Kiállítás

1400 négyzetméter idegen világ – Pandora Budapesten


Kiállítás nyílt Pandoráról az Andrássy Élményközpontban (Andrássy út 39.) február 2-án. Nem James Cameron Avatar című filmjéről, nem a hírneves rendezőről vagy a szereplőkről, hanem a Polyphemus ötödik holdjáról, mely lenyűgőző létformáknak ad otthont. Egy darab idegen világ költözött be Budapest központjába, a Na’vik sajátos kultúrájával, világuk növényeivel, állataival, színekkel és szagokkal, hangokkal és minden-minden érzésével.

A kiállításra belépő látogató már a bevezetőből értesülhet róla, hogy az idehozott lények és eszközök fényévek távolából érkeztek, az Alfa Centauri mellől, nem kis fáradtsággal és rengeteg anyagi ráfordítással. A vastag fekete függönyökön túl nyíló tárlatból aztán megtudhatjuk többek között, hogy miért marad fent a levegőben a Halleluja-hegység, mit eszik egy ikrán, egy viperafarkas vagy egy Hexapéd, és hogy milyen törzseik vannak az őslakosoknak. Megsimogathatunk páncélos bogarakat, megszagolhatjuk a hold legbüdösebb növényét (na ez az egyetlen dolog nem ajánlott), és megriaszthatjuk a biolumin élőlények telepeit.

Akit viszont a Na’vi kultúra izgat, az sem távozik kielégítetlenül a kiállításról. Az életnagyságú Na’vi szobrok mellett eltörpülnek az emberek – össze is mérhetjük kezünket-lábunkat. Meghallgathatjuk zenéjüket, a kürtök és dobok hangját, és megismerhetjük a törzseiket. Nyelvészkedni is van alkalom: jó pár Na’vi kifejezést össze lehet szedni egy-egy látogatás során.

Igazi interaktív kaland várja tehát a látogatókat, amely bevonz minket egy nemlétező (vagy mégis létezik?) világba. Megkapott, majd regisztrált belépőkártyánkkal több élményt is átélhetünk: lépegethetünk AMP-vel a dzsungelben, repülhetünk Bansheevel, illetve beállhatunk a pitypangként lebegő atokirinák tömegei alá, akik aztán a kezünkre szállnak. De akár megnézhetjük azt is, vajon hogyan festenénk, ha Na’vik lennénk. Érdemes jól megadni az emailcímünket, ha képeket is akarunk ezekről a kalandokról.

A kiállítás ugyanakkor a Földre, saját otthonunkra is ad egy kis kitekintést: felidézi a Pandorához hasonlatos különleges természeti jelenségeket vagy éppen a jelenkori emberi tudomány és technika csodáit. Fantázia, játék és tudomány – ebből áll tehát az a különleges produkció, amit a GES nemzetközi rendezvényszolgáltató vállalat és a FoxNext létrehozott, és amely most nálunk is megtekinthető.

A kalandot persze leginkább a gyerekek fogják élvezni, nekik lesz hihetetlen nagy élmény ez a megvalósult mesevilág. Megérinteni, játszani, benne lenni, aztán tovább szaladni… ez az ő terepük. Más szemmel ülnek be aztán a 2009-ben bemutatott filmre (illetve filmekre majd 2020-tól), és nem kizárt, hogy kedvet kapnak felfedezni más csodákat is. Mert ki sejtheti, ki vagy mi, milyen élmény határozza meg, mivé válunk, ha felnövünk?


Comments are closed.