Star Wars

A Star Wars-franchise vonzásában – 20 éves a Baljós árnyak


Noha sok vérbeli rajongó legszívesebben elfeledkezne róla, és kitörölné az emlékezetéből, idén májusban lesz húsz éve, hogy bemutatták a Csillagok háborúja „méltán” hírhedt első részét, a Baljós árnyakat, amely címéhez illően egy csapással rengeteg X-generációhoz tartozó „eredeti” Star Wars-rajongó szemében rombolta le George Lucas és a messzi-messzi galaxis mítoszát.

Az utóbbi két évtizedben sokan próbálkoztak úgy tenni, mintha a Phantom Menace soha nem is létezett volna, vagy nem lenne a hivatalos kánon része (pl. az első hat film – két trilógia –ideálisnak tartott megtekintési sorrendjéből, a ’Machete order’-ből (Episode IV., V., II., III., VI.) is egyszerűen kihagyták, és valljuk be, senkinek sem hiányzik igazán…

A Baljós árnyak a bemutatása óta gyakorlatilag a borzasztóan sikerült folytatás vagy az előzményfilm szinonimája lett, és máig elrettentő ereje van… Számos mém figyelmezteti arra a fiatal szülőket, hogy addig ne engedjék gyermekeiknek megnézni a Star Warst, amíg nem elég idősek ahhoz, hogy megutálják Jar Jar-t. (Aki állítólag George Lucas kedvenc karaktere, noha ennek némileg ellentmond, hogy nem ő viseli alkotója nevét, hanem teljesen véletlenül éppen egy reménybeli ifjú Jedi-lovag J)

A Phantom Menace esetében sokkal többről van szó egy félresikerült előzményfilmnél: az Episode I. egy filmbe sűrítve mutatja meg és vetíti előre, hogy mi is az alapvető baj a túlburjánzott Star Wars-franchise-zal, – s mindezt még jóval a Disney színrelépése előtt.

Mert a Baljós árnyak valóban mélypont volt, ha úgy tetszik, a vég kezdete (a Holiday Specialre és A Jedi-kristály című regényre, stb. nem érdemes szót vesztegetni, nem kerültek be a kánonba, nehezen hozzáférhetőek, így hatásuk nem mérhető, bár korán megmutatták, hogy Lucas univerzumának is lehetnek vadhajtásai.) Ezt a mélypontot azóta A Sithek bosszúja, legutóbb pedig Az utolsó Jedik megközelítette, sőt, sok konzervatív eredeti trilógia-rajongó szerint még túl is szárnyalta… azaz jelen esetben inkább alulmúlta, már amennyiben ez egyáltalán lehetséges…

Különösen a felfokozott várakozások, tizenöt elvonási tünetekkel teli év és az ennek (és a ’90-es évek végének) megfelelő hype után volt nagy a csalódás, az anticlimax az Episode I bemutatásakor. Egy új, könnyen befolyásolható célcsoport megszólítása, a tíz éven aluli (vásárló)közönség merchandising termékekkel való megcélzása érdekében az I. rész alkotói feláldozták a kontinuitást, a történetet, a dramaturgiát; a Baljós árnyak emellett alapvető fontosságú pontokon mondott ellent az eredeti trilógiának és világának. Hiányzott belőle a Star Wars-fíling, mindaz, ami az original trilogyban megfogott több generációt, amiért beleszerettünk, és ami miatt rajongani kezdtünk a messzi-messzi galaxisért.

De természetesen ezzel sincs egyedül: valljuk be, A Jedi visszatér óta az egyetlen, az univerzumhoz és szelleméhez-atmoszférájához hű játékfilm a Rogue One (Zsivány Egyes), mely gyakorlatilag egy rajongó tollából született, korábbi, kiforrott ötleten alapul, és nem csak az eredeti trilógia egyes elemeit újrahasznosítva, random ötlethalmazból eszkábálták össze, mondván, így is megtölti a mozikat, elvégre Star Wars címen bármit el lehet adni.

A Baljós árnyak mellett a későbbi folytatásokra is jellemző, hogy a külsőségekre, látványvilágra és gyakran lényegtelen részletekre fordítottak rengeteg energiát – és pénzt –, a furcsaság, bizarr irányba tolva el a történetet. Ezekre a filmekre is igaz, hogy a kevesebb több lett volna… A belső tartalom, a dramaturgia és kohézió szinte senkit sem érdekelt; a Star Wars ezzel akár látszólag felszínes, fake, külsőségek bűvöletében élő 21. századi világunk allegóriája is lehetne; töretlen sikere jól mutatja a film- és média-fogyasztási szokások alapvető megváltozását, az értékrend eltolódását, – ezt részben már az 1997-es Special Edition változtatásai is előre vetítették. (Az utóbbi hetekben pedig egy rajongói csoport turbózta fel „21. századi szintre,” a mai elvárásoknak megfelelően Ben Kenobi és Darth Vader Halálcsillagon vívott kultikus – de a mai mozirajongók számára már unalmasnak tűnő – fénykard-párbaját…)

Mondvacsinált, erőltetett, nem túl eredeti konfliktusok, mélység nélküli, érdektelen szereplők, az eredeti trilógia karaktereinek halvány másolatai, a történetek, az ellenfelek is súlytalanok vagy rossz minőségű kópiák – ez az előzménytrilógiára ugyanúgy igaz, mint a VII-VIII. részre. Itt természetesen pont nem Darth Maulra gondolok, aki elég jól eltalált, eredeti figura, s nem feltétlenül csak a kinézete miatt – a Star Wars Rebels c. rajzfilmsorozat fel is támasztja, mert valóban izgalmas karakter.

Az immár három trilógia ugyanazt a történetet mondja el újra és újra, ugyanazon, vagy nagyon hasonló szereplőkkel, ugyanazokon (vagy gyanúsan hasonló) helyszíneken. Nem csak Lucasnak nem volt ötlete az előzmény-trilógia megírásakor, hanem úgy tűnik, a folytatások forgatókönyvírói-rendezői sem mertek kockázatot vállalni, s elszakadni az eredeti, egyszer-kétszer-sokszor már jól bevált sémától-recepttől. Inkább biztosra mentek, s a bevétel őket igazolta, ha a vérbeli, X-generációs rajongók visszajelzése-értékelése nem is…

A VII. részben a címe szerint ébredezik az az Erő, mely Az Új reményben a húszéves Luke Skywalkernek köszönhetően egyszer már felébredt, s utána a VI. rész címe szerint a Jedik is visszatértek (így, többes számban!), s érdeklődéssel vagy szkeptikusan várhatjuk, hogy a The Rise of Skywalker (Skywalker kora) címével ellentétben hogyan zárja majd le a Skywalker-sagát…

A franchise-nak azonban nem lehet vége, s noha a Disney a IX. rész bemutatása után rövid szünetet hirdetett, máris bejelentették három újabb film bemutatójának időpontját. A IX. rész címének megismerése után nem sokkal az On This Day In The Future netes oldal mémet is készített a Star Wars 2061-ben várható XXXVIII-dik folytatásának várható címéről, ezzel rámutatva a trilógiák címadásának korlátaira-sajátosságaira… „Return of the Revenge of the Fall and Rise and Rise of the Last Phantom Jedi Clone Force Empire Menace Strikes Back.”

Mondják, hogy az eredeti trilógia bemutatása óta megváltoztak a fogyasztói és befogadói-rajongói elvárások, de nem gondolom, hogy lehetetlen vállalkozás volna egy épkézláb forgatókönyvet összehozni, amely a fiatalabb generációk igényeit is kielégíti. Az igényességre azonban manapság, sajnálatos – és paradox – módon, egyre kevesebb az igény…

A franchise címe Csillagok háborúja, és nem ’Csillagok békéje’, de a messzi-messzi galaxis vonzerejét a Régi Köztársaság idilli-idealista eszméi iránti nosztalgia is adja. Közismert, hogy a békét ábrázolni sokkal nehezebb és unalmasabb, mint az állandó háborúskodást, csatározásokat, de békeidőben is lehet érdekfeszítő és lebilincselő konfliktusokat találni, s ha valaki csak folyamatos lövöldözéssel, száguldozással és robbantásokkal tudja fenntartani a feszültséget-érdeklődést, ne írjon Sagát, vagy keressen magának alkotótársakat.

Lucas mindig is úttörő volt a lenyűgöző látványvilág megteremtésében, különleges effektusok alkalmazásában, de az eredeti trilógiában emellett saját filmes ismereteit és a Joseph Campbell könyvéből (Az ezerarcú hős) tanultakat ügyesen alkalmazva, a népmesei- és fantasy-elemeket szerencsés húzással egy távoli galaxisba helyezve lebilincselő, újdonság erejével ható történetet alkotott. Utána azonban kifulladt, a gyeplőt mégsem akarta kiadni a kezéből. A Phantom Menace-nél huszonkét évnyi kihagyás után még a rendezői székbe is visszaült.

A régi rajongókra igazán nem lehet azt mondani, hogy idealizálják vagy kritikátlanul nézik az eredeti trilógiát, abban is vannak ellentmondások, döccenők, és akkor a Holiday Special borzalmáról még nem is beszéltünk. (Luke miért Skywalker néven élt, ha az elárulta származását, a birodalmi lépegetők hogyan jutottak át a Hoth bolygót védő pajzson, mi tart életben egy űrlényt az aszteroidamező közepén, stb…)

A hardcore faneket azzal sem lehet vádolni, hogy nincs humorérzékük: számtalan paródia, köztük a kultikussá vált Űrgolyhók sikere is ezt bizonyítja. Valljuk be, az előzménytrilógiát is leginkább a filmek alapján készült mémek teszik elviselhetővé számunkra.

Visszatérve a Baljós árnyakra: már az előzeteseket látva „valami nagyon rossz érzés fogott el”, s a film maga csak megerősítette rossz előérzetemet. Az eddig leírtakból nyilvánvaló, hogy a Phantom Menace nem tetszett, csalódást okozott, nem is néztem meg, csak kétszer, azonban mindezek ellenére sem tette tönkre a gyerekkoromat, már csak azért sem, mert már huszonéves voltam, amikor bemutatták, de sok mindenre megtanított (többek között) a modern világról, és annak értékrendjéről, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy végleg felnőjek, s elveszítsem (gyakran hamis) illúzióimat.

A Star Wars sokunk számára olyan, mint az első szerelem, különös helyet foglal el a szívünkben, nosztalgiával gondolunk vissza rá, – míg a sokadik pofon és csalódás után be nem látjuk, hogy ez a kapcsolat mostanra bizony mérgezővé vált. A Star Wars-jelenség azt is megmutatja, hogy milyen nehéz kiszállni egy toxikus kapcsolatból, melyben már régóta nem kapjuk meg azt, amire (érzelmileg) szükségünk van, de a szép emlékek és a nosztalgia miatt igen nehéz véglegesen szakítanunk és továbblépnünk…

Amit a Lucasfilm és a Disney csinált és csinál, az ugyanis érzelmi zsarolás a javából, korábbi kötődésünket, egykori pozitív érzelmeinket használják ki saját aljas és önző, egoista céljaikra. Időről időre elhúzzák előttünk a mézes madzagot, egy-egy nosztalgikus szlogennel, jól sikerült trailerrel vagy régi kedvenc szerepeltetésével, s mi naivan újra meg újra bedőlünk a hitegetésnek, azt gondoljuk, hogy most aztán végre összeszedi magát a franchise, s jóvá teszi régebbi bűneit, kárpótol minket korábbi hiányérzetünkért.

A Star Wars mesterien játszik az érzelmeinkkel – hiteget, hogy minden újra olyan lesz, mint régen, réges-régen… és mi jobb tudásunk ellenére újonnan bedőlünk neki, mert szeretnénk hinni, hogy ezúttal valóban megváltozott, s kárpótolni fog az elvesztegetett évekért, aztán ismét kénytelenek vagyunk rádöbbenni, hogy az egész megint csak trükk, manipuláció, szemfényvesztés, az ígéretek sokadszorra is üresnek bizonyulnak.

Meg kell mondani, mesterien működik a beetetés, a reklámhadjárat: a franchise függésben tart, addiktív, nem tudunk szabadulni tőle, főleg, mert gyengék vagyunk és kíváncsiak, s nem szabadulhatunk gyermekkori nosztalgiánktól. Kicsit olyanok vagyunk a Sagával, mint a hétköznapi stalker, aki jobb belátása ellenére is titokban időről időre követi korábbi exe netes nyomát, akitől ugyan már nem vár semmit, főleg semmi jót, mégsem tudja megállni, hogy meg ne tudja, hogy van, mi történt vele azóta, hogyan alakult az élete…

Ha bemutatnak egy újabb Star Wars-filmet, természetesen többhónapos reklámkampánnyal megtámogatva, nem tudjuk megállni, hogy meg ne nézzük, noha a korábbi tapasztalatok alapján sok jóra már régóta nem számítunk. Biztos vagyok benne, hogy fenntartásaim ellenére nem sokkal a bemutató után megnézem majd a IX. részt is; olyan ez, mint a katasztrófaturizmus, muszáj odamennem, szörnyülködni a pusztítás nyomain, borzongani a leírhatatlan borzalmaktól. Ez egyértelműn mazochizmus, perverz kíváncsiság, rossz beidegződés, mégsem tudok-tudunk szabadulni tőle, hiszen végtelenül emberi…

                                                                                                          Marti Zsófia


1 303 hozzászólás on A Star Wars-franchise vonzásában – 20 éves a Baljós árnyak

 1. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 2. Heya i am for the primary time here. I came across
  this board and I find It truly useful & it helped me out a lot.
  I hope to give one thing back and aid others like you helped me.

 3. Ꭲhanks for one’s marvelous posting! I quite enjoyerd reading іt, yoᥙ’re a
  grеat author.I will ensure thɑt Ӏ bookmark y᧐ur blog and wіll eventually ⅽome Ьack from noԝ on. I want to encourage yoᥙ continue үour great posts,
  һave a nice morning!

 4. I just want to mention I’m new to weblog and absolutely liked your web-site. Likely I’m want to bookmark your blog . You certainly have impressive stories. Many thanks for sharing with us your website page.

 5. I just want to tell you that I am very new to weblog and honestly loved this blog site. Very likely I’m going to bookmark your blog . You absolutely have amazing articles and reviews. Thanks a bunch for revealing your blog.

 6. My brother suggested I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 7. Thank you for another great article. Where else could anybody get that kind of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

 8. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. But think about if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this blog could certainly be one of the very best in its field. Great blog!

 9. Thanks for the helpful write-up. It is also my belief that mesothelioma has an extremely long latency interval, which means that warning signs of the disease might not emerge right up until 30 to 50 years after the 1st exposure to asbestos. Pleural mesothelioma, which is the most common type and is affecting the area about the lungs, might result in shortness of breath, breasts pains, and also a persistent coughing, which may bring about coughing up blood.

 10. I am not certain the place you’re getting your info, but good topic. I must spend some time finding out more or figuring out more. Thanks for magnificent information I used to be on the lookout for this info for my mission.

 11. Good – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

 12. An additional issue is that video gaming has become one of the all-time most important forms of entertainment for people of nearly every age. Kids enjoy video games, and adults do, too. The XBox 360 is probably the favorite video games systems for folks who love to have a huge variety of activities available to them, and who like to relax and play live with other individuals all over the world. Many thanks for sharing your ideas.

 13. I believe that may be an enchanting element, it made me assume a bit. Thanks for sparking my considering cap. Occasionally I get so much in a rut that I simply really feel like a record.

 14. Greetings from Ohio! I’m bored at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, superb site!

 15. I agree with most of your points, but a few need to be discussed further, I will hold a small talk with my partners and maybe I will look for you some suggestion soon.

 16. I will immediately grab your rss as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 17. I will immediately grab your rss feed as I can’t to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know in order that I may just subscribe. Thanks.

 18. Excellent read, I recently passed this onto a colleague who has been performing a little research on that. And the man actually bought me lunch because I came across it for him smile So allow me to rephrase that: Appreciate your lunch!

 19. Aw, this was a really nice post. In thought I wish to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get one thing done.

 20. Hello! I just stump upon your page via Google. What a nice blog you have! I appreciate it very much! Now you have this fantastic blog, why not turn it into monthly cash? Thank you for providing such precious service to the entire internet world!

 21. excellent points altogether, you simply gained a emblem new reader. What could you suggest about your submit that you made a few days ago? Any certain?

 22. Asking questions are actually good thing if you are not understanding
  anything fully, but this post gives fastidious understanding yet.

 23. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 24. There are actually a lot of details like that to take into consideration. That could be a great point to carry up. I offer the ideas above as general inspiration but clearly there are questions just like the one you deliver up where an important factor will probably be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both girls and boys really feel the impact of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

 25. Usually I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice post.

 26. What i do not understood is actually how you are not really much more well-liked than you might be right now. You’re so intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, produced me personally consider it from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

 27. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 28. Thanks , I have just been searching for information approximately this subject for ages and yours is the best I’ve came upon till now. However, what about the bottom line? Are you positive about the supply?

 29. I carry on listening to the reports speak about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 30. I’ve read several good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to create such a excellent informative web site.

 31. Hi! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 32. F*ckin’ tremendous things here. I am very satisfied to see your article. Thank you so much and i am having a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 33. I think other web site proprietors should take this website as an model, very clean and fantastic user genial style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 34. Hello there, I found your site by means of Google even as looking for a related subject, your website got here up, it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 35. Simply wanna comment on few general things, The website style and design is perfect, the written content is real superb. “We can only learn to love by loving.” by Iris Murdoch.

 36. I will right away grab your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me know so that I could subscribe. Thanks.

 37. I really enjoy reading on this internet site , it holds great posts . “A man of genius has been seldom ruined but by himself.” by Samuel Johnson.

 38. Wow! Thank you! I continuously needed to write on my blog something like that. Can I implement a portion of your post to my blog?

 39. Thanks for your publication on the travel industry. I’d also like to include that if you’re a senior taking into consideration traveling, it’s absolutely important to buy travel insurance for seniors. When traveling, golden-agers are at greatest risk of having a health care emergency. Buying the right insurance cover package on your age group can look after your health and give you peace of mind.

 40. Hey this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 41. Hi my friend! I want to say that this post is awesome, nice written and come with approximately all important infos. I’d like to see more posts like this .

 42. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 43. Thanks for giving your ideas right here. The other element is that each time a problem appears with a computer system motherboard, persons should not take the risk regarding repairing it themselves because if it is not done correctly it can lead to irreparable damage to the full laptop. Most commonly it is safe to approach your dealer of any laptop for that repair of its motherboard. They’ve got technicians who have an competence in dealing with notebook motherboard challenges and can make the right diagnosis and carry out repairs.

 44. I and also my friends have been checking out the best information from your web page then then came up with a terrible feeling I had not thanked the web blog owner for those tips. Most of the boys became as a result very interested to read all of them and have simply been taking advantage of them. I appreciate you for truly being very kind as well as for settling on this kind of fabulous subject matter most people are really eager to be informed on. Our own honest regret for not expressing gratitude to earlier.

 45. Wow, incredible weblog layout! How lengthy have you ever been running a blog for? you make blogging glance easy. The whole look of your site is great, as well as the content material!

 46. Hey this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 47. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 48. Thanks for this article. I might also like to talk about the fact that it can end up being hard while you are in school and starting out to initiate a long credit standing. There are many students who are just trying to survive and have a good or favourable credit history can sometimes be a difficult element to have.

 49. My spouse and I stumbled over here from a different page and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to checking out your web page yet again.

 50. I liked as much as you will receive performed proper here. The caricature is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be handing over the following. ill unquestionably come more beforehand once more since exactly the same nearly very incessantly inside of case you defend this increase.

 51. Attractive part of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I get in fact loved account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I fulfillment you get right of entry to constantly fast.

 52. Just desire to say your article is as amazing. The clearness in your post is just cool and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 53. I’m typically to running a blog and i actually appreciate your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking for brand spanking new information.

 54. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 55. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 56. As I web-site possessor I believe the content material here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

 57. obviously like your website but you have to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will definitely come back again.

 58. Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just could not come across. What a great web-site.

 59. Hello There. I found your blog using msn. That is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to learn extra of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 60. Good – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 61. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 62. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 63. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources
  back to your blog? My website is in the very same niche
  as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this ok with you. Many thanks!

 64. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

 65. great points altogether, you simply received a emblem new reader. What might you suggest in regards to your publish that you just made some days in the past? Any sure?

 66. Hi there, I found your web site by the use of Google while looking for a related subject, your web site got here up, it appears to be like good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 67. Great post made here. One thing I would like to say is the fact that most professional fields consider the Bachelors Degree just as the entry level requirement for an online college degree. While Associate Qualifications are a great way to start, completing your own Bachelors starts up many doorways to various occupations, there are numerous on-line Bachelor Course Programs available coming from institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another concern is that many brick and mortar institutions make available Online variants of their qualifications but typically for a drastically higher payment than the firms that specialize in online diploma plans.

 68. F*ckin’ remarkable issues here. I am very happy to peer your article. Thanks so much and i am taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 69. Thanks for sharing superb informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across. What a great web site.

 70. I was wondering if you ever considered changing the structure of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 71. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks!

 72. I do trust all of the concepts you’ve introduced for your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are too quick for starters. Could you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 73. Wow, fantastic blog format! How long have you ever been blogging for? you made running a blog glance easy. The entire glance of your website is wonderful, as smartly as the content material!

 74. you’re truly a just right webmaster. The web site loading speed is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a great activity in this matter!

 75. Hey I am so thrilled I found your webpage, I really found you by accident, while I was searching on Bing for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great job.

 76. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

 77. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 78. Good day! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!

 79. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 80. Hi, Neat post. There is an issue with your website in web explorer, may check this… IE nonetheless is the marketplace leader and a good part of folks will leave out your wonderful writing because of this problem.

 81. Hey! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? With thanks

 82. I have recently started a site, the info you offer on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “If you see a snake, just kill it. Don’t appoint a committee on snakes.” by H. Ross Perot.

 83. Somebody necessarily lend a hand to make seriously posts I would state. That is the first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to make this actual post amazing. Fantastic job!

 84. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Kudos

 85. Good article. It is extremely unfortunate that over the last years, the travel industry has had to handle terrorism, SARS, tsunamis, flu virus, swine flu, and also the first ever true global tough economy. Through all of it the industry has really proven to be strong, resilient as well as dynamic, obtaining new ways to deal with hardship. There are always fresh difficulties and possibilities to which the industry must again adapt and reply.

 86. I must express my thanks to you just for bailing me out of this trouble. Just after looking out throughout the the web and finding thoughts that were not productive, I believed my life was well over. Living without the presence of approaches to the difficulties you have sorted out all through your main write-up is a serious case, as well as ones that would have adversely affected my career if I had not noticed your site. That natural talent and kindness in handling every aspect was priceless. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a subject like this. I can now look forward to my future. Thanks so much for this impressive and amazing guide. I will not be reluctant to endorse your web sites to anyone who should have guidance about this subject.

 87. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 88. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly return.

 89. Hi my family member! I want to say that this post is awesome, great written and include almost all important infos. I would like to see more posts like this .

 90. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 91. My spouse and i felt so comfortable that Jordan could finish up his investigations out of the ideas he came across through your web site. It is now and again perplexing to simply find yourself giving for free secrets which often people have been selling. And we know we have the blog owner to give thanks to for that. The most important explanations you’ve made, the simple blog navigation, the relationships you make it possible to instill – it’s all unbelievable, and it’s helping our son and our family imagine that the situation is enjoyable, and that is very indispensable. Thanks for all the pieces!

 92. excellent submit, very informative. I ponder why the other experts of this sector don’t realize this. You must proceed your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

 93. I wish to express thanks to you for bailing me out of such a difficulty. Right after researching through the world-wide-web and seeing opinions which were not helpful, I was thinking my entire life was done. Being alive without the approaches to the difficulties you’ve fixed by way of your entire article content is a serious case, and ones which might have in a wrong way affected my career if I hadn’t come across your web page. Your primary ability and kindness in dealing with all the things was helpful. I don’t know what I would have done if I had not come upon such a solution like this. I’m able to at this point look ahead to my future. Thanks very much for this professional and sensible help. I will not hesitate to refer your blog to anybody who ought to have tips on this matter.

 94. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 95. I do accept as true with all of the ideas you have presented in your post. They’re really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very short for newbies. Could you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

 96. Thanks for every one of your work on this site. Debby takes pleasure in engaging in investigations and it’s easy to see why. My partner and i notice all of the dynamic means you present advantageous strategies through this web site and inspire contribution from other people on that idea while my girl has always been understanding so much. Have fun with the rest of the new year. You’re conducting a good job.

 97. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Many thanks!

 98. I am not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this info for my mission.

 99. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 100. Thanks , I have recently been searching for info about this subject for ages and yours is the best I have discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 101. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, excellent blog!

 102. I have mastered some new items from your web-site about computers. Another thing I have always presumed is that computer systems have become a specific thing that each family must have for a lot of reasons. They provide convenient ways in which to organize households, pay bills, go shopping, study, hear music and even watch tv series. An innovative way to complete every one of these tasks is a mobile computer. These pcs are portable ones, small, highly effective and lightweight.

 103. Thanks for any other magnificent article. The place else may just anybody get that type of information in such an ideal method of writing? I have a presentation next week, and I am on the search for such info.

 104. I’m often to running a blog and i actually recognize your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your website and hold checking for brand spanking new information.

 105. I just wanted to develop a quick word so as to say thanks to you for those fabulous pointers you are showing on this website. My particularly long internet search has at the end of the day been compensated with really good content to go over with my good friends. I ‘d express that most of us readers are unquestionably lucky to exist in a notable community with many outstanding professionals with beneficial hints. I feel quite lucky to have used the website and look forward to tons of more fabulous times reading here. Thank you once more for everything.

 106. Spot on with this write-up, I truly think this website wants way more consideration. I’ll probably be once more to read far more, thanks for that info.

 107. I’ve been surfing online greater than 3 hours today, but I by no means found any fascinating article like yours. It’s pretty worth sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers made just right content as you probably did, the web shall be a lot more helpful than ever before. “Oh, that way madness lies let me shun that.” by William Shakespeare.

 108. Hi this is a fantastic article. I’m going to e-mail this to my buddies. I stumbled on this while exploring on google I’ll be sure to come back. thanks for sharing.

 109. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 110. Hi, Neat post. There is an issue along with your web site in web explorer, might test this… IE still is the market leader and a large part of other folks will omit your fantastic writing due to this problem.

 111. Thanks, I’ve just been looking for information approximately this subject for ages and yours is the best I have found out so far. But, what concerning the bottom line? Are you certain in regards to the source?

 112. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 113. I simply wanted to post a quick remark in order to express gratitude to you for some of the great ways you are giving out here. My long internet look up has now been paid with beneficial content to talk about with my company. I would express that many of us website visitors are definitely fortunate to exist in a notable site with many outstanding individuals with helpful basics. I feel pretty privileged to have discovered the web pages and look forward to plenty of more fabulous moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 114. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful info specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

 115. I’m really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A few of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any suggestions to help fix this problem?

 116. Today, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 117. Very efficiently written post. It will be valuable to anybody who utilizes it, including me. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 118. Fantastic site. A lot of useful information here. I’m sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And naturally, thanks for your sweat!

 119. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 120. I do believe all the concepts you’ve offered on your post. They are really convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very short for beginners. May just you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 121. I will immediately grasp your rss as I can’t in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me recognize in order that I may just subscribe. Thanks.

 122. Someone essentially help to make significantly articles I might state. This is the very first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the research you made to make this actual post amazing. Wonderful job!

 123. Greetings from Idaho! I’m bored to tears at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb site!

 124. It’s in point of fact a great and useful piece of info. I’m satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 125. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 126. Hello my family member! I wish to say that this article
  is awesome, great written and come with almost all significant
  infos. I’d like to peer more posts like this .

 127. I have learn several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you set to make this sort of wonderful informative web site.

 128. I’ve been browsing online greater than 3 hours as of late, but I never discovered any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did, the web shall be a lot more useful than ever before. “I thank God for my handicaps, for through them, I have found myself, my work and my God.” by Hellen Keller.

 129. Somebody necessarily lend a hand to make significantly articles I would state. That is the first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to make this actual post amazing. Excellent activity!

 130. Today, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 131. I am often to running a blog and i actually admire your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and keep checking for brand new information.

 132. Thanks for the article. My spouse and i have often noticed that many people are eager to lose weight since they wish to appear slim along with attractive. However, they do not often realize that there are other benefits so that you can losing weight as well. Doctors state that overweight people have problems with a variety of ailments that can be directly attributed to the excess weight. Thankfully that people who definitely are overweight in addition to suffering from a variety of diseases can reduce the severity of their particular illnesses simply by losing weight. You possibly can see a continuous but noted improvement in health while even a minor amount of weight loss is attained.

 133. Thanks, I have just been searching for information about this topic for a long time and yours is the greatest I have came upon till now. However, what concerning the bottom line? Are you sure in regards to the source?

 134. Thank you for sharing excellent informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal website.

 135. Thank you for every other informative website. Where else may I am getting that kind of info written in such an ideal approach? I’ve a mission that I am just now operating on, and I have been on the look out for such information.

 136. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 137. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a extraordinary job!

 138. Hello there, I found your web site by means of Google at the same time as looking for a comparable topic, your web site got here up, it seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 139. There is noticeably a bundle to identify about this. I believe you made certain nice points in features also.

 140. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 141. Keep up the wonderful piece of work, I read few blog posts on this site and I believe that your weblog is very interesting and has got lots of excellent information.

 142. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your website?

 143. I am curious to find out what blog system you’re using? I’m experiencing some minor security issues with my latest site and I would like to find something more safe. Do you have any solutions?

 144. This web site is known as a stroll-by for all of the information you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll definitely discover it.

 145. I precisely had to appreciate you all over again. I am not sure what I would have carried out in the absence of the type of ways provided by you directly on such theme. It absolutely was an absolute traumatic matter for me, but being able to view a well-written manner you processed the issue made me to weep with gladness. I will be grateful for the help and as well , hope you recognize what an amazing job that you’re carrying out training many others thru a site. More than likely you haven’t come across any of us.

 146. Thanks, I have just been searching for info about this subject for a long time and yours is the best I have came upon till now. However, what in regards to the conclusion? Are you sure concerning the supply?

 147. F*ckin’ amazing things here. I am very glad to see your article. Thank you a lot and i’m having a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 148. I think this is among the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The website style is perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 149. It is in point of fact a nice and useful piece of information. I’m satisfied that you shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 150. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 151. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 152. Thank you for another excellent article. The place else may anybody get that type of info in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such info.

 153. Thanks for the strategies presented. One thing I should also believe is that credit cards offering a 0% apr often entice consumers along with zero rate of interest, instant approval and easy on the net balance transfers, but beware of the real factor that is going to void your own 0% easy street annual percentage rate and also throw anybody out into the very poor house rapidly.

 154. I am glad for writing to let you understand of the cool encounter my friend’s child went through browsing the blog. She came to understand numerous details, which included what it’s like to possess an excellent coaching heart to make folks completely grasp selected advanced topics. You truly did more than our expectations. Many thanks for producing those valuable, trustworthy, educational and also cool guidance on that topic to Lizeth.

 155. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 156. Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome site!

 157. you’re really a just right webmaster. The site loading pace is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a wonderful task in this subject!

 158. Generally I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to try
  and do it! Your writing taste has been amazed me.
  Thanks, quite nice post.

 159. Hello, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 160. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 161. Good post made here. One thing I would really like to say is always that most professional fields consider the Bachelors Degree like thejust like the entry level standard for an online diploma. Although Associate Diplomas are a great way to begin with, completing ones Bachelors opens many entrances to various occupations, there are numerous on-line Bachelor Course Programs available from institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another thing is that many brick and mortar institutions offer Online versions of their diplomas but often for a drastically higher fee than the corporations that specialize in online qualification plans.

 162. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 163. One other issue is when you are in a predicament where you would not have a co-signer then you may really want to try to wear out all of your school funding options. You will find many awards and other scholarship grants that will ensure that you get money to assist with school expenses. Many thanks for the post.

 164. Hello, Neat post. There’s an issue along with your site in internet explorer, would test this… IE nonetheless is the market chief and a huge portion of people will miss your wonderful writing because of this problem.

 165. Admiring the time and energy you put into your blog and in depth information you offer. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 166. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site :).

 167. My spouse and I stumbled over here coming from a different web page and thought I might as well check things out.

  I like what I see so i am just following you. Look forward to looking into your web page for a
  second time.

 168. A nice post. My partner and I particularly had trouble understanding some points you mentioned in your write-up. I later realized what you were saying after I had understood some of your linked posts on this site. Important things have changed greatly together with the advent of internet, online community, and mobile phone SMSing. Thanks for getting the whole thing to my personal understanding.

Comments are closed.