Irodalom

Elhunyt Gáspár András


Ötvenöt éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Gáspár András, a hazai fantasztikus tábor ikonikus szerzője. Az 1965-ben született író korán a sci-fi felé fordult, már a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium tanulójaként fanzint szerkesztett, majd fordítani kezdett. Húsz évesen kezdett novellákat írni a Galaktikába, majd a magazin szerkesztőségének tagja lett.

1987-re elkészítette Kiálts farkast című művét, ám ezt ekkor még „pihentette”. 1989-ben megszerezte a történelemtanári diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karán. James Bond-fordítás és a Galaktika olvasószerkesztői teendőinek ellátása mellett az Atlantisz magazin társszerkesztője is lett egyben. 1990-ben megjelent a Kiálts farkast című regénye és az Ezüst félhold blues, valamint a Han Solo nomádjai (utóbbi Ed Fisher álnéven).

1991-ben újabb munkával jelentkezett, a Halál havában címet viselő regénnyel (Wayne Chapman álnéven), melyet Novák Csanáddal közösen jegyzett. A kiadóval kapcsolatos viták miatt szerzőtársával együtt az önállósodás újtára léptek. Szerzőként és szerkesztőként dolgoztak az Új Vénusz magazinnál, emellett Gáspár András fordításában megjelent a Gyűrűkúra, mely sikert aratott a műfaj hazai kedvelői körében. Még szintén 1991-ben Gáspár András és Novák Csanád megalapították a Valhalla kiadót.

Ennek keretében 1992-ben jelent meg az Észak lángjai című közös kötetük. Közreműködésüknek köszönhetően 1993 karácsonyára megjelent a M.A.G.U.S., 1994-ben pedig a Rúna magazin. 1994 és 1995 fordulójára elkészültek a Két hold című regénnyel, amely egy műfajok között egyensúlyozó alkotás lett fantasy és sci-fi elemekkel.

Gáspár András

Az említettek mellett a Szántai Zsolttal közös A pokol kapui és a Tisztítótűz nevet viselő alkotásokat is kézbe vehette az olvasóközönség. Gáspár András 1996-ban írta meg a harmadik Gorduin-regényt, a Csepp és tengert, majd 1997-re készült el a Karnevállal. 1998-ban személyes és anyagi okokból kiszállt a Valhalla-vállalkozásból, s szabadúszóként próbált boldogulni. Megalapította a Ronin kiadót, amelynek keretein belül újabb M.A.G.U.S. sorozatba, a Garmacor-ciklusba kezdett. 

1999-ben került a könyvesboltok polcaira a Két életem egy halálom, majd a Keleti szél I. című munkája, illetve a nyolcvanas években született alkotásai adták a szintén ekkor megjelent, Damien Forrestal név alatt kiadott Ninive című kötete gerincét.

2004-ben szerzőtársával, Novák Csanáddal egyetértésben eladták a M.A.G.U.S. jogokat az Inomi kiadónak, amelynek megszűnése után a regények kiadási joga a Tuanhoz, illetve még később a Deltavision kiadóhoz került. Gáspár András ezt követően különféle játékfejlesztő cégeknél (Digital Reality, Stormregion) működött közre a játékok történetének kidolgozásában, illetve a Tier nan Gorduin-ciklusát fejlesztette tovább.

Az SFportal 2006-ban készített interjút vele, ennek sajnos már csupán az első része elérhető:
http://www.sfportal.hu/mar-a-keleti-szel-3-kotete-keszul-gaspar-andras-interju-1-resz-1284.scifi