SF hírek

34 hozzászólás on Bin Laden Asimovtól lopta az al-Kaidát?

 1. solymosgyu

  Ez komoly dolog. És akkor az is benne van hogy hogyan állítsuk meg ladent?

 2. rhewa

  Alkaid, Mizar, Alcor, Alioth, Megrez, Phecda, Merak, Dubhe.
  Ismerős a sorozat? Ja, hát persze, a Göncölszekér!
  Mint tudjuk a régi arabok igen neves csillagászok voltak. Van egy olyan érzésem, Bin-Laden névválasztásának jóval több köze van a csillagképhez, mint Asimovhoz.

 3. sheenard

  Nagyon sok csillagképnek arab neve van, ugye. 🙂 Van egy olyan érzésem, hogy az alkaid is arab elnevezés (megnézhetném, de lusta vagyok). Lehet, hogy a névnek több köze van a nyelvhez, amit beszél bin Laden? 🙂

 4. Jó, hát az “al” egy közönséges névelő, a “kaida”, mint a cikkben is olvashattuk, “alapítványt” jelent. Erősen kétlem, hogy az arab terroristák kedvelt olvasmánya lenne Asimov munkája, őszintén szólva abban sem vagyok biztos, hogy Szaúd-Arábiában (ott még csak-csak) vagy Afganisztánban hozzáférhető a könyv.

  A cikkben említett párhuzamok piszok erőltetettek, még ha a világmindenség összes tudását egybe akarná gyűjteni az Al-Kaida, vagy elvonultak volna az Isten háta mögé,de így ez nem több belemagyarázásnál.

 5. rhewa

  MIvel az Alkaid a Göncölszekér rúdjának első csillaga, lehet ezzel – kicsit belemagyarázósan ugyan-, akár a csillagép “alapja, bázisa, kiindulópontja” nemdebár?
  Persze, mint tudjuk, a Göncölszekér nem önálló csillagkép, hanem az Ursa Major- Nagy Medve- egy része, s ennélfogva a magyarázatom is botladozik kissé.
  De, én is azon a véleményen vagyok, hogy talán nem kell minden mögött rémeket látni.
  S ha Bin- Laden valóban olvasta az Alapítványt, akkor mi van? Ha egy emberjogi mozgalom választaná Asimov művét a mozgalma nevéül, akkor persze nem fújolnánk. Ha Osama tegyük fel SF-fan, akkor összedől a világ? Többet nem veszünk a kezünkbe sci-fit? Nem képmutatás ez?
  Örülni kéne, hogy Bin-Laden mást is olvas a Koránon és a saját szólamain kívül. Végre valami emberi vonás.

Comments are closed.