Irodalom

Elhunyt Ray Bradbury


Újabb óriását veszítette el a science-fiction irodalom: Ray Bradbury, a sci-fi nagymestere 91 esztendősen távozott közülünk. Legismertebb művei a Marsbéli krónikák és a Fahrenheit 451 voltak, de több, mint 27 regényt és nagyjából 600 novellát írt élete során.

Bradbury lánya amerikai idő szerint ma reggel erősítette meg a hírt: az író keddről szerdára virradó éjszaka halt meg dél-kaliforniai otthonában.

1920 augusztus 22-én született az Illinois állambeli Waukeganban, és már nagyon fiatal korában az olvasás, majd az írás felé terelődött figyelme; lenyűgözte és nagyban befolyásolta Edgar Allen Poe munkássága. Sok időt töltött a waukegani Carnegie könyvtárban, ahol felfedezte H.G. Wells, Jules Verne és Edgar Rice Burroughs regényeit – utóbbi az egyik kedvencévé vált.

Mint a szerző elmondta: “A könyvtárban nevelkedtem. Nem hiszek a főiskolákban és egyetemekben. A könyvtárakban hiszek, mert a legtöbb diáknak nincs pénze. Amikor végeztem a gimnáziumban, az a válság időszaka volt, és nem volt pénzünk. Nem tudtam főiskolára menni, úgyhogy tíz éven keresztül heti három napot a könyvtárban töltöttem.”

A kaliforniai UCLA egyetem Powell könyvtárában voltak bérelhető írógépek – Bradbury ezeken írta meg a kezdetben A tűzoltó címet viselő történetét, mely ekkor még 25.000 szó hosszúságú volt; később kétszer olyan hosszú változatban Fahrenheit 451 címmel adták ki, mely a világirodalom egyik klasszikus alkotásává vált.

Írói karrierje egyébként akkor kezdődött, amikor rossz szeme miatt nem vették fel a II. világháború idejében a hadseregbe. Korának népszerű sci-fi hősei, mint Buck Rogers és Flash Gordon által inspirálva kezdett el fanzinokban publikálni 1938-ban. A “sci-fi” szót feltaláló Forrest J. Ackerman invitálta meg a Los Angelesi Science-Fiction Társaságba, ahol aztán olyan meghatározó egyéniségekkel találkozhatott, mint Robert A. Heinlein vagy Henry Kuttner. Ugyanitt találkozott Ray Harryhausen-nel, aki a filmtrükkök világának nagymestere lett később;  és akivel életreszóló barátságot kötöttek.

A New York Times-nak 2000-ben azt nyilatkozta: “Amikor 1920-ban megszülettem, az autó még csak 20 éves volt. A rádió nem létezett. A tv nem létezett. Pont a megfelelő időben születtem, hogy ezekről a dolgokról írjak.”

Nyugodjék békében!


46 hozzászólás on Elhunyt Ray Bradbury

  1. Asimov, Lem, Clarke és Dick biztos üdvözölték odafent. Mi pedig az egyik könyvének elolvasásával emlékezzünk meg róla.

Comments are closed.