SF hírek

Alien: Isolation áttekintő


Idén október 7-én újra eljönnek az alienek a képernyőre, méghozzá egy, a kezdetek óta nem látott módon. Az Alien: Isolationban nem lesznek gépfegyverek, se katonák, és a tökéletes gyilkológépből is csak egy vadászik majd ránk.

Alien a múltban

Az alienek története hosszú a videojátékok piacán, hiszen az első olyan játék, amelyben szembe kellett néznünk a savas vérű idegenekkel az 1982-ben Atari 2600-ra elkészített Alien volt. Igaz, a Fox Video Games alkotása semmiféle közös vonást nem mutatott a mozifilmmel, ellenben annál több rokoni szál fűzte a Packmanhez.

Az első, már nem csak a címében Alien-játék 1984-ben jelent meg, ugyanezen a címen, Comodore 64-re és ZX Spectrumra. Ez már a film feldolgozása volt, afféle nem is tudom igazán, hogy micsoda. Menük segítségével kellett a Nostromón navigálnunk és az idegen elől menekülnünk. Mindegy, a lényeg, hogy az Alien-játékok történelme messzire nyúlik vissza, de 1993-ig csak harmatgyenge filmfeldolgozásokkal találkozhatott az egyszeri rajongó. ’93-ban aztán megjelent a Mortal Kombatot idéző Alien vs. Predator Super Nintendóra, 1996-ban Playstationra, SEGA-ra és PC-re az Alien Trilogy című FPS, és végül 1999-ben a Rebellion megcsinálta a nagy áttörést, az Aliens vs. Predatort, az első igazán sikeres alienes (és predatoros) videojátékot. Apró érdekesség, hogy rövid ideig az AVP és az Alien Trilogy között létezett egy Aliens Online című játékprogram is.

Ettől kezdve aztán csak olyan játékok készültek, amelyben tengerészgyalogosként vagy predatorként tömegesen irthattuk a xenókat, Vasquezt megríkató fegyverarzenállal. No, ez most változni fog. A jogokat lassan elvesztő SEGA egy közepes Aliens vs. Predatort és egy anyagilag sikeres, de botrányba fulladó és máig tartó pereskedésekkel átitatott, milliónyi patch-csel utólag befejezett Aliens: Colonial Marinest követően megkísérel valami újjal előállni. Ez lenne a Creative Assembly műhelyében születő, az Outlast című játékot idéző Alien: Isolation. Itt nincsenek fegyverek, nincsenek alien hordák. Csak te vagy és a tökéletes organizmus egyetlen példánya, összezárva egy hatalmas űrállomáson.

Egy új Ripley

Az Aliens: Colonial Marines és az Alien: Isolation között van egy közös nevező: mindkét játék megkísérel egy mozifilmet folytatni. Míg az A:CM az Aliens (A bolygó neve: Halál) és az Alien3  (A végső megoldás: a Halál) folytatása, addig az Isolation az idén harmincöt éves Alient (A nyolcadik utas: a Halál) történetét viszi tovább. Cselekménye abban az 57 évben játszódik, amelyben Ellen Ripley hadnagy hibernálva sodródott céltalanul a világűrben.

És ennek a játéknak mégis Ripley lesz a főszereplője. Na, nem Ellen, hanem az az Amanda Ripley, akinek haláláról az Aliensben értesülhettünk Burke által. Ellen lánya. Az anyját a tizenegyedik születésnapjára hazaváró kislány felnőtt, tizenöt évvel a Nostromo eltűnése után már ő is a Weyland-Yutani Társaságnak dolgozik.

A történet nyitányában hírét veszi, hogy a Nostromo fekete doboza előkerült, és most ott csücsül egy Sevastopol nevű űrállomáson. Nosza, a Torrens legénységével átruccan az űrvárosba, égve a vágytól, hogy végre megtudja, miért nem ért haza Ellen a megígért időre. Csakhogy a Sevastopolon valami nem stimmel. A legénység nagyját lemészárolták, a többi beleőrült a rettegésbe, az állomás izolációban van, és valami vadászik a sötétben. Valami, ami nem először kerül szembe egy Ripley-vel.

Bújócska a nyolcadik utassal

Az Alien: Isolation tehát nem akciójáték lesz, hanem a szó legszorosabb értelmében vett túlélőhorror. Ahogy Ellennek, úgy Amandának sem lesz lehetősége M41A impulzuskarabélyokat meg M56 Smart Gunokat harcba vinnie. A legerősebb fegyverünk, amit alkalomadtán elővehetünk, egy lángszóró lesz, de a lényt azzal sem fogjuk tudni megölni.

És ez itt a kulcseleme az Alien: Isolationnak: nem tudjuk a lényt megölni, ő viszont egy pillanat alatt kinyírhat minket. Az egyetlen esélyünk a rejtőzés. A Sevastopolon szinten mindent felhasználhatunk erre a célra, bebújhatunk az asztal alá, a szekrényekbe, de csak óvatosan, mert a Creative Assembly szakijai szerint az alien nem csak lát, hanem hal és szagokat is érez. Ráadásul tapasztalni fogjuk majd, hogy rendkívül okos, ugyanis nem egy script mentén halad a pályákon, hanem önállóan gondolkodva vadászik – ennél fogva minden egyes végigjátszás folyamán máshol tűnhet fel.

Ez a vadászó üzemmód pedig az elmondottak alapján igen félelmetessé teheti az Alien: Isolationt, hiszen ha csak megnyikkanunk, a lény ránk talál, és akkor bizony jön a koponyalékelés. Még arra sem nagyon lesz lehetőségünk, hogy lefussuk a drágát, hiszen sokkal gyorsabb egy embernél.

Mivel a játék műfaját tekintve túlélőhorror, azért megkapjuk ehhez a segítséget. Állandó és leghűségesebb társunk a bajban egy mozgásdetektor lesz. Persze nem olyan kifinomult eszköz, mint az Aliens-beli változat, merthogy iszonyú pontatlan, ráadásul csipogásával magához vonzhatja a dögöt. Emellett mindenfélét építhetünk a Sevastopolon található kacatokból, például csőbombát vagy hegesztőpisztolyt, csupa olyan eszközt, ami biztosítja a továbbjutást, vagy időt nyer nekünk a lénnyel szemben.

Gyilkolnia csak az aliennek muszáj

Ripley tehát kicsit alulfegyverzetten lép az űrállomásra, ez pedig kellemetlen helyzeteket szülhet az idegennel szemben, ráadásul nem ő lesz az egyetlen ellenfele hősünknek. A Weyland-Yutani Társaság az első fiaskó után nem mondott le az idegen bezsákolásának tervéről, úgyhogy számíthatunk árulásra az élőlények és mesterséges személyek részéről. Ráadásul a Sevastopol túlélői még úgy is veszélyesek, ha nem szolgálják a Társaság érdekeit, ugyanis a túlélésért bármit megtesznek majd.

Szóval Ripley bőrébe bújva az idegenen mellett az emberekre és gépekre sem árt majd odafigyelnünk, utóbbiakat viszont eliminálhatjuk. Embert ölni valószínűleg nem lesz nehéz, az android pusztítás viszont gondot okozhat, hiszen e fehér vérű jószágok kicsit masszívabb teremtmények. Persze az alien azokat ugyanúgy lezúzza, mint a húsvér prédákat, szóval, ha máshogy nem megy, saját felelősségre odacsalhatjuk a dögöt a robikhoz.

A fejlesztők azonban nem kényszerítenek rá a gyilkolásra, a nyolc órásra ígért játékot ki lehet pörgetni egyetlen valódi vagy szintetikus élet kioltása nélkül is. Ami igencsak célszerű lehet, hiszen nem egyszer mentheti majd meg az életünket, ha a dög másra kezd el vadászni helyettünk.

Visszatérés a Nostromóra

Az Alien: Isolationnak van még egy vonzó tulajdonsága: két DLC visszavisz minket a Nostromo fedélzetére, ahol újraélhetjük a filmet. Vagyis inkább annak egy „mi lett volna, ha…” változatát. A Crew Expendable címre keresztelt DLC-ben nagyjából a film közepe lesz kijátszható, amikor a lény már felnőtt, míg a Last Survivor az utolsó fél órára visz el minket. A célunk ez esetben értelemszerűen időben és élve kijutni a felrobbanni készülő űrhajóról.

Eme két letölthető tartalom igazi ereje viszont mégsem az, hogy szabadon kóborolhatunk majd a Nostromón és magunk szállhatunk szembe a lénnyel, hanem, hogy megjelenik benne Ellen Ripley, Dallas kapitány, Lambert, Brett, Parker és Ash. Ráadásul a Colonial Marine-hez hasonlóan – amiben szerepet kapott Michael Biehn (Hicks), Lance Henriksen (Bishop), Al Matthews (Apone) és Mark Rolston (Drake) – itt is visszatér néhány eredeti színész! Sigourney Weaver tizenhét év után újra Ripley bőrébe bújik, és csatlakozik hozzá Tom Skerritt (Dallas), Veronic Cartwright (Lambert), Harry Dean Stanton (Brett), és Yaphet Kotto (Parker).

Mindez pedig szinte garantálja, hogy a Crew Expendable és a Last Survivor nagyobb rajongói örömet váltson ki, mint az Alien: Isolation maga.

Van okunk bízni?

Mindez nagyon jól hangzik, és ha megnézitek a linkelt videókat, láthatjátok, hogy jól is néz ki. A gond csak az, hogy 2012-ben ezt az Aliens: Colonial Marinesről is elmondhattuk. Aztán jött a feketeleves egy bugos, ronda, az előzetes bemutatókkal köszönő viszonyban sem álló játék formájában.

Sajnos az Alien: Isolationnál sem lehetünk teljesen nyugodtak, noha az a botrány, ami elődjével megtörtént, nem valószínű, hogy megismétlődik. Egyrészt, a SEGA-nak sem hiányzik még egy ilyen esemény, másrészt ezúttal több anyagot kaptunk, nem csak ugyanazt az egy videó ismétlik újra és újra. Végezetül csúszások sincsenek – jelen cikk írásakor jött a hír, hogy a játék aranylemezre került, így a halasztásra az esély immár kereken nulla.

Viszont még mindig a SEGA a kiadó, és sajnos eddigi két játékuk a témában nem ért fel a nagy elődhöz, az Aliens vs. Predator 2-höz – hiába nem lett rossz a 2010-es Aliens vs. Predator, a középszerűségből nem tudott kiemelkedni. A történet sem éppen megnyugtató azzal, hogy belekeverték Amandát, ráadásul előkerült valahonnan egy alien a két film közötti időben. Emellett a Creative Assembly sem dobálózhat olyan sok hűdejó játékkal, sőt, olyasmit sosem csináltak, mint az Alien: Isolation. Legismertebb munkájuk a legjobb esetben is hullámzó minőségű Total War-sorozat. Persze, ez még nem jelenti azt, hogy ne tudnának valami jót alkotni FPS-túlélőhorror témában, de bizakodásra sincs okunk. Ám ha csak fele olyan jó lesz az Alien: Isolation, mint a hozzá hasonló Outlast, már egy nagyon jó játékot kapunk a pénzünkért. Október 7-én meglátjuk.


1 515 hozzászólás on Alien: Isolation áttekintő

 1. Great items from you, man. I have take into account your stuff prior to
  and you are just too wonderful. I actually like what you have obtained right here, certainly
  like what you are saying and the way in which through which you assert it.
  You make it entertaining and you continue to take care of to keep it sensible.
  I can’t wait to learn far more from you. This
  is really a tremendous site.

  penis enlargement exercise

 2. I truly appreciate this post. I ave been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again..

 3. It as really a great and helpful piece of information. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 4. Hello! This is my first visit to your blog!
  We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community
  in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done
  a outstanding job!

 5. You are my aspiration, I possess few blogs and infrequently run out from brand . Follow your inclinations with due regard to the policeman round the corner. by W. Somerset Maugham.

 6. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, let alone the content!

 7. They might be either affordable or expensive (but solar sections are certainly worth considering) based on your requirements

 8. You have made some decent points there. I looked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 9. Your style is really unique compared to other people I ave read stuff from. Thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this site.

 10. Thank you for helping out, excellent information. The four stages of man are infancy, childhood, adolescence, and obsolescence. by Bruce Barton.

 11. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up plus the rest of the website is really good.

 12. This is a topic which is close to my heart Take care! Exactly where are your contact details though?

 13. My brother recommended I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You cann at imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 14. Singapore Real Estate Links How can I place a bookmark to this site so that I can be aware of new posting? Your article is extremely good!

 15. Only a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding design. The price one pays for pursuing a profession, or calling, is an intimate knowledge of its ugly side. by James Arthur Baldwin.

 16. I went over this site and I think you have a lot of wonderful information, saved to my bookmarks (:.

 17. It is really a nice and useful piece of information. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 18. Whoa! This blog looks just like my old one! It as on a completely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!

 19. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this
  paragraph i thought i could also create comment due to this brilliant
  paragraph.

 20. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your website to come back later.
  Cheers

 21. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 22. You have made some really good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 23. Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw great design. аАТ’аЂа‹аАТ’аЂ Treat the other man as faith gently it is all he has to believe with.аАТ’аЂ аАТ’аЂа› by Athenus.

 24. My spouse and I stumbled over here from a different web address and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page yet again.

 25. Pink your blog submit and loved it. Have you at any time imagined about visitor publishing on other associated blogs related to your site?

 26. You can certainly see your enthusiasm in the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 27. Of course, what a great site and illuminating posts, I definitely will bookmark your site.Have an awsome day!

 28. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!. Thanks For Your article about sex.

 29. This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise information Thank you for sharing this one. A must read post!

 30. I wanted to thank you for this fantastic write-up, I definitely loved every little bit of it. I ave bookmarked your web site to look at the latest stuff you post.

 31. This is a good tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very accurate info Thank you for sharing this one. A must read article!

 32. Nice post. Thanks for sharing this fantastic post with us. I enjoy at the time of reading this article. You have done a awesome job by sharing this post with us. Keep it up.

 33. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is excellent, as well as the content!

Comments are closed.