Irodalom

Beszélgetés Németh Attilával, Európa legjobb sci-fi fordítójával – 1. rész


“A tiltott gyümölcs ízére vágytam”

A mai magyar sci-fi rajongók kivétel nélkül ismerik Németh Attila nevét, a Galaktika irodalmi szerkesztőjét. Azt azonban nem mindenki tudja róla, hogy ő nem csupán szerkesztő, hanem fordító is. Sőt. Életének legnagyobb részében mindig is fordításból élt. Ezt a fordítói munkát ismerte el idén az Európai Sci-fi Szövetség (ESFS), amikor neki ítélte oda az Európa legjobb sci-fi fordítójának járó díját. Interjúnk első részéből kiderül, melyik nyelvet lehet könnyen megtanulni „szerelemből”.

F. Tóth Benedek (sangel), SFportal Sci-Fi Magazin: Hány nyelvre tudod lefordítani azt, hogy Európa legjobb sci-fi fordítója?

Németh Attila: Amióta az interneten elérhető a Google fordító, akár fárszi nyelvre is.

SFportal: Erre aligha adnának fordítói díjat.

Szerencsére.

SFportal: Viszont nem úszod meg a választ. Szóval, hány nyelvre is?

N.A.: Magabiztosan az angol nyelvet vállalom, de ebben az esetben is inkább angolról fordítok magyarra. Igaz, az idei svéd EuroCon után megfogalmazódott bennem, hogy talán fordítva is megpróbálhatnám: magyarról angolra. S bár több mint húsz éve az angol a fő fordítási nyelvem, időközben megtanultam németül is: értem a beszélt és írott szöveget, de német nyelvű fogalmazásba még nem bonyolódnék bele. Többször fordítottam orosz nyelvről is, kőkemény szótárazás mellett, s bár tudtam, hogy jól sikerült mind, megjelenés előtt leteszteltettem azért profi orosz fordítókkal is.

SFportal: Alapvetően fordítónak tartod magad?

N.A.: Mivel pályafutásom legnagyobb részében fordításból éltem, így a válasz igen. Az utóbbi tíz év munkáit tekintve azonban már szerkesztő is vagyok, sőt a szerkesztés teszi ki a munkám legnagyobb részét, mégis akkor érzem igazán jól magamat, ha novellákat, regényeket fordíthatok.

SFportal: Csak azért kérdeztem, hogy alapvetően fordítónak tartod-e magadat, hiszen a mai, sci-fit olvasó generáció főként valóban a Galaktika irodalmi szerkesztőjeként ismer téged. De maradjunk a fordításnál: mi vett rá annak idején, hogy angolul tanulj – különösen egy olyan érában, a Kádár-korszak utolsó évtizedének hajnalán, amelyben az orosz volt az államilag preferált nyelv?

N.A.: Talán éppen a tiltott gyümölcs ízére vágytam. Az oroszt kötelező nyelvként kellett tanulni, az angolt pedig „szerelemből”. Ma is meglepődöm azon, hogy nyolc-tíz éven keresztül próbálták a fejembe verni az orosz nyelvet, több-kevesebb sikerrel, az angol viszont szinte azonnal rám ragadt. Ehhez persze az is kellett, hogy apám, aki sokat járt külföldre, mindig egy rakás idegen nyelvű könyvvel tért haza. Egy idő után érdekelni kezdett, hogy miket írnak azokban. Kezdetben csak a saját szórakoztatásomra fordítgattam az angol nyelvű szövegeket, szótárral persze, de akkoriban meg sem fordult a fejemben, hogy fordító legyek. Sőt. Gimnazista koromtól kezdve arra készültem, hogy híres filmrendező leszek – valahol Spielberg és Tarkovszkij stílusa és nagysága között. Rengetegszer felvételiztem a filmrendező szakra, de mindig kihullottam a rostán.

SFportal: Mindig ugyanazért, vagy mindig más okok miatt?

N.A.: Az első felvételi idején még éretlen voltam. Később pedig, amikor már rutinos felvételizővé váltam, valami mindig közbejött. Az egyik alkalommal már nagyon közel álltam ahhoz, hogy felvegyenek. Négyen maradtunk az utolsó fordulóra, de egyvalakinek mennie kellett. S mivel én „csak” az apám gyermeke voltam, a többiek pedig kivétel nélkül „valaki” fiai, tőlem köszöntek el. De még ez sem vette el a kedvemet, sőt mindent megtettem azért, hogy a filmkészítés közelében maradjak: ügyelőként dolgoztam a filmgyárban, majd rendezőasszisztensként.

F. Tóth Benedek és Németh Attila az Írószövetségben

SFportal: Miért akartál ennyire filmrendező lenni?

N.A.: Mert úgy gondoltam, hogy jó filmeket rendeznék. Hittem abban, hogy az álmokat a filmtechnika segítségével valóra lehet váltani. Nagyon sok filmötlet fogalmazódott meg bennem, de főként közönségfilmeket akartam készíteni. Ezek még ma is hiánycikkek a magyar mozikban. Annyira hittem abban, hogy belőlem filmrendező válhat, hogy észre sem vettem, hogy a legtöbb filmes ötletem életképtelen. A legközelebb akkor kerültem az egyik megvalósításához, amikor elmentem Kőbányára, Szomjas György amatőr filmes csapatához. Azt mondták, hogy ez jó, s hogy ebből bizony filmet lehet forgatni, álljak neki. Nekem viszont nem volt semmi technikai érzékem ehhez, sem tapasztalatom. Nem értettem a kamerához, a világosításhoz, a vágáshoz. Mindenkinek el tudtam magyarázni, hogyan kellene, de én magam képtelen voltam megcsinálni. Később, amikor már előttem is nyilvánvalóvá vált, hogy nem vesznek fel a rendező szakra, kitaláltam, hogy csak azért is a filmek világában maradok: fordítani fogok, méghozzá filmeket. Magyarországon akkor kezdődött a videózás aranykora. Bementem az egyik forgalmazóhoz, hogy felajánljam fordítói szolgálataimat. Kérdezték, csináltam-e már ilyet – merthogy itt nem elegendő angolul tudni; itt azt is figyelni kell, hogyan fordul a színész, hogyan mozog a szája. Azt feleltem, hogy egy próbát talán megér, mire az Intervideó dramaturgiai részlegének vezetője, Újhelyi Attila a kezembe nyomta Woody Allen Banánköztársaság című filmjét, hogy akkor ebből kérnének egy negyedórányi demót. Vért izzadtam, mire elkészültem vele, de az eredmény olyan jól sikerült, hogy elindult a filmfordítói pályafutásom.

SFportal: Melyik volt az első film, amit már te fordíthattál?

N.A.: Egy egész estés, színes-szagos katasztrófafilm, a Meteor. Szerencsém volt, mert a maga módján sci-fi volt, úgyhogy otthon éreztem magam a fordításban. Egyre több megbízást kaptam. Kezdetben feliratokat írtam, később pedig főként szinkronnal foglalkoztam. Aztán 1990 nyarán Brian W. Aldiss „Újonnan érkezők, régi ismerősök” című novellájának fordításával benyitottam a Galaktika szerkesztőségének ajtaján.

SFportal: Kinek adtad oda?

N.A.: Erre nem emlékszem. Talán maga Kuczka Péter vette át. Viszont a novella októberben megjelent. Nagyon örültem, hogy a gyerekkorom óta tartó sci-fi rajongásom immár nemcsak az olvasás élményét jelenti, hanem a fordításét is. Onnantól kezdve rendszeresen fordítottam a Galaktikának. Kezdetben novellákat, majd regényeket. Idővel már azt is megengedte Kuczka Péter, mert tudta, hogy számos angol nyelvű sci-fi kötetem van otthon, hogy válasszak közülük, és azokból fordítsak magyarra. Akkoriban fantasy novellákat is fordítottam az Atlantisznak, de a fő irányom a sci-fi volt.

SFportal: Ez volt az első találkozásod a Galaktikával?

N.A.: Az első találkozásom nem volt ennyire sikeres. Tizenöt-tizenhat évesen beküldtem nekik egy novellámat, hátha közlik, de válaszként egy nagyon kedves visszautasító formanyomtatványt kaptam Kuczka Péter aláírásával. Megrendülten álltam, hiszen úgy éreztem, hogy kiváló novellát írtam, benne kellően nagy hangsúlyt fektetve a fizikára – bár ez a tantárgy sosem volt az erősségem.

SFportal: Ha ma, szerkesztőként megkapnád ezt a kéziratot, megjelentetnéd a Galaktikában?

N.A.: Kizárt. Kuczka Péter jól döntött. A kéziratot amúgy ma is őrzöm, nosztalgiából. S vele együtt számos novellát, forgatókönyvet, regénykezdeményt, szinopszist. Időnként előveszem őket, beleolvasok néhányba, és azonnal tudom, miért nem sikerültek ezek az írások. Rám ugyanis nagyon hatnak más írók, különösen azok, akiket éppen olvasok. Az általam írt szövegekből ugyanakkor azonnal kiderül, hogy kit akartam utánozni. Nem mondom, hogy könnyű volt belátni, hogy nem vagyok és nem is leszek jó író, de visszaolvasva a régi dolgaimat öröm felismerni azt is, hogy a sci-fi olyan számomra, mint a kábítószer: fura dolgokat műveltem a hatása alatt. Írtam. Az írás ugyanis olyan, mintha álmodozna az ember. És ez jó érzés.

Interjúnk második részéből kiderül, miért járt Németh Attila két éven keresztül a buddhisták közé.


171 hozzászólás on Beszélgetés Németh Attilával, Európa legjobb sci-fi fordítójával – 1. rész

 1. Ez az!!!! Már régóta vártam egy ilyenre! A ZoneStudio-s Voyageres félrefordításoknál lehet ám észrevenni mennyire megkívánja ez az itthon kanonizálódott szakzsargont.

 2. Brrrr, a Zone stúdiós “szinkron” az még ma is előfordul rémálmainkban. Viszont anno a Viasat 3 – és ez a magyar mezőnyben becsülendő! – belátta a hibát, és legalább újraszinkronizáltatta az eredeti gárdával.

 3. Igen, annó a Viasatnál szintén volt tüntetés, mikor valaki lecserélte Náray Erikát Györgyi Annára az X-aktákban, azt hiszem a hatodik évadnál, olvastam egy cikket, hogy őt gondolták megfelelőbbnek a szerepre…. akkor is volt egy kisebb megmozdulás, bár a VOY azért más, mert élvezhetetlenné tette az egészet.

 4. Can I just say what a aid to search out someone who actually is aware of what theyre talking about on the internet. You definitely know the way to convey an issue to gentle and make it important. Extra individuals have to learn this and understand this aspect of the story. I cant believe youre not more in style because you positively have the gift.

 5. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit analysis on this. And he in truth bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If potential, as you change into expertise, would you mind updating your weblog with more details? It is highly useful for me. Large thumb up for this weblog put up!

 6. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing somewhat analysis on this. And he actually bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If doable, as you develop into experience, would you mind updating your weblog with more details? It’s highly useful for me. Large thumb up for this weblog put up!

 7. Can I just say what a aid to seek out someone who actually knows what theyre speaking about on the internet. You positively know methods to carry an issue to light and make it important. More people must read this and perceive this facet of the story. I cant imagine youre no more widespread because you undoubtedly have the gift.

 8. It抯 laborious to search out educated people on this subject, but you sound like you already know what you抮e talking about! Thanks

 9. I in addition to my friends were found to be looking through the excellent information and facts found on your web site and immediately came up with a terrible suspicion I never thanked the web site owner for them. My young boys are already as a consequence glad to see them and now have without a doubt been taking advantage of these things. Thank you for actually being simply helpful and then for using some terrific topics millions of individuals are really needing to be informed on. My personal honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 10. My husband and i were really joyous Emmanuel managed to deal with his homework from the ideas he had from your very own site. It is now and again perplexing to simply choose to be freely giving steps some others could have been trying to sell. We really see we have got you to give thanks to for that. The main illustrations you have made, the easy site navigation, the friendships your site help to engender – it is mostly great, and it is assisting our son in addition to the family consider that the content is enjoyable, which is certainly especially serious. Thanks for all the pieces!

 11. I am writing to let you understand of the perfect encounter my cousin’s girl encountered using your web site. She came to find so many details, most notably what it is like to possess an amazing coaching style to make a number of people without problems know just exactly certain complex subject matter. You really surpassed our expected results. I appreciate you for imparting the valuable, dependable, revealing and even cool thoughts on this topic to Janet.

 12. I wish to show my thanks to you for rescuing me from this type of matter. After researching through the internet and finding notions which are not powerful, I figured my life was gone. Existing devoid of the approaches to the difficulties you have resolved as a result of your good website is a crucial case, as well as ones which might have adversely damaged my entire career if I had not come across the blog. Your mastery and kindness in maneuvering the whole thing was very useful. I am not sure what I would’ve done if I had not come upon such a stuff like this. I can also at this point look forward to my future. Thanks so much for this specialized and effective guide. I will not think twice to recommend your web sites to anybody who needs guidelines on this subject matter.

 13. I in addition to my buddies came reading the great ideas on your web site and before long got a horrible suspicion I had not thanked the blog owner for those tips. All of the ladies are actually absolutely passionate to read them and have in effect seriously been taking advantage of those things. Many thanks for truly being considerably accommodating as well as for picking out certain remarkable topics most people are really needing to know about. My very own sincere regret for not saying thanks to you earlier.

 14. I in addition to my guys were found to be looking through the good tactics located on your web site and then before long I got an awful suspicion I had not expressed respect to the site owner for those secrets. Those people happened to be as a result warmed to read all of them and have in effect clearly been tapping into those things. I appreciate you for actually being well kind and then for picking these kinds of amazing guides most people are really needing to discover. My very own honest regret for not expressing appreciation to you earlier.

 15. I want to express my respect for your kind-heartedness for all those that require help with this important issue. Your special dedication to passing the solution up and down came to be astonishingly interesting and have specifically encouraged men and women much like me to get to their desired goals. Your amazing valuable tips and hints signifies much a person like me and a whole lot more to my fellow workers. Regards; from all of us.

 16. I together with my pals appeared to be reading the good tips from your web blog and at once came up with a terrible suspicion I had not thanked the blog owner for those strategies. My men are already happy to read them and already have in reality been loving these things. I appreciate you for truly being considerably accommodating and then for getting variety of incredible guides most people are really eager to learn about. Our own honest apologies for not saying thanks to sooner.

 17. I do agree with all the ideas you have presented in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 18. My wife and i were quite joyful Chris could finish up his studies via the precious recommendations he got from your very own web site. It is now and again perplexing to just happen to be making a gift of instructions which some people may have been trying to sell. We really do understand we’ve got you to appreciate for that. The type of explanations you made, the easy website navigation, the friendships your site assist to foster – it is many excellent, and it’s letting our son and us consider that the content is fun, and that’s exceedingly vital. Thanks for everything!

 19. I intended to write you the little bit of remark to finally thank you so much again with your splendid principles you have featured on this page. This has been so extremely open-handed with people like you to allow openly precisely what most of us could possibly have advertised for an electronic book in order to make some dough on their own, specifically seeing that you might have tried it if you ever wanted. The things likewise worked to become a fantastic way to know that many people have the identical dreams much like my personal own to grasp significantly more with respect to this matter. I’m sure there are several more enjoyable periods up front for individuals who read through your blog.

 20. Thank you for each of your work on this website. My niece really loves participating in research and it’s easy to see why. All of us learn all relating to the powerful mode you give sensible strategies through this web site and as well recommend participation from other individuals on this idea then my princess is undoubtedly being taught a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re conducting a brilliant job.

 21. You have observed very interesting details! ps decent internet site. “I just wish we knew a little less about his urethra and a little more about his arms sales to Iran.” by Andrew A. Rooney.

 22. I precisely wanted to thank you very much all over again. I am not sure the things I would’ve sorted out in the absence of the type of ways revealed by you about this concern. It became a real distressing situation for me personally, but understanding this expert way you solved it made me to cry for happiness. Now i’m grateful for your assistance and expect you know what a great job you happen to be accomplishing instructing some other people through the use of your blog. I am certain you haven’t got to know any of us.

 23. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

 24. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog site is in the exact same area of interest as yours and my users would really benefit from some of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Many thanks!

 25. Hey very cool blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your website and take the feeds also?KI am happy to seek out so many helpful info here in the publish, we want develop extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 26. F*ckin’ tremendous things here. I am very happy to look your article. Thank you so much and i’m taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 27. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this information So i’m glad to convey that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I so much without a doubt will make sure to do not overlook this website and provides it a look regularly.

 28. I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 29. I’m impressed, I have to say. Actually not often do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me tell you, you may have hit the nail on the head. Your concept is excellent; the issue is one thing that not enough persons are talking intelligently about. I am very comfortable that I stumbled across this in my seek for something referring to this.

 30. Thank you a lot for giving everyone a very splendid possiblity to read articles and blog posts from this blog. It’s usually very brilliant plus jam-packed with a good time for me personally and my office peers to visit your website no less than three times per week to find out the fresh things you have. Of course, I am just actually impressed with your dazzling creative ideas you serve. Selected 1 ideas in this article are easily the best I have ever had.

 31. Hello, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring?K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 32. I just wanted to write down a quick word so as to thank you for these magnificent ideas you are giving out at this website. My prolonged internet look up has at the end of the day been rewarded with wonderful insight to share with my colleagues. I ‘d claim that most of us site visitors actually are unequivocally lucky to dwell in a decent community with so many marvellous professionals with very beneficial strategies. I feel truly privileged to have encountered your entire webpages and look forward to plenty of more fabulous times reading here. Thank you again for a lot of things.

 33. I would like to show my gratitude for your kindness giving support to women who need help with this important issue. Your personal commitment to getting the solution all-around has been particularly productive and has truly encouraged many people like me to get to their goals. Your entire interesting guidelines means a great deal to me and extremely more to my colleagues. Regards; from each one of us.

 34. I want to express my passion for your kindness giving support to those people that should have help on this one concern. Your very own dedication to passing the solution up and down had become amazingly informative and has regularly permitted individuals much like me to arrive at their aims. Your amazing useful help implies much to me and somewhat more to my peers. Warm regards; from each one of us.

 35. I must show my thanks to this writer for rescuing me from this trouble. After looking out through the the web and obtaining techniques that were not pleasant, I assumed my entire life was over. Existing without the solutions to the issues you have solved through your main report is a serious case, as well as the kind that might have in a wrong way affected my career if I hadn’t noticed your blog. Your actual expertise and kindness in playing with the whole lot was invaluable. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a thing like this. I am able to at this point look ahead to my future. Thanks a lot so much for your high quality and sensible guide. I will not be reluctant to propose your web sites to any individual who should receive support on this area.

 36. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually know what you’re talking approximately! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We could have a hyperlink trade agreement among us!

 37. Good ?V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 38. I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

 39. Thanks for another excellent post. The place else may just anybody get that type of info in such a perfect manner of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am at the search for such information.

 40. I am also commenting to make you know of the helpful experience our child gained reading through your blog. She came to understand a lot of details, with the inclusion of how it is like to possess an ideal giving spirit to let other folks really easily learn about specific tricky topics. You truly surpassed my expectations. Many thanks for producing these effective, trusted, edifying and in addition easy thoughts on your topic to Evelyn.

 41. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 42. Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring?K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 43. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 44. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 45. Thanks , I have recently been looking for information about this topic for ages and yours is the greatest I have discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 46. Unquestionably consider that that you said. Your favourite reason seemed to be on the web the easiest factor to take into accout of. I say to you, I definitely get irked whilst folks consider concerns that they plainly do not recognize about. You controlled to hit the nail upon the highest and also outlined out the entire thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thank you

 47. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog site is in the very same niche as yours and my visitors would definitely benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Many thanks!

 48. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 49. I have read some just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you place to create the sort of excellent informative website.

 50. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 51. In the great pattern of things you’ll receive a B- just for effort and hard work. Exactly where you lost me ended up being in the specifics. As it is said, the devil is in the details… And that couldn’t be much more correct here. Having said that, allow me inform you what exactly did deliver the results. Your writing is certainly highly convincing which is probably why I am taking an effort to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. Second, although I can notice a leaps in reasoning you make, I am definitely not convinced of just how you seem to unite the points which inturn help to make the final result. For the moment I will yield to your point but wish in the future you link the facts much better.

 52. I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 53. Excellent website you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get feedback from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

 54. Great blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 55. I’ve been surfing on-line greater than three hours as of late, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It is beautiful price enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the internet might be a lot more helpful than ever before. “When the heart speaks, the mind finds it indecent to object.” by Milan Kundera.

 56. singles dating sites Hey there, You ave done an incredible job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

 57. It is laborious to search out knowledgeable folks on this matter, but you sound like you recognize what you are speaking about! Thanks

 58. Value the blog you offered.. My personal web surfing seem total.. thanks. sure, investigation is paying off. Excellent views you possess here..

 59. Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 60. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and great user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 61. indeed, research is paying off. Great thoughts you possess here.. Particularly advantageous viewpoint, many thanks for blogging.. Good opinions you have here..

 62. I wanted to thank you for this great article, I certainly loved each and every small bit of it. I ave bookmarked your internet site to look at the latest stuff you post.

 63. My brother recommended I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You cann at imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 64. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You cann at imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

Comments are closed.