SF Szakosztály

Bemutatkozott az EASPOP csoport


A Magyar Írószövetség SF Szakosztályának januári “kihelyezett” ülésén, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Mikszáth utcai épületében bemutatkozott az ELTE populáris kultúra kutatócsoportja (English and American Studies Pop Culture Research Group – EASPOP). A hallgatók nem csupán megismerhették a kutatócsoport tagjainak kutatási területeit, de hallhattak a populáris kultúrával foglalkozás nehézségeiről, ennek elfogadásásról, viszonyáról a “magaskultúrához” vagy éppen a lektürnek a szépirodalomhoz. Szóba kerültek a regények mellett a sorozatok, képregények is, illetve a generációk közötti olvasási különbségek, amelyek alapvetően befolyásolják a fiatalok körében a szövegértés mai helyzetét.

Az egyetemi és szakmai előítéletek lekűzdése fontos dolog, és ez a kutatócsoport egyik fő célkitűzése. Ehhez járul hozzá, hogy a kutatócsoport tagjai átadják egymásnak a tanítás-tanulás terén szerzett tapasztalataikat, amelyek hozzásegítik őket ahhoz, hogy az ELTE keretén belül többen és többen válasszanak popkultúra körébe tartozó szakdolgozati témát, és azt magas szinten meg is írják. Bár – mint kiderült – a hallgatókban is erősek azok a tévképzetek, hogy a popkultúrával foglalkozni könnyű dolog, s elég szeretni egy sorozatot vagy szerzőt ahhoz, hogy arról szakmai szinten írhassanak. Nem elég…

Az oldott hangvételű, személyes visszaemlékezésekkel tarkított esten a hallgatóság megtudhatta, hogy a popkultúra és a tömegkultúra kifejezések nem fedik le egymást, és hallhatott többek között arról is, hogy Shakespeare valószínűleg ma Hollywoodban dolgozna, s hogy a maga korában közkedvelt szerző hozzájárul ma a popkultúrával való foglalkozás legitimálásához.

A beszélgetés vendégei, üléssorrendben, a fenti videókon balról jobbra:
Krausz Katinka — kanadai irodalom, Margaret Atwood, fotográfia és irodalom
Fehér Réka — média és politika
Pikli Natália — Shakespeare, reneszánsz populáris kultúra, kortárs dráma, kortárs populáris kultúra
Benczik Vera — science fiction, posztapokaliptikus narratívák
Pintér Károly (moderátor)
Székelyhidi Johanna — kortárs dráma, fanfiction, Sherlock Holmes fanfiction
Szujer Orsolya — gender, comics, szuperhősök, Marvel
Kling Ádám — szuperhősök, Shakespeare és Marvel crossover
Vancsó Éva — utópia és disztópia, gender kérdések, XX. sz.-i amerikai sci-fi sorozatok

Itt olvasható a POPCULT csoport beszámolója az eseményről.


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük