TV

Alphas: szuperhős-pótlék Syfy-módra – kritika


Az Alphas lehet a Syfy stratégiájának állatorvosi lova: minden olyan baj látszódik rajta, ami a csatorna jelenlegi irányvesztéséből adódik. Az Alfák egy olyan sorozat, amiről a középszerűség szobrát lehetne megmintázni: olyan szinten irtóznak minden igazán scifis megmozdulástól, annyira meg akarnak felelni a scifit nem szerető nézőközönségnek is, hogy se íze, se bűze: eredetiség híján az átlagnéző nem fogja szeretni, ugyanakkor a hangsúlyos scifi panelek hiányában a scifis közönség sem fogja tudni szeretni.

Jó ideje látszódik az, hogy a Syfy olyan biztonsági játékba kezdett, ami a bukás felé vezet. Az elmúlt hónapok, évek másról sem szóltak, hogy “csináljunk olyat, amilyen a…”. Ezt kombinálták az elcseszett műsorstruktúrával is, a leghülyébb időpontokban tesztelték meg a végveszélyben lévő sorozataikat is, nyári szezonos sikereket hasonlítgattak őszi szezonban bekövetkezett buktákhoz, és így tovább.

A balsorsú Stargate Universe is már elég erőteljesen nyomait viselte azon problémáknak, amiket most az Alphas is. A brief valahogy úgy nézhetett ki, hogy:

a., legyen olyan, mint a Lost, ami egyébként egy akkora kamusorozat volt, mint ide Lacháza,
b., legyen olyan, mint a Battlestar Galactica, mert az volt életünk legnagyobb kritikai sikert elért sorozata
c., legyen occó’
d., csordogáljon lassan a történet, mert az occó’, meg most trendi is

A végeredmény végülis felemás lett: sokan szerettük a sorozatot, sokan néztük, de azért valljuk be: a túlzottan lassan felépülő történet, valamint a korábbi Stargate sorozatoktól való eltávolodás azért problémás. És azért is, mert az eredeti rajongótábort megosztották, a tábor fele nagyon erőteljesen elutasítóvá vált. Nem volt meg az a kemény mag, akire építeni lehetett volna, a rossz menedzsment döntéseknek, elvárásoknak meg végül a sorozat itta meg a levét: mire a “legyen olyan, mint”-kötelmeiből önálló útra léphettek, addigra már várt rájuk a kasza.

Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen kínos blamázsból, mint egy Csillagkapu-sorozat lelövése, tanult a Syfy vezetése, de nem. Az egyik utolsó, eredeti szériájukat, az Eurekat most végezték ki, a Warehouse 13 még tartja magát, de a londoni bukmékereknél már biztos lehet fogadni arra, hogy meddig.

Az Alphas esetében kínosan ügyeltek arra, hogy semmi olyan ne kerüljön bele, ami elriaszthatja az átlag amerikai tévénézőt, már amennyiben úgy egyáltalán létezik ilyen, és nem csak mítosz, mint a jeti. Ezért tehát fogtak fél tucat szuperhőst, de kínosan ügyelnek arra, hogy ne legyenek szuperhősként felcímkézhetőek.

Adva van egy csapat, amelynek a vezetője Dr. Lee Rosen, egy pszichiáter. Öt, különleges képességekkel bíró páciense van: egyikük pár percre szupererőssé tud válni, a másikuk valamelyik érzékét tudja szuperérzékenyre felerősíteni, és így tovább.

Ők az alfák, a spéci emberek. A képességek nem korlátlan hatalmúak, és ugyanakkor egyikük sem tud normális életet élni – majd mindegyikük valami lelki sérüléssel, pszichológiai defekttel bír. Ez így leírva akár teret adhatna valami érdekes sorozatnak is, a megvalósítás azonban laposabb, mint egy bedobozolt Jennifer Convertibles Ikea íróasztal.

Ez nem az X-men csapat, hanem egy terápiás csoport – a mosatlanomat nem bíznám rájuk, nemhogy olyan ügyeket, ahol más alfákkal kell szembesülniük. Dr. Rosen pszichológus, nem pedig egy profi kormányügynök, a megjelenése, beszédstílusa a bölcs, és a “bizonytalan vagyok… vagy mégse?”-állapot között mozog. A terápiás csoport jelleg miatt viszont egyik karakter sem tud igazán kiemelkedő lenni, nincsenek vezéregyéniségek, hiszen a vezér is bizonytalankodó bolond. Az összes főbb karakter legfeljebb valami fél epizódos vendégkarakternek menne el.

Valamennyi epizód sztorija az “ismerős, láttam már ilyet valahol másutt”-kategóriába tartozik; nagyon-nagyon-nagyon lassanként csepegtetve azért érződik valami több szezonos szál, de szerintem addig nem fogja húzni ez a sorozat, amíg ezt ki lehet bontani. Már csak azért is, mert oltári sablonosnak néz ki a dolog. Van a Red Flag nevű terrorista csoport, ami alfákból áll, és valószínűleg nem egy olyan töketlen banda, mint ezek. Rosen elvileg a régmúltban már borsot tört az orruk alá, ami azért nehezen hihető, mert az se hiszem el róla, hogy önállóan be tudja kötni a cipőfűzőjét. Emellett van a DOD (Védelmi Minisztérium) egy kormányügynökség, akik alá Rosenék galerije is tartozik, akik üzemeltetnek egy intézményt, ahova a veszélyes, renitens alfákat tárolják el, megfigyelésre és gyógyításra. Persze tutifixen ki fog derülni az, hogy a DOD mindenféle disznóságot csinál a létesítménybe, bizonyíték még nem érkezett erre, csak utalgatások… és valószínűleg a tervezett huszonhárom és feledik szezon egyik meglepő fordulata az lenne, hogy ellenben a Red Flag áll a jófiúkból.

Az átlagember vs. spéci emberek történetet viszont sokkal hatásosabban lovagolta meg az X-men széria, úgyhogy lapozzunk is.

Ha hasonlítanom kéne valami korábbihoz az Alphast, akkor ez közelebb állna a The 4400-hez, ami egyébként egy jó, és szintén idő előtt elkaszált sorozat volt; közelebb, mint a reménytelien indult és csúfosan megbukott Heroeshoz. Mindkettőhöz képest oltárian halovány viszont. A Heroes bukásában is több érzelmet bírt kiváltani a nézőkből, mert az meg már annyira kínos volt, hogy nem lehetett szó nélkül hagyni – ennyivel is előrébb jár az Alphasnál.

A színészi játékot különösebben nem lehet kritizálni, mert igazából ezekből a karakterekből nem is lehet semmit sem kihozni. Kivétel talán egy karakter, Gary Bell, egy autista srác, akinek az agya érzékeli a mindenféle frekvenciákat. Lapostévé nélkül nézi a HD adásokat, és a gondolataival tud rácsatlakozni a wifi és a mobilinternet hálózatokra, hát nem csodás? Persze az autizmusa miatt nem tud normális életet élni, aminek köszönhetően a forgatókönyvírók rendszeresen kínos szitukba viszik bele.

Szóval, vannak szuperhőseink, aki se nem szuperek, se nem hősök, és tulajdonképp még picit talán kevesebbek is, mint az átlagember. A Syfy-os meetingeken ezt nyilván ragyogó ötletnek tartották, hiszen majd ezzel jól elérhetik azt a nézőközönséget, akiket idáig visszariasztott Superman nadrágon kívül hordott tangája.

Amikor ugyanezek a meetingek eljutottak az effektek megbeszéléshez, akkor valamelyik okos nyilván hozott egy összevágást, hogy a nem-scifi sorozatokban mik a menő bevágások: egy kis Doktor House innen, egy kis CSI onnan, fűszerezésnek pedig egy adag Gyilkos számok. A szupererős ember, amikor felpörgeti magát, akkor hirtelen látjuk a véráramát, meg a szívének egyre gyorsulóbb ütemét, ahogy ezt egy átlag House-epizódban már legalább 120 alkalommal láthattuk. A szuperérzékelős csaj, ha nagyon néz valamit, akkor a legpöpecebb elektronmikroszkóppal is felveszi a versenyt, ehhez pedig valami CSI-os effekt illik.

Rágjuk a néző szájába azt, hogy ez nem scifi sorozat, hanem vizuálisan is olyanok vagyunk, mint a… meg mint a… és mint a…

Az egész Alphas attól szenved, hogy görcsösen a legkisebb közös osztót akarja megtalálni. Meg akarja találni azt a pontot, ahol a sci-fi még nem elég sci-fi ahhoz, hogy elriassza a büdös nagy átlagot. Görcsösen igyekszik megfejteni, hogy mi lehet a House, a CSI, és a többi sikeres nem SF-sorozat titka… de nem jön rá. És azért nem jön rá, mert a Syfy nem engedi kibontakozni a kreatívjait, hanem utánozni próbál, méricskél, hogy kitalálja, milyen sztori, milyen karakterek kellenek.

Görcsösen próbálják utolérni azt a sikert, amit a Battlestar Galactica-val elértek, csakhogy azt így nem lehet. A BSG azért példaértékű, mert nagyon sok olyan nézőt bevonzott, akik egyébként nem sci-fi rajongók… csakhogy ezt nem úgy tette, hogy eltitkolta a scifis gyökereit, épp ellenkezőleg: megmutatott néhány nagyon is erőteljes scifis vonást. Nem az volt a készítők stratégiája, hogy addig heréljék ki a koncepciót, ameddig az egy egész világra reprezentatív fókuszcsoportnak megfelelő lesz. Ehhez mixeltek erős és jó karaktereket, megtalálták hozzá azokat a jó színészeket, akik tényleg élővé tehették azokat.

A BSG óta azonban elfogyott a Syfy bátorsága. Fejükbe vették, hogy globális márkává válnak, és patikamérlegen próbálják meg kiméricskélni, hogy hogyan tudnák elkapni a legtöbb nézőt, persze a legkevesebb pénzből. Csak sajnos a patikamérleg azt mutatja, hogy kifizetett licenszdíj / reklámbevétel hányadosban a pankráció jövedelmezőbb biznisz. Tehát a péntek esti műsorsávban pankrációt kell mutatni. Csak továbbra sem értem, hogy akkor miért a Syfy nevet használják.


133 hozzászólás on Alphas: szuperhős-pótlék Syfy-módra – kritika

 1. Hát, kövezzetek meg, de nekem a SG Universe nagyon bejött! És azt sem mondaná, rá a régi SG-k fényében hogy Occó Gagyi… már csak a színészek miatt sem.

 2. Az SGU nem is occó’ gagyi, de azért a Syfy szerette volna minél lejjebb tartani a költségvetését sajnos. Az Alphas viszont kimondottan olcsó, a gagyisága meg ízlések és pofonok kategória – szerintünk finoman szólva is lapos lett sajnos. 🙁

 3. sheenard

  Hát reménykedjünk, hogy valamelyik sportcsatorna előbb-utóbb sci-fit akar majd készíttetni… Lehet, hogy jobbak lesznek, mint a Syfy

 4. Én imádtam az SGU-t is, pipa is voltam mikor elkaszálták…főleg mert hogy lett már vége?! Legalább egy lezáró filmet adtak volna meg neki… mittomén, belekerülnek valami spéci féregjáratba hibernáció közben ami a Tejúton vagy a Pegazusban dobja ki őket…

 5. sheenard

  Az SGU már az első résztől halott volt… Ezután két résszel többet forgattak belőle a kelleténél…

  Sikerült az SG-1 és SGA legendáját táncos lábbal a porba taposni. 🙁

 6. Jók voltak a karakterek az SGU-ban, szerethetőek, utálhatóak, kiszámíthatatlanok, az teljesen rendben volt. Más volt, mint az SGA és az SG-1, és érthető, ha ez egy csomó régi rajongónak nem jött be – hogy mennyire volt hiba megosztani a meglévő rajongótábort, a fene se tudja. Mindenesetre amíg a Syfy nem kezdte el össze-vissza pakolgatni a vetítési dátumokat, addig jók voltak a nézettségi adatok, a kiesett nézőtábor helyére tudtak újakat is behozni.

  Ami tényleg problematikus volt, az az első évad első felének csigalassúsága volt, az elejétől kezdve sokkal pörgősebbnek kellett volna lennie. Ezeket a problémákat az első évad végére, és a második évadra sikerült teljesen levetkőzni, és mire úgy istenigazából belelendültek, addigra kihúzta a dugót a pankrátorcsatorna.

 7. Akox

  Ez egy fantasztikus sorozat! Én is gondoltam már rá hogy jó lenne végre egy olyan sorozat,amely realisztikusan mutatja be ezt az ember-emberfeletti problémát.Az x-man etalon,de nyilván ki van zárva,a heroes pedig egy idő után szintén elszált. És végre itt az alphas!!! Imádom! Mégpedig azért,mert a történet miatt szoktam beleszeretni egy Sci-fi-be és nem az effektek miatt,merthát valljuk be,egy sorozatban én csak gagyi effekteket láttam eddig…Szinesek a karakterek,könnyen követhető a történet és nagyon zúzós a zene! 🙂

 8. Zordonmorc

  Még nem láttam a sorozatot, de az írás alapján szerintem belenéztek a Misfits című sorozatba is!Annál olcsóbbat nem hiszem, hogy találni:)

 9. Az Alphas-t nem láttam (gyanús, hogy nem is fogom), de nekem úgy tűnik eme elmélkedés a legtöbb sorozatra (sf és nem sf) illeszkedik. Még a BSG-re is. Gyönyörű volt, de a 2. évadnál én ott is elvéreztem.

 10. Nem értek egyet, nekem az Alphas jobban tetszik, mint az Eureka, Warehouse 13 és a többi dedós, erőltetett SyFy sorozat… De persze ízlések és ficamok. 🙂

 11. Már nincs olyan sci-fi ami az újjak közül érdekelne ,,,,mind gagyi,,,csillagkapu törlésével kivívták az ellenszenvem,,úgy látszik nekem kéne ott ülnöm a syfy vezetőségének a helyén mert mind egy rakás idióta…

 12. Ez van, lejjebb kell adni a pórnép kedvéért, egyébként szerintem a SG is szappanopera. De az összes sorozat ide jut, a ST rá a klasszikus példa, a mostoha sorsú FF volt az egyetlen kivétel. Én inkább a WD második évadját várom. És igen, azért használok kétbetűs rövidítéseket, mert akkora HC-nek akarok tűnni. 😀

 13. Én sem értek egyet. Az utóbbi idők egyik legjobb syfy sorozata szerintem az alphas. Nincs olyan jó, mint a walikng dead vagy a v remake, de egész élvezhető, még a halál idegesítő autista kiskrampóval együtt is. 😀

 14. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this website, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

 15. Hi there! I could have sworn I’ve visited this web site before but after going through a few of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely pleased I found it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 16. Good day! I could have sworn I’ve visited this site before but after looking at many of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely delighted I came across it and I’ll be book-marking it and checking back frequently.

 17. Thank you for another excellent article. Where else could anybody get that type of info in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such info.

 18. I really appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again!

 19. I just want to mention I am just newbie to blogs and actually liked this blog site. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You amazingly have remarkable articles and reviews. Appreciate it for revealing your website page.

 20. Howdy very cool website!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m glad to search out numerous useful information here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 21. Hello, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 22. Thanks , I’ve just been looking for info about this topic for a while and yours is the best I have came upon till now. However, what concerning the bottom line? Are you sure about the source?

 23. Fantastic goods from you, man. I have take into accout your stuff prior to and you are just too excellent. I really like what you’ve received right here, really like what you’re saying and the way in which during which you assert it. You’re making it enjoyable and you continue to take care of to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a terrific site.

 24. I absolutely love your website.. Great colors & theme. Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own site and would love to learn where you got this from or just what the theme is named. Many thanks!

 25. This is the perfect web site for anybody who hopes to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed for years. Excellent stuff, just wonderful.

 26. A person essentially help to make severely articles I’d state. This is the very first time I frequented your web page and so far? I amazed with the analysis you made to create this actual publish amazing. Excellent task!

 27. What i do not realize is actually how you’re now not really much more well-appreciated than you might be now. You are very intelligent. You recognize thus significantly in relation to this topic, made me in my opinion imagine it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t involved unless it’s one thing to do with Woman gaga! Your own stuffs outstanding. All the time maintain it up!

 28. Hi there, I found your site by way of Google even as searching for a similar matter, your website got here up, it seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 29. Good – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 30. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back yet again since I book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 31. Definitely believe that that you simply stated. Your favorite approval seemed to be on the web easy and simple thing to be aware of. My answer is to you, I definitely get irked whilst people think about worries that they just are not aware of. You managed to hit the nail about the top and also outlined out the whole thing without having side-effects, people can take a signal. For being back to get more. Thanks

 32. Thanks for some other informative site. Where else may just I get that type of information written in such an ideal means? I have a undertaking that I am just now operating on, and I have been on the look out for such info.

 33. Hello just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 34. Thanks for your thoughts. One thing we have noticed is banks in addition to financial institutions are aware of the spending behaviors of consumers as well as understand that a lot of people max away their cards around the getaways. They correctly take advantage of this specific fact and then start flooding a person’s inbox as well as snail-mail box along with hundreds of no interest APR credit card offers shortly after the holiday season comes to an end. Knowing that should you be like 98% of the American public, you’ll soar at the opportunity to consolidate credit debt and shift balances to 0 rate credit cards.

 35. Right here is the right site for everyone who really wants to find out about this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic that’s been discussed for years. Excellent stuff, just great.

 36. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

 37. Also a thing to mention is that an online business administration program is designed for students to be able to smoothly proceed to bachelor degree education. The 90 credit college degree meets the lower bachelor diploma requirements when you earn your own associate of arts in BA online, you will possess access to the most up-to-date technologies with this field. Some reasons why students want to get their associate degree in business is because they can be interested in this area and want to have the general knowledge necessary before jumping right bachelor education program. Thx for the tips you really provide in the blog.

 38. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be greatly appreciated!

 39. Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 40. I and also my buddies were actually viewing the great items on your web page then all of the sudden got an awful feeling I had not thanked the web site owner for them. The boys became as a consequence joyful to read through all of them and have in effect absolutely been taking advantage of those things. Appreciate your getting well kind and also for opting for this sort of fine information millions of individuals are really needing to understand about. My very own sincere regret for not expressing appreciation to earlier.

 41. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 42. Great – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 43. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 44. I was just looking for this info for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 45. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 46. I’m impressed, I need to say. Actually rarely do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me tell you, you’ve got hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the difficulty is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very joyful that I stumbled across this in my seek for something regarding this.

 47. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

Comments are closed.