Fumax

Fekete Tom és a világ elpusztítása


Vékony kis könyvecske a Fekete Tom balladája, és sietek leszögezni, hogy első félelmem, miszerint önmagában élvezhetetlen lesz, mert el kell hozzá olvasni H. P. Lovecraft The horror at the Red Hook című novelláját – nem bizonyult helytállónak. Kerek történetet kapunk LaValle-tól, ami ugyan Lovecraft említett művén alapul, mégis érthető, élvezhető nélküle. Sőt, egy lépéssel tovább megyek: a Fekete Tom balladája Thomas F. Malone nyomozó és Robert Suydam történetének egy élvezhetőbb változata, mert Victor LaValle jobban hozza azoknak az utcáknak és kornak a hangulatát, ahol és amikor H. P. Lovecraft élt, mint maga Lovecraft.

A történet maga 1924-ben játszódik New Yorkban, „ebben a lármázó, tolongó, kifelé pénzéhes, befelé istentelen tömegben” (Lovecraft). Charles Thomas Tester itt él, Harlemben, és kisebb-nagyobb svindlikből tartja fent magát. Apja-anyja becsületes kétkezi munkások voltak, de anyja halott, apja pedig túl a negyvenen éppen csak járóképes; Thomas nem akarja a példájukat követve ilyen fiatalon bevégezni. Ezért elvállal ezt-azt, s ha éppen nem adódik semmi ügylet, jól nevelt feketeként a fehérek között, azok zsebéből csalja ki a pénzt apja régi, kopott gitárjával.

Őt lepi meg aztán a legjobban, amikor egy aranyfejes sétapálcával járó öregúr meginvitálja a rezidenciájába egy partira zenélni. Robert Suyden. ez az idős úr, felfedezi Thomasban a maguk közül valót, azaz az olyan embert, akinek természetes érzéke van a mágikus dolgok meglátásához, észleléséhez. Thomas annak ellenére elvállalja a munkát, hogy csupán három számot tud eljátszani. Ezzel egyszer és mindenkorra olyan erőkkel köti össze a sorsát, amelyek az egész világot uralni szeretnék.

Ismerős a történet a Lovecraft-novellából? Naná, hogy nem, ami nem meglepő, mert a harlemi Charles Thomas Tester „csupán” Victor LaValle kreálmánya, köze sincs Lovecrafthoz. LaValle újítása, hogy a régi történetbe egy új szempontot hoz be, s azzal együtt egy új sorsvonalat, új eseményeket. És nem is akármilyet, hanem a társadalom legalján élő, afroamerikai bevándorlók (behurcoltak leszármazottai) szempontját, életét, sztoriját. Azok közül emel ki egyet egyet, akik a Lovecraft-novellában csak mint táncoló és kántáló tömeg szerepelnek. Így a természetfeletti Lovecraft-féle, kissé steril misztériumát érzelmileg közel hozza az olvasóhoz, és ebben a pillanatban ez már nem Suyden és a Suyden után nyomozó Malone története, hanem Testeré. Még akkor is az övé, amikor a vékonyka kötet felénél hirtelen Malone nyomozó karakterére ugrunk át, és őt kezdjük követni…

Itt Európában a faji megkülönböztetésnek azt a mély gödrét sosem érezhettük (persze megvoltak/vannak a saját rasszista eredetű szörnyűségeink), amit az amerikaiak, s ezt LaValle zseniálisan festi fel, s adja át a szituációkkal, odavetett félmondatokkal. Ebből a szempontból Suyden akár egy bogaras öregember is lehetne, s minden, ami történik, az játszódhatna Malone zavart elméjében, mert az, ami körülveszi őket, van olyan érdekes, mint maga a varázslat, s míg a varázslat kitaláció, a húszas évek Amerikájának ez a szelete nagyon is létezett.

(Zárójelesen jegyzem meg a Lovecraft-írásban található rasszista felhangokat boncolgatók kapcsán, hogy Lovecraft a Red Hook-ban az egész emberiségről van rossz véleménnyel, nem csupán a más bőrszínnel rendelkező bevándorlókról, amikor ekképpen nyilatkozik: „ha a modern ember kívül kerül a törvényesség szabályozórendszerén, akkor mindennapos életében, ünnepi rítusaiban hajlamos a primitív félmajomi lét legősibb és legsötétebb ösztönmintáit követni”.)

Persze nem Malone elméje a sztori színtere, ezt gyorsan leszögezem. A Fekete Tom az urban fantasy és a mágikus realizmus határvidékén lebeg. A mágia finoman szövi át a valóságot, alig érezhető rezgései, sötét sarkai nem nyilvánvalóak mindenki számára, de ott vannak a világban.

Ám nem akarom hasonlítgatni Lovecraft és LaValle írását egymáshoz, már csak azért sem, mert a két történet egy bizonyos ponton valóban elágazik, és ha a Fekete Tom balladájában olyan bugyuta ördögidézésre számítanánk, amilyenről The horror at the Red Hook-ban olvashattunk, akkor jókorát tévednénk. Nem, a lavalle-i szörnyeteg nem kicsit félelmetesebb, mint Lovecraft pokolbéli teremtménye. A Fekete Tom saját jogán lesz jó regény.

Összességében a szereplők személyes szemszöge, az elbeszélésmód és a világ felépítése együtt adja ki a regény különleges auráját. A vége pedig igazán meglepő és borzongató, és nem attól, hogy nem bírjuk elképzelni a csápos szörnyet, hanem attól, amit tesz…

Igazából egy dolgot sajnáltam: teljesen fölösleges volt Cthulhut emlegetni. Minek is?! Sőt meg merném kockáztatni, hogy ha LaValle nem úgy hívja a főhőseit, hogy Malone és Suydam, és New York helyett a húszas évek Chicagójába helyezi, akkor kevesen kötik össze a Red Hook-kal. Hogy aztán lelke legmélyén tisztelgésül vagy azért nevezte őket így, hogy a Lovecraft-rajongók népes táborának tagjai is kézbe vegyék a Fekete Tom balladáját – azt fedje jótékony homály.

(A Lovecraft-idézetek Kornya Zsolt fordításai)

The Ballad of Black Tom
Fumax, 2017.
Fordította: Rusznyák Csaba
128 oldal, 2200 Ft.


36 hozzászólás on Fekete Tom és a világ elpusztítása

  1. lEOVmz This website definitely has all of the information I needed concerning this subject and didn at know who to ask.

  2. Wohh precisely what I was searching for, appreciate it for posting. The only way of knowing a person is to love them without hope. by Walter Benjamin.

  3. This awesome blog is without a doubt interesting and besides factual. I have discovered a lot of useful things out of this amazing blog. I ad love to come back again and again. Thanks a lot!

  4. Your style is very unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I all just book mark this page.

  5. This very blog is definitely entertaining additionally amusing. I have discovered a lot of helpful tips out of this source. I ad love to visit it every once in a while. Thanks!

  6. Thanks for another great article. The place else could anybody get that type of info in such a perfect way of writing? I ave a presentation next week, and I am on the look for such information.

  7. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are incredible! Thanks!

  8. You have made some really good points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük