SF hírek

Elhunyt Sulu keresztanyja, Vonda N. McIntyre


Hétfőn hetvenedik életévében elhunyt Vonda N. McIntyre amerikai sci-fi írónő.

Holland származása folytán gyerekkora egy részét Hágában töltötte, amíg a család végképp le nem telepedett Seattle-ben. A Washingtoni Egyetemen biológiát és genetikát tanult, de itt kezdett el érdeklődni az írás iránt is.

Első Nebula-díját 1973-ban nyerte, a Köd, Fű és Homok című novellájával (megjelent: MetaGalaktika 4.), ebből született későbbi könyve a Dreamsnake. Ezt a művét irónikus módon az első kiadó visszadobta, amit egészen biztosan megbánt, miután Vonda egyszerre nyerte el vele a Hugo- és Nebula-díjat, természetesen egy másik kiadó égisze alatt.

1997-ben megjelent egy XIV. Lajos udvarában játszódó misztikus történelmi regénye, A nap és a hold dala címmel, aminek filmes feldolgozását nemsokára mozivásznon is megcsodálhatjuk. A Pierce Brosnan főszereplésével készülő film címe The King’s Daughter lesz.

Nevéhez több sci-fi regény és novella kapcsolódik, Star Wars és Star Trek könyveket is írt. Az övé volt az első Star Trek-könyv, ami magyarul megjelent, 1991-ben. Az Enterprise elindul eredeti címe The Entropy Effect, ami közelebb állt a sztorihoz, hiszen a történetben az Enterprise egyáltalán nem elindul, sőt időben valahol az első és a második mozifilm között játszódik.

A regény külön érdekessége, hogy ebben szerepel először az eredeti sorozat Sulujának keresztneve, amit szintén Vonda talált ki. A Hikaru jelentése egyébként “fénylő”. Mivel a szereplőt se a sorozatban, se az addigi mozifilmekben nem nevezték keresztnevén, a regényeket pedig nem tekintik kánonnak, ez sokáig nem volt hivatalos. Azonban szép gesztusként ezt a Star Trek VI. mozifilm orvosolta, ahol ténylegesen elhangzik Sulu teljes neve.

Vonda N. McIntyre-nek köszönhető a Star Trek II. A Khan haragja, Star Trek III. Spock nyomában és a Star Trek IV. Hazatérés című mozifilmek novellizációja is. Ez utóbbi, bár 1986-os film, a mai napig az egyik legnépszerűbb mozinak számít a rajongók között, nem is csoda, hiszen az egyik legviccesebb öniróniával átitatott Star Trek történet. Megkockáztatom: a sorozatokat is beleértve. Vonda nem csak jól írt, remek humora is volt.

Talán a neve nem mond sokat, de a történetei mégis elég fontos nyomot hagytak ebben az univerzumban.

Őrzik tovább a katráját.

Kasza Magdolna


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük