Star Wars

J.J. Abrams az új Star Wars trilógiáról


Akik az eredeti Star Wars trilógiát bírják jobban az előzményekkel szemben, azok örömmel fogják olvasni azt a pár gondolatot, amit J.J. Abrams osztott meg az Express.co.uk újságíróival. A konkrét történetről vagy a szereplőkről ugyan nem árult el semmit a rendező, de lehet, hogy eljutott hozzá az a pár hete keringő nyílt levél, amiben tanácsokat adtak neki.

Abrams ugyanis mintha szóról-szóra azt visszhangozná, ami abban a videóban elhangzik. Mint elmondta, egyetért az “oldschool”-rajongókkal, és azt szeretné, ha a 2015-ben bemutatásra kerülő folytatás visszatérne az eredeti trilógia gyökereihez. Így például ahhoz az űrwestern-jellegű hangulathoz, a határvidék érzetéhez, ami a legelső Star Wars filmet sikeressé tette. Ugyanakkor távolodni akar az előzménytrilógia tudományos vagy galaktikus témáitól. Azt is megjegyezte, hogy az eredeti trilógiában szerinte a siker kulcsa a rejtély volt, és ezt akarja előtérbe helyezni.

“Ha megnézed az első filmet, valójában nem tudod, pontosan mit is akar csinálni a Birodalom. Félelmet keltve akarnak uralkodni, de nem tudod, mi a végső céljuk. Nem tudod, minek a hercegnője Leia. Nem érted, ki is az a Jabba, a hutt.”

Ez a gondolkodás egyébként jellemző J.J Abrams-re – már a 2007-es TED konferencián is hasonló filozófiát fogalmazott meg, és már akkor is az első Star Wars filmmel példálózott.

http://www.youtube.com/watch?v=vpjVgF5JDq8

Az eredeti vagy az előzmény trilógiát szeretitek jobban? Mit gondoltok, jó az irány, amit Abrams felvázolt?


21 hozzászólás on J.J. Abrams az új Star Wars trilógiáról

 1. van ember, aki az előzményeket szereti? szívesen elfelejtettem volna azokat a filmeket, de szerencsére az agyam eleve nem talált bennünk megjegyezhető tartalmat.

 2. van ember, aki az előzményeket szereti? szívesen elfelejtettem volna azokat a filmeket, de szerencsére az agyam eleve nem talált bennünk megjegyezhető tartalmat.

 3. Mindenesetre nincs könnyű helyzetben, bárki is folytassa. Az előzményekből a 3. a legjobb, ahogy sodródik a sötét oldalra Anakin. Az 1-2-ről nem tudom, hogy miről szólt. A régi sorozatot 6-4-5 sorrendben láttam 😀

 4. A CGI önmagában nem ad el semmit, így a véleményem az, hogy a régi első 3 rész (4-5-6) volt az igazán jó. Sokat nem tett hozzá a tartalomhoz a kibővítés, mindenesetre látványosabb lett, de azt az érzést nem hozta az új 3 rész közül egy sem…

 5. “Abrams mintha szóról szóra azt visszhangozná, ami abban a videóban elhangzott.” Ami abban a videóban elhangzott az tömény baromság azon kívül, hogy az Erőt nem kell megmagyarázni. Az eredeti trilógiának jobb volt a hangulata, szerintem nem történik nagy baj, ha egy Nar Shadda-hoz vagy Coruscanthoz hasonló metropoliszban is történik néhány dolog. Persze a legmenőbb bolygók Korriban és Dromund Kaas, remélem legalább az egyik föltűnik az új trilógiában.

 6. Én már az elején mondtam hogy ez nagyon 9sszecsapott lesz ha 1 év alatt megcsinálják… Még nincs meg a forgatókönyv nincs teljes Cast de tavasszal már forgatnak … Helyszínek sincsenek még pontosan és csak az utómunka egy év ha nem több 2016 jobb lenne de gondolom Disneynek kell a pénz 2 milliárd után…..

 7. “Azt is megjegyezte, hogy az eredeti trilógiában szerinte a siker kulcsa a rejtély volt, és ezt akarja előtérbe helyezni.”
  Aztán nehogy akkora kutya álma rejtély legyen, mint a Lost…

 8. Az eredeti elgondolás a jó irány, nekem abból kifejezetten a Birodalom visszavág rész tetszett a legjobban. Sötét, brutális, nem a jók győzedelmeskednek… (mint az életben) simán ezt vinném hangulatban tovább. Az előzményekből az utolsó rész értékelhető, na az már megpróbált felnőni az eredetihez, ott egy kicsit összekapták magukat 😀

 9. Mind a hatot imádom! Életem első 14 évében az ep4-5-6 volt a meghatározó, a második 14-ben az ep1-2-3. Tök jó, hogy a harmadik 14-re is jut egy SW trilógia. 😀

  Az ep1-2-3 más, érthető, több, mint egy évtized telt el. Legyetek erősek, az ep7-8-9 is kurvára más lesz, mint az első hat film. Abrams jöhet itt akármivel, mivel más technológiákat fog használni a megvalósításhoz, nem tudja ugyanazt elérni (elég csak arra gondolni, hogy nála valószínűleg az akcióknál rángatózni fog a kamera).

  A története és a szereplők is más hangulatot fognak teremteni, arról nem beszélve, hogy ez is tele lesz CGI-jal.
  Az ep4-5-6 elmesélt egy szép történetet egy maroknyi lázadóról, akik sok erőfeszítés, bátorság és néhány plüssmackó segedelmével képes volt legyőzni a gonosz, galaktikus Birodalmat. Meggyőzte a nézőket, hogy a szeretet erősebb a gonoszságnál, de még a mindent átható, egy bolygó elpusztításánál is nagyobb hatalommal bíró Erőnél is, sőt, a fénykardoknál is. Szerethető figurákkal, még jobban szerethető gonoszokkal, klassz gépekkel, fegyverekkel, idegenekkel, világokkal. De! Zárt volt, Luke Skywalker nézőpontjának hála semmit sem ismerhettünk meg igazán a Galaxisból. A legnagyobb szegmens, amit volt alkalmunk megcsodálni, Bespin, az első három filmben az egyetlen olyan világ, ami tényleg azt mutatja, hogy nem a szomszéd erdőben, a helyi sivatagban vagy a télen a kertben lófrálnak szereplőink, hanem egy messzi-messzi Galaxisban. Minden, amit később megtudtunk a Galaxisról, az nem az ep4-5-6-nak köszönhető, mert az szinte semmit sem mutatott. A könyvek, de még inkább a játékok és képregények bővítették ezt ki, sajnos a saját szájízük szerint. Sajnos, mert nem tudtak mást, csak az ep4-5-6-ot majmolni. Komolyan, akkor hajítottam el az EU világát, amikor az ep6-után évszázadokkal játszódó Legacy-érában is egy Skywalker-srác a főhős, a Sith és a Birodalom a gonosz, és még mindig röpködnek X-szárnyúak. A fantázia netovábbja…

  De szerencsére jött az ep1-2-3, és Lucas gondolt egy merészet: megmutatta, hogy harminc évvel korábban más volt a Galaxis. Ami azért valahol logikus, mert ha ugyanolyan lett volna a Köztársaság, mint a Birodalom, aligha érte volna meg harcolni a visszaállításáért.

  Az ep1-2-3 számos erénye közül a legnagyobb, hogy kitágította a Galaxist. Az ep3-ban több bolygó jelenik meg, mint az ep4-5-6-ban együtt. És színesek, változatosak, és élet van rajtuk. Nem egy kurva sivatag, hófödte mező vagy kaliforniai erdő. Utapau, Coruscant, Maygeeto, Geonosis, Saleucami, Cato Neimoidia, Mustafar, de még a Földet mímelő Naboo és a visszatérő Tatooine is sokkal meseszerűbb lett, élettel telibb, mint eddig bármikor. Végre tényleg a messzi-messzi Galaxisban jártunk, és arra is rájöhettünk, hogyan működött. Milyen a mindennapi élet, milyen a politikai élet (és nem csak a Köztársaság nyílt meg, általa a Birodalom működésébe is belepillanthattunk), milyen volt a Jedi élet. Sok-sok idegen született, amik benépesítették a Galaxist, és elhitették, hogy nem egy ember lakta univerzum, ahol az idegenekből legfeljebb bűnöző lehet, mert még a Lázadásban is csak akkor vehetnek részt, ha van nagy hajójuk, amúgy kuss a nevük (pedig mennyi idejébe is telt volna a Lázadók soraiba becsempészni néhány rodiait, devaronit, bithet? semennyi, mégis, az ep6-ig a lázadás az emberek privilégiuma volt, idegent csak akkor láttunk, amikor egy tibana bányában dolgozott, vagy a kocsmában molesztálta a főszereplőket… és persze utóbbi esetben rendbrn ki kellett nyifannia… de az ep6-ban is milyen idegenek vannak? a mon calok, akik hozták a nagy hajóikat, naná, hogy befogadták őket, hiszen a Csillagrombolók ellen semmije sem volt a Lázadásnak, de ennek ellenére továbbra sincsenek rodik, devaronik, bithek, stb… de biztos nem emberi privilégium a lázongás, tuti, hogy ők mindenkit befogadnak… legalábbis, amíg ember…).

 10. Szóval az ep1-2-3 kinyitotta a Galaxist, tovább tágítva az űrfantasy mivoltát. Hogy megmagyarázta az Erőt? Ő… Mi? Semmit nem magyarázott meg, az Erőről egy rohadt szó nem esik az ep1-2-3-ban, mármint a mivoltáról. Hogy mi az, arról kronológiai sorrendben először Obi-Wan beszél az ep4-ben. Egyrészt, már az ep4 vázlataiban szerepel a midi-chlorian, egy idézet ez ügyben 1977-ből: “It is said that certain creatures are born with a higher awareness of the Force than humans. Their brains are different; they have more midi-chlorians in their cells.” – by George Lucas. Hozzáteszem, pontos instrukciókat adott ez ügyben az EU íróknak, Alan Dean Foster és a Marvel képregények készítői már a ’70-es évek végén, ’80-as évek elején ismerték ezeket az apróságokat.

  Másrészt, létük szükségszerű volt (még talán tíz éves sem voltam, amikor feltettem a kérdést: mi határozza meg, hogy valakiből Jedi lehet? erre senkinek sem volt válasza az ep1-ig). De a midi-chlorianok nem egyenlőek az Erővel, aki ezt hiszi, az remekül reklámozza, hogy csak nézte a filmet, de fikarcnyit sem erőlködött a megértésével. Mert a midi-chlorianok pusztán közvetítő közegek és mérőeszközök, annyit határoznak meg, ki mennyire fogékony az Erőre, de nem az Erő maga. Tolmácsok, vezetők és ragasztók. Igen, valamennyire földhöz ragadtabb, mint az, hogy van egy misztikus energiamező, ami random beszél XY emberhez, de hát kérem, nem sípol amiatt a fél világ, hogy a Star Wars sci-fi? Nem azon dolgozott az EU harminc éven át, hogy mindent megmagyarázzon (sok esetben felrúgva a filmben látott eseményeket, például hétszentség, hogy Benék nem utaztak napokig az Alderaanig, holott az EU szerint a Tatooine-Alderaan út 5-6 nap!)? És ebbe az Erő is beletartozik, például Kevin J. Anderson ’94-es Új Rend (Jedi Search) című könyvben már használta azt az eszközt, amivel Obi-Wan is megmérte Anakin fogékonyságát az Erőre. Ugyan, ott még nem nevezték meg a midi-chlorianokat, de már erősen utalt a mérhető biológiai kapcsolatra, amit a fentiekben leírtak alapján nem csoda: Kevin J. Anderson valószínűleg ugyanúgy tudott a midik létezéséről, mint előtte más EU írók. De mint minden, ami az ep1-2-3 érájába tartozott (klón háborúk, Anakin, Obi-Wan és Yoda előélete, Palpatine felemelkedése és előélet, stb), ez is tabu volt.

  És az, hogy az ep1-2-3 felrúgott számos EU történetet, kérem, ha ez kritérium, az ep7-8-9-re ne nagyon üljön be senki, aki elvárja, hogy az EU tiszteletben legyen tartva. Kathleen Kennedy legelső kijelentései közé tartozott: nem fognak az EU-hoz igazodni. Arndt Kasdan közreműködésével Lucas részletes vázlatait használta fel a történet megírásakor, Abrams és Kasdan most ezt csiszolják még tovább (és nem újat írnak, ahogy azt a média harsogja…). És a hírben idézett Abrams-interjúban is elmondta Abrams, hogy NEM fogja ignorálni az ep1-2-3-at, mert tudja jól, hogy rengeteg ember szereti azokat (az ismerőseink számára hivatkozva kardoskodni az ep4-5-6 mellett, hülyeség, mert nekem kismillió SW szerető ismerősöm van, mindenféle korosztályból, akik szerint az ep1-2-3 a jobb, és Szikra Márta, eme ismerősök közül nem egy közös ismerős :P).És sokat elmond, hogy a látványtervezők között ott van Doug Chiang, az ep1-2 látványtervezője, és Iain McCaig, aki pedig mind a három előzményfilm látványán dolgozott. Slusszpoénként, a látványtervezők csapatát erősíti Keith Christensen is, aki a Tron: Legacy, a két Abrams-Trek, a Csodálatos Pókember filmek, a Thor filmek és az új Superman filmek látványtervezői között volt. Szóval ezek a nevek már adnak egy képet arról, milyen látvány is fog dominálni. És ennek hangulata szerintem legalább olyan távol fog állni az ep4 hangulatától, mint amilyen távol van a Star Trek: Into Darkness a TOS 1×01 Where No Man Has Gone Before című epizód hangulatától.

  Na de visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, és ezzel lassan zárva hosszúra nyúlt elbeszélésem, véleményem szerint egyik trilógia sem jobb vagy rosszabb. Mindegyiknek meg vannak a maga erényei, a maga hibái, mind egyénileg, mind közösen, utóbbiak esetében általánosan beszélhetünk a Star Wars erényeiről és hibáiról (faék egyszerűségű karakterek, a logika feláldozása a történet vagy a coolság oltárán, az univerzumon belüli logika rendszeres átírása). Csak szerintem nem egymás riválisaként, előzmény és eredeti trilógiaként kéne rájuk tekinteni, hanem egyazon Saga tagjaként, hexalógiaként. Ne meg elfelejteni, mit képzeltünk el az ep1-2-3-ról. Én sem azt, amit végül kaptam. Naaaagyon nem így képzeltem. 🙂

  Mindettől függetlenül elvárom, hogy az ep7 az ep4-5-6 korát tükrözze, hiszen ez azt a kor követi, persze módjával (ahogy az ep3 is igazodott már az ep4-hez, úgy pont jó lenne). Mert leginkább valami újat akarok, nem ugyanazt kicsit másképpen tálalva. Köszönöm, azt már vagy ezerszer megkaptam az EU-tól. Az ep7-8-9 rendelkezzen egyéni elemekkel, egyéni mesével, egyéni hangulattal, amiben módjával fellehető a Birodalom éra, és finoman a Köztársaság éra. A változatosság kedvéért legyen egy Skywalker-nő a főszereplő, legyen a Galaxis a klón háborúk és a Birodalom terrorja után megcsömörlött, de ugyanakkor legyenek gunganok, toydarik, dugok a wookiee-k, trandoshanok és aqualishok mellett. Szerepeljen a Tatooine, de térjen vissza a Coruscant is. Legyen Jedi Templom, de a Jedik ne legyenek olyan bigottak és arrogánsak és begyepesedettek. Luke a régi Rendre alapozva hozzon létre egy új, immár jól működő Rendet (vagyis, az ep1-2-3 megmutatta, milyen volt a Jedi Rend végnapjain, mos mutassák meg, milyen volt fénykorában). Qui-Gon Jinnek és Luke Skywalkerek járják kis számban a Galaxist (elvégre még csak 30 év telt el az endori csata óta, szóval nem lehetnek ezerszámra), és próbálják visszaállítani a Rendbe vetett bizalmat. És legyenek új űrhajók, új világok, olyanok, amik nem a régit utánozzák. Nem bánom, ha vannak továbbfejlesztett X-Szárnyúak, ahogy az ARC-170-eseket is örömmel fogadtam az ep3-ban, vagy a korai Y-Szárnyúakat a TCW-ben (ugyanígy örültem a Z-95-ösök feltűnésének is a sorozatban). De legyenek olyan hajók, amiknek aztán közük nincs ezekhez, mint anno az N1-esek, vagy Amidala királyi jachtja. Millennium Falcon v4.0 nem kell, elég volt az Otana és az Outraider, köszi! De a Falconnak örülnék. Szóval, az ep7(-8-9) legyen egyedi, de mégis felfedezhessem benne az ep1-6 elemeit. Legyen a Saga része, nem egy harmadik rivális, amin azt lessük, hogy miben különbözik immár hat előző filmtől, miben rosszabb… Majd jelenthetjük ki nagy tudóan, hogy nem is értjük, mit szeretnek benne az emberek… Eh… Persze ilyen is lesz, hiszen mindig is voltak, vannak. The End.

 11. Örülök, hogy az eredetiekhez akar visszanyúlni. A mai technika miatt pedig a látványra se lesz panasz.
  Az 1-2-3 elment. Jar-Jar nélkül pedig még a jót is súrolhatta volna.
  Én várom az Abrams féle 7. részt. Az ST-k is jók lettek.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük