Tudomány

37 hozzászólás on A Vörös Bolygóra és tovább… majd valamikor

 1. Tulajdonképp miért is kéne a Marsra menni? Miért nem a Földön valósítjuk meg az emberiség nagy álmát? Legyünk már annyira racionálisak, hogy a finanszírozhatatlan álmokat (?) jegeljük egy kicsit. Ha jövő, akkor NEM a világűr!!!

 2. solymosgyu

  Egy sokkal távolibb bolygóra. Amit nehezen érhetnek el az ellenséges földönkivuliek.

 3. kertesz100

  Javítsuk ki ezt az öreg űrhajót és tegyük lakhatóvá, élhetővé az utasok számára. Lökjünk a Napba minden szemetet, az majd elégeti. Legyen kékebb a kék és zöldebb a zöld. Legyen lakható a Föld, aztán majd eldöntjük mi dolgunk van még sok pénzért.

 4. sheenard

  Legyen lakhatóbb a Föld és fedezzük fel a Marsot – én nem látom, hogy ez a kettő kizárná egymást…

  Szerintem szükség van felfedezésekre s felfedezőkre – akik csak azért indulnak neki az ismeretlennek, hogy elsők legyenek, s hogy felfedezzenek. Nem anyagi érdekekért, nem hódítani, csak magáért a kalandért.

  Korunkban igazi kalandokból van a legkevesebb.

 5. mohicane

  Én magam nem vagyok meggyőződve arról, hogy az űrkutatásra fordított pénz mástól – pl. a környezetvédelemtől – venne el forrásokat. A környezetvédelem részben technológiai, részben jogi feltételektől függ, vagyis ha létezik egy környezetbarátnak tartott technológia, akkor azt vagy propagálni, vagy – jóval egyszerűbben – kötelezővé téve meg is lehet oldani a problémák zömét.

  A gondokra az nem megoldás, hogy kiirtjuk magunkból a megismerés vágyát…

 6. A megismerés vágyát egyáltalán nem kell kiölnünk magunkból. Csak felelőtlenül nem szabad utat engedni nekik. És tulajdonképp kinek a vágya a Mars további feltérképezése? Megszámolható, az emberiség össznépességének elenyésző hányada. Egyébként pedig ez nem annak a kérdése, hogy űrkutatásra vagy környezetvédelemre fordítunk pénzt (lásd mohicane hozzászólása), sem azé, hogy kalandorkodni jó vagy sem (lásd sheenard), hanem egyes egyedül a felelősség és a szolidaritás kérdése. Sztem illúziókat kergetünk és felelőtlenek vagyunk. Mint amikor egy gyerek örül a nyalókájának, ám rögtön eldobja, miután meglát egy csokit.

 7. sheenard

  1961-ben jutott fel ember az űrbe. 2009 van. Nem nevezném felelőtlen kalandozásnak, ami ez alatt a negyvennyolc év alatt történt.

  Toporgásnak inkább…

  Szolidaritást meg ne keverjünk a Mars felfedezésével. Az egyik a mikrokörnyezetünkről, emberségünkről szól a másik a világegyetemről és az emberiség jövőjéről.

 8. mohicane

  “A megismerés vágyát egyáltalán nem kell kiölnünk magunkból. Csak felelőtlenül nem szabad utat engedni nekik.”

  Zsoldos Péter mégiscsak látnok volt…

Comments are closed.