Mozi - TV

33 hozzászólás on Avatar kritika: Amikor Pandora szelencéje nem szenvedést rejt

 1. Jaj, mikor lesz már vasárnap 12:30??? Olvasom a jobbnál jobb (és néhány rosszabbnál rosszabb) véleménnyel operáló kritikákat, és nekem meg még ilyen messze van…

 2. Marcus13

  Én most láttam egy órája. 🙂 Megéri várni mert kegyetlenül jó lett a film, igaz itt Sopronban sajnos IMAX vagy 3D-s élményre nem volt lehetőségem, de még így is mind a 162 percén keresztül le tudott kötni a film. 🙂

 3. Mindenképpen megírom a saját “ajánlómat”,bár biztos lesz jó sok…
  Én már láttam 3D-ben is és normál moziban is, és nyugodtan kijelenthetem, a normál verzió jobb. Ez nem egy 3D-re kihegyezett film, hanem egy nagyszerű mozi, ami pár órára elrepít máshová. Aki Transformers – szerűagyatlan látványfilmet vár az csalódni fog.
  Mint ahogy én is. Kellemesen.

 4. Most akkor ne 3D-ben nézzem meg? 😐

  De nem valami olyasmiről volt szó, hogy forradalmasítani fogja a filmnézést meg hogy akkora égésföld különbség lesz, mint a némafilm vs. hangosfilm? Érdekli a fenét a történet, most ne beszéljetek mellé. Forradalmasítja vagy nem. Négyezer forint, ha viszem az asszonyt is, nem mindegy, plusz még a többletköltségek, annyiért inkább megrendelem a Harryhausen gyűjteményem hiányzó darabjait! Hogyhogy a normál verzió jobb. Mi az, hogy nem egy 3D-re kihegyezett mozi. Akkor mi tartott 12 évig! Na írjad már azt az ajánlót, Crei, ne totojázzáll! 😛

 5. Szerintem nem forradalmasítja. Illetve a látvány elképesztő, forradalmi, de NEM a 3D miatt.A 3D nem rossz mint élmény, de kicsit életlen volt végig, és a végére elfáradt a szemem abba, hogy folyamatosan fókuszálni próbáltam. Meg a fejem is megfájdult. Mondom nem rossz a 3D, de tegnap direkt megnéztem itthon Zegen 2D-ben is és jobban bejött.

 6. Na várjunk, a “forradalmi” kifejezéssel azért ne dobálózzunk olyan könnyelműen. Forradalmi a mozgókép. A hangosfilm. A Jurassic Park dinoszauruszai. És én Hackettnál a következőket olvastam még augusztusban: “James Cameron […] idén december 18-án visszatér. Mégpedig egy 3D scifivel, ami a legóvatosabb pletykák szerint is forradalmasítani fogja, vagy akarja a moziélményt.” Most arra, hogy olyan, mint az igazi, nekem nem hivatkozz, ez nem újdonság, hanem elvárás, hogy ne menjek messzire, Peter Jackson King Kongjának a szőre is olyan volt, szóval ez a “nem rossz a 3D” nekem kicsit kevéske. Nem kukacoskodni akarok, félre ne értsen senki, csak puhatolózom, hogy mennyire sürgős megnézni.

 7. Csak ismételni tudom magamat. Cameron egy varázslatos, lélegző világot teremtett, ami engem megvett kilóra. De a 3D élmény semmi extra. Ebben a filmben kevés újszerű dolog van, de nagyszerűen összerakták, egyensúlyban van minden, nagyon tetszett. Úgy ülj be, hogy látni fogsz egy igazán szép mesét, fingós poénok, lobogó amcsi zászlók, lelassítva a kamerával szembemasírozó kökemény legények, meg vicces fekák nélkül.

 8. Annyit hozzátennék, így 7 órával azelőtt, hogy beülnék a film IMAX változatára, hogy voltam már IMAX-ben és voltam sima 3D moziban is, sőt, az Avatar-nap negyedóráját is sima 3D moziban adták, és egy nagy különbség mindenképpen van az IMAX 3D és a sima között. Az IMAX vászon háromszor akkora, mint egy normál mozivászon, és a látóteredig ér minden irányban, a sima 3D pedig egy doboz, olyan, mintha a vászonnak, vagy a tévének lenne mélysége. Mint egy színházi előadás.
  Az IMAX vászon ezzel szemben gyakorlatilag azt az élményt kelti, mintha benne lennél a filmben.
  De este majd még okosabb leszek.

 9. Addig is egy Töjbi nevű felhasználó némileg off hozzászólása Mesterházy Lyly origós cikkéhez:

  “Nem tudtam miért van nekem olyan érzésem, hogy a forgatókönyvíró olvasta Brandon Hackett-től az “Erdőhold”-at! Amúgy az író valódi neve Markovics Botond és napjaink egyik legjobb Sci-Fi írója, nem csak Magyarországon, hanem világszerte. Már kezdtem azt hinni, hogy Cameron lenyúlta a témát, de egy kis utánajárás után rájöttem, hogy nem erről van szó, de az alapgondolatom jó volt! James Cameron megvette a jogokat az írótól és (átdolgozva azért, de) ebből lett az Avatar. Akkor már rossz nem lehet, mert az “Erdőhold” és folytatásai fantasztikusan jók voltak. És lesznek is, mert még nincs befejezve a saga.”

 10. korum

  Elég érdekes lenne ha Hackettől megvette volna a történetet, ugyanis azt már vagy 200 éve kitalálták Pocahontas néven :). De érdemes megnézni a 92-es FernGully-t, az is pontosan erről szól.

 11. LM

  Én sima 3D-ben láttam, és egyet értek, hogy nem ez a lényeg, hanem az, hogy egy tökéletesen élő világot láttam a vásznon. Egyszerűen elhittem, amit látok.

  A lopott sztori nyilvánvaló, ugyanakkor a komplett film mégis adott annyi pluszt, hogy nagy ívben …, hogy kinek a tollából származik.

 12. Silenzio

  Csak egy apróság az amúgy korrekt cikkhez: az istenség neve nem Eyra, hanem Eyva, nyilván Évára utal.

 13. Most kaptam a húgomtól egy sms-t. A húgomról azt kell tudni, hogy nem dől be minden porhintésnek, jó ízlése van, és sohasem szokott túlzásokba esni. Mindig adok a véleményére, ahogy ő is az enyémre. Ezt írja: \”Életemben rám film még ekkora hatással nem volt. Cicu, nézd meg.\”
  A Cicu, az lennék én. Úgyhogy meggyőzött. Megnézem.

 14. korum:
  Azért ne vedd ezt túl komolyan, Merras valakit alaposan beugratott szerintem az sfportalos cikkel.:) Az Erdőhold ide max. annyiban jött poén szinten, hogy abban is hegyesfülű, fák között élő, farokkal rendelkező emberszerű lények szaladgáltak, plusz a harc egy kristályért is folyt.:) Egyébként több helyről nyúlt Cameron, attól függően, hogy melyik motívumot emeljük előre. A Pocahontas sztori csak egy a sok közül, van itt Asimov/LeGuin tetszés szerint pl., de lehetne még csemegézni a scifi tematikában.

  Cicu: (ezt le nem vakarod magadtól többet.:P)
  Én aztán eléggé vártam a filmet, és nekem meg ezt nújtotta: http://hackett.sfblogs.net/2009/12/20/avatar/

 15. Szerintem az Eyra elírás lehet, hangzásban nincs nagy különbség. Az LM által linkelt szócikkben egyszer van Eyra és kétszer Eywa, előbbihez nincs link, utóbbihoz az, amit bemásoltam.

 16. csz

  Érthető az Avatar őrület! Elvarázsoltak a képek.
  DE.
  A történet…
  Sajnos a film cselekménye kiszámítható, sablonos. Ha úgy nézzük, mint egy mesét, tátott szájjal (lehet, megtörtént) elvonatkoztatva az elemi logikától, az élmény valóban ütős.
  Érthetetlen azonban, miért kellett konzervet felmelegíteni. Hiába halászlé, mégsem az igazi, az ismert íz, mégis műanyag.
  Sajnos nem tudtam figyelmen kívül hagyni ezt a tényt a moziban (a kisördög mindig feltette a kérdéseket), lehetett a látvány fantasztikus, a világ precízen kidolgozott, valóságszerű.
  Eredeti történet nélkül sajnos féllábú a film.
  Még soha nem jártam IMAX moziban, a látvány miatt azonban ki fogom próbálni. Megnézem még egyszer…

 17. LM

  Azért is örültem Silenzio kommentjének, mert nekem sem volt egyértelmű. A magyar szinkron illetve feliratozás a moziban meg természetesen nem oldja fel a dilemmát, hasonlóan a különböző website-okhoz. A non plus ultra meg az, hogy mindkettőnek alkalmazható “jelentése” van. Lehet, hogy az Ősanya is művésznevet használ 😀

 18. LM

  Respekt Silenziónak és Annatarnak. Hivatalosan Eywa, bár angolban is háromféleképpen említik, a magyar felirat meg Éjraként. Az azért megnyugtat, hogy nem én voltam az egyetlen értetlen 😀 Köszi még egyszer a felhomályosítást és sorry! 😀

 19. Na, ezt lesd meg, Chelloveck… :-))

  Szerintem imaxban nézd meg a filmet, mert egyedül a 3D látvány ér valamit benne. A sztori unalmas, a karakterek egysíkúak, a film második felét pedig untam. :-))) Na de a látvány, az valami hihetetlen.

  Ez egy 3D film 2D karaterekkel. 🙂

 20. Dwith

  Nos sztem lehet kiszámítható film volt ezt meg kell hagyni de a mégis engem tényleg magával ragadott. És az is tagadhatatlan, hogy sok film volt már ami ugyanezt dolgozta fel csak éppen japánban vgy az idniánok között. De a 3D élmény valami fantasztikus és nekem a film mondanivalója is megfogott.
  Szerintem NAGYON JÓÓÓ

 21. duncan

  Szerintem az Avatar valóban “ott van”! Minden összetevője grammra pontosan van adagolva! Jim mester biztos kézzel vezet be minket az általa elképzelt világba. A látvány hibátlan, a szereplők (elsősorban a CGI-k) valóban élnek! Neyitiribe könnyen bele lehet habarodni… Részemről a forradalom elmarad, helyette egy nagyobb zavargás a Kossuth téren. 2009-ben így is a legjobb! Reméljük Iron Jim nem vár még egy tucat évet a következővel! Egyébként 2D-ben élvezhetőbb…

 22. Én nagyjából fél órája néztem meg 2D-ben és így is csak annyit tudok mondani,hogy….. K….JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!! 😀
  Nekem alighanem kedvenc lett…sőt…100! 😀
  Biztos,hogy megnézem még vagy 20szor….és minél hamarabb 3D-ben is 😀

 23. Mystin

  Óh emberek! én tegnap este néztem meg IMAX 3D-ben, és kegyetlenül király!! Engem a világ olyan szinten letaglózott, hogy köpni-nyelni nem tudtam… egy pózban ültem végig az egész filmet, még a nyakamat sem mozdítottam (már ami a függőleges tengelyt illeti… :D)… És aki azt mondja hogy 2D-be élvezhetőbb, az csak ezért mondja, mert nem látta 3D-ben!! IMAX-ban olyan, mintha benne lennél a világban, nem hiába ordítják boldog-boldogtalannak, hogy 3D-s mozi… A történet pedig igaz sablonos, de attól függetlenül, hogy én már az elején tudtam hogy mi lesz a vége, rendesen meg tudott lepni Cameron, és úgy élveztem a filmet, mint még a Star Wars III. részét sem (tudni kell, nagy SW fan vagyok, de ezek után… :D). Egy szó mint száz: ezt minden embernek látni kell! (csak egy a baj, hogy azt hallottam, hogy a hónap végén leszedik az IMAX műsoráról… :'( ) 😉

 24. James Cameron a 3d-nél azért “kicsit”többet mutat be ebben a filmben!Minden anyag vagy élőlény ENERGIA ! Ha az energiák nincsenek harmóniában egymással akkor borul a “rendszer”! A földbolygó az itt élő “lények” összességét el tudná látni ha a harmónia fönmaradt volna!!! De néhány kapzsi csoport érdeke nem ezt kivánja!!! A nullák gyarapodása miatt! És ha kifosztották és tönkre tették a földet “jöhet a következő bolygó”! Ha találnak ilyet?! Hát ezek a “NULLÁK” már csak ilyenek!!!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük