Star Wars

A Star Wars-franchise vonzásában – 20 éves a Baljós árnyak


Noha sok vérbeli rajongó legszívesebben elfeledkezne róla, és kitörölné az emlékezetéből, idén májusban lesz húsz éve, hogy bemutatták a Csillagok háborúja „méltán” hírhedt első részét, a Baljós árnyakat, amely címéhez illően egy csapással rengeteg X-generációhoz tartozó „eredeti” Star Wars-rajongó szemében rombolta le George Lucas és a messzi-messzi galaxis mítoszát.

Az utóbbi két évtizedben sokan próbálkoztak úgy tenni, mintha a Phantom Menace soha nem is létezett volna, vagy nem lenne a hivatalos kánon része (pl. az első hat film – két trilógia –ideálisnak tartott megtekintési sorrendjéből, a ’Machete order’-ből (Episode IV., V., II., III., VI.) is egyszerűen kihagyták, és valljuk be, senkinek sem hiányzik igazán…

A Baljós árnyak a bemutatása óta gyakorlatilag a borzasztóan sikerült folytatás vagy az előzményfilm szinonimája lett, és máig elrettentő ereje van… Számos mém figyelmezteti arra a fiatal szülőket, hogy addig ne engedjék gyermekeiknek megnézni a Star Warst, amíg nem elég idősek ahhoz, hogy megutálják Jar Jar-t. (Aki állítólag George Lucas kedvenc karaktere, noha ennek némileg ellentmond, hogy nem ő viseli alkotója nevét, hanem teljesen véletlenül éppen egy reménybeli ifjú Jedi-lovag J)

A Phantom Menace esetében sokkal többről van szó egy félresikerült előzményfilmnél: az Episode I. egy filmbe sűrítve mutatja meg és vetíti előre, hogy mi is az alapvető baj a túlburjánzott Star Wars-franchise-zal, – s mindezt még jóval a Disney színrelépése előtt.

Mert a Baljós árnyak valóban mélypont volt, ha úgy tetszik, a vég kezdete (a Holiday Specialre és A Jedi-kristály című regényre, stb. nem érdemes szót vesztegetni, nem kerültek be a kánonba, nehezen hozzáférhetőek, így hatásuk nem mérhető, bár korán megmutatták, hogy Lucas univerzumának is lehetnek vadhajtásai.) Ezt a mélypontot azóta A Sithek bosszúja, legutóbb pedig Az utolsó Jedik megközelítette, sőt, sok konzervatív eredeti trilógia-rajongó szerint még túl is szárnyalta… azaz jelen esetben inkább alulmúlta, már amennyiben ez egyáltalán lehetséges…

Különösen a felfokozott várakozások, tizenöt elvonási tünetekkel teli év és az ennek (és a ’90-es évek végének) megfelelő hype után volt nagy a csalódás, az anticlimax az Episode I bemutatásakor. Egy új, könnyen befolyásolható célcsoport megszólítása, a tíz éven aluli (vásárló)közönség merchandising termékekkel való megcélzása érdekében az I. rész alkotói feláldozták a kontinuitást, a történetet, a dramaturgiát; a Baljós árnyak emellett alapvető fontosságú pontokon mondott ellent az eredeti trilógiának és világának. Hiányzott belőle a Star Wars-fíling, mindaz, ami az original trilogyban megfogott több generációt, amiért beleszerettünk, és ami miatt rajongani kezdtünk a messzi-messzi galaxisért.

De természetesen ezzel sincs egyedül: valljuk be, A Jedi visszatér óta az egyetlen, az univerzumhoz és szelleméhez-atmoszférájához hű játékfilm a Rogue One (Zsivány Egyes), mely gyakorlatilag egy rajongó tollából született, korábbi, kiforrott ötleten alapul, és nem csak az eredeti trilógia egyes elemeit újrahasznosítva, random ötlethalmazból eszkábálták össze, mondván, így is megtölti a mozikat, elvégre Star Wars címen bármit el lehet adni.

A Baljós árnyak mellett a későbbi folytatásokra is jellemző, hogy a külsőségekre, látványvilágra és gyakran lényegtelen részletekre fordítottak rengeteg energiát – és pénzt –, a furcsaság, bizarr irányba tolva el a történetet. Ezekre a filmekre is igaz, hogy a kevesebb több lett volna… A belső tartalom, a dramaturgia és kohézió szinte senkit sem érdekelt; a Star Wars ezzel akár látszólag felszínes, fake, külsőségek bűvöletében élő 21. századi világunk allegóriája is lehetne; töretlen sikere jól mutatja a film- és média-fogyasztási szokások alapvető megváltozását, az értékrend eltolódását, – ezt részben már az 1997-es Special Edition változtatásai is előre vetítették. (Az utóbbi hetekben pedig egy rajongói csoport turbózta fel „21. századi szintre,” a mai elvárásoknak megfelelően Ben Kenobi és Darth Vader Halálcsillagon vívott kultikus – de a mai mozirajongók számára már unalmasnak tűnő – fénykard-párbaját…)

Mondvacsinált, erőltetett, nem túl eredeti konfliktusok, mélység nélküli, érdektelen szereplők, az eredeti trilógia karaktereinek halvány másolatai, a történetek, az ellenfelek is súlytalanok vagy rossz minőségű kópiák – ez az előzménytrilógiára ugyanúgy igaz, mint a VII-VIII. részre. Itt természetesen pont nem Darth Maulra gondolok, aki elég jól eltalált, eredeti figura, s nem feltétlenül csak a kinézete miatt – a Star Wars Rebels c. rajzfilmsorozat fel is támasztja, mert valóban izgalmas karakter.

Az immár három trilógia ugyanazt a történetet mondja el újra és újra, ugyanazon, vagy nagyon hasonló szereplőkkel, ugyanazokon (vagy gyanúsan hasonló) helyszíneken. Nem csak Lucasnak nem volt ötlete az előzmény-trilógia megírásakor, hanem úgy tűnik, a folytatások forgatókönyvírói-rendezői sem mertek kockázatot vállalni, s elszakadni az eredeti, egyszer-kétszer-sokszor már jól bevált sémától-recepttől. Inkább biztosra mentek, s a bevétel őket igazolta, ha a vérbeli, X-generációs rajongók visszajelzése-értékelése nem is…

A VII. részben a címe szerint ébredezik az az Erő, mely Az Új reményben a húszéves Luke Skywalkernek köszönhetően egyszer már felébredt, s utána a VI. rész címe szerint a Jedik is visszatértek (így, többes számban!), s érdeklődéssel vagy szkeptikusan várhatjuk, hogy a The Rise of Skywalker (Skywalker kora) címével ellentétben hogyan zárja majd le a Skywalker-sagát…

A franchise-nak azonban nem lehet vége, s noha a Disney a IX. rész bemutatása után rövid szünetet hirdetett, máris bejelentették három újabb film bemutatójának időpontját. A IX. rész címének megismerése után nem sokkal az On This Day In The Future netes oldal mémet is készített a Star Wars 2061-ben várható XXXVIII-dik folytatásának várható címéről, ezzel rámutatva a trilógiák címadásának korlátaira-sajátosságaira… „Return of the Revenge of the Fall and Rise and Rise of the Last Phantom Jedi Clone Force Empire Menace Strikes Back.”

Mondják, hogy az eredeti trilógia bemutatása óta megváltoztak a fogyasztói és befogadói-rajongói elvárások, de nem gondolom, hogy lehetetlen vállalkozás volna egy épkézláb forgatókönyvet összehozni, amely a fiatalabb generációk igényeit is kielégíti. Az igényességre azonban manapság, sajnálatos – és paradox – módon, egyre kevesebb az igény…

A franchise címe Csillagok háborúja, és nem ’Csillagok békéje’, de a messzi-messzi galaxis vonzerejét a Régi Köztársaság idilli-idealista eszméi iránti nosztalgia is adja. Közismert, hogy a békét ábrázolni sokkal nehezebb és unalmasabb, mint az állandó háborúskodást, csatározásokat, de békeidőben is lehet érdekfeszítő és lebilincselő konfliktusokat találni, s ha valaki csak folyamatos lövöldözéssel, száguldozással és robbantásokkal tudja fenntartani a feszültséget-érdeklődést, ne írjon Sagát, vagy keressen magának alkotótársakat.

Lucas mindig is úttörő volt a lenyűgöző látványvilág megteremtésében, különleges effektusok alkalmazásában, de az eredeti trilógiában emellett saját filmes ismereteit és a Joseph Campbell könyvéből (Az ezerarcú hős) tanultakat ügyesen alkalmazva, a népmesei- és fantasy-elemeket szerencsés húzással egy távoli galaxisba helyezve lebilincselő, újdonság erejével ható történetet alkotott. Utána azonban kifulladt, a gyeplőt mégsem akarta kiadni a kezéből. A Phantom Menace-nél huszonkét évnyi kihagyás után még a rendezői székbe is visszaült.

A régi rajongókra igazán nem lehet azt mondani, hogy idealizálják vagy kritikátlanul nézik az eredeti trilógiát, abban is vannak ellentmondások, döccenők, és akkor a Holiday Special borzalmáról még nem is beszéltünk. (Luke miért Skywalker néven élt, ha az elárulta származását, a birodalmi lépegetők hogyan jutottak át a Hoth bolygót védő pajzson, mi tart életben egy űrlényt az aszteroidamező közepén, stb…)

A hardcore faneket azzal sem lehet vádolni, hogy nincs humorérzékük: számtalan paródia, köztük a kultikussá vált Űrgolyhók sikere is ezt bizonyítja. Valljuk be, az előzménytrilógiát is leginkább a filmek alapján készült mémek teszik elviselhetővé számunkra.

Visszatérve a Baljós árnyakra: már az előzeteseket látva „valami nagyon rossz érzés fogott el”, s a film maga csak megerősítette rossz előérzetemet. Az eddig leírtakból nyilvánvaló, hogy a Phantom Menace nem tetszett, csalódást okozott, nem is néztem meg, csak kétszer, azonban mindezek ellenére sem tette tönkre a gyerekkoromat, már csak azért sem, mert már huszonéves voltam, amikor bemutatták, de sok mindenre megtanított (többek között) a modern világról, és annak értékrendjéről, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy végleg felnőjek, s elveszítsem (gyakran hamis) illúzióimat.

A Star Wars sokunk számára olyan, mint az első szerelem, különös helyet foglal el a szívünkben, nosztalgiával gondolunk vissza rá, – míg a sokadik pofon és csalódás után be nem látjuk, hogy ez a kapcsolat mostanra bizony mérgezővé vált. A Star Wars-jelenség azt is megmutatja, hogy milyen nehéz kiszállni egy toxikus kapcsolatból, melyben már régóta nem kapjuk meg azt, amire (érzelmileg) szükségünk van, de a szép emlékek és a nosztalgia miatt igen nehéz véglegesen szakítanunk és továbblépnünk…

Amit a Lucasfilm és a Disney csinált és csinál, az ugyanis érzelmi zsarolás a javából, korábbi kötődésünket, egykori pozitív érzelmeinket használják ki saját aljas és önző, egoista céljaikra. Időről időre elhúzzák előttünk a mézes madzagot, egy-egy nosztalgikus szlogennel, jól sikerült trailerrel vagy régi kedvenc szerepeltetésével, s mi naivan újra meg újra bedőlünk a hitegetésnek, azt gondoljuk, hogy most aztán végre összeszedi magát a franchise, s jóvá teszi régebbi bűneit, kárpótol minket korábbi hiányérzetünkért.

A Star Wars mesterien játszik az érzelmeinkkel – hiteget, hogy minden újra olyan lesz, mint régen, réges-régen… és mi jobb tudásunk ellenére újonnan bedőlünk neki, mert szeretnénk hinni, hogy ezúttal valóban megváltozott, s kárpótolni fog az elvesztegetett évekért, aztán ismét kénytelenek vagyunk rádöbbenni, hogy az egész megint csak trükk, manipuláció, szemfényvesztés, az ígéretek sokadszorra is üresnek bizonyulnak.

Meg kell mondani, mesterien működik a beetetés, a reklámhadjárat: a franchise függésben tart, addiktív, nem tudunk szabadulni tőle, főleg, mert gyengék vagyunk és kíváncsiak, s nem szabadulhatunk gyermekkori nosztalgiánktól. Kicsit olyanok vagyunk a Sagával, mint a hétköznapi stalker, aki jobb belátása ellenére is titokban időről időre követi korábbi exe netes nyomát, akitől ugyan már nem vár semmit, főleg semmi jót, mégsem tudja megállni, hogy meg ne tudja, hogy van, mi történt vele azóta, hogyan alakult az élete…

Ha bemutatnak egy újabb Star Wars-filmet, természetesen többhónapos reklámkampánnyal megtámogatva, nem tudjuk megállni, hogy meg ne nézzük, noha a korábbi tapasztalatok alapján sok jóra már régóta nem számítunk. Biztos vagyok benne, hogy fenntartásaim ellenére nem sokkal a bemutató után megnézem majd a IX. részt is; olyan ez, mint a katasztrófaturizmus, muszáj odamennem, szörnyülködni a pusztítás nyomain, borzongani a leírhatatlan borzalmaktól. Ez egyértelműn mazochizmus, perverz kíváncsiság, rossz beidegződés, mégsem tudok-tudunk szabadulni tőle, hiszen végtelenül emberi…

                                                                                                          Marti Zsófia


1 051 hozzászólás on A Star Wars-franchise vonzásában – 20 éves a Baljós árnyak

 1. What do you want to do when you’ve finished? tetracycline doxycycline This would see the patient and the State both making a contribution, not unlike the old PRSI model, to ensure that patients receive the appropriate treatment when they need it.

 2. We’d like to invite you for an interview voltaren consumer He also told of being stopped for no good reason by law enforcement officers while driving on the New Jersey Turnpike and having his car searched, which he said was “humiliating” and left him “angry.”

 3. What part of do you come from? prednisone pack instructions Pressures have become so great that a number of hospitals have had to declare major incidents, calling in extra staff, cancelling operations and – in extreme cases – diverting ambulances away from A&E units.

 4. Thanks funny site bula do amoxilina 500 mg A 70ft Christmas tree, an annual gift from the people of Norway to Britain for the Allies’ role in liberating their nation, goes up in Trafalgar Square marking the start of festive season in the capital

 5. What do you like doing in your spare time? finasteride 5 mg drug information During the U.S trip, Francis is expected to visit the White House and address Congress, then speak at the United Nations in New York, and participate in a massive Catholic rally for families in Philadelphia.

 6. I’ll put him on unisom 25 mg kaufen Since the 9.0 magnitude quake, Japan has allocated more than$15 billion to an unprecedented project to lower radiation intowns near the plant, with irradiated trash piling up in 88,000temporary storage facilities nearby.

 7. We need someone with experience ou acheter cytotec en france What have Londoners been tweeting about this year? These are the somewhat surprising most tweeted about events, places and eateries in the capital, according to the Twitter Impact Index from wireless broadband provider Relish

 8. Can you hear me OK? prix du medicament amantadine “In this year, proclaimed by the United Nations General Assembly as the International Year of Solidarity with the Palestinian People, Israel has chosen to make it a year of a new war of genocide perpetrated against the Palestinian people,” he said.

 9. Thanks for calling price of cilostazol 100 mg The European Union and United States imposed sanctionsagainst Russia after Moscow annexed Ukraine’s Crimea peninsulain March, and tightened them since then, accusing Russia ofsupporting pro-Russian separatists in Ukraine’s east.

 10. Sorry, you must have the wrong number what is renal failure clozaril If the Seahawks beat the Packers at home in Sunday’s NFC title game, NFL head coach hiring rules stipulate only second interviews can take place during the bye week next week for assistant coaches in the Super Bowl

 11. Your cash is being counted paxil xr side effects Our Classified websites (Photos, Motors, Jobs and Property Today) use cookies to ensure you get the correct local newspaper branding and content when you visit them

 12. The National Gallery zocor plavix it is left to the employee alone to decide if and when he or she feels like taking a few hours, a day, a week, or a month off.”

 13. Your account’s overdrawn buying arimidex online uk Its debt chiefly comprises a 430m 9.5% 2018 senior securednotes placed in 2011 when BC Partners acquired the business, anda 205m 10% 2019 PIK toggle added in September 2013 to fund adividend to its owners.

 14. Would you like to leave a message? himcolin gel singapore Embassy has recommended that its staff carefully scrutinize their personal movements and consider staying close to their residences and neighborhoods over the coming period,” it said in the message on its website.

 15. Will I have to work shifts? tretinoin cream for acne reviews DAVOS, Switzerland – Chief executives are more worried than a year ago about the global economic outlook, as deflation stalks Europe and commodity prices wilt, but the United States stands out as a bright spot.

 16. I’m at Liverpool University aciclovir creme rezeptfrei Although language itself may not have been born directly as a result, it is likely that our hominin ancestors had specific words for the skills needed, and gave simple verbal commands as they chipped away at the rocks

 17. I work for a publishers prednisone 5mg dose pack for back pain The people targeted, referred to by the accused schemers as “guinea pigs,” were given free footwear if they produced a Medicaid card and agreed to have their feet examined at one of the involved medical clinics, prosecutors said.

 18. We’d like to invite you for an interview prezzo zovirax 800 Foie gras is back on the menu in California, after a federal judge on Wednesday struck down the state’s controversial law banning the production and sale of the culinary delicacy that comes from the enlarged livers of ducks and geese that have been force-fed corn.

 19. I can’t get through at the moment neurontin sice efects The good news for Lingard is that United have retained his registration and will offer the 21-year-old a new deal before his current one runs out next summer

 20. Wonderfull great site bisoprolol natural form of With both employer plans and ACA, if you miss open enrollment you’ll have to wait until the following year to apply unless: you’re applying for Medicaid; you qualify for a special enrollment period because of a family status change (e.g., marriage, divorce, birth of child); or you lose your current coverage.

 21. Have you got a current driving licence? 180 keyword propecia theaters and video-on-demand on Friday, follows the coming-of-age tale of a boy named Bones against the stark, desolate backdrop of Detroit’s decaying towns.

 22. I’ll put her on finca kaufen spanien alicante Japanese, Polish, French and Colombian tourists were among those killed in themuseum attack, which Tunis said fighters fromthe Okba Ibn Nafaa militant group, concentrated in the Chaambi mountains borderingAlgeria, were also involved in.

 23. Which university are you at? roxithromycin dosage for dogs Fuentes, who settled in the United States illegally as a child, is a Denver elementary school teacher under a pilot program that recruits young immigrants like him to teach disadvantaged students

 24. I’m only getting an answering machine confidor precios por litros In that context, Obama exercised the limits of presidential power by moving to reestablish an embassy in Havana and inviting the Cuban government to participate in a range of talks.

 25. Would you like to leave a message? buspar forn The archaeologists believe the site’s inhabitants had a nomadic lifestyle, so they cleaned the bones of loved ones to carry with them until the mortuary was created at the Khonkho Wankane site

 26. How many would you like? levlen ed stressed The “48 Hours” episodes includes interviews with Santa Cruz police, people from Hayes’ past and Tichelman’s boyfriend, who says she called him after Hayes’ death and claimed she was just at a drug party but left because she was “uncomfortable.”

 27. Directory enquiries related to catapres The estimate, from one of the US’s biggest banks, is aconservative one that is based on the maximum 20% level of totalloss-absorbing capital to risk-weighted assets that theFinancial Stability Board is expected to propose at the G-20summit in November, in addition to a raft of additional equitybuffers.

 28. Hold the line, please nitrofurantoin online kaufen Church teaching states: “The use of embryonic stem cells or differentiated cells derived from them — even when these are provided by other researchers through destruction of embryos or when such cells are commercially available — presents serious problems from the standpoint of cooperation in evil and scandal” (“Dignitas Personae,” no

 29. Jonny was here sex videos
  First gathered this spring in the Brussels museum of Belgiansurrealist artist Rene Magritte, the informal group has lobbiedthe European Commission and national governments to change EUenergy policy, which they say has failed to achieve its triplegoal of lowering prices, reducing carbon emissions and securingenergy supply.

 30. I came here to work serevent bestellen A lot of this burden is due to long-term health problems associated with diseases such as cancer, heart disease, musculoskeletal conditions such as arthritis, respiratory diseases and mental health problems.

 31. How many would you like? carbidopa levodopa entacapone generic In a move to cut operating costs, the Glendale,California-based studio intends to “significantly reduce” thesize of its workforce, the LA Times said citing people, whoasked not to be identified because they were not authorized todiscuss the plans.

 32. Hold the line, please valaciclovir precio guatemala District Judge Thomas Griesa ruled on Thursday thatletting Citigroup process the payments on so-calleddollar-denominated exchange bonds would violate a requirementthat Argentina treat bondholders equally.

 33. In a meeting benzac crema acne prezzo According to the Association of Equipment Manufacturers (AEM) spokesman Michael O’Brien, the Highway Trust Fund will run out of money on May 31, unless Congress can “avoid another artificial disaster.”

 34. Where do you study? dosierung apcalis Our low costs make it possible for seven in 10 full-time undergraduates to attend college tuition-free, fully covered by financial aid and the American Opportunity Tax Credit, and for eight in 10 to graduate free from federal education debt

 35. very best job ondansetron 4 mg tabletas Coal is suffering because of higher hydropower demand andactions by various authorities to limit its use in a bid tocombat China’s high levels of air pollution, and not even pricesat a four-year low is enough to boost imports.

 36. How do I get an outside line? propranolol causes nausea “[Plankton in] such phases of development are found on the surface of the ocean … It turns out that there may be some rising air currents, which settle on the surface of the station.”

 37. No, I’m not particularly sporty adalat xl 60 mg Klaus Schwab, founder and executive chairman of the WEF, added: “The strained global geopolitical situation, the rise of income inequality, and the potential tightening of the financial conditions could put the still tentative recovery at risk and call for structural reforms to ensure more sustainable and inclusive growth.”

 38. I work for a publishers aurograb antibody In the second division, American Andrew Wooten scored for the fourth straight game, converting a 90th-minute penalty kick for Sandhausen in a 2-1 loss at Eintracht Braunschweig on Friday night.(backslash)

 39. The manager comprar tricortid The Obama administration has underestimated the threat of ISIS, overstated the “decimation” of Al Qaeda, scoffed at the potency of Putin’s Russia, miscalculated the seriousness of Syria and abandoned Iraq and Libya to outlaws and terrorists

 40. An envelope orlistat billig kaufen You only have to take one glance at Jessica Biel to see why Justin Timberlake couldn’t wait to tie her down, and her beauty was only enhanced when she wore a show-stopping Altuzarra gown for her latest photo shoot.

 41. Sorry, I’m busy at the moment meldonium buy In a statement, Spoor said the claimants had allegedlycontracted a lung disease as a result of their exposure to dustwhile employed in Sasol’s coal mines

 42. I was born in Australia but grew up in England sildigra uk “The very first ”risk factor’ listed by the Mayo Clinic for Ebola – an incurable disease with a 90 percent fatality rate – is: ”Travel to Africa.’”

 43. real beauty page sex videos
  Detroit’s front seven definitely has gotten stronger, but it is also unproven by comparison to Chicago and Minnesota. The Lions have plenty of potential, but the coverage remains a work in progress and the front seven will have more pressure to perform. Obviously Detroit will score, although turnovers were a concern last season as well.

 44. An accountancy practice mirtazapine side efffects The good news is that several technologies are in development that should go some way to solving this problem, but it's unlikely they'll be able to completely close the gap between data generated and storage space.

 45. I can’t get a dialling tone boobs On the death of his son, Peterson said, according to The Associated Press, “It’s tough. It’s a crazy situation. Anytime you lose a child, no matter the circumstances, it hurts. I can’t describe it. But I’ve got a good supporting cast surrounding me.”

 46. I need to charge up my phone tofranil 75 pm In Gaza City on Sunday, an Israeli strike on a car killed Mohammed al-Ghoul, described by the Israeli military as a Hamas official responsible for “terror fund transactions”

 47. I’ve come to collect a parcel porn Most of these magazines hooked their readers with a mixture of sex and violence – “they have juxtaposed the steely automatic and the frilly panty and found that it pays off”, wrote SJ Perelman. But Chandler wanted to do more than titillate: he had designs on his audience’s subconscious. He planned to sneak into his stories a quality which readers “would not shy off from, perhaps not even know was there … but which would somehow distil through their minds and leave an afterglow”.

 48. Do you need a work permit? diurex max water pills reviews At what were supposed to be spontaneous moments in the show launched in the 1970s that celebrated offbeat and sometimes awful acts, Count Basie’s upbeat “Jumpin’ at the Woodside” would blast out and host Chuck Barris would bellow out “Gene Gene the Dancing Machine,” setting the stage for Patton.

 49. I’m interested in sex videos
  Lazaridis, who now controls 8 percent of the company, hasengaged Goldman Sachs and Centerview Partners LLC to assist witha strategic review of his stake. He held almost 5.7 percent asof the end of 2012, according to Thomson Reuters data. (Reporting by Alastair Sharp; Editing by Gerald E. McCormick)

 50. I’ll put her on xhamster That same season, Hernandez, working a Reds-Mets “Fox Game of the Week” with Kenny Albert, thought Rey Ordonez deserved an error after bobbling pitcher Jaime Cerda’s pickoff attempt. Instead Karpin ruled E-1.

 51. magic story very thanks wellbutrin hypoglycemia The study pointed out that if populations had maintained their average body mass index (BMI) of 30 years ago, one in four cases of cancer attributable to excess weight – around 118,000 cases – could have been prevented.

 52. I’m doing a masters in law bupropion 100mg ** Mark Zuckerberg and Xiaomi Inc CEO Lei Jun discussed apotential investment by Facebook in China’s topsmartphone maker ahead of its $1.1 billion fundraising lastmonth, but a deal never materialised, several people withknowledge of the matter told Reuters.

 53. Can I call you back? detrola 4 in 1 manual It may seem like something out of North Korea with the amount of media attention that has existed around the Sony Hack and North Korea’s involvement, but the truth is that China has taken steps to become as restrictive as any country in the entire world.

 54. Will I be paid weekly or monthly? xalatan bestellen We rejected that, but met her halfway on the proposal that James Bond’s love interest will be an anti-fracking protester who is looking for a guy willing to spend time with her angry teenage son

 55. I want to report a xnxx Prosecutors said Bulger killed Davis and Hussey because they knew too much about his crimes. Flemmi admits he disposed of the bodies, even extracting teeth from Hussey to make identification of the corpse difficult.

 56. Some First Class stamps porn In the Philippines, a 50-year-old man and a 20-year-old woman drowned when a passenger boat capsized in rough waters off northeastern Aurora province, the Office of Civil Defense said Saturday. Two other people were missing, while the nine other passengers and crew were rescued from the boat, which capsized Friday.

 57. Other amount xvideos Correlating zip code by zip code income with voting records shows more poor zip codes vote Democrat and rich zip codes vote Republican. The Democratic Party is the party of the stupid who are too stupid to realize it.

 58. Will I have to work on Saturdays? xvideos They would also receive a share of the proceeds at theproduction stage of 1 percent of revenues with approximatelytwo-thirds allocated to the local community, and one-third tothe wider county community.

 59. I’d like to change some money xvideos They intend to hand over the bulk of any proceeds derived from the forfeiture to relatives of people who died in Iran-aided terror attacks, including 9/11 and the 1993 bombing of Marine Corps barracks in Beirut.

 60. Three years natural alternatives indocin Dow Jones: The Dow Jones branded indices are proprietary to and are calculated, distributed and marketed by DJI Opco, a subsidiary of S&P Dow Jones Indices LLC and have been licensed for use to S&P Opco, LLC and CNN

 61. I want to make a withdrawal sex videos
  CHICAGO (Reuters) – If you’re weary of watching the stock and bond market get dyspepsia over the Federal Reserve’s possible pullback of its easy money policy, turn your gaze to the U.S. home market. Rising interest rates could be a catalyst to boost sales and prices.

 62. Three years boobs Meanwhile the Lions appear set to pay fair market value, without overpaying, to lock up Stafford. The deal sends a clear message that the team is committed to its franchise quarterback while clearing up some immediate cap space, allowing the front office to continue to build around him. It potentially also paves the way for the team to focus on its next big negotiation, extending the contract of defensive tackle Ndamukong Suh.

 63. Lost credit card can you get trazodone over the counter “Medical documents said there were shrapnel wounds, that is he died from a loss of blood, but how it happened and where were not indicated,” said Sergei Krivenko, who heads a commission on military affairs on Russia’s presidential human rights council.

 64. We’re at university together xhamster “We’re a nation of immigrants, there’s no question about that. But we’re also a nation of laws,” Webster said in an interview with the Orlando Sentinel. “I think we have to honor both of those.”

 65. The United States xhamster Prosecutors had called for the “harshest punishment” to be given to Sharma, bus cleaner Akshay Kumar Singh, fruit-seller Pawan Gupta, and unemployed Mukesh Singh for last December’s murder to signal that such attacks cannot be tolerated.

 66. I’d like to take the job sex videos
  “We had no carbon monoxide in the building at any time,” North Merrick Fire Department Assistant Chief James Rogers said. “But as a precaution we still wanted the children to be checked.” 

 67. Could you give me some smaller notes? xhamster What’s more, 56 percent of people who went into cardiac arrest in fitness facilities survived. That compared to 45 percent in the alternative exercise facilities and 34 percent in the other indoor public spaces.

 68. I live in London xvideos The central bank kept its main policy rate, the one-weekrepo rate, at 4.50 percent, its borrowing rate at 3.5 percentand lending rate at 6.5 percent at its last meeting on June 18.Its next meeting is on July 23.

 69. When can you start? xvideos “No buyer is in a hurry to move from Bangladesh becauseWestern retailers are stressed about passing any retail priceincreases to customers,” he said. “Currently, there is nosubstitute for Bangladesh, where manufacturers even riskoperating from rickety structures to cap costs.”

 70. It’s a bad line porn The producers told Anna Wing to “bring something from your background” when developing her character. In the event, Albert Square was named after the actress’s real-life father.

 71. Photography sex videos
  Like our country’s pilgrim forefathers, the Gastonguay’s felt that Christian churches in America had it all wrong, and they wanted to be free from what they saw as a religious system corrupted by the government. Hannah explained that her family was fed up with what they perceived as governmental control over churches in the U.S. She said that as Christians they don’t believe in “abortion, homosexuality, [or] in the state-controlled church.”

 72. I’ve been cut off porn The deal also comes as Asia’s richest man Li Ka-shing isconsidering selling his Hong Kong supermarket business, worth upto $4 billion. Wal-Mart is considering a bid, people familiarwith matter have said, but the Tesco deal has apparently ruledout interest from CRE, according to some bankers.

 73. Photography xxx He is not as well versed in the disaster response side of the Homeland Security Department, although an administration official pointed out the Pentagon also coordinates federal relief to respond quickly to disasters. 

 74. I was born in Australia but grew up in England beeg “You’re going to see a lot of Android users switch to the iPhone,” said Atsuro Sato, an analyst at research firm Gartner in Tokyo. “I think the winter campaign’s effect will be limited. It looks like Kyocera, which is betting on its overseas prospects, is the safest among Japanese makers.”

 75. Cool site goodluck 🙂 trileptal what is it used for Then I have to keep my eye on Queenie – named after the character Lightning McQueen in the Disney cartoon Cars – calling her back when she strays near the golfers, and clean up after her when she decides she needs the loo.

 76. Some First Class stamps sex videos
  Gasoline prices rose in the first half of this year, pushed up by strong increases in world crude oil prices. And while prices have dropped recently, the higher prices paid for fuel hurt American families, many of whom are still dealing with unemployment and stagnant wages.

 77. I’m not sure xnxx Peterson was in Sioux Falls, S.D., on Wednesday for the private service for the boy, who died last week in an alleged case of child abuse. Peterson said he didn’t know the child was his until about two months ago and had been working with the boy’s mother to support the family financially and meet the boy, whose name was Tyrese Robert Ruffin.

 78. Could you please repeat that? desvenlafaxine wyeth patent Louis Phipps, another of the researchers from Nottingham Trent University, said: “Our study indicates that, while vulture restaurants are a potentially useful tool for conservation, the wider impacts of their use need to be investigated – particularly as unintentional local increases in the abundance of other species are likely to alter ecosystem dynamics.”

 79. It’s serious xnxx They have asked consumers to conserve power, defernon-essential equipment maintenance and activate demand responseprograms to reduce energy usage, but there have been nowidespread blackouts, just some scattered outages.

 80. I’ve got a part-time job xvideos In 2011, Florida Governor Rick Scott rejected a $2.4 billiongrant from the federal government to build a high-speed railline connecting Orlando, in central Florida, with Tampa on thestate’s west coast.

 81. I’m unemployed beeg Danny Trejo: “Maybe with salsa on them. No, but she does, she is very health-conscious and so when she was packing, I said ‘Gaga what are you gonna do with those pots and pans?’ She said, ‘Well, nothing. I’m not going to take them.’ So I got them and put them on a shelf. It says “Lady Gaga’s pots and pans”. They are not going on eBay.”

 82. Do you need a work permit? xxx “We can’t go to war to spare anyone embarrassment,” Grayson told U.S. News. “That would be utterly immoral, we’re talking about shedding American blood. … The president has already made that argument and it’s falling on deaf ears.”

 83. We need someone with qualifications xnxx A U.S. Army spokesman asked to comment on the report said the evidence submitted by SIGAR was based in part on anonymous sources and Commerce Department findings about the companies, and was insufficient to bar the contractors.

 84. One moment, please porn “He asks great questions, and so when you have a player like that who wants to learn it, who wants to put himself in a position to help the team and to put himself in the position to be successful, physically if he can do it, he’s going to do it,” adds receivers coach Kevin M. Gilbride. “He’s giving himself every opportunity to make an impact.”

 85. A packet of envelopes capotena sublingual This week, Orbital announced while the investigation is ongoing, early indications point to a probable turbo-pump failure in one of the Antares’ main engines.

 86. I’m on holiday xhamster A community foundation was asked to divide up $11.4 million that was raised with the help of the United Way. The foundation previously decided to divvy up $7.7 million to the families and survivors and to have committees decide on uses for the remainder of the donations, including whether to use some of it for future mental health care and other needs.

 87. I’d like to order some foreign currency xhamster At an evidentiary hearing in June, the top legal adviser for the task force that runs the prison and the Army officer who acts as the warden both testified under oath that there had been no monitoring of attorney-client meetings during their tenure.

 88. We need someone with qualifications xvideos Army Maj. Nidal Malik Hasan admits pulling out a pistol, shouting “Allahu akbar” (God is great) and opening fire on unarmed people, killing 13 of them. All, he says, in an effort to stop them from going to Afghanistan and killing his fellow Muslims.

 89. Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? xvideos We’ve been here before, the haste that comes with invasion. The White House (of every political stripe) inevitably makes the intervention look essential and urgent. We saw this on Iraq, Afghanistan, Libya, Yemen, Somalia, Pakistan and more. And yet, we’re leaving these countries no better off. This liberation language isn’t bearing fruit. Just observe the continued escalating violence in Iraq and Afghanistan, the instability in Libya and Yemen, the insecurity in Somalia and Pakistan. Our approach is all wrong.  

 90. Withdraw cash antabuse 250mg isnt working for me Investigators were focused on why the car was stopped at the crossing near the suburb of White Plains north of New York City before the Metro-North train crashed into it during Tuesday evening’s rush hour, pushing the vehicle about 1,000 feet down the line.

 91. Will I have to work on Saturdays? albendazole prijs According to Seoirse Smith, secretary of the Ankylosing Spondylitis Association of Ireland (ASAI), if diagnosed early, AS is ‘very manageable’ as long as good general health is maintained

 92. Looking for a job kamagra gold 50mg We figured out who’d done military service, who could give a knife-fighting course.” Within days, self-defence units like SWF were blockading Ukrainian military bases and government offices

 93. Do you know the number for ? furosemide 20 mg price The central bank’s credibility is likely to be challenged further by its own updates to forecasts for growth and inflation, Ms Kara said, which “should pave the way for additional easing, possibly as early as the December policy meeting”.

 94. I’m doing an internship mellaril buy online For a benefit due in three decades, reducing the expected annual interest rate from 7 percent to 2 percent requires more than four times as much cash today

 95. Where do you study? amantadine drug information On this week’s Daily News Yankees Podcast, Mark Feinsand sits down 1-on-1 with Yankees closer David Robertson to talk about his view of Derek Jeter’s farewell tour and what his first full season as a closer has been like.

 96. I’m at Liverpool University promethazine duration in blood While it is understandable that many better-heeled parts of Europe are reluctant to believe in promises however solemn and binding by the Greek government to repay its debt, there are some possible left-field alternatives.

 97. very best job what is bactrim The right question isn’t whether people who are actively looking for jobs can find them, but how to ensure all Americans who are willing and able to work can engage in fulfilling, productive activities.

 98. Accountant supermarket manager bactrim ds dose pcp prophylaxis Michael Turner, director general of the Joint Council for Qualifications, said although the overall results were “relatively stable”, individual schools and colleges could see “volatility in their results”.

 99. Go travelling plavix info Police arrested Borko Ilincic in a Madrid suburb in February on an international arrest warrant issued by the UAE following a 2007 raid carried out when the gang drove two cars through the window of a jewellery store in a Dubai shopping mall, escaping with around $14 million euros of gems

 100. Could I ask who’s calling? buy bupropion online canada But in the tidy courtyard belonging to Atis Rezistans, a community collective of artists who make fantastic sculptures out of the discarded metal, tyres and car parts of their neighbourhood, the cinderblock walls are lined with clean sheets of plywood, painted black

 101. I’d like to speak to someone about a mortgage alesse mg dosage Each Lego Friends figurine is “named, has a back story and a career,” the lawyers contend, and each is made “with the goal of inspiring more girls to try their hand at building and experience the pride of accomplishment that Lego play fosters”.

 102. I’m afraid that number’s ex-directory citalopram parkinsons The stakes are particularly high for Indonesia, which is setto emerge as one of the world’s top aviation markets by 2020.Despite improvements, the air safety record of Southeast Asia’smost populous nation remains patchy.

 103. I’m on holiday order imuranus That part of their operation would become a separate nonaffiliated company much like with the Greenwood decision that separated the local bell operating companies from both equipment sales and long-distance.

 104. this post is fantastic gao compazine ineffective drug list “Colder damp weather conditions, coupled with additional triggers such as smoke from bonfires and fireworks can all affect respiratory conditions, making Halloween a dangerous time for asthma and allergy sufferers, especially children,” explained Asthma Society CEO, Sharon Cosgrove.

 105. Recorded Delivery mebendazole dosage animals With two of Britain’s renowned polo professionals George Meyrick and Jamie Morrison representing the British Exiles, alongside BPD veteran Stuart Wrigley, on one of only three floodlit pitches in the world, an evening of pretty decent polo was played out in front of newbies and connoisseurs in an ambience of fundraising and fine dining.

 106. I’d like , please forzest in india Chicago’s education buzz has been dominated by controversial school closings, a contentious teachers strike, turnover tumult among leadership and even overblown investigations into the ingredient list of cafeteria chicken nuggets

 107. What do you like doing in your spare time? cost f clomid “At the moment we are discussing and planning that at thebeginning of September we may even widen the corridor…towardsstrengthening

 108. I have my own business decadron injection uses in urdu “If the opportunity does arise and they actually have the opportunity to respond and take up our offer, our earlier offer to engage in high level contacts and for dialogue, I think such opportunities would be a good thing,” she told Reuters at the presidential Blue House.

 109. Looking for work precio de aciclovir normon 800 mg Vanessa Spencer, 46, a cafeteria manager who lives in St Louis, took part in Friday’s protests, holding a sign reading “Keep Calm Change Coming.” Beside her was her sister, Linda Bell, 57, a cook, with a sign saying, “Together We Stand 4 Peace 4 Mike Brown.”

 110. Have you got any ? buy cheap digoxin “While the politicians in Washington can’t get anything done because of being stuck in these ideological foxholes, we here in California have two governors from two different parties, together in the same room fighting for the same green energy future,” Schwarzenegger said at the summit.

 111. Could I ask who’s calling? what is the drug felodipine Hundreds of smaller factories do not, leaving them exposed at a time when owners say they are grappling with a slide in orders and an increase in minimum wages for the industry’s workforce of more than 4 million.

 112. We need someone with qualifications felodipine 10 mg price New coach Steve Sarkisian returns to the program with an up-tempo, no-huddle offense that will have a different look than Southern Cal’s traditional I-formation, but he’ll have work to do to convince the school’s rabid boosters that the Trojans can duplicate a 10-win season with a talented, but thin defense.

 113. I’m on business apcalis en mexico Dudley also repeated his view that raising rates too soonposes greater risks to the economy than lifting them too late.Fed officials are debating when to raise the benchmark interestrate for the first time since 2006, with most officialspredicting an increase some time this year.

 114. Cool site goodluck 🙂 albenza albendazole tablets Big Brother was the first smash hit in 1999 in the Netherlands, then becoming a global franchise and spawning variations in many countries, essentially, ordinary people cast together in a custom-designed house and filmed around the clock, cut off from the outside world.

 115. I’m on holiday tamoxifen preis bodybuilding The finance ministers and central bank chiefs gathered in the Australian city of Cairns claimed progress on fireproofing the world’s financial system and on closing tax loopholes exploited by giant multinationals.

 116. Could I have a statement, please? buy cheap thioridazine So when the National needed 1.7m to build The Shed, a temporary theatre specialising in new writing while one of its auditoria was being refurbished in 2013 and '14, the money came from War Horse's Broadway profits.

 117. One moment, please acheter calandre scenic 2 But as much of a joke team as the Jets became again this season, they are 18-30 over the last three seasons, which means the three since the Giants were once again champions of the world

 118. It’s OK precio anacin max Seles ended up winning 11 of 14 matches against Sabatini, but what she remembers most about the glamorous Argentinian is Sabatini’s support after Seles was stabbed in 1993 by a madman in Hamburg

 119. I’m on a course at the moment beeg State officials told CBSNews.com in a statement that a patient was suffering from primary amebic meningoencephalitis (PAM), a rare, typically fatal brain infection caused by an amoeba called Naegleria fowleri.

 120. I’ll put her on sex videos
  Under Prime Minister Tayyip Erdogan, elected in 2002, therole of the Turkish military in politics has been curbed.Political and military relations btween Ankara and Washington,while still close, play a less central role and this could bereflected in procurement policy.

 121. We were at school together is indocin prescribed for gout “These Republicans candidates have taken such unpopular and extreme anti-abortion position, like supporting fetal 'personhood' measures and mandatory trans-vaginal ultrasounds, their only hope of winning over women voters is deception,” she writes

 122. I’m on a course at the moment xhamster “You’re not going to give your kid new ideas. It’s in rap songs, it’s in popular music,” he says. “All of the increased attention to Molly right now is a great opportunity to have the conversation with your kids without being accusatory.”

 123. I’ll put him on xxx Though only a small percentage of S&P 500 stocks havereported earnings thus far, the season has been mixed, withrevenue growth especially a concern. Still, profits have largelyrisen and many bellwether companies have topped expectations.

 124. Enter your PIN porn “I think the platform has never been better for me to go on and win multiple majors,” said Scott. “I guess you've got to take the confidence and form of winning a major and run with it. I can't take my foot off the gas just because I achieved something great at Augusta.”

 125. How many more years do you have to go? viagra There have been some modest successes — Cassel was quite good a few years ago, when the Chiefs went a surprising 10-6 and won the AFC West. But he regressed so mightily last season that Cassel was ultimately benched for Brady Quinn, who didn’t fare a whole lot better.

 126. Just over two years xnxx The women’s handbag and accessories retailer forecastthird-quarter results below Wall Street estimates as it expectsits gross margin to decline due to increased promotionalactivity. The company also lowered its full-year profit andrevenue forecasts.

 127. Can I take your number? precio propranolol colombia “I don’t want to belittle the implications of the accusations, but nothing has been proven and he has not been charged,” said Michael Chatman, a philanthropy expert and founder of a speakers’ bureau on the field

 128. I’m not working at the moment viagra Heathrow, which is now owned by investors from Spain, Singapore, the United States, Canada and Qatar, says its plans are the cheaper than any hub option put forward by its rivals and Boris Johnson, the London mayor, who has called for a four runway airport either at Stansted or on the Thames estuary.

 129. I quite like cooking viagra The remaining 420 asylum seekers had been transferred to a second detention camp under construction at another part of the tiny atoll that is home to fewer than 10,000, the spokeswoman said. They are now living in tents.

 130. What are the hours of work? kamagra “She couldn't have lived without publicity, it's a drug,” he says. “Him too, as much as he wanted to play Lear and get back to his Shakespearean theatre roots, he loved her super-stardom, he loved the fact that she made him a superstar.

 131. I can’t get through at the moment tadalafil When later summoned by Stannis Baratheon, Davos implores Stannis not to sacrifice the boy in the name of Melisandre’s fire gods. Yet Stannis, convinced of Melisandre’s power after her leech ritual led to Robb Stark’s demise, remains confident that the only way to capture the Iron Throne is through “dragons and magic.” Gendry may be his nephew, but a family sacrifice is the only way Stannis can become the “one, true king.”

 132. Do you play any instruments? cialis “I feel a little bit like Bette Midler, the very last gueston the very last episode of The Tonight Show that Johnny Carsonhosted. She famously quipped to Mr. Carson, ‘You are the windbeneath my wings,” said Washington state Democrat Denny Heck.

 133. I can’t hear you very well cialis Before the Senate vote, the Obama administration said it supported the Reed bill, saying that the plan would give students the certainty of fixed interest rates and help make college affordable for needy students.

 134. Other amount side effects of tamoxifen “Instead, we believe the relationship likely was antagonistic – that the bacteria were parasitic and only later became beneficial to the host cell by switching the direction of the ATP transport.”

 135. Can you put it on the scales, please? viagra Stuart Hazell, 37, who was the lover of Christine Sharp, Tia’s grandmother, had strangled 12-year-old Tia the previous night and hid her body in the loft of the house in New Addington, Surrey, in August last year. In May, Hazell admitted her murder and was jailed for life.

 136. Could you ask her to call me? amaryllis bulb care indoors At his swearing-in ceremony in Brasilia, former treasurychief Levy said the fiscal adjustments will require theparticipation of society as a whole and will involve spendingcuts and possible tax hikes.

 137. I’d like to change some money tadalafil A social worker has struggled to piece together what happened to Boatwright before he was found unconscious in a room at Motel 6 on Feb. 28, as first reported by The Desert Sun. He carried four tennis rackets, two cell phones and a set of photographs.

 138. this is be cool 8) viagra Mobiles are expected to influence some £18 billion of store sales in the UK this year, according to Deloitte, as consumers increasingly use their smartphones as a “shop window”.

 139. Will I be paid weekly or monthly? cialis The review is one part of PHMSA’s ongoing investigation into the cause of the leak and the regulator, a branch of the Transportation Department, is working to finalize its understanding of the cause of the failure, the PHMSA spokesman said.

 140. I’m a housewife vardenafil “The 2014 NATO Summit will be an opportunity to recognize the contributions of the International Security Assistance Force coalition since 2003 and review progress of Afghan forces as they assume responsibility for security across Afghanistan,” said a White House statement.

 141. I’ll call back later vardenafil Berlin’s slapdown is a setback for the European Commission,which had already watered down its plans in an attempt to winover Germany. As Europe’s biggest country, its support iscrucial for the proposal to become law.

 142. Free medical insurance cena crestor At the moment the band, which describes its style as a mix of “whiplash hard rock songs and melodic power ballads”, practises for a couple of hours each week, so it’s a manageable pastime outside of work hours and a welcome respite from the daily demands of a City job.

 143. Do you know each other? sildenafil
  The figures prompted William Shawcross, the chairman of the Charity Commission, to accuse the charities of bringing “the wider charitable world into disrepute” by accepting large pay rises.

 144. Where are you calling from? levitra You keep asking the questions because there are never any answers. So the questions don’t go away. They don’t go away the way the sad, silly people on the street don’t go away, now joined by Cowboy Diaz, who obviously needs things to do.

 145. Could you give me some smaller notes? para que sirve bactrim 400 mg MEG, whose main operations are in the southern Athabasca oilsands region of Alberta, said its operating cash flow, a keyindicator of its ability to fund new projects, rose to C$134million ($107 million) in the quarter ended Dec

 146. I’m doing an internship vardenafil The law in question was first drafted last year. What began as an extension of tax protections for condo and coop owners became stuffed with other provisions in last-minute wheeling and dealing. Among them was difficult-to-decipher legalese singling out five Manhattan projects for special access to the so-called 421a program. Who added that language has not been explained.

 147. Will I have to work shifts? cialis The espadrille – so many memories of summers past. They really are emotive. But this year they had a revamp which saw these classics go from dull to dynamic. Even Chanel got involved and as Kendall Jenner is demonstrating in this black leather pair they are looking super chic.

 148. I hate shopping propranolol price A wild game went to overtime — thanks to a late, and controversial goal by Don Maloney — and the extra session featured eight minutes of end-to-end action

 149. How do I get an outside line? lisinopril alternatives high blood pressure The announcement came just four hours after MAS posted itsworst quarterly loss since late 2011, as passenger numbers andaverage fare yields fell sharply following the two successivedisasters – the loss of flight MH370 en route to China and thenthe destruction of flight MH17 over Ukraine.

 150. I’d like to apply for this job noroxin 400 mg precio The result of this, Maude will say, means that spare capacity has been left unused and publicsector organisations have wasted even more taxpayers’ money duplicating expensive bespoke networksand technology when they could have been collaborating.

 151. Could you ask him to call me? is celexa better paxil Before the 73rd commemoration ceremony started on the Pearl Harbor Visitor Center’s main lawn on Sunday morning, Conter said that he and other survivors started gathering in Honolulu in 1991, and he now plans to come every year that he’s able.

 152. Can I take your number? viagra According to the researchers, 61-percent of all Austrian residents reported having undergone an FOBT screening during the study period. At that same time, the CDC mortality rate decreased by 39-percent among men and 47-percent among women. Conversely, only eight percent of Greek males underwent an endoscopic examination during the study period. During that time, the country reported a 30-percent increase in CRC death rates among men.

 153. magic story very thanks precio benzac crema Our Classified websites (Photos, Motors, Jobs and Property Today) use cookies to ensure you get the correct local newspaper branding and content when you visit them

 154. Thanks funny site aciclovir crema herpes labiale prezzo “I’m not sure the earnings have to be unbelievably strongbut simply just reflecting some growth would help blunt themomentum of the market moving down,” said Rick Meckler,president of investment firm LibertyView Capital Management inJersey City, New Jersey.

 155. Will I get paid for overtime? alavert and claritin difference Sentencing him to seven years in jail at Southwark Crown Court, Judge Jeffrey Pegden QC told Catley: “You shot Mr Harper at a distance of less than 20 feet, causing him catastrophic injuries and immediate death.

 156. A Second Class stamp zyprexa bpd The health workers who have been protesting outside the hospital this week heckled Rajoy as he left the news conference in a motorcade.

 157. I’m doing a phd in chemistry benzodiazepinentzug doxepin Our low costs make it possible for seven in 10 full-time undergraduates to attend college tuition-free, fully covered by financial aid and the American Opportunity Tax Credit, and for eight in 10 to graduate free from federal education debt

 158. I’ll call back later atenolol sandoz 50 mg efg An Iranian-born gunman burst in, took 17 people hostage, and forced some to hold a flag with an Islamic declaration of faith above the shop window’s festive inscription of “Merry Christmas.”

 159. Get a job amaryllis bulb care after bloom uk Even when thrust into the egocentric atmosphere of Showtime’s “Inside the NFL,” Gumbel, the new host, rocked steady, especially during a “discussion” about the controversy surrounding the name of Washington’s NFL franchise

 160. How long have you lived here? arcoxia 90mg Other priorities include: clamping down on arms trafficking; offering support for police in the Middle East and North Africa; trying to stop EU citizens travelling abroad to fight; and seeking to suppress radical Islam online to prevent EU citizens bringing violence back onto home soil.

 161. We’ll need to take up references prazosin fiyat And when you take the headset off and find yourself in the Vancouver Convention Centre you feel a little disorientated and rather silly particularly if, like me, you have tears streaming down your face.

 162. Not available at the moment midamor yahoo answers The shop keeper’s tale illustrates how Islamic State haslong been systematically collecting funds for a land grab thatalready includes a stretch of northern Iraq and Syria

 163. Lost credit card fertomid-50 pills Now listed on the FTSE 250 Index of the London Stock Exchange (it floated in March 2010), SuperGroup was originally founded in 1985 by Ian Hibbs and Julian Dunkerton

 164. magic story very thanks doxycycline sty In the subcommittee report, Democrats said IRS staffers had targeted both conservative and liberal non-profits for unfair scrutiny, while Republicans once again complained that conservative groups got disproportionately worse IRS treatment.

 165. I’m in my first year at university fertomid 100 “I wanted to see if I could capture it and show people, ‘look at this group of people, aren’t they unusual and isn’t it unusual how all these different people who do this thing are kind of the same.'”

 166. Could I order a new chequebook, please? sumatriptan 50mg boots One hunter-gatherer community was found to not only have a higher diversity of bacteria, but only one in 1,500 suffered from an allergy – compared with one in three in the UK.

 167. magic story very thanks tamoxifen bodybuilding cycle Amazingly, not a lot has changed — underneath, you’ll still find the same bonded aluminium chassis, and while the modern Toyota power units are a far cry from that original 1.8 Rover K-series, the bodywork that shrouds it is only a little different from Julian Thompson’s original roadster.

 168. How long have you lived here? ginseng kapsule za poivitev cena Your Shut-the-Front-Door Comeback: “So wait, is it 93% or 70%? More importantly, why did Ferguson, which is almost 70% black, have 50 white cops and three black cops? If they had more black cops, white cops wouldn’t be the only ones sent to a black crime.”

 169. What are the hours of work? amlodipine pregnancy category “So if there was an experience that happened and certain things didn’t work out, to us it’s more important to look into why it didn’t work out and make sure we don’t repeat the errors of the past.

 170. What qualifications have you got? jual chloroquine 150 mg In its notice of appeal, California said that lawyers for the students dismissed “key parties” from the case – “the school districts that actually implement the relevant statutes” through the hiring and firing of teachers.

 171. I’d like to speak to someone about a mortgage moduretic 5/50 bula They set out to investigate the relationship between water fluoridation and oral health in adults over the age of 50 using data from almost 5,000 TILDA participants

 172. I’m about to run out of credit vimax 6 month results Indeed, there is no reason why it should not appeal to English Labour MPs, who have been badly let down by their own leadership’s failure to take this matter seriously

 173. I sing in a choir is oxybutynin chloride otc “If Cameron comes back as prime minister in a coalition deal with Clegg and the terms of the referendum are on Clegg lines not Farage lines then you may very well see a more serious fracture in the Conservative Party,” he said.

 174. I’m sorry, she’s precio medicamento pariet The Daily News caught up with Iron Mike between scenes and he chatted about growing up in Brooklyn, the characters he’d like to play and his starring role in the new documentary “Champs,” a scathing look at the business of boxing.

 175. The United States adipose metformin Roger Clemens, an adjunct professor of pharmaceutical sciences at the University of Southern California’s School of Pharmacy and a former president of the Institute of Food Technologists, said sodium phosphates could be used to help chicken keep its moisture and texture when it’s being frozen and shipped.

 176. Remove card cozaar 50 mg prix maroc The 43-year-old’s lawyer Amber Locklear says in papers filed in Manhattan Supreme Court that it’s all a lie and Rotondi was never asked to leave the Garden, nor was he abusive, vulgar or disorderly.

 177. Where’s the nearest cash machine? number of murders related to paxil To win, Pao must seem capable, but not defensive, employment lawyers say, while Kleiner’s lawyers will try to show she lacked the qualifications to advance without questioning her so harshly they lose the jury’s sympathy.

 178. Could you please repeat that? torsemide yahoo sign in “The OCENSA pipeline project involved significant steps being taken at the time of construction to engage with local communities, make appropriate compensation payments and ensure that the land that the pipeline traversed suffered no material damage,” BP said in a statement.

 179. What sort of music do you listen to? xalatan dose In January, Robert Gerber, the judge overseeing litigation stemming from the General Motors’ ignition-switch recall debacle, will assume “recall” status, allowing court administrators to hire a new judge, people familiar with the matter told Reuters.

 180. Remove card duetact side effects Bush joins a Niners team that lost Frank Gore in free agency to the Colts, left guard Mike Iupati to the Arizona Cardinals and a pair of cornerbacks who are now gone, too — Chris Culliver and Perrish Cox

 181. How do you spell that? metoprolol and atenolol are Defenders of the practices say they help schools raise donations, which can be used for scholarships, while others say the policies could discourage students whose families don’t have powerful social connections from applying.

 182. I’m doing an internship purchase trental online But IS has already shown what reign it wants to impose and most ME countries will not want this regime and will fight against IS, Saudi Arabia and Israel while Russia and China will hit down any IS or other Muslim militancy in their countries

 183. I’ve come to collect a parcel v tight gel buy online bangladesh Hendricks said that a large part of last year’s reduction could be put down to the mild winter but that the expansion of renewables had played a role in squeezing out polluting gas and coal power plants.

 184. Will I be paid weekly or monthly? fda proventil hfa In the 60s and 70s Aboriginal people were allowed to move back to their land, but Kiwirrkurra community, where the Pintupi live, was only built in 1984, when a borehole was sunk there for the first time

 185. I came here to study buy meldonium After Geno Smith orchestrated a touchdown drive on the Jets’ first possession of the second half to draw within 17-10, the defense failed miserably

 186. Where did you go to university? pletal 100 mg tablets price in pakistan The Galileo project to set up an EU alternative to the U.S.Global Positioning System (GPS) is obliged to use the RussianSoyuz system until a development of Arianespace’s EuropeanAriane 5 rocket is ready around the end of the year, despitestrained relations with Moscow over the conflict in Ukraine.

 187. Very Good Site antabuse medication Microsoft, one of only three Triple A rated corporates inthe world, told analysts on its earnings call on Monday that itwanted to complete its entire US$40bn share buyback programme bythe end of 2016 – a move that analysts and bankers think couldsee it almost double its US$28.3bn of outstanding debt withissuance of about US$25bn over the next two years.

 188. Which team do you support? paroxetine 20 mg medscape Canada’s biggest telecom company, BCE Inc, said itadds its own message to the notices it is legally obliged topass on, pointing out that it played no part in identifying thepossible unauthorized use of content.

 189. Children with disabilities can you buy oxybutynin She makes a simple jeans and t-shirt ensemble look super fashionable, teaming it with gorgeous suede knee-high boots by Emilio Pucci and a chic olive-green coat by Isabel Marant.

 190. We’d like to invite you for an interview amoxicillin and neurontin ineractions The attacks came after parliament speaker Salim al-Jabouri said that a committee of security officials and lawmakers were probing Friday’s attack against a village mosque in Diyala province, northeast of the capital, which killed more than 60 people

 191. Is this a temporary or permanent position? reglan perscription Helped by the United States and Iran, Kurdish forces and Shi’ite militia are finally beating back Islamic State militants who overran most Sunni Arab areas in northern and central Iraq nearly three months ago.

 192. Insufficient funds penegra online bestellen The change in policy could be a positive signal to a wideswath of companies that are pushing for federal regulators toremove barriers to commercial uses of automated aircraft, andhelp foster growth of an emerging sector of manufacturers andservice providers built around drone technology.

 193. How do I get an outside line? cheap family cruise deals 2017 By the time WW1 started in 1914, there were widespread fears of German spies operating in Britain, so the lack of a photograph or description on the country's passports came in for greater criticism.

 194. I’m a trainee amitriptyline (elavil) for ibs The electrified third rail pierced the Jeep and then torethrough the floor of the first car of the train, officials said,charring the carriage and sending billows of smoke into the air.Damage to the other seven cars was minimal.

 195. I can’t get a signal acheter terramycine poudre The proceeds will go to Scholas, a project backed by the pope that aims to connect schools and educational networks from different cultures and beliefs from around the world and the Pupi Foundation, started by former footballer Javier Zanetti to help poor children in Argentina.

 196. We work together use of suhagra 50 “I'm afraid it's an absolutely daily sight and despite our major incident which did improve the situation for 48 hours it's business as usual and I think you'll probably find this is the experience of most departments around the country at the moment,” he said.

 197. I work here nootropil kopen Ayob Khan Mydin, the police counter-terrorism division’s deputy chief, told Reuters that the group of 19 suspected militants had attained aluminum powder, which is often used as an ingredient in bombs.

 198. Please call back later catapres blood pressure patch A press release approved by Pierson said Gonzalez was “physically apprehended after entering the White House North Portico doors.” The false suggestion was that the Secret Service had stopped him from penetrating the building.

 199. I’d like to pay this in, please quibron 300 The PP politician's hope is that the majority who stayed at home, as well as the reported 4.5% who did turn out but voted “no” to independence, will reject the nationalists at future elections.

 200. Looking for a job aurogra viagra The WHO recommends that in workplaces such as bars and nightclubs, people should not be exposed to more than 85dB up to a maximum of eight hours per day

 201. Looking for work cefadroxil capsules usp 500 mg The government argues in court documents that the activists can be charged with sabotage because they “intended to injure, interfere with, or obstruct the national defense.” Prosecutors say the activists own statements attest to this

 202. Who’s calling? zyrtec dosage “We would strongly advise passengers whose journeys were impacted today by the problems in Eurotunnel not to come to our stations unless they have rebooked through our contact centre,” Eurostar said.

 203. What’s the exchange rate for euros? kemadrin dose Patches of pinkish iridescence at the sides of the throat changed in color to a shining metallic bronze, green, and purple at the back of the neck

 204. What’s the last date I can post this to to arrive in time for Christmas? precio entocort A lot of this burden is due to long-term health problems associated with diseases such as cancer, heart disease, musculoskeletal conditions such as arthritis, respiratory diseases and mental health problems.

 205. Whereabouts in are you from? fertomid-50 bodybuilding ‘We have already seen the current government put policies in place in an attempt to tackle the problem, with the announcement of new garden city developments, as well as the reforms to stamp duty, another change our members believe will influence the market next year,’ he explained.

 206. Three years elocon lotion side effects While Santos has refused to let up his offensive againsteither rebel group until a peace deal is signed, the ELN’s offerto down weapons during talks may be evidence of how serious itis about ending its struggle.

 207. Which university are you at? antivertigo meaning in tamil “Now, I think there’s a critical difference between solidarity with the journalists who were attacked, refusing to concede anything to the idea that journalists are somehow ‘legitimate targets,’ and solidarity with what is frankly a racist publication,” wrote Seymour.

 208. I love the theatre kamagra klacht George offered no hints when he might make a game appearance for the Pacers, and seems to be tapping the brakes a bit on the likelihood of playing this season

 209. Gloomy tales pletal and surgery Hong Kong-based Birmingham International Holdings said it would consider setting up an investigation committee to examine the suspected misappropriation and determine how to improve its internal controls.

 210. I was made redundant two months ago zydena fiyat He’s ready for all of your questions about the Rangers and how they can sustain their winning ways after the NHL’s late January All-Star break.

 211. I was born in Australia but grew up in England peut acheter flagyl sans ordonnance There are limits on how assertive the new Congress will be, as the Republican Party also includes members who want less foreign involvement, including a likely 2016 presidential contender Senator Rand Paul.

 212. It’s OK side effects of buspar 5mg He’s 68 now (he was 47 when he was hired by the Jaguars, nearly two years before their first game), he’s more willing to show his caring side to players, more willing to let his guard down to the press — at least at times.

 213. I want to report a cheap alternative seroquel But this is, ultimately, a novel about the loss of childhood innocence, and Scout comes bang up against reality when Atticus undertakes the defence of a Negro accused (falsely, as it happens) of raping a white girl

 214. Go travelling roxithromycin hinta With a legal stand-off emerging between HIQA and the HSE over the findings of the Portlaoise probe, a leading expert has said the hospital’s rate of unexpected infant deaths in recent years is well within current norms

 215. I’ll send you a text famciclovir versus valtrex This, the agency writes, confirms “that some organisms can live on the surface of the International Space Station (ISS) for years amid factors of a space flight, such as zero gravity, temperature conditions and hard cosmic radiation

 216. Would you like to leave a message? rocaltrol calcitriol During a visit to Edinburgh, Scottish Secretary Alistair Carmichael claimed working Scots would pay 400 a year more under the SNP’s income tax plan than they would under his party, the Liberal Democrats.

 217. I’d like to speak to someone about a mortgage bimatoprosta 0 03 preco Yes there are a number of options available, you can set your browser either to reject all cookies, to allow only “trusted” sites to set them, or to only accept them from the site you are currently on.

 218. Have you seen any good films recently? neurontin restless leg syndrome And finally, it is obvious that the politics of double standards and the spectacular display of indifference towards the plight of civilians in eastern Ukraine, presumably as less human, than, let’s say, the Palestinians, will have a lasting impact on Russian perception of the West

 219. We’ll need to take up references generic for innopran xl Similarly, Drew Taylor of The Playlist said, “[One]of the film’s biggest charms is that it is totally comfortable with the fact that it is a time travel movie—and a found footage time travel movie at that—and then subverting or upending the rules of both the genre and the format.”

 220. I’ve been made redundant zydena But the revised height of the tower hasn’t quelled the concerns of Councilwoman Margaret Chin, who still thinks the building is too tall

 221. A First Class stamp where to buy bimatoprost online Vestager may initially want to play hard ball, but that does not mean she will close the door to a settlement, said Mario Mareniello, a former economist at the Commission’s competition unit and now an expert at think tank Breugel.

 222. How many days will it take for the cheque to clear? cytotec 200 mcg According to both Revis and the Jets, the cornerback’s account was hacked and the star cornerback wasn’t the one to use derogatory language, including the word “c–t,” toward New England fans upset he bolted this offseason.

 223. Whereabouts are you from? minocin acne Lack of moderators raises concerns for torrent lovers as the torrents may have malware and without anybody to oversee the posts, these may harm hundreds of TPB visitors.

 224. Just over two years toradol injection for gout “At the same time, we’ve just got to stay with it, stay positive, focused, as a team, as a unit, because the ship could easily sink early, you know? I think we are doing some good things although it is new to us.”

 225. Whereabouts in are you from? sominex overdose death Osaka-based Panasonic said on Tuesday operating profit slipped 2.8 percent in its fiscal third quarter ended December to 113.3 billion yen ($967 million) from 116.6 billion yen a year earlier

 226. Could I have a statement, please? micardis preis The Syrian Observatory for Human Rights, which monitors violence in the Syrian civil war, said the Nusra Front and allied fighters were battling government forces near the Quneitra crossing and in the nearby village of al-Hamiydiah.

 227. What’s the last date I can post this to to arrive in time for Christmas? synthroid physician samples In 2012, commission members and administrators at the college came down on opposite sides of an ongoing political issue about the role of community colleges, and the city’s lawsuit alleged the commission acted to withdraw accreditation “in retaliation for City College having embraced and advocated a different vision.”

 228. I went to cheapest tenormin New data from the Council of Mortgage Lenders (CML) found that the number of first-time buyers securing mortgages to pile into the UK property market increased by 25pc from July last year to 30,200 this summer

 229. A law firm abbott isoptin 40 mg The short funds – who borrow shares and then sell them in hope of buying them back at a lower price – are hopeful that the bull market that has lasted more than 2,000 days, and has not experienced a 10 percent correction in three years, may be coming to an end.

 230. Very funny pictures flonase nasonex comparison NEW YORK, Sept 3 (IFR) – Traders taking part in an auctionto settle Argentina’s credit default swaps valued the country’srestructured bonds at 39.5 cents to the dollar on Wednesday,according to final results published by Creditex and Markit.

 231. Excellent work, Nice Design aeroflot lax arrival Micah Hartman, a statistician with the CMS office of the actuary, said the lower growth since 2009 was in keeping with a pattern seen after the last three economic recessions and was not evidence of a permanent fix to the nation’s health care spending concerns.

 232. Where are you from? tetracycline photo dent The International Atomic Energy Agency (IAEA) has said its specialized technology could make a “small but effective contribution” to combat an outbreak that has killed 4,950 people, mostly in Sierra Leone, Liberia and Guinea.

 233. We’d like to offer you the job danazol itp dose Gilead, in a statement, said “it remains confident in the safety profiles of Sovaldi and Harvoni” and will continue to monitor their safety in collaboration with health regulators and the medical community.

 234. Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? generic finasteride discount order “Holder revitalised the department's praised Civil Rights Division, protected the rights of the LGBT community, successfully prosecuted terrorists, and fought tirelessly for voting rights, to name a few.”

 235. What’s the interest rate on this account? prix du ginseng For the first time in his life, Wilson threw four interceptions and on all four of them, Jermaine Kearse was the intended receiver.

 236. A Second Class stamp cheap sumatriptan injection Major car companies including BMW, Mercedes-Benz, Nissan, General Motors and Volvo are already testing driverless and assisted cars and it isn’t yet clear what models will be cleared for testing on UK roads next year.

 237. Where’s the postbox? rustler vxl gearing 3s How many years would it take to recoup the additional upfront expense in rental payments? If this is less than the time you could reasonably expect to get access to the property, then massive discounts on the purchase price may not look quite so attractive.

 238. Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? budesonide 3 mg prix ”Dan Boyle (broken hand) skated full contact on Friday and is expected to return to the lineup sometime next week” Veteran defenseman Tomas Kaberle skated with the team for a second day in Greenburgh and will travel with the team to Toronto

 239. I study here do motrin have aspirin in it At the time, requiring government to provide emergency shelter was the humane thing to do, especially when the problem was thought to be a short-term crisis that would soon be solved with a robust affordable housing effort.

 240. Could you send me an application form? malegra dxt reviews Brown last September pleaded guilty to a misdemeanor assault charge in connection with the scuffle in Washington and received a sentence of the two days he had already served in jail in that case.

 241. I came here to study dutasteride dosage prostate The strikes, which began on Thursday, are aimed at stopping the Houthis from taking more territory and pressing them and former president Ali Abdullah Saleh to negotiate a power-sharing deal with President Abd-Rabbu Mansour Hadi.

 242. I like it a lot precose 25 mg Within hours of the prosecutors’ announcement, several airlines responded by immediately changing their rules to require a second crew member to be in the cockpit at all times

 243. We work together erfaringer med neurontin “While I would have welcomed an opportunity to respond to it [the complaint] and draw the attention of the party leadership to the full range of my statements and writings on contemporary political issues, I am now treating this matter as closed and have no further comment to make,” he added.

 244. I didn’t go to university kids zantac Anyone who's ever held up their phone with the Shazam app open to identify a tune – and there are apparently more than 100 million monthly active users – may still be bemused as to how this stacks up as a valuable business

 245. I saw your advert in the paper terramycine sans ordonnance He told STLToday he went home to his University City apartment to change after finishing work on the Tuesday night after the fatal shooting of unarmed black teen Michael Brown on that Saturday, Aug

 246. How many more years do you have to go? aricept heptatits c Next week, Apple Inc is expected to stride into themarket for wearable accessories that link wirelessly up tophones and create a template for other firms that have struggledto create products consumers would want to be seen in.

 247. I can’t get a dialling tone penegra 100mg price in india Michael Alsbury, 39, has been identified as the pilot who died in the crash of Virgin Galactic SpaceShipTwo, and the surviving pilot is Peter Siebold, 43, the Kern County Sheriff’s Office said in a statement.

 248. Jonny was here rumalaya cijena On Friday a group of the company’s larger senior securedcreditors put out the following statement: “We are fullysupportive of the company’s business and we are engaged inactive discussions with the company’s management to help reach asolution.”

 249. Please call back later terramycin recete Unionists, including Britain’s three main political parties, say the United Kingdom is stronger if it stays together and that Scottish independence would bring significant financial, economic and political uncertainty.

 250. A pension scheme diltiazem precio colombia Dow Jones: The Dow Jones branded indices are proprietary to and are calculated, distributed and marketed by DJI Opco, a subsidiary of S&P Dow Jones Indices LLC and have been licensed for use to S&P Opco, LLC and CNN

 251. i’m fine good work dramamine side effects yahoo Thomas Ready, a Republican candidate for commissioner of Pueblo County, made the comments during a debate this week with his opponent, Democratic incumbent Sal Pace.A video of the exchange was posted online by the Pueblo Chieftain newspaper.

 252. I’ve come to collect a parcel psa proscar “The Turkish Cypriot side will not remain unresponsive tothe unilateral activities carried out by the (Greek Cypriots)which disregard the inherent rights and interests of the TurkishCypriot people,” it said.

 253. Insufficient funds colostomy bag diet restrictions MELBOURNE, Australia (AP) — Rafael Nadal didn’t give the impression he was lacking any confidence as he raced through the first round of the Australian Open with a 6-3, 6-2, 6-2 win Monday over Russian veteran Mikhail Youzhny.

 254. What university do you go to? benzac ac precio Garda research in this area suggests that one in 10 children who die in car accidents are not wearing a seatbelt or using a child restraint.

 255. How do you spell that? el benzacne 10 cena Despite being armed with a million gigabytes (GB) of micro SD cards (source: Spencer's imagination) and enough power chargers to light up Spain, our phones shot great video, did not run out of power or storage, and most of the sound was useable.

 256. Not in at the moment mentats location fallout 4 In 2010, he suspended Steelers quarterback Ben Roethlisberger six games — it was later reduced to four games — even though prosecutors decided not to charge him after a 20-year old college student accused him of sexual assault in a nightclub in Georgia.

 257. Thanks funny site berry mentats fallout 3 One of the sources said the Commission was likely toannounce the opening of an in-depth investigation on Thursdayand also reject a request from the Spanish competition authorityto examine the case.

 258. Children with disabilities imipramine kat This type of coal was first banned in Dublin in 1990, and following the success of this, the ban was rolled out to other large towns and cities over the following years

 259. I’m a housewife alendronate drug information He plans to restrict immigration fromwithin the EU by limiting access to National Insurance numbers — similar to social security numbers — for low-skilled workers,the Sunday Times reported yesterday.

 260. Do you know the number for ? oxcarbazepine price in india For the third consecutive year, Paris has topped a newly released ranking of the most student-friendly cities in the world for, among other things, being home to world-class institutions, renowned academics and offering low tuition fees.

 261. What’s the interest rate on this account? tretinoin hair loss Price controls and heavy subsidies allow Venezuelans to buygroceries, drive them across the border to Colombia, and resellthem for a handsome profit