Tudomány

Ismét fénysebességnél gyorsabb neutrínók


Szeptember végén hallhatott először a nagyvilág arról, hogy a Gran Sasso Nemzeti Laboratórium fénysebességnél gyorsabb neutrínókat talált. A tudományos világ azóta sem tudott mit kezdeni a dologgal, többen inkább mérési hibának tartják az eredményeket, mintsem az eddigi elméletek megcáfolásának.

Nos, az újabb mérések egyelőre még szintén nem perdöntőek, de az ismételt kísérletekben egyes neutrínók továbbra is gyorsabbnak bizonyultak a fénysebességnél.

A korábbi kísérletek esetleges hibáinak kiküszöbölésére most protonnyaláb segítségével állított elő neutrínókat – ezzel a protonnyalábbal pedig pontosabb méréseket is tudtak végezni. A fókuszált kísérletben 20 db olyan részecskét érzékeltek, amik gyorsabban haladtak a fénynél, ezzel megerősítve a korábbi eredményeket: úgy tűnik, hogy az eredeti következtetés továbbra is megállja a helyét.

Természetesen a következő időszakban még több kísérletet el kell végezni ahhoz, hogy véglegesen eldőljön a kérdés – ám ha végül bizonyítást nyernek az eredmények, akkor újra kell gondolni a fizika alapjait, beleértve Einstein relativitás elméleteit is.


 • érdekes jövő elé néz a tudomány 🙂

 • Mivel az áttetsző anyagon (pl. üveg, műanyag) áthaladó fotonok lassulnak, de továbbra is fénynek tekinthetők, emiatt van különböző sebességű fény. Egy nagyon lassúnál még én is gyorsabb vagyok! 🙂

 • Ha anyagról beszélünk akkor nem lehet gyorsabb a fénynél .

 • ilonka

  Szerintem nem gyorsabb a fénynél, csak tud egy rövidebb utat.

 • TomCat

  “Iván Futár”!

  A fény anyagon áthaladva – mit ahogyan említetted PL. üveg, vagy műanyag- nem lassul, hanem az anyag részecskéi között más, hosszabb utat jár be, ami nem egyenes, ezért tűnik lassabbnak.
  Igaz ugyan, hogy útja során veszíthet az energiájából.