Star Wars

Csillagok Háborúja kiállítás élménybeszámoló


Daniel Prada magángyűjteményét lehet megcsodálni a Bálnában: az eredeti, 70-es években kiadott kis figuráktól kezdve életnagyságú rohamosztagos, Darth Maul vagy épp Kylo Ren bábukig. Lenyűgöző kollekció, némi magyar segítséggel: Anakin podracer replikájába például magyar kezek gyártották az élethű Anakin figurát.

Lenyűgöző, de sajnos statikus is egyben: érvényesül a múzeumi „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elve. A kiállításban semmilyen interaktivitás nem fedezhető fel, szépen kivilágított vitrinekben csodálhatjuk a maszkokat, bábúkat, modelleket. Vannak szuperül kinéző installációk, mint a már említett podracer, vagy Palpatine trónterme, vagy épp egy csillagromboló hídja Kylo Rennel, a háttérben űrcsatához berendezett modellekkel. Ezek hívogatnának arra, hogy csináljunk pár remek szelfit – csak épp a félhomály miatt esélytelen.

A bemutatón Barta Zoltán, a hazai Star Wars rajongói közösség oszlopos tagja, veterán klubvezető mesélt érdekességeket a gyűjtemény darabjairól – ez sokat hozzátett a sajtóbejáráshoz. Ő az, aki tényleg mindent is tud a Star Wars világáról, meg a hozzá kiadott számtalan modellről, figuráról, regényekről, és bármiről. Az ő tárlatvezetése sokkal érdekesebbé teszi ezt a kiállítást.

A kiállítás nagyjából egy, másfél óra alatt bejárható.


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük