Irodalom

Húsz könyv, amelynek minden SF&F rajongó polcán ott a helye


Az Amazon közzé tette a szerkesztők által száz legjobbnak ítélt science-fiction és fantasy könyv listáját. A CNN felkérésére a szerkesztők még ennél is tovább mentek, összeállítottak egy szűkebb húszas listát azokról a kötetekről, amelyeknek szerintük minden olvasó polcán ott lenne a helye.

galaxis-utikalauzAz Amazon százas listáján az elmúlt évek sikerkönyvei mellett a nagy klasszikusok is helyet kaptak. Az online könyváruház szerkesztői ugyanis a regényeket a látásmód, vízió, karakteralkotás, világépítés és a történetmesélés stílusa alapján igyekeztek osztályozni, céljuk pedig az volt, hogy azokat a köteteket szedjék össze, amelyeket érdemes elolvasni az életünk során.

– Olyan könyveket kerestünk, amelyek megváltoztatták az olvasók életét – nyilatkozta az Amazon szerkesztője, Adrian Liang. – A legjobb könyvek képesek megváltoztatni a szűkebb világunkról, magunkról és a teljes világról alkotott képet. A témák visszatérnek, mert időtlenek. Általában a fantasy témái a korszakváltásról, a belső erőről, a választás lehetőségéről szólnak. A science-fiction az ember és a társadalom kapcsolatáról, összeomlásról, lebontásról és újjáépítésről mesél. Az apokapiltikus történetek szintén beszivárogtak a műfajba.

Az Amazon százas listáját George Orwell klasszikusa, az 1984 nyitja, de az első tíz helyen szerepel Ursula K. Le Guin fantasyje, A szigetvilág varázslója, valamint Neil Gaiman Amerikai istenek című kötete.

A CNN húszas listája ezzel szemben azokat a köteteket tartalmazza, amelyeknek a szerkesztők szerint minden komoly rajongó polcán ott a helye. Nos, mindenféle sorrendiség nélkül, íme:

Neil_Gaiman_Amerikai_istenek_b1_72dpiNeil Gaiman: Amerikai istenek
Lois McMaster Bujold: Chalion átka
Susan Cooper: Ébredő sötétség
Frank Herbert: Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
Joe Haldeman: Örök háború
George R. R. Martin: Trónok Harca
Terry Pratchett és Neail Gaiman: Elveszett próféciák
Margaret Atwood: The Handmaid’s Tale
Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Isaac Asimov: Én, a robot
Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze
J. R. R. Tolkien: A gyűrűk ura
Andy Weir: A marsi
Diana Gabaldon: Az idegen
Pierce Brown: Red Rising
Mary Doria Russel: The Sparrow
H. G. Wells: Az időgép


2 hozzászólás on Húsz könyv, amelynek minden SF&F rajongó polcán ott a helye

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük