Közösség

84 hozzászólás on Az élőhalott támadása, avagy a magyar SF ismét megmozdult sírjában

 1. KósaKati

  B.T.cikke tele van tárgyi tévedésekkel.( Aki nem hiszi, járjon utána…a megfelelő oldalakon…)
  Tele van a témához méltatlan rosszindulattal…és van némi “savanyú a szőlő” feelingje…

 2. sheenard

  Kedves Tamás! Én most azért veszem magamra a komolyabb hozzászólás terhét, mert ott voltam a nyolcvanas évek rendezvényein, a régi HungaroConokon, a Galaktika rendezvényeken, az EuroConon… vitatkoztam Preyer Hugóval az általuk kiadott újságok szörnyű címlapjain és minőségén, és mert ismertem és ismerek mindenkit, akit megemlítesz a cikkben. Dolgoztam szinte az összes SF-et rendszeresen megjelentető kiadóval, megvannak a 20-25 éves fanzinok és az összes SF újság, a Végától kezdve a Vénuszon, Orionon, Deltán, Jelen és Jövőn, Birodalmon, Nexuson, X-Magazinon át az Átjáróig. Mindhárom SF-egyesületet ismerem, kettőnek tagja vagyok és mert nyolc éve a neten is rendszeresen követem a dolgokat, dolgoztam a scifi.hu–n, SF.hu-n, most meg itt és csatolt oldalain.

  Nos, minden nézőpont kérdése. Hogy az-e az erőlködés, hogy a közösségi élet megújulására hogyan törekednek azok, akik ezt a terhet a vállukon hordják vagy az-e az erőlködés, hogy egy ilyen hangvételű cikkben ténybeli elferdítésekkel próbálja valaki megint megkavarni a vihart – ki tudja, milyen személyes okok miatt.
  A Galaktika díj, amit kiemelsz, a nyolcvanas években a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában lett kiosztva belsős, Galaktikás írók között. Nem nyílt és nem elfogulatlan volt. Az Arany Meteor díj egy jó szándékú amatőr díj volt, nem több. Szerintem a múlt nosztalgiája szépíti meg esetedben ezeket a díjakat, amivel nincs baj, csak ne kezd el becsmérelni a mostaniakat, s azokat, akik dolgoznak érte.
  Hamis az az állításod, hogy a díjazásnál számított a Cherubionos támogatás vagy most a Galatika támogatása. Mindkettő cég könyvekkel támogatta anno a rendezvényt, és nevetséges lenne azt hinni, ezzel megvehető a zsűri. Már csak azért is, mert más kiadók is támogatták a rendezvényt…

  Hamis a párhuzam, amelyet a régi díjazási rendszerben hozott döntések és a mostani döntések között vonsz. Ezzel együtt – véleményem szerint – hülyeség lenne ennek az ÚJ zsűrinek az előző zsűri döntéseiért bocsánatot kérni. Ami történt, az megtörtént, sajnos ez ott marad a díj történetében, de nem lehet mit tenni. Ha visszavennének díjakat, az hasonlóképp visszás lenne… mert elindíthatna egy olyan folyamatot, hogy egy másik zsűri 20 év múlva a maiakat vonja majd vissza… Sokkal inkább rontaná a díj presztízsét.

  A HungaroCon kapcsán is megfogalmazol dolgokat. Egyet értek abban, hogy a hajdani HC-ok nagyobbak voltak, a mostaniak kisebbek, ám pont most volt döntés abban, hogy a Con költözik hogy nagyobb közönséget vonzzon be. Szerintem ez előre visz és nem izzadtságszagú. Tiszteljük meg azokat, akik dolgoznak és ne minősítsük előre őket és nézzük le előre munkájukat.

  Emellett az Új Galaxist és szerkesztőjét olyan szavakkal és kritikával illeted, amelyek megint csak nem állják meg a helyüket. A blogodból kiderül, hogy személyes az ellentét köztetek egy visszautasított novellád miatt – így ez a fenti anyagban kiváltképp különös ízt kölcsönöz szavaidnak.

  A tematika irodalmi életben való elhelyezéséhez pedig felhívom a figyelmedet arra, hogy a Magyar Írószövetség SF Szakosztálya immár közel egy éve működik, havi rendszerességgel tartott rendezvényén pedig az Írószövetség Bajza utcai székházában magyar szerzők és műveik mutatkoznak be.

  A magyar sci-fi kiadás a kilencvenes években tényleg meghalt, a PeCSás klubok viszont működtek. Az új évezreddel új próbálkozások jöttek. Manapság – az én megítélésem szerint – több a publikálási lehetőség, mint 10 éve, vannak rendezvények, van magazin vannak tehetséges írók és ígéretes kezdők… Én máshogy ítélem meg, amit te, mert mást látok…

  Neked is jobban körül kellene nézned, és elvonatkoztatnod sérelmeidtől…

 3. korum

  Sheenard reagálása teljesen korrekt (függetlenül attól, hogy nem tudom kinek van igaza), de L.N.Petersét inkább nem mutogatnám, nagyon hülye, beképzelt stílusa van, nálam pont a fordítottját érte el annak, amit valószinűleg szeretett volna.

 4. vinitor

  lol, és akkor most mi a program? hogyan kell életet lehelni ebbe a dögbe?

 5. brod

  “Ezzel együtt – véleményem szerint – hülyeség lenne ennek az ÚJ zsűrinek az előző zsűri döntéseiért bocsánatot kérni. ”
  – Hat, elofordult mar ilyen a tortenelemben. Es nem kell hozza tortenesz diploma. Legfeljebb az, hogy valaki levegye vegre a szemuveget…ha mar
  az is elofordult, hogy mas vette le rola:) Szoval ha jelentosebb tortenest keresunk, legutobb a szenteletu Janos Pal papa tett ilyen kijelentest, es nem 20 evre visszamenoleg.
  Sot, az ujabb, fasisztoid papa is kert mar bocsanatot a hivektol – pont a szenteletu papa tevedesei miatt.

  Ha itthon nezunk korul, gyakorlatilag az MSZP-FIDESZ eraban ilyen nem fordult elo, valahol a magyar politikai pocegodor a leghasonlobb az SF elethez. Ellenben
  A. Jozsef (nem az UG foszerkesztoje) szinten kert mar bocsanatot az elozo zsuri miatt. Sot, maga az Oreg is kert bocsanatot Rakosiek miatt. Szoval annyira nem
  lehetetlen a dolog, embere, zsurije valogatja.

  ” ám pont most volt döntés abban, hogy a Con költözik hogy nagyobb közönséget vonzzon be. ” – mintha nem ez lett volna a fo indok. Ne csusztassunk, kerem!!

  “Tiszteljük meg azokat, akik dolgoznak és ne minősítsük előre őket és nézzük le előre munkájukat.” – a kollega nem a jovo zsurijerol beszelt, hanem a jelen es kozelmult zsurijerol es conjarol. Maga az erved, hogy szavazzunk bizalmat es mindenki fogja be a pofajat, hat elegge furcsa. Tulajdonkepp ez az egyetlen erv, ami minden evben a soros kritika hatasara elomerul. Olyan ez mar, mint az oreg parasztember a doktornal: bizakodom en kerem, de a @om csak nem all fel! Az hogy elore visz, hat nem tudom,
  en sem latom, sot. Ha ez elore, akkor inkabb LEFELE – valahol az is elore, tudom, de a filingje mas.

  A dijakat visszavenni telleg hujeseg, a FIDESZ kohogott hasonlot, hogy 40 evre visszamenoleg ujraertekelik a Kossuth-dijakat, dehat ezt meg Kover Laci bacsi se gondolja komolyan.

  Persze az is termeszetes, hogy egy visszautasitott novella kapcsan probaljatok elmosni a kritika tartalmanak jelentos reszet, nem ismeretlen ez a modszer
  a retorika tudomanyaban. Hivatkozz kicsire, hogy ne hivatkozzanak a nagyra. Persze a polgari SF okorkor t. tarsasaga jol belekapaszkodik ebbe a
  fucsomoba, de kicsuszik az a kezukbol: utaljunk csak szepen a zsp dij galagktikas befolyasolasarol szolo reszre. Namost vagy a kollega utalja a galagtikat (biztos azok 2 novellajat utasitottak vissza) jobban, mint az UG-t, vagy ti probalkoztok megint a jol bevalt bar kisse uncsi sikamikatokkal. Nagyvuk: annyit azert tanulj meg, hogy ha forradalmat akarsz csinalni, az nem fog menni lovesek nelkul. Ha el akarod kerulni az olcso, es szanalmas probalkozasaikat, jobb ha kimesz a lelatora es onnak dobalod
  be a petardakat – az nem mukodik, hogy meccs kozben elohuzol a sportszarbol egy petardat es bebaszod a kaupujuk ele 🙂 Assem jo ha csak a parvonalig mesz. Fel, a lelatora. Akkor nem foghatjak rad, hogy “személyes az ellentét köztetek egy visszautasított novellád miatt “. Mit gondolsz, en mer vonogatom vissza a zsp dijas jeloleseket?

  Iroszovetseg: Annyit azert el kell ismerni, Sandor, hogy te telleg hiszel a scifiben 🙂 Ird meg a magyar SF bevezeteset a magyar irodalmi eletben, garantalt az ujabb ZSP dij 🙂 Csak ne engedd, hogy Botond nyuljon a temahoz, mert akkor abbol az lesz, hogy egy elnyomott sf iro nemzet kuzd a szabadsagaert, es kozben a Hold razuhan a Foldre, amitol a Fold kifordul onmagabol, es a belseje lesz kivul, kulseje meg belul az emberekkel. Az emberek a szabadsaguker fognak kuzdeni, a felszinre kell jutniuk, ehez megtanulnak loalkapocsbol banyagepet csinalni, es az Isten banyagepei lesz a kovetkezo ZsP dijas.

  Sandor: “Neked is jobban körül kellene nézned, és elvonatkoztatnod” … az alomkepeidtol.

 6. brod

  Bocsanat, kimarard egy fontos beszuras:

  “Nagyvuk: annyit azert tanulj meg, hogy ha forradalmat akarsz csinalni, az nem fog menni lovesek nelkul ” – es jobb, ha azokat nem te adod le – es nem is ok – a sajat fejedre.

 7. Ha személyesen ismernéd L.N.Peterst, akkor nevetségesnek éreznéd a “hülye, beképzelt stílus” kitételeket.
  Azért ilyen a reagálása, mert L.N.Peters egy hallatlanul művelt, okos, intelligens ember, ami ritkaságszámba megy az internet világában, és mint ilyen szokatlannak hat, valamint megrökönyödést kelt a stílusa.
  Írhatott volna annyit, hogy ez egy baromság, és akkor a netes közösségnek már egyértelmű lenne a mondanivaló.

 8. Kedves Brod!
  Itt az a probléma, hogy sokan, például Te is azt hiszed, hogy itt forradalom van, holott csak az egyik katona kiáltotta el magát: “Támadás!”, miközben fejét behúzva lapul tovább a lövészárokban.
  Ha nincs valamivel megelégedve az illető, tegyen ellene! Alig várom! Igenis, valaki kavarja fel a vizet, hátha aztán az üledék alászállva jobban tetsző minták rajzol ki a fenéken, ám hogy valaki Avana tag létére ellenvetéseit, jobbító szándékú javaslatait nem ismerteti a közgyűlésen, hanem magát mint kívülálló, mártír szerepben feltüntető egyén állítja be, nekem visszásnak hat.
  Lehet mellé állni, azt képzelni, hogy a zászlóvivő már kint van a fronton, de itt még front sincs. Egyetlen katonaszökevény üt rajta a falu fonóján.

 9. @Brod, az a baj, hogy Te is csupán a szádat jártatod, és semmit nem csinálsz évek óta.

  Nem jársz el találkozókra.
  Nem írsz regényeket vagy novellákat, holott a tehetséged meg lenne rá.
  Nem segítesz be egyetlen társaságnak sem, akik próbálnák szervezni a hazai sci-fi életet.

  Nem csinálsz valójában semmit, pusztán néhanap, unalmadban bedobálgatsz kavicsokat az állóvízbe. Ha más elkezd kavicsokat dobálni, akkor lelkesen egy komplett sziklát próbálsz bedobni.

  @Marco szemléletes példáját folytatva, Te lelkesen drukkolsz a fedezékben meghúzódó, “Támadás!”-t kiáltó katonának, de még lelkesebben jössz tunkolni, hátha van valami vér. Kifújt az előző balhéd, most jössz tapsolni a következőhöz.

  Ahogy érzed Brod, tedd, ami jól esik – de szerencsésebb lenne, ha dolgozni nem akarsz, akkor hagyd azokat, akik viszont megpróbálnák.

 10. KósaKati

  Vinitor!!! Ha “dög”-nek nevezed, akkor inkább ne lehelj bele semmit…lécci…

 11. syck

  annyira halott a magyarscifi(!) h meg ertelmes vitat se tudtok generalni, mivel nincs mirol vitaznotok. olyan keves magyarscifi(!) ‘rajongo’ van, h mind ismeri egymast szemelyesen, igy lehetoseg van szemelyeskedesre, fikazni jobbra-balra-ki-mit-tesz-vagy-nem-tesz.

  a magyarscifi(!) pontosan olyan allapotban van, mint a salgotarjani muveledesi haz.

  miert 50-60 evesek kezeben van meg mindig a popszakma? es miert nem latjak lapoznak a naptarban? 2009 van mar. a scifi dokumentum mufaj lett.

 12. korum

  Marco: Valószinűleg igazad van, én nem ismerem őt, te pedig igen, de rám nagyon negatívan hatott ez stílus, szvsz nem volt jó ötlet a választ ilyen formában megírni. Nagyon lekezelő és fölényes.

 13. Jun: Igaz, nem jarok el talalkozokra – mivel azt a tarsasagot nem kedvelem, leszamitva termeszetesen azokat, akik oly regen meg a MU-s tarsasaggal italozott. Van egy-ket ember akit ennek ellenere kedvelek az sfportalos okorkorbol, de nagyon elhanyagolhato a szamuk, es ok se akarnak osszejarni velem, mindek eroltessem? 🙂

  Valoban nem irok (ez azert nem igaz, ha irok, nem SFet), mast tartok jelenleg fontosabbnak.

  Nem segitek egyetlen tarsasagnak sem – hat ez is igaz, korabban megtettem, semmire nem mentem vele, szuletett valami jo, aztan az egyikotok Szellemi Vezetonek kepzeli magat, a masik meg mediacezarnak, es a letrejott szulemeny is elfajzott de rendesen. Minek istapoljak valamit, ami nem az enyem mar se szellemileg, se ertekrendileg? Es pontosan azert nem dolgozok, mert ennek a posvanynak nem kivanok resze lenni. Ha majd ez megszunik vegre, es lesz valami uj, kevesbe elrohadt, akkor igen.

  Es mar nem egy emberrol van szo, hanem legalabb haromrol 🙂 annyi meg mar eleg a forradalomhoz 🙂 Es nem tudom mit varsz, mi lenne ami szerinted megfelelo tett lenne? Az Avana nem az en vilagom, es menthetetlen. Eutanazia kellene, majd letrehozni egy uj es friss szervezetet. Ezt nem akarja a közösség, mert neki jó, hogy hamis és értéktelen bálványokat imádhat, a bálványoknak meg anyagi érdekük fűződik, hogy imádják őket. Csak a közösség felvilágosításával lehetne változást előidézni. Ahoz meg beszélni kell, mert erőszakkal nem lehet. Ez van.

  Ne gyere nekem az ócska “Akkor mér nem csinálsz valamit” dologgal hát, mert aki felemeli a hangját, az igen is azt teszi, amire lehetősége van. Sajnos demokrácia van, nem lőhetek fejbe minden hüjét.

  Marco: abban igazad van, hogy ki kellene lépnie az avanából. Nekem mindenesetre ettől függetlenül szimpatikus, hogy pont avana tag létére a nyílvánosság előtt kritizálja a szervezetet.

 14. sheenard

  Brod: igen, mi próbálkozunk elkenni az uncsi sikamikánkkal. Mert ilyenek vagyunk. Ezt tudjuk. Semmi többet.

  Egyébként forradalom szükségességét vizionálod, csakhogy utak és célok nélkül. A rendszer rohadt – szerinted. Vajon megérted, miért mondom, hogy anarho-nihilista vagy?

  Az összes többiről majd akkor beszélünk, ha a gyermeked felkeres, hogy bocsánatot kérjen az apja bűneiért. Vagy ha te körbejársz és apád bűneiért bocsánatot kérsz.

  Akkor megmagyarázhatom, hogy mi a különbség egy rossz irodalmi döntés és emberhalálokat okozó politikai döntések között. Akkor esetleg le is rajzolhatom, hogy a fenti anyag mely részei hazugak és manipulatívak. Amik fölött elsiklottál.

 15. brod

  Sandor: regen tobbet tudtal. Meg akartad valtani a vilagot. Akar Pablo Neruda versekkel is….Mara mi lett beloled? Szellemi Vezeto ur…

  Sandor rendszerint az apak szoktak bocsanatot kerni a gyerek bunei miatt. En egyebkent forditva megtettem mar.

  Es tokmindegy, hogy milyen dontesrol van szo. Azt irtad, hogy szerinted hujeseg lenne az ujnak bocsanatot kerni a regi rossz dontesei miatt. Szerintem meg nem lenne az, ezert hoztam fel a peldat, hogy ha maga a szenteletu Janos Pal kepes volt a sajat teste/vere egyhaz neveben bocsanatot kerni a regi es nem regi bunokert, akkor talan a zsuri se szakadna bele, asszem kicsit konyebb helyzetben van. Es nem hiszem, hogy ez roszat tenne a dijnak – 1. roszabb mar nemigen lehet 2. jobb viszont igen, az oszinte es nyilt kommunikacio nem hiszem hogy kart okozna, viszont jobban hiszem, hogy elonyere valna a zsurinek es a dijnak.

 16. sezlony

  A deklarált elhatárolódás a korábbi évek díjazási gyakorlatától nem lett volna ördögtől való, megelőlegezhetett volna egy olyan bizalmat, amit így, felvállalva az örökséget csak több éves korrekt díjazással lehet elérni. De így is elérhető.

 17. syck

  Hat erdekes allaspontok. Szerintem marad az a megoldas, h libri es az alexandra polcain peneszednek meg a magyarscifi(!) termekei, de minden evben egyszer kolcsonos vallba veregetes a salgotarjani part szekhazban, h mekkora zsenialis regeny/novella szuletett. amit utana eladnak 1469 peldanyban (ebbol 800db konyvtari peldany).

  csak igy tovabb, csak igy tovabb.

 18. vinitor

  KósaKati
  augusztus 14th, 2009 at 09:29

  Vinitor!!! Ha “dög”-nek nevezed, akkor inkább ne lehelj bele semmit…lécci…

  cöcöcö, na lássuk
  így hangzott a kifogásolt mondatom:
  “lol, és akkor most mi a program? hogyan kell életet lehelni ebbe a dögbe?”

  nos, az elején ott van az, hogy lol, ez egy angol betűszó, internetes közegben a mosolyjelet [:)] helyettesítheti, és mint ilyen, jelzi, hogy a kijelentés viccnek, poénnak lett szánva, nem is ragozom tovább

  a vessző után ott van a kérdés, ami bizony nem költői
  tényleg érdekel, hogy ha itt ilyen tökös csávók vannak, akkor biztos van elképzelésük is
  de azt nem látom, pedig kíváncsi lennék rá (most mondom, előre, NEM fikázásból, provokációból, odamondásból írom ezt, én tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy mit lehetne kezdeni a dologgal, mert az ember akkor tudja, hogy valami nem jól megy, ha szerinte máshogy kellene; na engem ez a máshogy érdekel; ha pedig valaki ezt oltásnak veszi, na az nem érdekel, leírtam, hogy nem az)

  jöhet az igazán problémás szó, a “dög”
  mi is a dög? elhullott állati/emberi tetem, de emberire ritkán mondják
  namármost élőhalott csak állatból vagy emberből lehet (legalábbis én még csak gyilkos paradicsomokról hallottam, élőhalottakról sosem 😉 ), magyarul a dög ebben a szövegkörnyezetben a figyelemfelkeltő cím egyik szavának szinonímája, és mint ilyen, egy poénosnak ható mondat odaillő része; semmi esetre sem a személyes véleményem, vagy az sfportal véleménye (hiszen a címben ők élőhalottnak nevezik a magyar scifit; jó tudom, nem az sfportal cikke, de most épp a szavakon lovagolunk;) )

  summa summarum: ágyúval lőttél verébre, Katalin, ne haragudj, hogy okot adtam rá, rosszul értelmezted, de elismerem, én fogalmaztam bénán, ez már megtörtént egyszer itt, tudom, hogy ez a környezet hiperérzékeny az ilyesmire, csak nem értem, akkor hogy várhatjátok, hogy a kívülállók (mint pl. én) szívesen betérjenek ide, mert azt hiszem, a cél ez lenne

  bizony olyan emberek is írhatnak ám ide (pl. én), aki senkit sem ismer az írószöviből, a galaktikából, az avanából, a magyar scifi életből személyesen (bár szs szerk. úr egyszer már tündökölhetett két órán át elbűvölő személyiségem sziporkázó csillogásában 😀 ), szóval azt hiszem, ebben a sztoriban pártatlanul szólhatok, senki sem veti a szememre, hogy ki fia-borja vagyok

  szóval engem érdekelne a dolog
  de nem amolyan mai divatos módon (a kormány monnyon le, és vitya for prezident, akkor lesz ingyen sör meg virsli a majálison), hanem úgy igazából
  adott dologban hol van a hiba, miért lehet az a hiba, hogyan lehet kijavítani, majd pedig felkészülni arra, hogy többet ne forduljon elő

  aki ezt megírná, az elmondhatná, hogy EZ cikk, EZ értelmes, EZ frankó, és érthető, EZ a megbeszélendő/követendő, EZ a (mindenkinek, de főleg a közönségnek) jó
  ilyent miért nem ír senki? itt van a cikk írója, BT, akiről halvány fogalmam sincs, kicsoda, de begépelt úgy a wördbe két oldalt, hogy csak fröcsög
  ennyi erővel megoldást, javaslatot is írhatott volna, időben ugyanott lenne

  ez igénylem én, mint az olvasóközönség tagja, és nekem viszonylag alacsonyak az igényeim
  ha pedig erre sem telik, mit akar kezdeni a magyar scifi élet a magasabban kvalifikált közönséggel?

 19. KósaKati

  Valóban “bénán” fogalmaztál, kedves Vinitor.
  De, ha érdekel a téma, kíváncsian várjuk konkrét javaslataidat.

 20. sheenard

  Érdekes, hogy pont én írom, aki évekig visszautasítottam a díjat, mert… nem is a döntések, hanem a döntések mögött lévő motivációk miatt. Ezzel együtt mondom azt, hogy jellemző ez az utólagos nyugtalanság, és felesleges vita. Mi magyarok remekül el tudunk határolódni az elődeinktől, remekül le tudunk mosni zászlókat, meg tudunk tagadni örökségeket, és újratemetésben is jók vagyunk. Úgy látszik, itt is működne a dolog. Ez a zsigeri, “merjük ne felvállalni örökségünket” nem biztos, hogy ide is be kell csorogjon. Sezlony, szerintem a múlttól való elhatárolódás a gyávaság egyik formája. A rosszat is fel kell vállalni, és felemelt fejjel törekedni utána a jóra, kétszeres, ötszörös, tízszeres erővel. Inkább, mint szemlesütve, kéztördelve bocsánatért nyöszörögni…

  De miért is kellene bocsánatot kérni? Azzal, hogy a zsűri pl. A szellemharcosnak adta a díjat, senkit nem bántott és senkit nem bántott meg. Legfeljebb önmagának és az Avana díjának okozott presztizsvesztést. Senki nem sérült meg, lett öngyilkos, szegényedett el, de még csak rosszul sem aludt aznap este. Miért kérjen akkor bárki is bocsánatot? És kitől? Ezzel együtt álságos szemforgatás azt követelni, hogy az új zsűri kérjen bocsánatot.

 21. vinitor

  KósaKati
  augusztus 14th, 2009 at 17:31

  Valóban “bénán” fogalmaztál, kedves Vinitor.
  De, ha érdekel a téma, kíváncsian várjuk konkrét javaslataidat.

  hohó, dzsoki vagyok én ahhoz, hogy javaslataim legyenek, nincsenek megfelelő képességeim, ismereteim, nincs megfelelő motiváció, és különben is, ki vagyok én itt

  egyelőre megmaradnék ama bizonyos mérlegnek (saját, szubjektív mérlegemnek), amelyen megmérettetnek az alkotók

  de ha kibicként is érdekel bárkit a véleményem, megírom

 22. Brod, a világért se lépjen ki! Nem érted a lényeget.
  Nem az a baj, hogy nyilvánosság elé tárja a problémáit, hanem, hogy CSAK a nyilvánosság elé tárja a problémáit, az Avanán belül pedig egy büdös szót nem szól, nem tesz javaslatot semmire, nem kritizál, hanem egyből a neten panaszkodik.
  Még ha igaza is lenne, gondolj bele, hogyan veszi ki magát, ha az egyik “társad” nem Neked mondaná el, hogy baja van Veled, hanem az internetre írná ki, mekkora “barom” vagy (csak a példa kedvéért). Ugye, így már egészen másképp néz ki a dolog, olyan keserű lesz tőle a mázas torta.

 23. sheenard

  Egyébiránt nagyon tetszenek a minimális hozzáértés (belelátás) hiányáról árulkodó, rosszindulató megjegyzések, mint amilyen ez: “Szerintem marad az a megoldas, h libri es az alexandra polcain peneszednek meg a magyarscifi(!) termekei, de minden evben egyszer kolcsonos vallba veregetes a salgotarjani part szekhazban, h mekkora zsenialis regeny/novella szuletett. amit utana eladnak 1469 peldanyban (ebbol 800db konyvtari peldany)”

  Ehhez pár tényt hadd tegyek hozzá.
  1. pontosan az a legnagyobb probléma, hogy a magyarscifi termékei nem vagy csak kis példányszámban kerülnek ki a nagyker boltjaiba.
  2. salgótarjáni művelődési ház
  3. többször is vállba veregetjük egymást, mert elég sokszor találkozunk sfportal meetingen, szefantoron vagy egyéb rendezvényen vagy az Írószövetségben, amit cipészeknek tartanak fönt. Cipészektől nagyon jó dolog, hogy regényeket írnak, jár nekik a dícséret.
  4-5. a könyvtárellátó szimpla nagykereskedő, ezáltal, ha az vesz, az olyan, mintha piacra kerülne. De mellesleg nem vesz, a könyvtárakban ritkán találsz legújabb magyarscifiket.
  6. 1469 példány kábé már nullszaldó fölött van, annak mindenki örül.

  és
  7. Hadd soroljak fel pár regényt, szerzőt, akik megbuktak anyagilag Magyarországon: Tad Williams, Dan Simmons, Lois Bujold, Robert Ferrigno… Egyik eladása sem érte el az 1000 példányt, sőt, voltak olyanok, amelyek az 500-at sem!). Williams kiadója az ezer fölötti árukészletet a történet szerint éppen ezért leöntötte gázolajjal és elégette…

  Az eladási adatok nem mindig árulkodnak az írók tehetségéről.

  Mint ahogy szerencsére az olvasótáborról sem árulkodnak az olyasfajta megjegyzések, mint syck megjegyzései. Szerencsére nem ez a tipikus.

 24. vinitor

  “és
  7. Hadd soroljak fel pár regényt, szerzőt, akik megbuktak anyagilag Magyarországon: Tad Williams, Dan Simmons, Lois Bujold, Robert Ferrigno… Egyik eladása sem érte el az 1000 példányt, sőt, voltak olyanok, amelyek az 500-at sem!). Williams kiadója az ezer fölötti árukészletet a történet szerint éppen ezért leöntötte gázolajjal és elégette…”

  mindezt mo-n, ahol egy tányér kutyasz.rt is el lehet adni, ha az ember jól csinálja
  annak a mennyiségnek lehet, hogy örültek volna könyvtárak, iskolák, klubok, gyerekotthonok, marketingnek, promónak sem utolsó, satöbbi
  elégetni f.szább dolog valóban, na az ilyen töketlenek miatt tart ott a magyar sf, ahol éppen, már ha igaz a sztori, és nem lennék meglepve, ha igaz lenne, ismerve a magyar, a szomszéd meg a döglött tehén rövid, de velős anekdotáját

  most már asszem tényleg leírom, hogy szerintem mi lenne a jó, aztán majd lehet vele vitatkozni 🙂

 25. sezlony

  sheenard: “De miért is kellene bocsánatot kérni? Azzal, hogy a zsűri pl. A szellemharcosnak adta a díjat, senkit nem bántott és senkit nem bántott meg.”
  Minden sf-t kedvelő olvasót megbántottak vele. Zsoldos munkásságát bántották vele. Minden olyan írót megbántottak vele, aki később nyerte el a díjat. Az sf népszerűsítésének ügyét pedig azzal bántották, hogy a külvilág felé azt üzenték vele, hogy ennyi a maygar sf, ez a legjobbja.

  “Sezlony, szerintem a múlttól való elhatárolódás a gyávaság egyik formája. A rosszat is fel kell vállalni, és felemelt fejjel törekedni utána a jóra, kétszeres, ötszörös, tízszeres erővel. Inkább, mint szemlesütve, kéztördelve bocsánatért nyöszörögni…”

  Egyrészt szerinted, másrészt fel van vállalva, mert díjat utólag nem vettek el (szerintem is hülyeség volna), a díj neve ugyanaz, senkit nem retusűltak ki semmilyen csoportképről. Harmadrészt pedig nem bocsánatkérést említettem, ne forgasd ki a szavaim.
  Fogalmam sincs, kivel vitázol.

 26. sezlony

  vinitor: hogy mit lehet tenni az sf-rt? Tegye mindenki a dolgát. Aki pl. író, írjon kurva jó könyveket. A kiadó gondoskodjon róla, hogy minél több olvasóhoz eljussanak. Az olvasó tájékozódjon és követelje meg a kurva jó könyveket. Semmi ördüngősség nincs az egészben.

 27. sheenard

  Sezlony: más a véleményed, de fogalmad sincs, kivel vitázom 🙂 Izé…

  Namost persze nem veled. 🙂 Az anyaggal, ami fent olvasható.

  Aztán:
  “Minden sf-t kedvelő olvasót megbántottak vele.”
  Itt vagyok a Szefantoron. Megkérdeztem pár embert, az sf kedvelők közül… Sajnos nem tudták, hogy megbántották őket.

  “Zsoldos munkásságát bántották vele.”
  Kerestem Zsoldos munkásságát telefonon. Nem vette fel. A munkásság csak úgy meg nem tudta, miről beszélek.
  Zsoldos regényei értékesek, örök érvényűek, a magyar irodalomtörténet részei. Köszönik, jól vannak, a díj az értékelésükön mit sem változtat.

  “Minden olyan írót megbántottak vele, aki később nyerte el a díjat.”
  Engem nem. Egy kivétel biztos van. Az állítás már nem igaz.

  “Az sf népszerűsítésének ügyét pedig azzal bántották, hogy a külvilág felé azt üzenték vele, hogy ennyi a magyar sf, ez a legjobbja.”
  Az sf népszerüsítése pedig azt szeretné, ha végre nem az lenne a téma, mi történt hét éve, hanem, hogy mi történt idén és mi FOG történni jövőre.

  Mi lenne, ha elfogadnánk a döntést végre és előre tekintenénk?

  Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

  De tudok jobbat: az vesse rá az első követ…

  Fejezzük már be ezt a hülyeséget a bocsánatkérés körül!

 28. sheenard

  Szedem itt össze Szefantoron a véleményeket:

  “Minden, ami nem kilóra, méterre, literre mérhető, annak megítélésébe hiba lehet. Szubjektív véleményekről beszélünk.”

  “Nézzük már meg, ki lenne az, aki még elvállalná a zsűrizést? Micsoda munka?”

  “Ott volt a Clipart. Nem valami olasz díjas regény? Minden díjba csúszhat hiba.”

  “Ott volt A bárányok hallgatnak. Hat Oscart kapott. Szerintem szar volt. Ugyanabban az évben A Rettegés foka. Igaz, remake, de sokkal jobb. Nem kapott díjat.”

  No komment…

 29. Kivételesen és meglepő módon (részben) egyet kell, hogy értsek sezlonnyal. A Szellemharcosnak ítélt díjjal azt az írót mindenképpen megbántották, aki mellette sokkal esélyesebb volt, de a zsűri egyik prominens személyisége annak ellenére előrenyomta a Szellemharcost, hogy a volt, aki már az asztalt csapkodta tehetetlenségében. Az Avanát mindenképpen megbántotta és Bódi Ildikót is, aki csak hosszas rábeszélés után tudta átadni a díjat a szerzőnek a Népstadion metróállomáson. Neki ugyanis snassz volt a díj léte is.
  Az olvasót (így engem is) megbántott, mert tévútra vezetett, arra késztetett, hogy innentől mindig fenntartásokkal fogadjam a zsűri döntéseit.
  Nem kell, nem lehet lezárni a múltat, mert túl sok minden befolyásol a jövőben.
  Az új zsűrinek nincs köze a régi tévedéseihez, de egyelőre nem látok garanciát arra, hogy ne történjenek új tévedések.
  Mellesleg a Bárányok hallgatnak sokkal jobb, mint a Rettegés foka. 😛

 30. vinitor

  sezlony
  augusztus 14th, 2009 at 21:02

  vinitor: hogy mit lehet tenni az sf-rt? Tegye mindenki a dolgát. Aki pl. író, írjon kurva jó könyveket. A kiadó gondoskodjon róla, hogy minél több olvasóhoz eljussanak. Az olvasó tájékozódjon és követelje meg a kurva jó könyveket. Semmi ördüngősség nincs az egészben.

  Ebben maximálisan egyetértünk. Ez a dolog “mit?” része. A “hogyan?”-t kell kidolgozni, alkalmazni, és máris hétmérföldes előrelépés van attól, hogy zsp forog-e a sírjában vagy sem. Még mindig nincs garancia, hogy a dolog pikpakk beválik, de ha az esély sincs megadva, akkor megvan a garancia arra, hogy semmi nem fog történni.

 31. Kedves Vinitor!

  A hogyan kérdése sajnos olyan összetett és olyan sok dologtól függ, hogy ezt nehéz lenne hipp-hopp összeírni.

  A változáshoz nem hetek, hónapok, hanem feltehetően évek kellenek. Egy gyorsabb változás akkor lenne lehetséges, ha a lottó ötös nyertese venné kézbe az ügyet és komoly tőkét invesztálna vállalkozásába. 🙂

  Tőke és kapcsolatok nélkül – vagyis a jelenlegi SF élettől amennyire lehet függetlenül – legyenek bármilyen jók is a tervek, nincs olyan ember, aki biztosan merné állítani, hogy megvalósítható, amit szeretne.

  Ha pedig a jelenlegi sci-fi élet berkeiből várnánk a megújulást, akkor az ötletek előtt szerintem két kérdésre célszerű megtalálni a választ: Vajon ők akarják-e? Vajon érdekükben áll-e?

  Kezdeményezések szerintem mindig vannak, sőt olyan emberek is, akik szívesen dolgoznának az ügyön, csak nagyon nehezen találják meg egymást…

 32. sheenard

  Amit az SF-ben/ért dolgozók ma akarnak: az írók jó könyveket és novellákat írni, mind az olvasók, mind a szakma, mind önmaguk miatt. A kiadók sikerkönyveket kiadni és a terjesztésbe hatékonyan beletenni. A rendezvényszervezők jó, sikeres és látogatott rendezvényeket szervezni. A grafikusok kiállítást szervezni vagy modern és egyedi képregényeket készíteni.

  Tessék forradalmat csinálni, ha a magyar SF ezen céljai nem felelnek meg némelyeknek. Gladon kétli, hogy a berkekből belülről akarják-e a változást. Hát én például biztos nem fogok képregényeket készíteni. Reményeim szerint a kiadók meg nem fognak írni, a grafikusok meg ne adjanak ki… Feltehetően éppen e miatt a felfogásom miatt konzervatív vagyok…

  Túl az irónián: ha a fentiek egyesek szerint nem működnek, akkor bizony be lehet szállni a nagy körforgásba. Lehet regényeket, novellákat írni, minél jobbakat és minél többet. Lehet írói műhelyekhez csatlakozni, újságokat, antológiákat szerkeszteni. Lehet rendezvényeket csinálni, befektetőket keresni, kiadókat alapítani. Lehet ezt a régieket segítve, oda bedolgozva vagy rajtuk átlépve. Mindent lehet.

  Megsúgom: aki ezekbe már belevetette magát, az tudja, hogy nem kis meló. És megsúgom vinitornak a választ is a “hogyan”-ra: tegyél érte, hogy minden jobb legyen. Segíts az ötleteiddel, munkáddal vagy alkoss és dolgozz a közösségi életért. Ez a hogyan titka.

  Nálam is így kezdődött…

 33. vinitor

  üdv itt is Gladon 🙂

  tudom én is, hogy összetett
  ezért is írtam, hogy talán nem én fogom feltalálni a spanyolviaszt
  és sajna lottónyertes sem vagyok (erre az esetre már van egy forgatókönyvem 😉 )

  igen, évek kellenek a sikerhez
  azok az évek, amik azóta elteltek, hogy megy a sírás a magyar sf feltételezett teteme fölött

  nem találják egymást az emberek? az internet korában? sztem itt valami más bibi lehet, e mint mondtam, nem tudom, hogy mi
  hiszen csak kívülről látom

  elismerem a tenni akarók munkáját, nagyon is
  de nekik is el kell ismerni, hogy valami baj van, máskülönben a gondolat sem merülne fel, hogy a magyar scifi egy élőhalott

  és próbálok én is képességeimhez mérten tenni, dolgozni, alkotni, vannak páran, akik tudják (plusz megvenni a kiadványokat tetüsok pénzér’, amiért megint csak nem keveset kell dolgoznom)
  sajnos a jelenlegi helyzetben tőlem ennyi telik, de ez már talán, talán több, mint amit egy mezei rajongó tesz

  amint “szintet tudok lépni”, megteszem, elhihetitek

 34. balfrasz

  Nem tudom már megállni szó nélkül ezt a nyavalygást!
  Nem a magyar sci-fi halott, vagy élőhalott, vagy egyéb ilyesmi.
  Egy embernek visszanyomták a kéziratát (én) oszt\’ ennyi.

  Az más kérdés, hogy jelenlegi sci-fi (áltakban fantasztikus) termés nem teszik egyeseknek. Nekem se tetszik. Viszont nem a hőzöngés lenne a megoldás, hanem, hogy szívós munkával kivigyük a legjobbjainkat angolszász piacra, hogy ott teljesítsenek. Nem az EUROCON buli-díjaival (nekem is van), hanem a külhoni olvasóikkal mérve. Erre azonban a kidókra van szükség, meg a kiadók igen vékonyka tőkéjére, vagyis ez gyakorlatilag zsákutca – egyelőre.

  Nem teszik sokaknak a jelenlegi sci-fi közélet. Nekem se teszik. Csak elég öreg vagyok hozzá, hogy elmondhassam, a tömeges mozgósulásokat leszámítva (ma 150-200 aktív, kisujját az egéren mozdítani hajlandó ember van jelen a közéletben) a helyzet ma jobb, mint az elmúlt húsz évben bármikor, de még a legendás klubbéletnél is jobb. Az interclub sértődések és anyázások, kérészéletű szövetségecskék helyét átvette at internet. Így most már szervezeti háttér nélküli baráti társsaságocskák, és sértett emberek acsarkodnak egymásra. Oszd meg és uralkodj!

  Nem teszik sokaknak a kiadói gyakorlat. Nekem sem. A kiadóink kevés kivételtől eltekintve amatőrök. Szervezetben, gondolkodásban, tőkererőben.

  És nem teszik sokaknak a könyvterjesztés, mely a kiadókat ebben a paralizált állapotban tartja. Nekem sem teszik. Sőt egyensen gyűlölöm. Ölni tudnék miatta. De ezt a szart csak kemény, antimonopolista törvényi intézkedésekkel lehet megszünteteni.

  Kis lépéseket azonban lehetne tenni:

  Pillantnyi előrelépés lenne már az is, ha az EUROCONra konszenzusos delegált is menne a kiadói és magánembereken kívül, és vinné a HUNGAROCON által jelölt műveket díjazásra. (Ezt elmondtam már párszor – füle meg a botja, meg idealista vagyok.)

  Rá lehetne venni a kiadókat, hogy tegyenek egy foundot, ahova mondjuk minden eladott köte után beraknak X fillért, és ez a fantasztikum díjaira menjen. Minden kategóriában és szerzői szintnek, minden alzsánerben. Nem halnának bele. És mivel az alap nem egy kiadóé lenne, elvileg nem lenne beleszólásuk a díjak odaítélésébe. A díjazottak pedig akár lehetnének a HCON által ECONra jelölt írók, művek. (Ezt is elmondtam már párszor – ugyanaz a reakció.)

  Esetleg rá lehetne venni a zsűriket, hogy ne tematkai tetszik-nem tetszik döntéseket hozzanak, és ha rangsort kell felállítani, akkor rangsort állítsanak föl, ne tízpontozzanak le mindent. (Itt is süket fülek)

  Irodalomkritikát kellene írni a megjelent művekről, nem azokat a szórakoztató és/vagy bosszantó véleményecskéket, melyek ma kritika álnéven futnak. Ehhez aznban el kellene tudni lépni a tetszik amiről ír/nem teszik amiről ír szintről, vagyis a tematikai ítéletektől és azt megvizsgálni ahogy megírta az illető azt, ami nekem nem teszik vagy nem teszik. Azonban amint LN Peters vagy Bihari Péter valódi kritikát írt, mely hosszabb három mondatnál, és nem egekbe magasztaló, vagy sárba tipró, szelemskedő magamutogatás, azonnal a fanyalgás a válasz, nagyképűzés, ilyesmi. Igazából az olvasónak-rajongónak is föl kellene nőni a az arctalan fikázásból a megértésig, és az azután következő korrekt elfogadásig vagy elutasításig. Az ÚG kritikai rovata minden valódi kritika előtt nyitva áll. Egyelőre azonban Vásárhelyi Lajos véleményeit közöljük, mert még azok állnak legközelebb a kritikához. (Itt sem történt semmi)

  Aki temetni jött, vagy áramot vezetni a halottba, az tartsa már meg gyászbeszédét, vagy vezesse azt az áramot, ne csak a bűzre panaszkodjon, és szólamokat puffogtasson.

  Fanyalgó oldalról itt még egyetlen értelmes érv nem hangzott el, hogy mi a konkrét baja a jelenkori magyar sci-finek, és a bajokra mi a megoldás.

  Úgy lenne kerek ugyanis. Addig a szokásos szó, szó, szó…

  Antal József

 35. kertesz100

  Csak az érintettség okán, nem másért,dicsőségért talmi ragyogásért!

  Akkor töredelmesen be kell vallanom, hogy kicsi a nyugdíjam és kell a pénz! És ez minden harcos multat és fényesnek látszó jövőt felülír. Kérem kell a pénz! Ezért hajlandó vagyok bármire. Mert (gondolom) ezért fogadok el pénzt a Galaktikától, hogy számára kedvező, sőt hizelgő kritikákat írjak. Nem sokat kapok, de a minennapi fagylaltomra telik belőle, ami lehűti régi lobogásom. Ha már nyalni kell…
  Az UG-vel kapcsolatban is azok a fránya anyagiak tolakszanak előtérbe. Mivel hallottam olyan hangokat, hogy egyes elvetemült személyek az én írásaim miatt (is) veszik az újságot, mérhetetlen anyagiasságomtól hajtva, arra vetemedek nemsokára, hogy fizetésemelést kérjek. Próbálom felemeltetni az eddigi juttatásomat a duplájára, vagy inkább még feljebb, a sanyarú gazdasági válságra hivatkozva, meg talán arra, hogy én vagyok az ujságban az egyetlen érték, mert mint olvasom az ottani novellák…. Tehát emelt tisztelet díj! Mondjuk duplára. Eddig nem kaptam egy fillért sem, most annak a dupláját fogom kapni. És a két nulla egymás mellett, már jelent valamit!
  Hogy ezek után miért csinálom/teszem? Talán mert rettenetes feltűnési viszketegség gyötör, vagy lelkem egy rejtett zugocskájában mazohista vagyok, és imádom ha valaki rajtam veri el a port, mert a kritikust senki nem szereti – (de talán valaki megfogadja egyszer amit mondok -, reménykedek hiúságomban. Meg talán az is boldoggá tesz, hogy úgy 3500 karakter erejéig “én mondghatom meg a tutit”. Jól kiosztom a szerzőket, már akikért nem fizetnek. Azt még senki nem vette észre, hogy soha nem az íróval foglalkozom, hanem az írással.
  És B.T. azt mondja, hogy az utóbbi időben nem olvassa az UG-t, én pedig az utóbbi időben vagyok ott jelen. Akkor itt is megkérdezem, miről is alkot Ő véleményt?
  Pedig egyébként nagyon igyekvő természet, többször jelentkezett íróiskolába, de egyéb bokros teendői mindég megakadályozták, hogy odááig elérjen. Egyszer tisztelte meg kis körünket, de annyira el volt foglalva saját látomásaival, hogy meg kellett kérnünk, talán máshol vizionálja saját belső látomásait.
  Ennyit érintetség okán, és nagyon remélem, hogy továbbra is jól megfizetik áldásos működésemet, mert nagyon kell a pénz! Mert ha, mindezt nem pénzért teszem, akkor én egy egyszerű “mezei hülye” vagyok, hiszen ebben az országban már senki nem csinál semmit ingyen. Vagy valami még rejtélyesebb dolog miatt cselekszem, ami talán még nekem sem tiszta. Hogy valami sf is legyen itt, biztosan felbérelt egy mesterséges inteligencia. Mert a valódiak már nem állnak velem szóba.
  Kedves B. T. neked meg azt kivánom, hogy írj olyan jó könyveket, novellákat, hog az általad elátkozott helyek és emberek sirva könyörögjenek azért, hogy nekik add szellemed gyermeked. És végre majd én is írhatok egy dicsérő kritikát teljesen ingyért, akkor biztosan eljönne életem értelme! Mivel írásod azt sugalja, hogy minderre a tehetséged megvan, hát rajta. Arra a pár akadékoskodóra meg ne is figyelj. Ha minden sikerül ahogyan szeretnéd, hamarosan meg fogod tapasztalni, milyen az élet habos oldala. Csupa napfény meg egyebek, és aztán már a mozgalom könnyen felzárkózik hozzád, mert mi is ki szeretnénk jutni a fényre.
  Minden jót Neked és nekünk.
  Üdvözöl egy betű-kertész.

 36. Spot up with Spot up with this write-up, I honestly feel this website needs additional consideration. I all apt to be again to learn to read considerably more, many thanks for that information.

 37. Spot on with this write-up, I genuinely think this web-site requirements far more consideration. I all probably be once again to read a lot more, thanks for that information.

 38. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 39. Spot on with this write-up, I honestly think this website needs far more attention. I all probably be back again to see more, thanks for the info.

 40. I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thx again

 41. You made some really good points there. I looked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

Comments are closed.