Tudomány

Idegen invázió segíthetne a világgazdaságon?


A háborúk sokak szerint egy szempontból hasznosak tudnak lenni – fel tudják pörgetni a gazdaságot. Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász szerint a mostani gazdasági válságból kiutat jelenthetne, ha elkezdenénk felkészülni az idegenek inváziójára.

Az 1929-es nagy gazdasági világválságot az Egyesült Államok akkori kormányzata komoly pénzköltéssel igyekezett megoldani. Krugman szerint maga a második világháború, illetve az USA belépése a harcokba volt az, amelyik véget vetett az akkori válságnak. Az egyébként sci-fi rajongó közgazdász szerint valami hasonlót kéne csinálnia most is a kormányzatnak – kitűzni valami olyan komoly, mindenki által támogatható célt, ami miatt eltekinthetünk a szigorú költségvetési korlátoktól.

Ilyen lehetne például az, ha felkészülnénk az idegenek inváziójára.

A közgazdász felidézett egy Twilight Zone epizódot is, melyben a tudósok kitalálnak egy idegen inváziót, hogy elérjék a világbékét – mint megjegyzi, igazából nincs szükségünk a világbékére, elég lenne, ha csak stimulálnánk kicsit a gazdaságot egy ilyen fenyegetéssel. Hasonlót javasol Krugman: kezdjünk el felkészülni egy idegen invázióra, és kormányzati forrásokból költsünk erre a célra komoly összegeket, melyek felpörgetnék a gazdaságot.

A Huffington Post kérésére néhány szakértő eljátszadozott a gondolattal, hogy egyáltalán lenne-e értelme (a gazdasági hatásokon túl) egy ilyen tervnek. Seth Shostak, a SETI munkatársa szerint nem sok – ha egy idegen faj megtámadna minket, akkor valószínűleg évszázadokkal előrébb járna technológiailag, mint mi. Olyan lenne, mint ha a neandervölgyiek próbálnának felkészülni az Egyesült Államok légierejével való ütközetre – nem sok esélyük lenne a harctéren. Bár lehet, hogy a neandervölgyi gazdaságra jótékony hatással lenne a dolog.

Fife Symington, Arizona állam egykori kormányzója, a Légierő egykori tisztje szerint sincs túl sok értelme egy ilyen projectre költeni a pénzeket. Az ex-kormányzó, aki 1977-ben bevallása szerint egy óriási UFO-t látott Phoenix felett úgy gondolja, hogy ha lennének támadó idegenek, akkor komoly technológiai fölényben lennének. Szerinte valami hasznosra kellene költeni – mint például mondjuk a Mars meghódítására.

Stanton T. Friedman atomkutató szerint viszont a Földön a nagyobb államok így is több trillió dollárt költenek évente katonai programokra; mint elmondta, Krugman még több hazugságot javasol, mintha nem lenne ilyenből már így is épp elég. Mi lenne, ha inkább mindenki megfelezné a katonai költségvetését, és inkább az embereket etetné? – teszi fel a költői kérdést.

 


47 hozzászólás on Idegen invázió segíthetne a világgazdaságon?

 1. Szerintem amúgy marhaság ez a “költsünk többet, abból lesz még több pénz”-szemlélet. Nagyjából ez vezetett a mostani gebasszokhoz is. Plusz az USA részben azért is került ebbe a helyzetbe, amiben van, mert kissé sokba fájt nekik az afganisztáni és iraki háború.

 2. opettaja

  Dobjuk be a magyar politikusokkal való fenyegetőzést!
  Annyi közülük a földön-és magánkívüli…

 3. Horváth Ágnes

  Szerintem ez a gazdagok, és pihent agyu politikusok agy szüleménye. Ha már minden képen költeni akarnak ,és tudják,hogy a világ gazdaság bajban van ,akkor miért nem arra forditják a pénzt.? Ez csak az emberek riogatása, mert ha valóban vannak és támadni akarnak ,már rég meg tették volna. Egyébként lehetséges,hogy ők fogják megoldani a világ baját amit az ember kreált magának, mert neki semmi nem jó.Figyelnek minket, és ha elérkezetnek látják az időt meg teszik ,és egy új világot fognak”ŐK” teremteni az emberiséget pedig le fogják igázni. Épp ezért kellene még most egy szebb nyugodtab életet biztositani minden földön élőnek. Mert ugye mit lehet tudni??!!!

 4. A világgazdaságon az segítene igazán, ha a vérszívók nem vinnék el a hasznot! Az ilyen agyament barmokat meg el kéne zárni és nem nobel díjakat osztogatni nekik!!

 5. talán segítene, de az is kérdés, hogy kikre készüljünk ETre akkor ugye no para, vagy a vogonokra, akkor osztagassunk törölközőt és mindenkit kötelezzünk a használatára (tök jól fellendülne a textilipar), vagy a xenomorfokra: lúgosító magasnyomású lemosóberendezésekkel+lángszóró etc.?

 6. szerintem inkább öljük azt a sok pénzt és gondolkodást abba, hogy hogyan lehet a szemétből üzemanyagot csinálni és találjuk is meg a megoldást minél hamarabb!

 7. Krugman elég fura dolgokat összeírt már eddig is. Viszont mégiscsak kéne foglalkozni a minket körülvevő világűrrel. Ne utólag vegyük észre, hogy elhaladt egy meteorveszélyes közelségben mellettünk. Hátha következő nem húz el.

 8. Krugman elég fura dolgokat összeírt már eddig is. Viszont mégiscsak kéne foglalkozni a minket körülvevő világűrrel. Ne utólag vegyük észre, hogy elhaladt egy meteorveszélyes közelségben mellettünk. Hátha következő nem húz el.

 9. Krugman elég fura dolgokat összeírt már eddig is. Viszont mégiscsak kéne foglalkozni a minket körülvevő világűrrel. Ne utólag vegyük észre, hogy elhaladt egy meteorveszélyes közelségben mellettünk. Hátha következő nem húz el.

 10. helóta

  Kíváncsi lennék rá, hogy ez a Krugman (neve alapján a “kiválasztott” faj egy szép darabja), melyik szabadkőműves páholy tagja. Mert ez a maszlag, amivel idestova száz éve etetnek bennünket (idegen invázió, földönkívüliek támadása), kifejezetten az illuminátusok kedvenc témája. Az is furcsa, hogy fel kell készülni egy idegen létforma elleni támadásra, de ilyenre bizonyíték egy szál se. Még csak az sem valószínű, hogy a saját galaxisunkban van ilyen a relatíve közel. Továbbgondolva, azért azokat az új fegyvereket csak ki kell majd valahol próbálni, ha egyszer az idegenek “nem jöttek el”. Gondolom, ezek a fegyverek roppant hasznosak lesznek olyan rebellis államok megleckéztetésére, mint amilyen pl. Ecuador, vagy Venezuela. Akik nem fekszenek alá Amerikának. Szerintem ez a javaslat aljas támadás az emberiség jövője ellen.

 11. Ahogy Tünde is kérdezte: Mire készüljünk? Melyik filmbeli űrlényeket vegyük alapul? Csak a Star Trekben van egy csomó idegen faj. Első kérdés: humanoidok vagy szilícium alapú életforma? Mert tök más irányba kell kutatni. 😀
  Hát… amilyen hülye az emberiség, arra szavazok, hogy olyan fajta fegyverek kifejlesztésébe invesztáljanak, amik embernek nem okoznak sérülést… 😛

 12. Norris74

  Krugmantól olvastam már sok értelmes dolgot, de ez így ebben a formában akkora hülyeség, hogy szót sem lenne érdemes rá pazarolni. A világnak számos megoldandó gondja van, ahová sokkal nagyobb szükség lenne pénzt (pénz=erőforrások) átirányítani, mintsem a hadiipar. Mert ha teszem azt jól felkészülünk az idegenekre, és felhalmoznunk egy csomó hadianyagot, azok a fránya idegenek meg mégsem akarnak támadni (amire a világegyetem méreteit tekintve egy kicsit több az esély, mint az ellenkezőjére), akkor mihez kezdünk a felhalmozott cuccal? Hová durrogtatjuk el, hogy az ipar folytathassa a termelést? Szerintem ez az ötlet több, mint felejtős.
  Vagy netán Krugman tud valamit, amit mi még nem? 🙂

 13. Norris74

  Ahelyett, hogy állandóan háborúra készülünk saját magunk ellen (mert hát ki mások ellen tudunk?) abból a pénzből, amit a hadseregekre költenek kvázi teljesen feleslegesen, egyrészt meg lehetne oldani a világ ivóvíz és élelmezési gondjait, és még bőven maradna annyi, hogy abból össze lehetne dobni egy tisztességes Holdkolóniát és egy emberes Mars programot..és még ezek után is maradna Fruttira! 🙂

 14. I simply want to say I am very new to weblog and seriously liked this website. Very likely I’m want to bookmark your website . You definitely come with incredible article content. Regards for revealing your web-site.

Comments are closed.