban). De legyenek olyan hajók, amiknek aztán közük nincs ezekhez, mint anno az N1-esek, vagy Amidala királyi jachtja. Millennium Falcon v4.0 nem kell, elég volt az Otana és az Outraider, köszi! De a Falconnak örülnék. Szóval, az ep7(-8-9) legyen egyedi, de mégis felfedezhessem benne az ep1-6 elemeit. Legyen a Saga része, nem egy harmadik rivális, amin azt lessük, hogy miben különbözik immár hat előző filmtől, miben rosszabb… Majd jelenthetjük ki nagy tudóan, hogy nem is értjük, mit szeretnek benne az emberek… Eh… Persze ilyen is lesz, hiszen mindig is voltak, vannak. The End.

 11. Örülök, hogy az eredetiekhez akar visszanyúlni. A mai technika miatt pedig a látványra se lesz panasz.
  Az 1-2-3 elment. Jar-Jar nélkül pedig még a jót is súrolhatta volna.
  Én várom az Abrams féle 7. részt. Az ST-k is jók lettek.

 12. There are some fascinating moments in this article yet I don?t recognize if I see every one of them center to heart. There is some validity but I will take hold viewpoint up until I check out it better. Excellent article, many thanks and we desire more! Contributed to FeedBurner also

 13. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this in my search for something concerning this.

 14. I simply want to say I’m new to blogs and definitely savored you’re web-site. Probably I’m going to bookmark your blog . You surely have superb stories. Kudos for sharing with us your blog site.

 15. Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 16. Hey, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 17. Currently it looks like Movable Type is the best blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 18. Thanks , I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 19. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 20. I’m really enjoying the theme/design of your web site. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A couple of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any suggestions to help fix this issue?

 21. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 22. This is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very precise info… Appreciate your sharing this one. A must read post.

 23. Hi there! This blog post could not be written any better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to send this article to him. Fairly certain he’s going to have a good read. Thank you for sharing!

 24. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 25. You have observed very interesting points ! ps nice site. “Recompense injury with justice, and recompense kindness with kindness.” by Confucius.

 26. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 27. I blog frequently and I really appreciate your information. Your article has truly peaked my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

 28. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!

 29. I like reading through a post that will make men and women think. Also, thank you for permitting me to comment.

 30. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 31. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 32. I will right away grab your rss as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please let me know so that I could subscribe. Thanks.

 33. Just wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply cool and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 34. Hi, I believe your site might be having web browser compatibility problems. When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, great blog.

 35. I got what you mean , appreciate it for putting up.Woh I am delighted to find this website through google. “The test and use of a man’s education is that he finds pleasure in the exercise of his mind.” by Carl Barzun.

 36. Just want to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply nice and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 37. I love what you guys are usually up too. This type of clever work and reporting! Keep up the great works guys I’ve added you guys to my own blogroll.

 38. I’ve learn a few good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you set to make this sort of wonderful informative web site.

 39. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this excellent blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this blog with my Facebook group. Talk soon!

 40. Thanks a lot for giving everyone a very spectacular opportunity to read articles and blog posts from this web site. It is usually very kind plus full of a great time for me personally and my office colleagues to visit your blog not less than three times per week to read the fresh secrets you will have. Of course, I’m also actually fascinated concerning the fantastic advice served by you. Some two facts in this posting are without a doubt the simplest I’ve had.

 41. Hello, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 42. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I to find It truly useful & it helped me out much. I hope to present one thing again and aid others like you helped me.

 43. I’ve read some good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you place to make this sort of great informative web site.|

Comments are closed.