Sci-Fi Filmek

Érezd az időt, ne gondolkodj! – Tenet kritika


A járvány miatt az ürességtől jóformán kongó mozik és sorra eltolt bemutatók után Christopher Nolan Tenet című filmje olyan, mint a hosszú, aszályos nyarat követő kiadós zápor. A moziba betérőknek reményre ad okot, hogy Nolan pocsék filmet még nem csinált, maximum azon lehet vitatkozni, hogy ráérzett-e a Batman-történet hangulatára vagy hogy a lassul-e a búgócsiga mozgása az Eredet végén.

Ezekkel szemben a Tenet sokkal megosztóbb film. Nehéz eldönteni, hogy többször nézős komplex mű, vagy megtévesztően egyszerű, audiovizuális orgiaként tálalt hatalmas blöff. A főszereplő afro-angol kémünk jelen esetben a jövő támadásától kell megmentse a jelent és persze az egész világot. A rendelkezésére (és természetesen a negatív hős, az orosz fegyverkereskedő Andrej Sator rendelkezésére) álló eszközök némelyike az időben visszafelé halad, ez lesz egyszerre a probléma magva és maga a megoldás is; amikor a szereplőink eljutnak oda, hogy ez velük is megtörténik: ezért aztán bizonyos jeleneteket két, egymással ellentétesen haladó időben is nyomon követhetünk.

Nolannak megvannak a maga stílusjegyei, amelyek számos filmjében megjelennek. Ilyen az emberek, tudatok, rétegek megkettőzése vagy a hangsúlyozottan nonlineáris történetmesélés. A Tenetben megfigyelhetőek ezek a jellemzők, ám a film alapvetően egy meglepően tradicionális kémthrillerként épül fel. Nolan bevallottan nagy James Bond rajongó, ami letagadhatatlanul látszik is a Teneten, az angol ügynökök sznobizmusán poénkodó jelenetben, vagy azon, hogy a női főszerepet alakító Elizabeth Debicki ideális Bond-lány lenne.

A Tenet érdekessége azonban az, hogy Nolan, aki egyébként a forgatókönyvet egyedül jegyzi, a kémtörténet narratívája mögé egy monumentális, science fiction(be hajló) hátteret kerített inverz tárgyakkal, visszafelé haladó idővel és természetesen a világ megmentésével. Tenet – palindrom, visszafelé olvasva is ugyanaz.  A tudományosságra elvileg nem lehet panasz, mivel Nolannak az Interstellar tanácsadó fizikusa is segített, ám itt a science fiction szál homályos marad. A rendező-forgatókönyvíró nem kísérel meg nagyjából kerek és értelmes magyarázatot adni a film sci-fi hátteréül szolgáló, idővel kapcsolatos játék kibogozására. Egy ponton az egyik szereplő azt mondja mondja a másiknak: ne gondolkozzon, ezt érezni kell. A hatalmas vászonnal szemben ülve és hallva a mellkast is megremegtető zenét, ezt könnyű teljesíteni. Amikor azonban a néző a mozi sötétjéből kilép a fényes utcára, akkor gondolkozni kezd a filmen, mert maradt valami hiányérzete. Az inverzió elmélete valószínűleg nem minden nézőnek fog hiányozni, mert anélkül is megáll a történet, a színészi alakítás hiteles, a látvány tökéletes, csak kinézhetett volna a nézőkből Nolan kicsit többet.

Egyébiránt a nyilatkozatok alapján a film képei és egyes elemei húsz éve Nolan fejében vannak, és magán a forgatókönyvön hat évet dolgozott, ami jól jelzi a Tenet ambiciózus mivoltát. Ez egyfelől a hosszán is látszik, a két és fél órás játékidő néhol túlzásnak tűnik. Maximalista: a színészek visszafelé tanulták meg a szöveget, Kenneth Branagh orosz akcentussal, és miután nem tetszettek a makettek, valóban nekivezettek egy Boeing 747-est egy hangának.

A film vizuálisan elkápráztató, mondhatni merénylet az érzékek ellen – de sajnos néha rossz értelemben is. A moziban látott magyar változat túl hangos, és a hangkeverés rossz, a zajok, zörejek és a zene már fülsértő, míg a párbeszédek néhol érthetetlenek vagy bántóan visszhangosan dobozból szólnak. A zeneszerző Ludwig Göranssont egyébiránt Hans Zimmer ajánlotta be a produkcióba (végre nem Zimmer-zenét hallhatunk), és nem is lehet rá panasz, tökéletesen megtámogatja a filmet.

Összességében egy remek szereplőkkel – John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, no és nyúlfarknyi beugróban Michael Caine – leforgatott akció mozit látunk, amelyben a sci-fi elem egy hatalmas blöffre épül. Látványos, izgalmas, és ha néha hosszúnak is tűnik, a végére minden összeáll, minden jelenetnek van célja és értelme. Nolan profi mesterember, aki szeret különleges terepen hajtani. Most is előre lendült, az idei felhozatalt tekintve, lehet, nem is éri utol másik sci-fi mozi. Vírusmentes időkben erre azért nem vennék mérget.

Sztori 75%
Látvány 100%
Szereplők 95%
Rendezés 100%
Final Thoughts

Élvezd az akciót!

Overall Score 92%
Readers Rating
0 votes
0